MP95 30.09.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 [/quote=DrBrat] A ja mam mieć piec Junkers kondensacyjny i zbiornik na wodę o poj. 120 litrów. Czy to w takim razie nie za mało na 4-osobową rodzinę? Taki kocioł masz obecenie czy taki planujesz w faworycie ? Nam dwaj hydraulicy polecają 24 kW i zasobnik 150 l (twierdzą, że w zupełności wystarczy). Nasza rodzina to 2 osoby dorosłe i 2 dzieci. Wody dotychczas w blokach zużywaliśmy dużo Może więcej faworytowiczów się wypowie w tej sprawie. Mamy garaż na 1,5 samochodu (skrócony o 1,5 m podwójny). Czas mnie goni, więc pomóżcie ... Jeśli nie masz solarów to zasobnik 150l jest wystarczający. Ja planuje WOLF-a 24kW z zasobnikiem 400l (pod przyszłe solary) - to jest propozycja z firmy, która mnie wyposaży w sprzęt a nie moje widzimisie więc poparte wiedzą fachową. MP95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 30.09.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 [/quote=DrBrat] A ja mam mieć piec Junkers kondensacyjny i zbiornik na wodę o poj. 120 litrów. Czy to w takim razie nie za mało na 4-osobową rodzinę? Taki kocioł masz obecenie czy taki planujesz w faworycie ? Nam dwaj hydraulicy polecają 24 kW i zasobnik 150 l (twierdzą, że w zupełności wystarczy). Nasza rodzina to 2 osoby dorosłe i 2 dzieci. Wody dotychczas w blokach zużywaliśmy dużo Może więcej faworytowiczów się wypowie w tej sprawie. Mamy garaż na 1,5 samochodu (skrócony o 1,5 m podwójny). Czas mnie goni, więc pomóżcie ... Jeśli nie masz solarów to zasobnik 150l jest wystarczający. Ja planuje WOLF-a 24kW z zasobnikiem 400l (pod przyszłe solary) - to jest propozycja z firmy, która mnie wyposaży w sprzęt a nie moje widzimisie więc poparte wiedzą fachową. MP95 U mnie również są już zamontowane solary,piec WOLF podłączony,zasobnik 300l również propozycja z firmy i również poarte wiedzą fachowa,dziwię się że zaproponowano Ci zasobnik 400l,chyba że 2 domy będziesz ogrzewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBrat 01.10.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 A ja mam mieć piec Junkers kondensacyjny i zbiornik na wodę o poj. 120 litrów. Czy to w takim razie nie za mało na 4-osobową rodzinę? Taki kocioł masz obecenie czy taki planujesz w faworycie? Nam dwaj hydraulicy polecają 24 kW i zasobnik 150 l (twierdzą, że w zupełności wystarczy). Nasza rodzina to 2 osoby dorosłe i 2 dzieci. Wody dotychczas w blokach zużywaliśmy dużo . Może więcej faworytowiczów się wypowie w tej sprawie. Mamy garaż na 1,5 samochodu (skrócony o 1,5 m podwójny). Czas mnie goni, więc pomóżcie ... Jeśli nie masz solarów to zasobnik 150l jest wystarczający. Ja planuje WOLF-a 24kW z zasobnikiem 400l (pod przyszłe solary) - to jest propozycja z firmy, która mnie wyposaży w sprzęt a nie moje widzimisie więc poparte wiedzą fachową. MP95 U mnie również są już zamontowane solary,piec WOLF podłączony,zasobnik 300l również propozycja z firmy i również poarte wiedzą fachowa,dziwię się że zaproponowano Ci zasobnik 400l,chyba że 2 domy będziesz ogrzewał. No po prostu nie mogłem sobie odmówić takiego pawiego oczka jak wyżej. A na poważnie. Poszedłem po rozum do głowy (a raczej do kotłowni w dotychczasowym domu) i obejrzałem co mam: 2 kotły - jeden do kaloryferów 18-21 KW - drugi do wody użytkowej 7-12 (albo 7.12 - nie mogę odczytać) KW ze zbiornikiem 117 litrów 12 lat mieszkamy i było OK, ciepłej wody nie zabrakło. Czyli 120 - 150 wystarczy na 4-osobową rodzinę. Hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 01.10.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Jak już pisaliśmy wcześniej zbiornik 120l jest wystarczający lecz my mówimy o solarach i w tym przypadku zbiornik 300l jest wystarczający dla naszego Faworytka :wink:Mieszkam i użytkuję już domek od 2 miesięcy i jest super,postaram się porobic zdjęcia to wkleję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_żabka 03.10.