DrBrat 25.01.2009 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Witajcie, Był temat o wysokości salonu, a ja mam pytanie o wysokość garażu: Chciałbym obniżyć strop w garażu, zwiększając dzięki temu wysokość ścianki kolankowej pomieszczenia nad garażem. Czy ktoś ma doświadczenia własne jaka powinna być minimalna wysokość garażu, żeby pomieściło się w nim coś więcej niż kabriolet? (kto wie, może kupię terenówkę kiedyś, albo jaki inny duży pojazd ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siubert 26.01.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam Faworyciarzy! Może trochę nie w temacie forum ale pozostało mi na budowie ponad pół palety pustaków keramzytowych (stropowych). Chętnie je komuś sprezentuję z Wrocławia lub okolic (bo trzeba sobie je zabrać). Zmieszczą się do większego samochodu osobowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota0610 27.01.2009 03:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Ufff, przestudiowałam właśnie pierwszych 12 stron forum, po ponad roku od pierwszego razu. Mimo, że założyłam okulary(których zazwyczaj nie noszę),rozjeżdżają mi sie oczki, ledwo żyję! Z perspektywy czasu wszystko wydaje mi sie inne. Przede wszystkim upewniłam sie w przekonaniu, że Faworyt, mimo pewnych wad, jest tym najbardziej odpowiednim domkiem dla mojej rodzinki. Mam 3 dzieci, więc ilość pomiesczeń jest nie za duża jak na nas, mimo, że wcześniej miałam wątpliwości, czy może nie przesadzilismy z wielkością domu.W międzyczasie, jesli chodzi o poszukiwanie TEGO WYMARZONEGO domku, pojawiło nam się jeszcze jedno dzieciatko i teraz wszystko pasi. Fajnie jest budować, wzorując sie na wskazówkach wczesniejszych inwestorów. Z perspektywy tych paru lat problemy zaprzątajace ich głowy wydaja sie nam błache, bo juz wielokrotnie przedyskutowane i wszelakie rozwiązania przemyslanie-DZIEKI WAM WSZYSCY FAWORYTOWICZE ZA CENNE RADY ,szacun.Szczególne pokłony dla tych, którzy mimo pewnych zmian zachowali piekna konstrukcję Faworyta ,chodzi mi szczególnie (choc nie tylko) o podniesiona ściaiankę kolankową,wydłużyli dach, nie psując ogólnego wrażenia.U nas własnie "dzieje się" dach.Tez mamy podniesioną sciankę kolankową i wyrównaną (bo inaczej kiepsko jednak od środka wyglada) I wyobraźcie sobie, że i tak był problem z dachem, bo sie trochę nasze majstry pultałay (główny i podwykonawca-dekarz), mimo, że wzielismy najlepszych(i najdroższych niestety) w okolicy, którzy budują u nas domki wszelakich gwiazd telewizyjnych, które to upodobały sobie dolinę Bugu, jako swoja przystań zyciową. A fantazję, to oni mają.... Ja w tej chwili nie potrafię o niczym innym mysleć, jak o tym, jak wykończę ten mój wymarzony domek. Mam pytanie, czy ktos z Was może zetknął się z kuchniami w stylu angielskim ?Choruję na taka kuchnię, był taki wątek na muratorze, ale zdechł niesety.Wprawdze domek jest jak najbardziej polski, ale my juz zdecydowalismy urządzic cały patrer w tym (angielskim ) klimacie, bo mamy do niego wielki sentyment. Grzebiąc w internecie nie znaleźlismy zbyt wielu wykonawców tych kuchni, ale przeciez nie wszyscy sę ogłaszaja. A zaintresowanych odwołuję do fabryki w Chobocie, maja swoja stronke i mnóstwo zdjęć z realizacji. Pozdrawiam wszystkich miłosników Faworyta, widzę, ze mimo upływu lat trudno o konkurencję dla niego. Co raz przegladam sobie jakies tam nowe projekty, tak dla porównania i nic lepszego nie widzę. PS. Pisałam wcześniej, że jestesmy chyba jedyni na Podlasiu, choć byli i budowniczy z Siedlec (60 km od nas ale to juz nie Podlasie ) znikli chyba z forum. Więc, jesli ktos z okolic czai się z pomysłem budowy takiego domku ,to zapraszamy na poogladanie na żywo:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telmunia 27.01.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Witamy wszystkich!!!! Czy któs mógłby nam przesłać kosztorys do banku???????? Bylibyśmy baaardzo wdzięczni.... Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 27.01.2009 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Witajcie, Był temat o wysokości salonu, a ja mam pytanie o wysokość garażu: Chciałbym obniżyć strop w garażu, zwiększając dzięki temu wysokość ścianki kolankowej pomieszczenia nad garażem. Czy ktoś ma doświadczenia własne jaka powinna być minimalna wysokość garażu, żeby pomieściło się w nim coś więcej niż kabriolet? (kto wie, może kupię terenówkę kiedyś, albo jaki inny duży pojazd ) Ja mam u siebie obniżony strop w garażu ale też obniżoną podłogę tak, że mam stopień ale za to w pokoju nad garażem nie mam żadnego schodka z czego bardzo jestem zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyldek 02.02.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 witammam pytanie odnosnie podbitki? czy jej brak wplywa znaczaco na poziom ciepla w pomiesczeniach u gory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 03.02.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 witam mam pytanie odnosnie podbitki? czy jej brak wplywa znaczaco na poziom ciepla w pomiesczeniach u gory. Ja jeszcze nie mam i nieodczuwam jakoś specjalnie że jej nie ma,nawet jak na dworze wieje silny wiatr,na górze jest u mnie dużo cieplej niż na dole a grzejniki mam wyłączone jedynie DGP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyldek 03.02.2009 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 witam mam pytanie odnosnie podbitki? czy jej brak wplywa znaczaco na poziom ciepla w pomiesczeniach u gory. Ja jeszcze nie mam i nieodczuwam jakoś specjalnie że jej nie ma,nawet jak na dworze wieje silny wiatr,na górze jest u mnie dużo cieplej niż na dole a grzejniki mam wyłączone jedynie DGP u mnie jest odwrotnie na dole cieplo(polowa grzejnikow zakrecona) u gory jest chlodniej, zobaczymy jak zostanie zrobiona podbitaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta I 04.02.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Mam Prośbę DAMRO napisz mi w skrocie dlaczego wybrałeś system DGP a nie kominek z płaszczem wodnym. Ja się zastanawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 04.02.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Już odpowiadam,ponieważ nie chciałam robic z salonu kotłowni,palę w kominku okazjonalnie,jedynie jak były te siarczyste mrozy wtedy dogrzewałam dom kominkiem aby mi za dużo gazu nie wsiorbało ,zastanawiałam się również nad płaszczem i wydaje mi się że chyba dobrze zrobiłam bo wiem ile przy tym roboty,jeśli jeszcze raz bym budowała to napewno pociągnęłabym rury do kotłowni pod wkład z płaszczem i bym tak zostawiła,w razie kryzysu mam inną alternatywę na ogrzewanie ,różnie może byc z gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBrat 04.02.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Witamy wszystkich!!!! Czy któs mógłby nam przesłać kosztorys do banku???????? Bylibyśmy baaardzo wdzięczni.... Pozdrawiamy Telmunia, co prawda obiecałem, że prześlę na mail, ale przecież może się i innym przydać. A więc podaję na forum: http://images46.fotosik.pl/56/254385af2ff2d40dmed.jpg Komentarz: 1. Opis piwnic jest dla mnie zagadką - robiła to firma budowlana, która po prostu wypełniała puste pola kosztorysu. A piwnic nie mam (jestem na etapie fundamentów, więc na pewno wiem, że piwnic mi panowie nie wykopali ). 2. Kosztorys był robiony "pod bank", żeby dostać te 7 stów. W rzeczywistości mam cichą nadzieję, że dom będzie za 600 - 650 tys, a reszta pójdzie na otoczenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MP95 04.02.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Nieźle niektóre pozycje "przegięte"... 55tys, za tynki wewnętrzne... To chyba obskoczycie jeszcze kilku sąsiadów z okolicy Jeżeli to ma być dla banku to ok. W zasadzie nie jest się w stanie przewidzieć wszystkiego co nas "spotka" w kosztorysie. Jeżeli wiecie ile Wam potrzeba to pod tyle jest kosztorys. Moja wersja (rok temu) jest z brakami (zapomniałem o wylewkach ) ale suma na razie w miarę jest ok. (przewiduję jednak ok. 50tys. przekroczenia tych kosztów): Pozycja przył kan 1500 przył wodne 2000 przył elektr 3000 przył gaz 2500 roboty ziemne 5000 fundament i ściany fundament 32000 izolacja przeciw wilg 4900 ściany zew 38000 stropy wew 24000 schody 7000 ściany wew 16000 konstr dach 25000 pokr dach 39000 okna 30000 drzwi garaz 6000 izolacja term dach 14000 wyk zew 26000 inst wod-kan 7000 inst gaz 2000 inst elektr 16000 inst co 31000 tynki 10000 piec co 13000 glazura terakota 15000 bialy mont 15000 wyp kuchni 16000 rob malar 6000 wykoncz podl 20000 drzwi wew 15000 drzwi zew 10000 meb wbud, balustr 8000 mala arch 6000 ogro 13500 wentyl mech 22000 szambo 4500 rolety 7000 kominek 5000 SUMA 517900 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telmunia 05.02.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Dr Brat jesteś wielki!!!!! Dzięki baaardzo!!!!!!!!! Już się nie mogliśmy doczekać.... Właśnie szukamy banku.... Już się przekonujemy, że 500 tys to NIC przy faworycie!!!! My mamy nadzieję zmieścić się w 650 ale czas pokaże jak będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBrat 05.02.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Dzięki Telmunia za: 500 tys to NIC przy faworycie!!!! My mamy nadzieję zmieścić się w 650, bo czasem czuję się rolowany przez budowlańców. Moja umnowa opiewa na nieco ponad 600 tys. Ale na pewno pójdzie więcej. A jeśli chodzi o: Właśnie szukamy banku.... to w Deutsche Banku dostałem w grudniu 2008 /styczniu 2009 kredyt na 100 % we frankach (ale teraz już sam nie wiem czy to dobrze) i co ważne - kolejne transze są przesyłane nie po okazaniu faktur tylko po wizycie przedtawiciela banku na budowie. A jak sam(a) możesz się domyślić brak obowiązku okazywania faktur przy dobrej woli budowlańca otwiera nowe perspektywy obniżenia kosztów budowy . Ale temat kredytów ma zdaje się inne fora. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Marcin 05.02.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Witamy wszystkich byłych, teraźniejszych i przyszłych budowniczych Faworyta. Właśnie zdecydowaliśmy sie na budowę tego pięknego domu (chociaż konkurencję miał niebagatelną : "Dom w Koniczynce" i "Dom w Orlikach").Zanim kupimy projekt (chcemy tego dokonac w przyszłym tygodniu), chcielibyśmy grzecznie "wprosić" się do kogoś, kto jest już w końcowym etapie lub ukończył budowę domu w okolicach Kielc.Piszcie prosze na maila : [email protected]. Z góry dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martasko 06.02.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 witam u nas tez prace powoli ida do przodu teren wokol domu wyrownany w srodku 2 ekipy dzialaja na gorze juz ocieplone i kladziemy gladziena dole sufity i inne bajeryczekamy na drzwi i brameudalo się też nam wykroić stryszek pod dachem - calkiem spory oto jedna z naszych wnek wholu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6fd075529a0527b3.html oraz dom z oknami http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/96b9400f4fb72e97.html i sufit podwieszany http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6050d46a64aa4357.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martasko 06.02.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 aha i wejscie na stryszek http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7b2da5e1059111f4.html pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 06.02.2009 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 no MARTASKO piknie u Ciebie się robi,gratuluję tak szybkiego tempa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martasko 08.02.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 dziękuję mi się wydaje że wolno ale w sumie nie jest źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta I 12.02.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 MATO mam wielka prośbę na str. 18 narysowałeś nagłośnienie, ja nie mogę otworzyć tego linku moze ktoś mi pomoże, albo mi prześle. Dzięki elektryk czeka na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts