marcinwroc79 26.05.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Do naszego forum przydał by się już spis treści bo jest w nim bardzo dużo informacji ale żeby je znaleźć trzeba sporo się napracować. Czesc, Ja kiedys skopiowalem cale 29 stron tego forum do Worda. Zajelo to troche czasu, ale potem sposrod setek postow mozna wylowic te, o ktore nam chodzi. Wystarczy w Wordzie wcisnac CTRL+F (szukaj) i wspiac "OKNA" albo "STAL" i tak mozna szybko skoczyc do postow na temat okien lub stali do Faworyta. Zamiast wertowac 29 stron na stronie szybciej skacze sie po pliku w Word. Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Radek 27.05.2009 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Super dzięki za rade zapewne w wolnej chwili wykonam tą samą czynność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrinka 28.05.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 witam serdecznie nauczyłam się wklejać zdjęcia i moge wam teraz pokazać naszą budowę. zdjęcie jest w miarę aktualne, chyba ma jakiś tydzień, obecnie czekamy na okna i za kilka dni zaczyna się dachówka no i jak juz będzie stan zamknięty to cały szał w środku http://images43.fotosik.pl/133/076be5b4302cc31cm.jpg http://images50.fotosik.pl/133/57b49a0991e88f23m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan100 30.05.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Witam Nareszcie pierwszy faworyt w wersji która mi się marzy (zadaszony taras). Bałem się że troszkę to dziwnie będzie wyglądało ale widzę że jest super. Będę pilnie śledził galerię aby oglądać postępy w budowie. Jeśli mógłbym zapytać czy podnosiliście ściankę kolankową w tej wersji jeśli tak to o ile ? Czekam na zdjęcia z wnętrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrinka 30.05.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 witam bardzo się cieszę ze podoba się domek, na dniach będą okna więc też to będzie inaczej wyglądać. Olsztyn w sumie nie jest daleko więc zapraszam na oglądanie ścianka była podnoszona, dlatego niestety daszek nad drzwiami nie łączy się z dachem ale to arch troche się pomylił i tak wyszło no ale cóż teraz juz nic nie da się zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siubert 07.06.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Może ktoś ma doświadczenie w izolacji i docieplaniu balkonu nad salonem w Faworycie? Stoję teraz przed dylematem jak to zrobić porządnie. Są w sumie systemowe rozwiązania izolacji nad pomieszczeniami ogrzewanymi firm Deitermann i Sopro ale nie do końca mnie przekonują...Wiem na razie tyle, że trzeba barierki montować od lica budynku aby uniknąć w przyszłości przecieków. Może ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwroc79 09.06.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Szybkie pytanko do Was: Czy w tym projekcie sa jakies przeciewskazania aby wstawic drugie okno w kuchni na tej drugiej scianie (np. narazi to sciane na zby duze obciazenie itp)? Czy wiecie moze kto tak zrobil aby zobaczyc zdjecie? Chodzi mi o adaptacje podczas budowy. Czy takie okno w ogole jest do zrobienia podczas budowy? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siubert 09.06.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Niemal każdy przez chwilę się nad takim rozwiązaniem zastanawia. Jeśli nie planujesz wiszących szafek w kuchni to innych przeciwwskazań nie ma. Moim zdaniem drugie okno jest tam zupełnie zbędne w końcu nie ma też w tej kuchni jadalni... Eny way zmiana projektu w tym zakresie nic nie zmienia, trzeba tylko zapewne przesuwać kanały wentylacyjne. Dodam, że niektórzy rezygnują z jednego kanału ale oba są konieczne, ponieważ wentylacja wymuszona mechaniczna (znad okapu) nie może być łączona z grawitacyjną wentylacją kuchni. Jeśli ktoś to łączy będzie miał problem z kominiarzem. Łapanie się za guzik nic nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwroc79 10.06.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBrat 11.06.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 (...) Ja np. jestem na etapie kładzenia tynków wewnętrznych i znalazłem ostatnio ważne i ciekawe rozwiązanie dla ścianek kolankowych, które trzeba podnieść poprzez domurowanie siporeksowych pustaków o grubości 5 cm, tak aby wypełnić przed tynkowaniem przestrzeń belki kalenicowej. Warto to zrobić wcześnie, odpada mnóstwo ewentualnej zabawy z płytami regipsowymi albo późniejsze uzupełnianie tynków ręcznie. Cześć Siubert, u mnie też tynki wewnętrzne i posadzka. Masz oczywiście rację z domurowywaniem (ale fajne słowo) ścianki kolankowej - ja też tak mam zrobione, ale ścianka nie jest domurowana do poziomu desek tylko do poziomu krokwi. Dzięki temu jest spory prześwit, przez który będzie hulał wiatr przez najbliższe tygodnie i suszył dom oraz w tym miejscu będzie grube docieplenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fran3k 11.06.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Witam po krótkiej przerwie. Możemy napisać teraz o kosztach jak do tej pory : - Ławy, fundamenty oraz ściany fundamentowe z robocizną wyszły nam 24tyś wraz z pracą własną - Kupiona więźba 22m3 drzewa z impregnacją 16 tyś - Strop filigran 140m2 ok 8tyś - Materiał na ściany jak do tej pory to 910szt suporeksu i zaprawy to jakieś 9 tyś - Koszt ekipy to 8 tys za strop oraz 9 za ściany. Czyli na dzień dzisiejszy mogę napisać ze koszt budowy ze ścianami i stropem filigran ( nie licząc nad betonu oraz stali na wieńce) to około 75 tyś. A naszego skromnego FAWORYTKA budowanego system gospodarczym przedstawiają poniższe zdjęcia : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/67e46eeba853ecbf.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a4c4bc84531f813e.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5837945fdeb17808.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fd9614aa71f3b7cd.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3cf5b88726181a11.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bccf85c75e875a61.html Pozdrawiam wszystkich i wkrótce będą zdjęcia z układania stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fran3k 11.06.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 A i zapomniałem napisać że w tej kwocie są również dwa kominy fi20 i fi16 po 8mb systemowe leier - w kwocie ok 5 tyś. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaM 12.06.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Drugie okno w kuchni moim zdaniem to rewelacja, jak dla mnie kuchnia musi być widna i tak u nas jest. Wiem, wiem, że już wiele razy obiecywałam ale tym razem jak nie dziś to jutro wstawimy. Jeżeli ktoś chce wstawić okno to musi mieć przemyślany projekt kuchni ja nie miałam i później ustawienie szafek musiałam dostosować do tego jak zostały wymurowane okna i zrobione instalacje głównie gaz. Pozdrawiam IzaM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwroc79 13.06.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Czyli na dzień dzisiejszy mogę napisać ze koszt budowy ze ścianami i stropem filigran ( nie licząc nad betonu oraz stali na wieńce) to około 75 tyś. Gratulacje Frank. Jak sie chce to mozna. Trzymamy kciuki, zebys zmiescil stan surowy otwarty w 120tys. Jak dojdziesz do dachu to podaj w ilu sie zmiesciles. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MP95 14.06.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Czy zabezpieczaliście w specjalny sposób wylewkę tarasu nad salonem? Może ktoś z "zaawansowanych" Faworytów pochwali się jaką przyjął tam metodę (system) hydroizolacji. Kto Wam to wykonywał i na jakim etapie? Moje pytania biorą się stąd, że jest to element, który ze względu na barierkę nie jest najczęściej wykonywany razem z innymi wylewkami. Szkoły są tu dwie. Wykończyć (używając odpowiednich systemów) po zamontowaniu barierki do płyty tarasu lub zrobić taras na gotowo (też oczywiście z odpowiednią izolacją) z płytkami i potem mocować barierkę wiercąc dziury diamentowym wiertłem i osadzając barierkę na żywicach (np. Fishera). Nie muszę dodawać, że jest to element bardzo ważny bo na pewno nikt nie chciałby mieć zacieków i grzybów w salonie. Może ktoś z grupy wrocławskiej ma jakiegoś fachowca, który zna się i poradzi sobie z tym elementem wykończenia? MP95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBrat 16.06.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Czy zabezpieczaliście w specjalny sposób wylewkę tarasu nad salonem? Może ktoś z "zaawansowanych" Faworytów pochwali się jaką przyjął tam metodę (system) hydroizolacji. Kto Wam to wykonywał i na jakim etapie? Moje pytania biorą się stąd, że jest to element, który ze względu na barierkę nie jest najczęściej wykonywany razem z innymi wylewkami. Szkoły są tu dwie. Wykończyć (używając odpowiednich systemów) po zamontowaniu barierki do płyty tarasu lub zrobić taras na gotowo (też oczywiście z odpowiednią izolacją) z płytkami i potem mocować barierkę wiercąc dziury diamentowym wiertłem i osadzając barierkę na żywicach (np. Fishera). Nie muszę dodawać, że jest to element bardzo ważny bo na pewno nikt nie chciałby mieć zacieków i grzybów w salonie. Może ktoś z grupy wrocławskiej ma jakiegoś fachowca, który zna się i poradzi sobie z tym elementem wykończenia? MP95 Witaj MP95. U mnie robi się standardowo: papa termozgrzewalna, a słupki wwiercone od góry (niestety), ponieważ mam małą rynienkę wokół balkonu, która nie pozwala na umocowanie słupków barierki "od czoła". Kołki rozporowe mają być wklejane na silikon czy coś takiego. Mam nadzieję, że będzie dobrze. Mam natomiast pytanie odnośnie wykonania barierki z boku. Czy boki cofacie do środka? Czy też będą po obrzeżu balkonu, ale za to wchodzące na pokrycie dachowe? Czy ktoś dysponuje foto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwianna 28.06.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Witam wszystkich Forumowiczów, Zamierzam niedługo zacząc budowę Faworyta w wersji bez garażu. W zawiązku z tym mam pytanie, może ktoś się orientuje: Czy w okolicach Łodzi/Piotrkowa Trybunalskiego jest pobudowany albo jestw trakcie budowy jakakolwiek wersja Faworyta? Chciałabym go obejrzeć, "poczuć" by być pewną że mi odpowiada i żeby po postawieniu nie poprawiać. Pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmh 29.06.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 My wybudowaliśmy wersję classic (z pewnymi modyfikacjami) - do obejrzenia w Chojnem k/Sieradza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chepniers 01.07.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Pozdrowienia dla Niki 5 od "sąsiadów"! My właśnie czekamy na pozwolenie i zaczynamy budowę pomniejszego o metr Faworyta (wersja E - bez garażu) pod Kielcami. Na forum znależliśmy "zamieszkałego już" Faworyta pod Buskiem- bylismy tam z wizytą- właściciele to bardzo sympatyczni ludzie, możesz sprobowac się z nimi skontaktować. A CZY MACIE MOZE ADRES ??? BARDZO BY, CHCIAŁ GO ZOBACZYC ... !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chepniers 02.07.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 My budujemy się blisko ciebie tzn Damro oraz PM200 Pozdrawiam damro Tak? Ja buduję w świętokrzyskiem,w Busku Zdroju, a Wy? Pozdrawiam cieplutko SOWA, JA BUDUJĘ W CHĘCINACH - (NA RAZIE CZEKAM NA POZWOLENIE NA BUDOWE) - CZY ISTNIEJE MOŻLIWOŚC OBEJRZENIA TWOJEGO DOMU NA ZYWO PRZEZ NAS ? jakby co - pisz na : [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts