DrBrat 16.08.2008 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Witam budowniczych, Czy wszyscy macie zastosowane odpowietrzenie kanalizacji, u mnie murarz wykonał w kuchni tylko dwa piony wentylacyjne i teraz się zastanawiam czy musimy ją zrobić czy to tylko w przypadku szamba jest potrzebne odpowietrzenie? Jest potrzebne W tej chwili mieszkam w szeregowcu i nie mam odpowietrzenia kanalizacji. Kiedy rano myję zęby to z umywalki wydobywa się zapaszek, który znam z wakacji na wsi sprzed 25 lat, kiedy to się chodziło do sławojki. Albo inaczej: taki lekki słodkawy powiew na twarz w czasie golenia. Odpowietrzenie jest potrzebne. Pozdr (mam już podpis, rozwijam się) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBrat 16.08.2008 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Ja wybrałam gaz płynny + kolektory a kotłownię mam za garażem,długo zastanawiałam się nad ogrzewaniem i padło na gaz z bańki Ja również tak planuję. Mam kilka - pewnie trywialnych - pytań. Gdzie będziesz miała zbiornik na paliwo? Czy musi być poza budynkiem? Czy można tak zrobić, że teraz piec na gaz w zbiorniku a potem na gaz ziemny (z rury)? Pozdrawiam (jestem coraz lepszy - mam już własny link, hej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBrat 16.08.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 chyba jako jedyni mamy nad balkonem rynnę ... I to jest rewelacyjny pomysł! Już mnie skręca, że sobie tam rynny nie zrobiliśmy... Wy jako jedyni nie będziecie mieli problemu z brudnymi zaciekami na ścianie... (wiem że dobrze zrobione okapniki powinny załatwić problem, ale jakoś w to nie wierzę...) U nas ocieplanie trwa w najlepsze! Potwierdzam, W domku, w którym mieszkam od 12 lat mam balkonik nad tarasem. Na balkonie jest tylko taki blaszany fartuszek (okapnik czy coś). A pod balkonem piękne płytki tarasowe. Po kilku jesieniach-zimach pod balkonem mamy brzydki nalot, który szorujemy co wiosne odkamieniaczami (ocet sprawuje się świenie). Tylko po co, jeśli mała rynienka na balkonie załatwiłaby sprawę definitywnie. My w naszym faworku będziemy mieli rynienki, gdzie tylko się da umiem wklejać http://images37.fotosik.pl/1/294633b088158d31.jpg .. i wkleiłem - a swoją drogą to dość trudne dla przeciętnego niekomputerowca, takiego jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBrat 16.08.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Na etapie zastanawiania się nad usunięciem słupa (mozna snobistycznie: "kolumny", ale to jednak słup) przy holu wymysliłem coś takiego: http://images47.fotosik.pl/1/ab56797365cd4e86.jpg ... czyli przedłużenie belki pod sufitem aż do ściany z kominkiem, tylko, że o tym trzeba by pomysleć już na etapie fundamentów.Taki podciąg można schować pod obniżonym sufitem w kształcie trójkąta, którego najdłuższy bok byłby równoległy do frontu kominka w rogu. Jednak po obejrzeniu zdjęć zdecydowałem się na pozostawienie słupa schowanego w przedłużonej ściance. Ale pomysł podaję, szkoda, żeby się zmarnował, poza tym jestem ciekaw Waszej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrinka 16.08.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 witam! proszę o poradę w sprawie ogrzewania w Faworytkach Jakie macie i polecacie lub jakich nie macie ale polecacie Początkowo zastanawialiśmy się nad pompom ciepła jednak teraz chodzi nam po głowie piec na eko groszek, ze względu na duży koszt montażu pompy oraz dosyć długi termin zwrotu inwestycji. Dodam, ze chodzi o czysty i łatwy sposób obsługi. Jakie są wasze propozycje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBrat 17.08.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Postanowiliśmy przenieść kotłownię do pomieszczenia za garażem a drzwi do garażu umieścić pod schodami i stąd pytanko: czy jest tu ktoś kto ma już te drzwi tam właśnie umiejscowione i jak sobie poradził z kwestią podniesienia wysokości przejścia pod schodami? W Ja mam drzwi pod schodami. Będziemy mieć jeden schodek tuż za pokoikiem i trochę odchudziliśmy schody, przez to wejście do pomieszczenia nad garażem dużo nie da się podnieść. Drzwi będą miały ok. 2 m może po tynkach ciut mniej. Ja również mam taki zamysł. Planuję rozwiązać to w nast. sposób: - odchudzić schody, jeśli się da - podest będzie o kilka cm wyżej - obniżyć poziom podłogi tuż za pokoikiem - wysokość drzi zwiększy się o kilka - kilkanaście cm - dodać 1 schodek do schodów biegnących od parteru do spocznika, przez co podest będzie wyżej - dodać po 1 cm do wysokości każdego schodka - przez co podest jeszcze się podniesie o 12-13 cm Mam tylko wątpliwość: trzeba będzie przesunąć pierwszy schodek w kierunku kuchni. Mam pytanie do forumowiczów, którzy już mieszkają w swoim domu - czy pierwszy schodek nie będzie za bardzo "właził" na pierwszy plan? Czy nie będzie zawadzał? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martasko 18.08.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 jeśli chodzi o ogrzewanie to myślę że piec na gaz tradycyjny ziemny jest ok czysto, schludnie i przyjemnie - co prawda ceny gazu rosną ale i tak na razie jest to najtańsze ogrzewanie - podaję za muratorem kiedyś też czytałam w muratorze o pompie ciepła u kogoś która w ogóle nie działała - też trzeba być pewnym że ekipa i sprzęt są naprawdę ok bo można trafić na bubla pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martasko 18.08.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 a odpowiadając na pytanie o okna łukowe ta wys balkonowych to 255 lub 254 dokładnie nie pamiętam okna można na ten wymiar dostać z gwarancją bez problemu tylko u renomowanych firm na pewno w oknoplaście kraków ( dokladnie na wys 250 ) u nas nie spodziewam się problemów z dopasowaniem ich w łuki bo firma robiła takie szablony (czyli odrysowywała czy coś w tym stylu) od wylanych już łuków żeby te okna na pewno pasowały te okna zaś są cholernie drogie 300% normalnej ceny ok 3000 za jedno x 4 to 12 000 około tylko za łuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBrat 18.08.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 kiedyś też czytałam w muratorze o pompie ciepła u kogoś która w ogóle nie działała - też trzeba być pewnym że ekipa i sprzęt są naprawdę ok bo można trafić na bubla pozdr No i istotna jest ocena warunków działki - wilgotność, nasłonecznienie, powierzchnia. W jednej z książek opisujących pompy ciepła przeczytałem, że w skrajnych warunkach sumaryczne wydatki na ogrzewanie przy źle zaprojektowanej pompie ciepła mogą być wyższe niż przy ogrzewaniu tradycyjnym. Czyli coś jest na rzeczy - ostrożnie. Ale jeśli wszystko jest OK - to po prostu super (podobno). Pozdrawiam martasko. (a ceny okien powalają) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBrat 18.08.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Dziś odebrałem na poczcie projekt ! (swoją drogą płacenie kartą kredytową na poczcie i w okienku PKP to niezapomniane przeżycie, ale co tam) Pojutrze finalizujemy zakup działki (notariusz). A mój inspektor budowlany obiecał, że załatwi całą papierologię w m-c. A jak zima będzie ciepła to jeszcze w tym roku mają zalać fundamenty.A jak życie pokaże to zobaczymy ... (mam nadzieję, że nie figę).Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 19.08.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Dziś odebrałem na poczcie projekt ! (swoją drogą płacenie kartą kredytową na poczcie i w okienku PKP to niezapomniane przeżycie, ale co tam) Pojutrze finalizujemy zakup działki (notariusz). A mój inspektor budowlany obiecał, że załatwi całą papierologię w m-c. A jak zima będzie ciepła to jeszcze w tym roku mają zalać fundamenty. A jak życie pokaże to zobaczymy ... (mam nadzieję, że nie figę). Pozdrawiam wszystkich Jeśli Ci się uda zrobić to co mówisz w takim tempie to chylę czoła! Zwłaszcza papierologia w miesiąc!!! Myślę, że połączenie funkcji inżyniera adoptującego projekt do działki i składającego dokumenty z kierownikiem budowy to świetny pomysł! Nam nie udało się znaleźć takiej osoby... Życzymy powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBrat 19.08.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Poniżej wklejam nieporadny obrazek ilustrujący w jaki sposób chciałbym zwiększyć wysokość drzwi do garażu pod schodami. Planuję: - odchudzić podest i górne schody, jeśli się da - podest będzie o kilka cm wyżej- obniżyć poziom podłogi tuż za pokoikiem - wysokość drzwi zwiększy się o kilka - kilkanaście cm- dodać 1 schodek do schodów biegnących od parteru do spocznika, przez co podest będzie wyżej- dodać po 1 cm do wysokości każdego schodka - przez co podest jeszcze się podniesie o 12-13 cm http://images50.fotosik.pl/2/fa6e88ccd1a16f06.jpg Licząc "pi razy oko", "wyszło mi" (moja matematyczka przewraca się na emeryturze), że odległość m-dzy podestem a podłogą zwiększy się ze 184 do ok 222 cm. Mam tylko wątpliwość: trzeba będzie przesunąć pierwszy schodek w kierunku kuchni (na rys w prawo). Mam pytanie do forumowiczów, którzy już mieszkają w swoim domu - czy pierwszy schodek nie będzie za bardzo "właził" na pierwszy plan? Czy nie będzie zawadzał? Dzięki Mato, ale pewnie życie zweryfikuje śmiałe plany inspektora. Dzięki martasko za chłodne spojrzenie i dobre rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anwas 24.08.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 My zmniejszyliśmy ilość schodków na parterze o jedną szt i jak dla mnie dobrze zrobiliśmy. Jutro wrzucę fotkę schodów i drzwi pod schodami. Mąż ma ponad 180 cm wzrostu i nie musi się schylać przechodząc do garażu więc jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBrat 25.08.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 My zmniejszyliśmy ilość schodków na parterze o jedną szt i jak dla mnie dobrze zrobiliśmy. Jutro wrzucę fotkę schodów i drzwi pod schodami. Mąż ma ponad 180 cm wzrostu i nie musi się schylać przechodząc do garażu więc jest ok. Super. Jestem bardzo ciekaw. 1. Rozumiem, że zmniejszając liczbę schodków w dolnym biegu zwiększyliście ich wysokość i nie obniżaliście podestu? Czy to jest wygodne? 2. Czy mogłabyś podać jaką wysokość mają drzwi pod schodami do garażu? 3. Czy idąc do garażu masz 2 czy 1 drzwi? Tzn. w planie są drzwi pod schodami do schowka, z których chcę zrezygnować. Gdybym je zostawił, to miałbym 2 drzwi: te z planu i te nowe, których nie ma na planie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khubert 25.08.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Witam wszystkich Forumowiczów!!!Mam zamiar rozpocząć budowę jeszce w tym roku lub na wiosnę. Jednym z projektów, które mnie zainteresowały, jest faworyt.Mam gorącą prośbę - czy ktoś z Państwa z okolic Warszawy mógłby pokazać mi ten domek w realizacji? Będę wdzięczny za kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyldek 25.08.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 http://www.zyldek.fotosik.pl/dodalem kolejne fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anwas 25.08.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 1. Z tego co pamiętam nie zmieniliśmy wysokości schodów tylko szerokość stopnia na 28 cm ( ale tylko tych na parterze) różnica nieodczuwalna, schody i podest chudszy bodajże o 5 cm. Jutro pomierzę wysokość schodków i szerokość podestu ( która chyba nie była zmieniana).2.Zmierzę i podam3.Mamy tylko jedne drzwi pod schodami Więcej zdjęć w mojej galerii. jak widać schody wchodzą w światło drzwi dolnej łazienki a drzwi są i tak przesunięte w stronę wejścia do wiatrołapu. Dwa dodatkowe schodki urody i funkcjonalności tych schodów raczej nie poprawią. http://images35.fotosik.pl/5/9ccdad5c4ac88c29m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBrat 25.08.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Dzieki anwas. Widze, ze obnizylas posadzke. Ciesze sie, ze mozna zrobic drzwi pod schodami. Przy okazji schodow:Gdzies przeczytalem na forum, ze sa za waskie (komp mi zjada ogonki - waskie, czyli wonskie, hm.. jeszcze gorzej). Rzeczywiscie, zmierzylem u mnie w starym domu. Potwierdzam. Mam rozwiazanie. Poniewaz kotlownie przenosze do garazu, a w pomieszczeniu po kotlowni zrobie lazienke, to moge sciane oddzielajaca lazienke od schodow przesunac o iles tam cm poszerzajac schody. Piekny kominek, zyldek. Po prostu piekny. Witamy, khubert (zabrzmialo jakbym sie urodzil na forum, a ja jeszcze nie ukonczylem wieku niemowlecego, co ja pisze: noworodkowego!). Ale co tam .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anwas 25.08.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Z tym poszerzeniem schodów nie jest tak prosto Ja też myślałam o przesunięciu tej ścianki ale na górze opiera się na niej płatew i nasi fachowcy nie chcieli zrobić takiej zmiany ze względu na konstrukcję dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBrat 25.08.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Z tym poszerzeniem schodów nie jest tak prosto Ja też myślałam o przesunięciu tej ścianki ale na górze opiera się na niej płatew i nasi fachowcy nie chcieli zrobić takiej zmiany ze względu na konstrukcję dachu. No to klops. Bedziemy kulic ramionka. Ale i tak zapytam pana fachowca. A nuz sie uda? Ale pewnie sie nie uda, bo juz na moje nieuczone oko, widze ze masz racje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts