Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mnie w maju urzekł Faworyt i od tego wątku zaczęłam swoją skoromną (jak na razie) obecność na forum.

Potem obejrzałam setki innych projektów (bo projekty biura MG Projekt były jednymi z pierwszych jakie w ogóle widzialam) jednak cały czas wracałam do faworyta. I po 3 miesiącach poszukiwań zatoczyłam wielkie koło i wrócilam do pierwszego projektu, czyli do Faworyta.

Cieszę się, że jest nas coraz więcej.

Faworyt ma to wszystko czego potrzebuję - duże pokoje, spiżarnię, garderoby i strych.

Jestem zdecydowana na ten projekt na 98 %.

Chętnie zobaczyłabym na żywo Faworyta, ale w Wielkopolsce powstaje tylko jeden faworyt a z jego włascicielką i jednocześnie autorką tego watku Moniaol nie udało mie się nawiązac kontaktu - albo wyjechała, albo jest tak pochłonięta budową, że nie ma czasu na zaglądanie na forum.

Planujemy wybudować wersję zmniejszoną o 1 metr z garażem podwójnym (najprawdopodobniej) - myśleliśmy też o garażu pojednymzym i wiacie obok, ale wyglada mi na to, że dach za ostro schodzi w dół i drugie auto pod wiatą może się nie zmiescić.

Zmiany jakie planuję wprowadzić to powiększenie gabinetu na dole kosztem salonu - wyobrażam to sobie w ten sposób, że przesuwam ścianę między pokojem a salonem w kierunku salonu a powstałą w gabinecie wnękę koło okna (bo salon ma przecież wystającą ogrodową scianę) zamykam drzwiami i powistaje mi tam szafa. Zależy mi na powiększeniu tego pokoju, gdyż chcialabym, żeby to był wygodny pokójna wypadek gdybym w przyszłości musiała wziąć do siebie rodziców.

Troszkę nie potrafię sobie wyobrazić balkonu - długiego na prawie 6 metrów i wąskiego na 90 cm.

No i wolalabym żeby łazeinka na dole miała okno.

Pozdrawiam, wszystkich budujących i majacych zamiar wybudowac Faworyta!

No i oczywiście budujący Faworyta - piszcie!

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hej,

my mamy podobny pomysł- czyli dom bez garażu a garaz wolnostojący tylko, że za taki garaż niestety sie płaci. Przy "odrolnieniu" dom jest za friko a za garaż trzeba bulić za jakąś rekultywacje czy coś takiego przez 10 lat!. Moze ktoś to juz przerabiał i podpowie jakie sa to koszty?

pzdr

jarek

Zwracam się do Was z bardzo ważnym pytaniem - jaka jest wysokość ścianki kolankowej?.

To pytanie już ktoś (nie pamiętam kto) zadawał na forum, ale nikt na nie nie odpowiedział.

Wpatruję się w rysunki szczegółowe Faworyta (dostępne na stronie biura) i wygląda mi na to, że od frontu i ogrodu ściana kolankowa ma 56 cm , z boku 75 cm a na strychu zaledwie 27 cm - ani ja ani mąż do krasnoludków nie należymy.......

No kompletnie zbiły mnie z tropu te dane...... :(

A może coś źle przeczytalam???

Czy ktoś z budujących mógłby zabrać głos w sprawie tej nieszczęsnej ścianki kolankowej?

56cm jest w pomieszczeniu nad garażem, w domu jest 75cm.

Pozdr

MonikaKa

Moniko, bardzo dziękuję Ci za odpowiedź.

Ciesze się, że to 75 cm a nie 56 :lol:

Ja jednak muszę z jakimś specjalistą rozważyć mozliwość podwyższenia tej ścianki o jeden bloczek.

Chyba też o tym myślałaś, ale Ci ktoś odradził, prawda?

Wszystkie znaki na niebie wskazuja na to, ze BEDĘ BUDOWAĆ FAWORYTA!!!! :D :D :D

Odradzono mi argumantując niekorzystnym wpływem na wygląd bryły. Musze jeszcze sprawdzić u naszego fachowca czy mam wersje z poprawionym słupem, bo nie znam sie na tych schematach.

