Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chepniers i wszyscy zainteresowani zobaczeniem na żywo domu Sowy.

My też nie moglismy sie skontaktowac z nią na forum dlatego po wnikliwej lekturze jej post-ów znaleźliśmyt miejscowość, w której sie wybudowali - Mikołowice. Pojechalismy, znaleźliśmy "Faworyta" (co nie jest trudne w tej małej miejscowości) i zaryzykowliśmy odwiedziny bez zapowiedzi. Życzymy powodzenia. :)

dzięki ! spróbujemy na "żywca"...z drugiej strony : dym wybudowany, forum nie odwiedzane , rad nie potrzeba, rozterek brak, szkoda.... :(

Witam,

postanowiłam i ja pokazać swojego faworyta - juz w ubranku :)

Aż miło popatrzeć - piękny.

Mam pytanie odnośnie stryszku nad poddaszem:

Czy ocieplałeś połacie dachowe na stryszku, czy tylko strop nad poddaszem, a stryszek jest "zimny"?

l

Na razie jest ocieplony tylko strop nad poddaszem, ale planujemy jeszcze coś tam docieplić ze wzgędu na rekuperator, który stoi na stryszku(może wełną 5 cm.)

jeszcze raz spróbuję wkleić drugie zdjęcie :oops:

http://images48.fotosik.pl/170/d5459bebd853a112m.jpg

bardzo ładnie to wygląda

zepełnie inaczej jak jest już otynkowany

a ile kosztowało wyszystko, ocieplenie, tynkowanie?

Styropian - szary - podobno z lepszymi parametrami - 4,5 tys

tynk - 3 tys

do tego trzeba doliczyć klej, siatkę, - 2 tys i robociznę.

Ze wszystkim wyszło 22 tys. + 1,2 tys za marmolit.

:cry:

Mam pilne zapytanie odnosnie wysokosci scian parteru:

Planuje wylewki na poziomie 24cm (15cm styropian, 7cm wylewka z rurami ogrzewania podlogowego, 2 cm plytki)

W zwiazku z tym musze dodac jeden pustak na same wylewki.

Dodatkowo myslalem, ze dobrze byloby ukryc podciagi i miec wyzej sufity aby zwiekszyc przesten parteru.

Wyszlo mi ogolnie 13 rzedow pustakow po 25cm kazdy tj. 3,25m minus 24cm na wylewki tj. 3m wysokosci pomieszczen minus podciagi ktore moglbym ukryc, zostanie jakies 280cm

Ogladam zdjecia na forum i znajduje tylko 11 rzedow pustaka 2,75m minus wylewki.

Czy mam zle zalozenia lub o czyms zapomnialem?

Czy to bardzo oszpeci dom?

Dajcie szybko znac.

Marcin

Mam pilne zapytanie odnosnie wysokosci scian parteru:

Planuje wylewki na poziomie 24cm (15cm styropian, 7cm wylewka z rurami ogrzewania podlogowego, 2 cm plytki).

W zwiazku z tym musze dodac jeden pustak na same wylewki.

Dodatkowo myslalem, ze dobrze byloby ukryc podciagi i miec wyzej sufity aby zwiekszyc przesten parteru.

Wyszlo mi ogolnie 13 rzedow pustakow po 25cm kazdy tj. 3,25m minus 24cm na wylewki tj. 3m wysokosci pomieszczen minus podciagi ktore moglbym ukryc, zostanie jakies 280cm

Ogladam zdjecia na forum i znajduje tylko 11 rzedow pustaka 2,75m minus wylewki.

Czy mam zle zalozenia lub o czyms zapomnialem?

Czy to bardzo oszpeci dom?

Dajcie szybko znac.

Marcin

Witaj, Marcin.

Napiszę jak będzie u mnie:

Wysokość parteru ma ostatecznie być 270 cm

Na zdjęciu poniżej jest stan przed wylaniem posadzki (ogrzewanie podłogowe, płytki).

http://images50.fotosik.pl/171/3cf25d6b48c22a57med.jpg

Tylko 270 cm ponieważ:

- tak mam w dotychczasowym domu i jest naprawdę OK (a mam salon nieco większy niż w Faworycie).

- dzięki temu mogłem podnieść ściankę kolankową na poddaszu bez zmiany bryły budynku, co dla mnie jest bardzo ważne

Pozdrawiam

Dzieki Damro za odpowiedź. Chętnie umówię sie na wizytę we wrześniu. Teraz jeśli można chciałem zapytać o kilka rzeczy poniewaz chcemy juz ruszać a pewne rzeczy nalezy wykonać juz na etapie fundamentów i ścian pierwszej kondygnacji.

Jak wykonywaliście obniżenie stropu w garażu? Ile obecnie ma ma wysokosci? Czy nie macie już stropu skośnego do pomieszczenia nad garażem, tylko wejście i strop tam znajduje sie na poziomie spocznika schodów?

Chodzi mi przede wszystkim o informacje jakie zmiany potrzebne są do zrobienia tego przy pracach na etapie ścian fundamentowych i konstrukcji schodów?

Tylko 270 cm ponieważ:

- tak mam w dotychczasowym domu i jest naprawdę OK (a mam salon nieco większy niż w Faworycie).

- dzięki temu mogłem podnieść ściankę kolankową na poddaszu bez zmiany bryły budynku, co dla mnie jest bardzo ważne

Pozdrawiam

U mnie już na gotowo jest 290,nie wyobrażam sobie mniej,to jest za duża otwarta przestrzeń,gdybym budowała jeszcze raz to dałabym na gotowo min.3 m.

Dzieki za odpowiedz.

Maja zrobic mi strop bez podciagow wiec przy takim rozwiazaniu zgodze sie chyba na 279cm jak w projekcie.

Dodatkowo wyzszy strop skomplikowalby schody bo i tak mam juz je zmienione, aby miec wejsce do garazu pod schodami.

Witam mam pytanie. Czy komuś pękła wylewka? Ja dałam 13 styropian w dwóch warstwach, siatke zbrojeniową, dylatację przy murze i tak są pęknięcia wzdłuż jadalni i między schodami a ścianą no i oczywiscie między przejściami do pomieszczeń (progi). Czy to moze byc problem jezeli chodzi plytki gresowe czy mogą pękać. Co mogę na to poradzić prodszę o radę.

http://www.fotosik.pl/moje_albumy.php

Witam wszystkich dodałam pare zdjęc, węc zapraszam.

Nie mogę otworzyć tej strony.

Witam jeszcze raz. Mam pytanie czy ktos zmienił cokolwiek jesli chodzi o schody czy drzwi do pomieszczenia nad garażem.

Zerknij na post Marcina z 19.03.2009.

Bardzo dobry patent.