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Witam "Faworytów" ciesze się bardzo, że trafiłam na to forum. Co prawda, jesteśmy dopiero na etapie wyboru projektu z bardzo dużym wskazaniem na "Faworyta" (po wizycie na tym forum jeszcze bardziej się o tym przekonuje) Bardzo chciałabym zobaczyć jak wygląda już wybudowany taki domek. Czy ktoś z okolic Katowic lub Wrocławia wybudował "faworyta" i moglibyśmy go zobaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mama Muminka 04.10.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Witam wszystkich po długiej nieobecności i od razu proszę o pomoc. Jako, że informatyczna zakała ze mnie nie potrafię zmienic nazwy uzytkownika tak, by nie wyswietlały sie me dane. Okazało się to strasznie niefajne . Czy ktoś wie, jak to zrobić ? A może trzeba się zalogować od początku ? Poradźcie, proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MP95 04.10.2008 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Chciałbym zapytać osoby, które już użytkują dom jaki rodzaj kominka wybrali. Chciałbym zainstalować kominek z płaszczem wodnym, ale znów naczytałem się wszystkich dyskusji omawiających wady i zalety takiego rozwiązania. Podsumowując mówi się, że:wady:- większy koszt- problemy w wypadku braku prądu- konieczność przeglądów automatyki- zagrożenie wodą (zalanie)- problemy jeżeli chce się używać w lecie (oddawanie ciepła) zalety:- duże oszczędności na ogrzewaniu- brak brudzenia przy rozprowadzeniu ciepła jak to jest w przypadku DGP- możliwość podgrzewania CWU Jeżeli kominek z DGP nie ogrzewa tak dobrze, brudzi i wymaga dodatkowych kanałów powietrznych, dekoracyjny traci ciepło, które mogłoby by być spożytkowane, z płaszczem wodnym jest skomplikowany i zależny od prądu... to co wybrać...? I oczywiście mówimy o kominku jako dodatkowym źródle ciepła (podstawowy to kocioł na gaz). Pozdrawiam, MP95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raaff 15.10.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Witam,proszę o pomoc zwolenników Faworyta!! Buduję wersję faworyt II i zastanawiam się jakie kolumny zastosować przed wejściem? Okrągłe czy kwadratowe filary? Proszę o przemyślenia osób, które są już po tym etapie. I jeszcze jedna sprawa: czy podnosiliście górę o ściankę kolankową? Czy rzeczywiście to konieczne? Nie chcę spaprać widoku domu, więc proszę o rady czy warto podnościć ściankę. Dzięki wielkie za pomoc! Pozdrowienia! Raf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 16.10.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Witam, proszę o pomoc zwolenników Faworyta!! Buduję wersję faworyt II i zastanawiam się jakie kolumny zastosować przed wejściem? Okrągłe czy kwadratowe filary? Proszę o przemyślenia osób, które są już po tym etapie. My zrobiliśmy kwadratowe i chyba takie zrobiłbym raz jeszcze - zawsze można je łatwiej odnowić i np. obłożyć kamieniem czy ozdobną cegłą. Okrągłe mają wygląd bardziej klasyczny (dworkowaty) to chyba wyłącznie kwestia gustu. I jeszcze jedna sprawa: czy podnosiliście górę o ściankę kolankową? Czy rzeczywiście to konieczne? Nie chcę spaprać widoku domu, więc proszę o rady czy warto podnośić ściankę. Dzięki wielkie za pomoc! Pozdrowienia! Raf. Temat ścianki kolankowej był omawiany już wielokrotnie na poprzednich stronach (chyba jako najczęstszy temat) i dla ułatwienia powiem, że jest tyleż zwolenników co przeciwników tego rozwiązania. My podnieśliśmy i nie żałujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MP95 19.10.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Stan surowy zamknięty... Jedni twierdzą, że najgorsze już za nami, inni że wręcz przeciwnie... http://images27.fotosik.pl/285/81171ef2b97f17e6m.jpg http://images23.fotosik.pl/285/71f928b5c77be355m.jpg MP95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyldek 23.10.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Witammy juz mieszkamy w swoim faworycie od miesiaca czekamy tylko na reszte mebli no i na schody ktore na dniach powinny juz byc http://zyldek.fotosik.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 23.10.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Witam my juz mieszkamy w swoim faworycie od miesiaca czekamy tylko na reszte mebli no i na schody ktore na dniach powinny juz byc http://zyldek.fotosik.pl Serdeczne gratulacje! Widzę, że nadaliście sobie straszne tempo! My jeszcze 2 tygodnie... schodów też jeszcze nie mamy i drzwi wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 27.10.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Uprzejmie donoszę, że w listopadowym wydaniu "Ładnego Domu" jest niezły artykuł odnoście pieców kondensacyjnych z wbudowanymi zasobnikami! Pojawiły się propozycje nawet 250 litrowe, a to do solarów wystarczy spokojnie. No i przede wszystkim estetyka - nie widać tysiąca rur, kolanek i zaworów - wszystko pod elegancką obudową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ela77 29.10.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Dziobi, Czy można zobaczyć twojego FAWORYTA? Mieszkam niedaleko. Pozdrawiam, Zapraszam Witam, Czy można się umówić na obejrzenie domu??. Bardzo zależy nam na obejrzeniu ponieważ zdjęcia to nie wszystko. Mieszkamy niedaleko Warszawy . Pozdrawiam Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaF 31.10.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Witam, Jestem tu nowa i nie bardzo orietuje się na tym forum .Niedawno zaczełam budowe Faworyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaF 31.10.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Mam pytanko do osób które nie przerabiały ścianki łączącej kuchnii z salonem jak tak to czy możecie przesłać mi kilka zdjęć,bo chciałabym zobaczyć jak to wygląda w orginale. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siubert 31.10.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Witam serdecznie wszystkich Faworyciarzy! Ponoć każdy projekt posiada błędy. Ten też się ich nie ustrzegł Trochę się o nich mówiło na forum ale może warto je podsumować? Jestem na etapie stropu i sam napotkałem już parę grubych błędów, jak np. złe rozplanowanie schodów czy błędne założenia dla przewodów wentylacyjnych w kuchni (za krótkie). Zestawienie materiałowe dla projektu (np. stal dla stropu) nijak się ma do rzeczywistości. Jest tez sporo błędów w wymiarowaniu ale z tymi uważny budowlaniec sobie poradzi. Zapraszam do wpisywania uwag. To bardzo cenne informacje dla tyck, którzy dopiero zaczynają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Radek 03.11.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Pozdrawiam wszystkich którzy zbudowali już swoje Faworyty, wszystkich którzy budują i wszystkich którzy zamierzają budować tak jak My. Długo zastanawialiśmy się nad wyborem projektu. Padło na Faworyty z małymi zmianami oczywiscie. Zanim jednak zamówimy projekt chcielibyśmy zobaczyć Faworyta w rzeczywistości. Mam wielką prośbę o udostepnie swojego Faworyta do wizji lokalnej Jesteśmy ze śląska ale Faworyta możemy podjechac zobaczyć również w woj. opolskim, części małopolskiego i dolnośląskiego (tej bliższej śląskowi). Mam nadzieje że uda się umówić jakieś spotkanie. Z góry dzieki za wszystkie informacje. Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martasko 09.11.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Witamchciałam się zapytać ile wyszło metrów tym którzy już tynkowali nam tynkarz wyliczył w faworycie z 1stanowiskowym garażem 500mnie robił prawie nigdzie sufitów oprócz gabinetu, garazu i łazienki małej na dole wydaje mi się że trochę za dużo ktoś coś podpowie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 09.11.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 U nas wyszło prawie 600m2! My tynkowaliśmy praktycznie wszystko z sufitami, tak więc Twoje 500 m jest prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts