Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[/quote=DrBrat] A ja mam mieć piec Junkers kondensacyjny i zbiornik na wodę o poj. 120 litrów.

Czy to w takim razie nie za mało na 4-osobową rodzinę?

Taki kocioł masz obecenie czy taki planujesz w faworycie ?

Nam dwaj hydraulicy polecają 24 kW i zasobnik 150 l (twierdzą, że w zupełności wystarczy). Nasza rodzina to 2 osoby dorosłe i 2 dzieci. Wody dotychczas w blokach zużywaliśmy dużo :(

Może więcej faworytowiczów się wypowie w tej sprawie. Mamy garaż na 1,5 samochodu (skrócony o 1,5 m podwójny). Czas mnie goni, więc pomóżcie ...

Jeśli nie masz solarów to zasobnik 150l jest wystarczający.

Ja planuje WOLF-a 24kW z zasobnikiem 400l (pod przyszłe solary) - to jest propozycja z firmy, która mnie wyposaży w sprzęt a nie moje widzimisie więc poparte wiedzą fachową.

MP95

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[/quote=DrBrat] A ja mam mieć piec Junkers kondensacyjny i zbiornik na wodę o poj. 120 litrów.

Czy to w takim razie nie za mało na 4-osobową rodzinę?

Taki kocioł masz obecenie czy taki planujesz w faworycie ?

Nam dwaj hydraulicy polecają 24 kW i zasobnik 150 l (twierdzą, że w zupełności wystarczy). Nasza rodzina to 2 osoby dorosłe i 2 dzieci. Wody dotychczas w blokach zużywaliśmy dużo :(

Może więcej faworytowiczów się wypowie w tej sprawie. Mamy garaż na 1,5 samochodu (skrócony o 1,5 m podwójny). Czas mnie goni, więc pomóżcie ...

Ja planuje WOLF-a 24kW z zasobnikiem 400l (pod przyszłe solary) - to jest propozycja z firmy, która mnie wyposaży w sprzęt a nie moje widzimisie więc poparte wiedzą fachową.

MP95

U mnie również są już zamontowane solary,piec WOLF podłączony,zasobnik 300l również propozycja z firmy i również poarte wiedzą fachowa,dziwię się że zaproponowano Ci zasobnik 400l,chyba że 2 domy będziesz ogrzewał.

A ja mam mieć piec Junkers kondensacyjny i zbiornik na wodę o poj. 120 litrów. Czy to w takim razie nie za mało na 4-osobową rodzinę?

Taki kocioł masz obecenie czy taki planujesz w faworycie? Nam dwaj hydraulicy polecają 24 kW i zasobnik 150 l (twierdzą, że w zupełności wystarczy). Nasza rodzina to 2 osoby dorosłe i 2 dzieci. Wody dotychczas w blokach zużywaliśmy dużo :(. Może więcej faworytowiczów się wypowie w tej sprawie. Mamy garaż na 1,5 samochodu (skrócony o 1,5 m podwójny). Czas mnie goni, więc pomóżcie ...

Ja planuje WOLF-a 24kW z zasobnikiem 400l (pod przyszłe solary) - to jest propozycja z firmy, która mnie wyposaży w sprzęt a nie moje widzimisie więc poparte wiedzą fachową. MP95

U mnie również są już zamontowane solary,piec WOLF podłączony,zasobnik 300l również propozycja z firmy i również poarte wiedzą fachowa,dziwię się że zaproponowano Ci zasobnik 400l,chyba że 2 domy będziesz ogrzewał.

No po prostu nie mogłem sobie odmówić takiego pawiego oczka jak wyżej.

A na poważnie. Poszedłem po rozum do głowy (a raczej do kotłowni w dotychczasowym domu) i obejrzałem co mam: 2 kotły

- jeden do kaloryferów 18-21 KW

- drugi do wody użytkowej 7-12 (albo 7.12 - nie mogę odczytać) KW ze zbiornikiem 117 litrów

12 lat mieszkamy i było OK, ciepłej wody nie zabrakło.

Czyli 120 - 150 wystarczy na 4-osobową rodzinę. Hej

Witam "Faworytów"

ciesze się bardzo, że trafiłam na to forum. Co prawda, jesteśmy dopiero na etapie wyboru projektu z bardzo dużym wskazaniem na "Faworyta" (po wizycie na tym forum jeszcze bardziej się o tym przekonuje)

Bardzo chciałabym zobaczyć jak wygląda już wybudowany taki domek. Czy ktoś z okolic Katowic lub Wrocławia wybudował "faworyta" i moglibyśmy go zobaczyć?

Witam wszystkich po długiej nieobecności i od razu proszę o pomoc. Jako, że informatyczna zakała ze mnie nie potrafię zmienic nazwy uzytkownika tak, by nie wyswietlały sie me dane. Okazało się to strasznie niefajne :x . Czy ktoś wie, jak to zrobić ? A może trzeba się zalogować od początku ? Poradźcie, proszę.

Chciałbym zapytać osoby, które już użytkują dom jaki rodzaj kominka wybrali. Chciałbym zainstalować kominek z płaszczem wodnym, ale znów naczytałem się wszystkich dyskusji omawiających wady i zalety takiego rozwiązania. Podsumowując mówi się, że:

wady:

- większy koszt

- problemy w wypadku braku prądu

- konieczność przeglądów automatyki

- zagrożenie wodą (zalanie)

- problemy jeżeli chce się używać w lecie (oddawanie ciepła)

zalety:

- duże oszczędności na ogrzewaniu

- brak brudzenia przy rozprowadzeniu ciepła jak to jest w przypadku DGP

- możliwość podgrzewania CWU

Jeżeli kominek z DGP nie ogrzewa tak dobrze, brudzi i wymaga dodatkowych kanałów powietrznych, dekoracyjny traci ciepło, które mogłoby by być spożytkowane, z płaszczem wodnym jest skomplikowany i zależny od prądu... to co wybrać...?

I oczywiście mówimy o kominku jako dodatkowym źródle ciepła (podstawowy to kocioł na gaz).

Pozdrawiam,

MP95

• 2 weeks później...

Witam,

proszę o pomoc zwolenników Faworyta!! Buduję wersję faworyt II i zastanawiam się jakie kolumny zastosować przed wejściem? Okrągłe czy kwadratowe filary? Proszę o przemyślenia osób, które są już po tym etapie. I jeszcze jedna sprawa: czy podnosiliście górę o ściankę kolankową? Czy rzeczywiście to konieczne? Nie chcę spaprać widoku domu, więc proszę o rady czy warto podnościć ściankę. Dzięki wielkie za pomoc! Pozdrowienia! Raf.

Witam,

proszę o pomoc zwolenników Faworyta!! Buduję wersję faworyt II i zastanawiam się jakie kolumny zastosować przed wejściem? Okrągłe czy kwadratowe filary? Proszę o przemyślenia osób, które są już po tym etapie.

My zrobiliśmy kwadratowe i chyba takie zrobiłbym raz jeszcze - zawsze można je łatwiej odnowić i np. obłożyć kamieniem czy ozdobną cegłą. Okrągłe mają wygląd bardziej klasyczny (dworkowaty) to chyba wyłącznie kwestia gustu.

I jeszcze jedna sprawa: czy podnosiliście górę o ściankę kolankową? Czy rzeczywiście to konieczne? Nie chcę spaprać widoku domu, więc proszę o rady czy warto podnośić ściankę. Dzięki wielkie za pomoc! Pozdrowienia! Raf.

Temat ścianki kolankowej był omawiany już wielokrotnie na poprzednich stronach (chyba jako najczęstszy temat) i dla ułatwienia powiem, że jest tyleż zwolenników co przeciwników tego rozwiązania. My podnieśliśmy i nie żałujemy.

Uprzejmie donoszę, że w listopadowym wydaniu "Ładnego Domu" jest niezły artykuł odnoście pieców kondensacyjnych z wbudowanymi zasobnikami! Pojawiły się propozycje nawet 250 litrowe, a to do solarów wystarczy spokojnie. No i przede wszystkim estetyka - nie widać tysiąca rur, kolanek i zaworów - wszystko pod elegancką obudową.

Dziobi,

Czy można zobaczyć twojego FAWORYTA? Mieszkam niedaleko.

Pozdrawiam,

Zapraszam

Witam,

Czy można się umówić na obejrzenie domu??. Bardzo zależy nam na obejrzeniu ponieważ zdjęcia to nie wszystko. Mieszkamy niedaleko Warszawy .

Pozdrawiam Ela

Witam serdecznie wszystkich Faworyciarzy!

Ponoć każdy projekt posiada błędy. Ten też się ich nie ustrzegł :-?

Trochę się o nich mówiło na forum ale może warto je podsumować?

Jestem na etapie stropu i sam napotkałem już parę grubych błędów, jak np.

złe rozplanowanie schodów czy błędne założenia dla przewodów wentylacyjnych w kuchni (za krótkie). Zestawienie materiałowe dla projektu (np. stal dla stropu) nijak się ma do rzeczywistości. Jest tez sporo błędów w wymiarowaniu ale z tymi uważny budowlaniec sobie poradzi.

Zapraszam do wpisywania uwag. To bardzo cenne informacje dla tyck, którzy dopiero zaczynają...

Pozdrawiam wszystkich którzy zbudowali już swoje Faworyty, wszystkich którzy budują i wszystkich którzy zamierzają budować tak jak My. Długo zastanawialiśmy się nad wyborem projektu. Padło na Faworyty z małymi zmianami oczywiscie. Zanim jednak zamówimy projekt chcielibyśmy zobaczyć Faworyta w rzeczywistości. Mam wielką prośbę o udostepnie swojego Faworyta do wizji lokalnej :D Jesteśmy ze śląska ale Faworyta możemy podjechac zobaczyć również w woj. opolskim, części małopolskiego i dolnośląskiego (tej bliższej śląskowi). Mam nadzieje że uda się umówić jakieś spotkanie.

Z góry dzieki za wszystkie informacje.

Radek