Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pomówmy więcej o instalacjach. Zauważyłem, że aktywność na forum maleje wraz z postępem prac. Dlatego więcej jest wątków ze stanu surowego i mniej o instalacjach. U nas obecnie szczęśliwie (a już myślałem, że tego nie przeżyje) zakończył się etap dachowy. W przyszłym tygodniu będą instalowane okna. Czas więc zająć się instalacjami. Moja kolejność to:

1. Elektryk - instalacja pod system inteligentny LCN (początkowe koszty - kable, robocizna - są prawie takie same jak tradycyjnej instalacji, a później się zobaczy... a nóż jakaś gotówka wpadnie to będzie można instalować inteligentne moduły) wycenia swoją pracę na ok. 6000-7000 tys.

1. Hydraulik - robocizna 6800 (instalacja mieszana podłogówki i grzejników)

1. Ocieplenie dachu i folia paraizolacyjna (nie znam jeszcze ceny)

2. Wylewki

3. Tynki wewnętrzne (cementowo-wapienne)

4. Tynki zewnętrzne i podbitka

Jak to jest u Was. Czy macie jakieś rady, pomysły, doświadczenia. Czy te ceny są konkurencyjne?

Kolejny wątek to urządzanie Faworyta. Co, gdzie, jak... aż głowa boli...

MP95

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie!

Rozpoczelismy niedawno budowe FAWORYTA i zdarzylem juz zawitac w kilku tartakach z pytaniem o wiezbe dachowa. Mam do Was pytanie... Czy jest ktos kto ma lub planuje pokrycie dachu blachodachowka, poniewaz "panowie specjalisci" oznajmili mi, ze powinnismy zmniejszyc grubosc krokwi, bo te w projekcie sa za masywne na blachodachowke. Co Wy na to???

Pomówmy więcej o instalacjach. Zauważyłem, że aktywność na forum maleje wraz z postępem prac. Dlatego więcej jest wątków ze stanu surowego i mniej o instalacjach. U nas obecnie szczęśliwie (a już myślałem, że tego nie przeżyje) zakończył się etap dachowy. W przyszłym tygodniu będą instalowane okna. Czas więc zająć się instalacjami. Moja kolejność to:

1. Elektryk - instalacja pod system inteligentny LCN (początkowe koszty - kable, robocizna - są prawie takie same jak tradycyjnej instalacji, a później się zobaczy... a nóż jakaś gotówka wpadnie to będzie można instalować inteligentne moduły) wycenia swoją pracę na ok. 6000-7000 tys.

1. Hydraulik - robocizna 6800 (instalacja mieszana podłogówki i grzejników)

1. Ocieplenie dachu i folia paraizolacyjna (nie znam jeszcze ceny)

2. Wylewki

3. Tynki wewnętrzne (cementowo-wapienne)

4. Tynki zewnętrzne i podbitka

Jak to jest u Was. Czy macie jakieś rady, pomysły, doświadczenia. Czy te ceny są konkurencyjne?

Kolejny wątek to urządzanie Faworyta. Co, gdzie, jak... aż głowa boli...

MP95

Myślę że wylewki powinny być po tynkach wewnętrznych! Macie dobrą cenę na elektrykę i jeszcze mała rada na koniec - NIE POZWÓLCIE sobie zrobić wylewek tzw. mokrych - co najwyżej półsuche czyli maszynowe! U nas "mokre" schną już ponad pół roku i dalej jest zbyt duża wilgotność pod parkiety! Musimy położyć specjalną żywicę na podłodze za ponad 700 zł... ręce opadają!

hejo

my mamy podobne ceny tyle że za robociznę

elektryk 6000 ale bez materiału - z tym że kable to ok 1000 zł wyszły a skrzynka dopiero będzie montowana więc się nie orientuję

hydraulik 6000 - podłogowe i grzejniki no i montaż kotła i solarów (ale inny zaśpiewał 10 000 ) bez solarów

a na tynki mamy cene 17 zł za metr2

no i ocieplenie poddasza za kartongipsami - 12 000 za całość to na razie najniższa oferta

reszta nie ustalona

ja się tak nie martwię o wystrój bo już mam zaprojektowany hurra !!! inaczej chyba osiwiałabym ...:)

współczuję Mato:) ale jakoś dacie radę przecież nie takie cudeńka już się wam przytrafiały nie?:)

do faworka? - sowa miała z tego forum blachodachówkę i oile pamięć mnie nie myli to ona z jakiegoś słupa mogła zrezygnować bo taki dach jest znacznie lżejszy niż dachówka ceramiczna - może więc mają rację ci fachowcy?

Witajcie!

Rozpoczelismy niedawno budowe FAWORYTA i zdarzylem juz zawitac w kilku tartakach z pytaniem o wiezbe dachowa. Mam do Was pytanie... Czy jest ktos kto ma lub planuje pokrycie dachu blachodachowka, poniewaz "panowie specjalisci" oznajmili mi, ze powinnismy zmniejszyc grubosc krokwi, bo te w projekcie sa za masywne na blachodachowke. Co Wy na to???

Pod blachodachówkę więźbę można odchudzić. Co do grubości krokwi to kierownik budowy powinien poiwedzieć Wam jaka grubość będzie odpowiednia.

Witam po długiej przerwie.Widze formułowicze że domki wasze rosną jak na drozdzach w związku z tym mam do was ptytanie.

Jak myślicie 45 zł za punkt elektryki z materiałem w Warszawie to duzo czy mało a może normalnie.Czy spotkaliście z czymś taki że powyżej 7m jest liczone podwójnie.Z góry dzięki za odpowiedzi.Pozdrawiam.

Witam,

Prawie skończyliśmy dach - brakuje jeszcze tylko 5 gąsiorów na daszku.

Sendi co to za piękna dachówka?

Dzięki Mato :)

Mamy dachówkę Roben Plus - czyli taką ze 2-3 cm dłuższą niż normalna.

Wprawdzie Roben miał gorsze parametry niż np. RuppCeramika, czy jacobi ale za to w cenie dachówki cementowej położyliśmy dachówkę ceramiczną.

PS. dzisiaj zamontowali mi pierwsze okna, ciąg dalszy w piątek..

Pozdrawiam,

Witam po długiej przerwie.Widze formułowicze że domki wasze rosną jak na drozdzach w związku z tym mam do was ptytanie.

Jak myślicie 45 zł za punkt elektryki z materiałem w Warszawie to duzo czy mało a może normalnie.Czy spotkaliście z czymś taki że powyżej 7m jest liczone podwójnie.Z góry dzięki za odpowiedzi.Pozdrawiam.

Ja również mam cenę 45 zł z materiałem - może jeszcze uda mi się coś wynegocjować - a elektryka mam nie z Warszawy.

MP95 - my zrobiliśmy elektrykę pod system LCN i cała elektryka okablowanie kosztowało nas 7,5 tys. + skrzynaka ok 3,5 tys. w sumie 11 tys. równo rok temu.

Pozdrawiam Iza

Ja dokładnie też tak chcę zrobić. Czy chwalicie sobie to rozwiązanie (system LCN)? Czy używacie obecnie jakichś funkcji domu inteligentnego?

Pozdrawiam,

MP95