Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

MarcinieWrocławski!

Zrobiełm DOKŁADNIE tak samo!: liczba schodków do i ze spocznika, wysokości itp. Potwierdzam - jest bardzo OK.

tylko rysunku takiego ładnego nie umiem zrobić

Przy okazji. Mam już te schody i strop nad nimi (wylewany, więc cieńszy niż w projekcie). Okazało się, że otwór w stropie nad dolnym biegiem schodów jest niepotrzebnie taki duży zabierając miejsce w korytarzu na poddaszu. Mam zamiar nadlać kawałek stropu jakieś 30 - 40 cm (do decyzji po wizji lokalnej).

I przy drugiej okazji: Decydując się na wylewany strop, który jest o 10 cm cieńszy niż ten w projekcie, możemy np. podnieść wys. ścianki kolankowej o 10 cm bez zmiany proporcji budynku.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja odpowiadając na pytanie marcina z wrocławia odnośnie cen i ekip napiszę tyle:

najwazniejsze to mieć kontakt z osobami u których te ekipy budowały - tzn wybadac co i jak, wiedziec ze sa polecani i sprawdzeni i to najlepiej u kilku osob te poswiadczenia zdobyc

cena jest ważna ale najważniejsze jest chyba żeby potem nie mieć problemów i nie denerwować się a bardzo łatwo można wpaść przy wyborze ekipy - ja pamiętam mielismy jedna ekipe ktora wyceniła ciut taniej i generalnie lukier miód - iles tam domów na naszym terenie wybudowali a potem okazało się że mieli ileś pozwów do sądu za błędy

pozdrawiam

cena jest ważna ale najważniejsze jest chyba żeby potem nie mieć problemów i nie denerwować się a bardzo łatwo można wpaść przy wyborze ekipy

Święta racja. Dom jest to inwestycja na całe życie. (taki truizm :) ). Pewnie, że nie należy przepłacać, ale jeśli za nieco (czasem sporo) wyższą cenę kupujemy sobie święty spokój, to trzeba na serio to rozważyć. Zwłaszcza, że na starość zapotrzebowanie na święty spokój rośnie.

Zgadzam sie z toba, DrBrat. Jezeli fachowiec jest dobry to nie sprzeda sie tanio, to jest sedno jego biznesu. Tacy na ogol sa juz zaklepani na nastepne miesiace i chwala im, inwestor nabywa jakosc i spokoj (gwarancje) i o to chyba chodzi.

Stad bylo moje zapytanie o Wasz koszt stanu surowego na tym forum.

Na razie moja srednia to ponad 200tys. Zgadza sie?

Pozdrawiam,

MATO mam wielka prośbę na str. 18 narysowałeś nagłośnienie, ja nie mogę otworzyć tego linku moze ktoś mi pomoże, albo mi prześle. Dzięki elektryk czeka na budowie.

http://images34.fotosik.pl/151/c3993b997b753633.jpg

Zrobiłem rysunek poglądowy nagłośnienia - system głośnikowy u mnie zaznaczyłem na czerwono, system u Dziobiego i jaloska na niebiesko w suficie, na zielono podwieszany sufit w ciągu między tarasem a holem. Faktycznie system "niebieski wygląda o wiele symetryczniej... muszę poważne wiąć pod uwagę Wasze pomysły - choć z pewnością jest t system o wiele bardziej skomplikowany i trochę droższy niestety...

Witajcie wszyscy "Faworytomani".

Jestem nowa na tym forum - planujemy rozpocząć budowę Faworyta jeszcze w tym roku i oczywiście jak to na początku pełno wątpliwości: min. czy skosy nie są uciążliwe?, czy dom nie za duży? itp.

I tu moja gorąca prośba, czy jest ktoś tak uprzejmy kto pozwoliłby mi z mężem zobaczyć swoje cudo na żywo ? - super gdyby to było możliwe na terenie woj. świętokrzyskiego lub mazowieckiego, ale jestem skłonna pojechać nawet na "dłuższą wycieczkę" byle tylko domek zobaczyć.

Byłabym bardzo wdzięczna. Przychylne osoby proszę o jakieś namiary poprzez PW.

Ja mam u siebie obniżony strop w garażu ale też obniżoną podłogę tak, że mam stopień ale za to w pokoju nad garażem nie mam żadnego schodka z czego bardzo jestem zadowolona :p

Ja też mam zamiar taką zmianę wprowadzić - głównie z powodu tego schodka w pokoju - w związku z tym mam pytanie - czy taką zmianę należy ująć w projekcie (np. podczas adaptacji) czy można ją wprowadzić na własną rękę w uzgodnieniu z wykonawcą?

To znowu ja :oops: ! (ale tak to już jest na początku drogi do własnego DOMU - mnogość pytań).

Mam pytanie do wszystkich, którzy zdecydowali się na podniesienie ścianki kolankowej:

- czy przy tej zmianie zwiększaliscie wysokość domu (do kalenicy )

- czy poprzestaliscie na zmianie wysokości tylko scianki - czyli zmienił się kąt nachylenia dachu?

To znowu ja :oops: ! (ale tak to już jest na początku drogi do własnego DOMU - mnogość pytań).

Mam pytanie do wszystkich, którzy zdecydowali się na podniesienie ścianki kolankowej:

- czy poprzestaliscie na zmianie wysokości tylko scianki - czyli zmienił się kąt nachylenia dachu?

Hej,

Ja podwyzszylem sciane kolankowa o 50cm i wydluzylem polacie dachu tak aby krawedzie zeszly troche w dol, ale tylko o 20cm aby dom nie mial za 'duzej czapki' tzn za szerokich okapow dachu. Katy dachu sie nie zmieniaja, tylko dom sie podwyzsza, za to poddasze wiele zyskuje. Troche inwencji wymaga wowczas maly daszek nad wejsciem glownym.

Przy adaptacji projektu jest to prosty i tani zabieg, gdyz architekt tylko zmienia liczby na czerwono (wymiarowanie) nic nie muszac przerysowywac.

Jesli uwazasz ze Faworyt ma za duzo skosow zobacz projekt Fokus. To generalnie ten sam dom z nieco innym dachem. Ma pionowe sciany i naczolki po bokach zamiast skosow Faworyta.

Na tym forum znajdziesz cala liste zmian i udogodnien do projektu Faworyt. Lazienka zamiast kotlowni, kotlownia za garazem, sciana kolankowa, wejscie do garazu pod schodami to tylko niektore.

Pozdrawiam,

Hej,

Ja podwyzszylem sciane kolankowa o 50cm i wydluzylem polacie dachu tak aby krawedzie zeszly troche w dol, ale tylko o 20cm aby dom nie mial za 'duzej czapki' tzn za szerokich okapow dachu. Katy dachu sie nie zmieniaja, tylko dom sie podwyzsza, za to poddasze wiele zyskuje. Troche inwencji wymaga wowczas maly daszek nad wejsciem glownym.

Przy adaptacji projektu jest to prosty i tani zabieg, gdyz architekt tylko zmienia liczby na czerwono (wymiarowanie) nic nie muszac przerysowywac.

Jesli uwazasz ze Faworyt ma za duzo skosow zobacz projekt Fokus. To generalnie ten sam dom z nieco innym dachem. Ma pionowe sciany i naczolki po bokach zamiast skosow Faworyta.

Na tym forum znajdziesz cala liste zmian i udogodnien do projektu Faworyt. Lazienka zamiast kotlowni, kotlownia za garazem, sciana kolankowa, wejscie do garazu pod schodami to tylko niektore.

Pozdrawiam,

Dzięki za odpowiedź.

Już widziałam projekt Fokusa - ale mi osobiście bardziej podoba się Faworyt a szczególnie - układ pomieszczeń na podaszu Faworyta. Gdybym miała możliwość zobaczenia Faworyta na żywo to pozwoliłoby mi podjąć decyzję czy zostawić projekt bez zmian czy ewentualnie zmienić konstrukcje dachu bo wychodzi taniej niż zmiana układu pomieszczeń w Fokusie.

To forum przeczytałam już kilkakrotnie - i znalazłam mnóstwo cennych wskazówek -to min. pozwoliło mi podjąć decyzję ,że chcę budować Faworyta -Teraz mam już tylko tą jedną wątpliwość co do tych skosów - a jak się nie widzi to ciężko sobie wyobrazić czy są uciążliwe czy nie.

Pozdrawiam

jeśli to nie za daleko to zapraszam w okolice wrocławia - a dokładnie 60km od wrocka- trasa na kudowę

ale myślę że jest sporo osób budujących bliżej

trzeba chyba uderzać bezpośrednio do takich osób

skosy są na pewo uciążliwe jak się ścianki nie podniesie

tak poza tym to myślę że pokoje są na tyle duże że ścianki nie przeszkadzają aż tak bardzo

pozdr

Martasko! Dzięki bardzo za zaproszenie. Na razie też mam nadzieję, że odezwie się ktoś bliżej mnie - Choć po przejrzeniu forum zauważyłam,że takich osób było mało (nie to co na zagłębiu Faworytów w dolnosląskim) i na dodatek te osoby od kilku miesięcy są nieaktywne na forum. No cóż poczekam jeszcze troszkę.

Ale jeśli nikt się nie odezwie to chętnie skorzystam z Twojego zaproszenia (jeśli możesz i chcesz to proszę o jakieś konkretniejsze namiary na pw.) - możliwość zobaczenia domu w rzeczywistości jest warta nawet dalszej drogi.

Ps.Teraz mieszkam koło Kielc ale dolnośląskie nie jest mi obce - urodziłam się w Lubinie :lol:

Ja mam u siebie obniżony strop w garażu ale też obniżoną podłogę tak, że mam stopień ale za to w pokoju nad garażem nie mam żadnego schodka z czego bardzo jestem zadowolona :p

Ja też mam zamiar taką zmianę wprowadzić - głównie z powodu tego schodka w pokoju - w związku z tym mam pytanie - czy taką zmianę należy ująć w projekcie (np. podczas adaptacji) czy można ją wprowadzić na własną rękę w uzgodnieniu z wykonawcą?

My również obniżyliśmy strop (ale ciut, ciut) i nie zgłaszaliśmy tego nigdzie (ale dlatego, że pomysł pojawił się w trakcie budowy, a poza tym kształt budynku się nie zmienił). Jeśli masz taki zamiar już teraz - na etapie kupowania projektu - to zamawiając projekt wypunktuj wszystkie planowane zmiany, a wraz z projektem otrzymasz (bezpłatnie) pozwolenie autora projektu na modyfikacje.

Dr Brat - dzięki.

Słuchajcie mam jeszcze pytanie co do mądzejszych odemnie, byłam w media markcie i powiedzieli mi że nie ma kina domowego które montuje się w suficie. Czy wy macie jakiś pomysł żeby glośniki nie musialy stać na podłodze. Pozdrawiam

Nie ma sprawy.

Co prawda mądrzejszy nie jestem, ale:

Kino domowe: http://www.audiostereo.pl/glosniki_efektowe_na_suficie_czemu_nie_46678.html

:wink: Dziekuję za pomoc dr brat. Pan w sklepie przekonywał mnie że jeśli pomieszczenie jest duże to tylko kino domowe w oprawie drewnianej w formie kolumn na podłogowych, mówił również, że jeśli będzie słychać z sufitu to tylko sopran. Jesli macie jakieś uwagi albo namiary sprzętów to dajcie znać. Pozdrawiam :lol:

Pan w sklepie przekonywał mnie że jeśli pomieszczenie jest duże to tylko kino domowe w oprawie drewnianej w formie kolumn na podłogowych, mówił również, że jeśli będzie słychać z sufitu to tylko sopran.

Hej,

Widzę, ze Pan w sklepie od razu zakłada po amatorsku, ze do dobrego dźwięku drgania musza być przenoszone na cala podłogę, która zniekształci i wzmocni zwłaszcza niskie tony (basy) :lol:

Zauważ, ze najlepsze kolumny stoją stożkowych nóżkach, stykając sie z podłoga tylko rożkami jak igła, po to aby drgania nie były przenoszone na podłogę i przez to jak najmniej zniekształcone.

Ja bym zrobił kolumny wysoko-srednio tonowe umieszczone na suficie, ale skierowane w stronę centralnego miejsca oglądania, natomiast gdzieś w rogu na podłodze umieść sub-woofer odpowiedniej mocy dla basu, czyli system 5+1 lub nawet 7+1 (głośniki na tyl, środek, przód, centralny i sub-woofer na dole).

Na duże pomieszczenie lepiej jest dąć więcej głośników grających cicho niż mniej grających głośno. Przy mniejszej ilości głośników w dużym pomieszczeniu może powstać pogłos/echo odbijające sie od ścian. 7 głośników zagra ciszej, ale dźwięk bedzie rozprowadzony równomiernie. No i systemy na 7 głośników staja sie juz standardem.

Pamiętaj, ze im dłuższy przewód głośnikowy tym większa strata jakości, dlatego użyj dobrych przewodów głośnikowych (warto zainwestować w kable, choć niekoniecznie w media-markt (drogo), sprawdź Internet np. ceneo.pl) i tej samej długości do każdego głośnika lub przynajmniej tej samej pary (ukryj nadmiar przewodu w razie konieczności). W razie braku symetrii możesz odczuć dyskomfort, ze jedna strona gra inaczej.

Pozdrawiam,

Marcin