Na pewno zbrojenie bedzie u nas zmienione na drut o14 zamiast 16, strop także, bo będzie lżejszy dach(blachodachówka.

Pozdrawiam

Odradzono mi argumantując niekorzystnym wpływem na wygląd bryły. Musze jeszcze sprawdzić u naszego fachowca czy mam wersje z poprawionym słupem, bo nie znam sie na tych schematach.

Na pewno zbrojenie bedzie u nas zmienione na drut o14 zamiast 16, strop także, bo będzie lżejszy dach(blachodachówka.

Pozdrawiam

Też powaznie zastanawiam się nad blachodachówką i mam w głowie zanotowane, żeby pogadać z Tobą o dachu w tej wersji. :D

Monika, o jakim Ty słupie piszesz? Ja nie wypatrzyłam w projekcie żadnego słupa :-?

Witam

Dzisiaj udało się zalać strop i zawiesic wieche na naszym Faworycie. Kłopotów jest trochę niestety głownie z samym projektem i jego dokładnością. Za tydzień ruszamy ze ścianami na poddaszu, w kolejnym tygodniu powinna się zaczynać konstrukcja więźby. Dach w drugiej połowie września bądź na początki października.

Zwracam uwagę na dokładne sprawdzenie wszystkich rysunków projektu, nie grzeszą rzetelnością. Również wszelkie zestawienia proponuję zrobić raz jeszcze.

Zwróćcie równiez uwagę na szczegóły konstrukcyjne: niebywałe wręcz przeszacowanie wszelkich zbrojeń i dziwne rozwiązania np. podciągi sterczące z sufitu na prawie 40 cm - no chyba że komus to nie przeszkadza.

Z racji awarii komputera zamieszczenie zdjęć się opóźnia, ale jutro postaram się kilka zamieścić.

pozdrawiam :D :D

Witam

Dzisiaj udało się zalać strop i zawiesic wieche na naszym Faworycie.

!!!!! GRATULACJE!!!!! :D

Kłopotów jest trochę niestety głownie z samym projektem i jego dokładnością

-no to juz wesołe nie jest, zaraz gnam do swojego kierownika po ratunek i korekty

Za tydzień ruszamy ze ścianami na poddaszu, w kolejnym tygodniu powinna się zaczynać konstrukcja więźby. Dach w drugiej połowie września bądź na początki października.

Zwracam uwagę na dokładne sprawdzenie wszystkich rysunków projektu, nie grzeszą rzetelnością. Również wszelkie zestawienia proponuję zrobić raz jeszcze.

Zwróćcie równiez uwagę na szczegóły konstrukcyjne: niebywałe wręcz przeszacowanie wszelkich zbrojeń i dziwne rozwiązania np. podciągi sterczące z sufitu na prawie 40 cm - no chyba że komus to nie przeszkadza.

dzieki za zwrócenie uwagi wady projektu,bardzo to cenne,dzieki :-?

Z racji awarii komputera zamieszczenie zdjęć się opóźnia, ale jutro postaram się kilka zamieścić.

-na zdjęcia czekamy z ogromna niecierpliwością :o :o :o

Pozdrawiam

MonikaKa

--------------------------------------------------------------------------------

Witam

Jestem na świeżo po rozmowach z wykonawcą i jestem skłonny się zdecydować na niego pomimo że pierwotnie myśleliśmy że będzie ciut taniej. Uzgodniliśmy za wszystko 163 tys i nic mnie nie interesuje, wykonawca załatwia wszystko, łącznie z kierownikiem budowy i wodą na czas budowy (bo nie ma wodociągu jeszcze). Jednak obecnie wygląda na to że wszystkie ceny poszły w góre. Tak więc proszę oceńcie czy to jest dobra oferta: Wykonanie stanu surowego, z pokryciem dachówką ceramiczną. Wszystko zgodnie z projektem, fundament z bloczków betonowych, ocieplony styropianem, sciany porotherm 25, strop teriva, scianki działowe, schody lane itp. więźba dachowa, membrana wysokoparoprzepuszczalna (czy jakoś tak), dachówka ceramiczna, rynny stalowe powlekane, komin powyżej dachu cegła klinkierowa. Oczywiście kosztorys zawiera wszystko bardziej szczegółowo, tu podaje to tylko ogólnie. Cena jest ustalona i nie interesuje mnie żadna zmiana cen w hurtowniach. Wszystkie materiały jeśli wymagają certyfikatów to oczywiście z certyfikatami itp. Rozliczanie po wykonaniu poszczególnych etapów, za nic nie płacę z góry. Termin wykonania rozpoczęcie prac w sierpniu i ma być zamknięty dachem przed zimą. Powiedzcie proszę czy to dobra oferta. Acha to jest Faworyt z jednym garażem

Pozdrawiam

Piotr

Cześć,według mnie to dosyć dobra cena jednak powinieneś kontrolować z jakiej jakości materiałów będzie budować ta firma...różnie to bywa.

Pozdrowiam

Damro

Pozdr

MonikaKa

MonikaKa mam pytanie skąd masz te wymiary ścianki kolankowej ja mam odpowiednio 27cm i 56cm.

Jeszcze jedno pytanie , czy u was w projektach są okna w pomieszczeniu nad garażem?

Pozdrawiam Damro.[/b]

No to mamy pasztet z ta ścianką kolankową......

Kto rozstrzygnie jak jest jej wysokośc?

Witam wszystkich,

wysokość scianki kolankowej od strony balkonowej i przeciwnej (północ -południe akurat u mnie:))- 56cm; wysokość ścianki kolankowej od strony wschód - zachód 75cm ; nad garażem 27cm pł-pn 30cm wsch-zach.

dane wg projektu faworyta z 2 garażami.

Badar

Czy moesz wrzucić zdjęcia parteru po zalaniu stropu a szczegolnie tych nieszczęsnych podciągów :cry: ?

Pozdrawiam

[/code]

Pozdr

MonikaKa

MonikaKa mam pytanie skąd masz te wymiary ścianki kolankowej ja mam odpowiednio 27cm i 56cm.

Jeszcze jedno pytanie , czy u was w projektach są okna w pomieszczeniu nad garażem?

Pozdrawiam Damro.[/b]

No to mamy pasztet z ta ścianką kolankową......

Kto rozstrzygnie jak jest jej wysokośc?

Podałam dane odczytane przez mojego męża, ale on budowlańcem nie jest, z kolei te wysokości różniące się w zalezności od stron świata też mi sie nie podobały, w poniedziałek rozstrzygnie mi to architekt adaptujący projekt.

Okna połaciowe w pomieszczeniu nad garażem u nas będą (w projekcie raz są raz ich nie ma)

Pozdrawiam

MonikaKA

MonikaKa

Czy mogłabyś zdradzić mi w którym miejscu będziesz mieć te okna?

Tzn.na tej długiej ścianie czy na tych krótkich na przeciw siebie,bo ja pomimo tego ,że już mam pozwolenie na budowę to jeszcze się nie zdecydowłem :-?

Pozdrawiam

Damro

Nasz dom bedzie usytuowany wejściem od pólnocy, okna będą na pn-pld

Pozdrawiam

MonikaKa

MonikaKa

Czy mogłabyś zdradzić mi w którym miejscu będziesz mieć te okna?

Tzn.na tej długiej ścianie czy na tych krótkich na przeciw siebie,bo ja pomimo tego ,że już mam pozwolenie na budowę to jeszcze się nie zdecydowłem :-?

Pozdrawiam

Damro

Nasz dom bedzie usytuowany wejściem od pólnocy, okna będą na pn-pld

Pozdrawiam

MonikaKa

Usytuowanie naszego domu będzie takie same :)

Kiedy macie zamiar wbić łopatę :D