AGA I EDEK 08.08.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 http://agaiedek.fotosik.pl/albumy/660245.htmlprobuję jeszcze raz i dziekuje za podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA I EDEK 10.08.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 I znowu cos sie dzieje,dzis budownicy wycieli las z mojego salonu http://agaiedek.fotosik.pl/albumy/660245.html Teraz dopiero widac jaki jest wielki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodki 13.08.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Witam, Chcialabym na forum jeszcze raz podziekowac serdecznie Marciesko i MP95 za mozliwosc zobaczenia Faworyta "na zywo". Zycze Wam powodzenia w dalszej pracy i samych szczesliwych chwil w wymarzonym domku Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badurian 14.08.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Witam, przymierzam się do budowy tego domu i szukam osób, które pozwolą mi obejrzeć swój dom budujące we WROCŁAWIU lub okolicy. pozdrawiamMagda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Radek 14.08.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Wpadam na chwilkę żeby pochwalić się postępami z budowy. Dzisiaj skończyliśmy szalować nadproża i trzpienie, w poniedziałek zalewamy betonem i zaczynamy układać strop (wybraliśmy ceramiczny).A teraz kilka zdjęć:http://images38.fotosik.pl/176/452fd80b7e4712d7med.jpghttp://images39.fotosik.pl/176/5179c2f2aa9f3e96med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 17.08.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Witam jeszcze raz. Mam pytanie czy ktos zmienił cokolwiek jesli chodzi o schody czy drzwi do pomieszczenia nad garażem. Witam, ja zrezygnowalam z wejscia do pomieszczenia nad garazem z poziomu spocznika. Pomieszczenie nad garazem podzielilam na dwa, z ktorych jedno jest suszarnia i prasowalnia - z wejsciem od pralni i wyjsciem do garderoby, a drugie to bardzo obszerna i wygodna garderoba z wejsciem z pokoju usytuowanego naprzeciwko lazienki oraz wejsciem do suszarnio-prasowalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martasko 18.08.2009 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 całkiem ciekawe rozwiazanie zwłaszcza podoba mi się to przejście z pralni do suszarni - ja tez planuje tam suszarnie i myśle o rozdzieleniu tego pomieszczenia nad garażem na 2 częsci -ale ścianki działowej tam nie mamy zobaczymy w trakcie na razie zaczynamy malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martasko 18.08.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Badurian -Magda:) zapraszam jeśli to nie za daleko na budowę pod Wrocławiem w Dzierżoniowie:) ale jest parę osób z wrocka - jest na pewno bliżej - za to u nas są góry:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badurian 21.08.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 dzięki Martasko, oglądaliśmy dzisiaj dom Siuberta, który buduje we Wrocławiu i przekonaliśmy się już w 100% co do tego projektu. My będziemy budować Fokusa czyli Faworyta z dachem dwuspadowym, w poniedziałek kupujemy projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 23.08.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 całkiem ciekawe rozwiazanie zwłaszcza podoba mi się to przejście z pralni do suszarni - ja tez planuje tam suszarnie i myśle o rozdzieleniu tego pomieszczenia nad garażem na 2 częsci -ale ścianki działowej tam nie mamy zobaczymy w trakcie na razie zaczynamy malowanie Ja planuje do 15.wrzesnia 2009 wprowadzic sie. Pod koniec lipca 2008 roku geodeta wyznaczyl dom:) Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBrat 29.08.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Witam, ja zrezygnowalam z wejscia do pomieszczenia nad garazem z poziomu spocznika. Pomieszczenie nad garazem podzielilam na dwa, z ktorych jedno jest suszarnia i prasowalnia - z wejsciem od pralni i wyjsciem do garderoby, a drugie to bardzo obszerna i wygodna garderoba z wejsciem z pokoju usytuowanego naprzeciwko lazienki oraz wejsciem do suszarnio-prasowalni. całkiem ciekawe rozwiazanie zwłaszcza podoba mi się to przejście z pralni do suszarni - ja tez planuje tam suszarnie i myśle o rozdzieleniu tego pomieszczenia nad garażem na 2 częsci -ale ścianki działowej tam nie mamy zobaczymy w trakcie na razie zaczynamy malowanie Witam, Jeśli zrezygnuje się z drzwi od strony schodów, to wejścia od pralni i od sypialni będą funkcjonalne jedynie przy podniesieniu ścianki kolankowej. W przeciwnym wypadku przejście będzie "dla krasnoludka". Załączam foto - dla zobrazowania wymiarów ustawiłem typowy pustak siporexowy. http://images40.fotosik.pl/185/960226a801c79544.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA I EDEK 29.08.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 czy byl poruszany temat solarow , czy ktos montowal??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBrat 29.08.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 czy byl poruszany temat solarow, czy ktos montowal??? O solarach jest oddzielny wątek, ale jeśli chodzi o Faworyta, to polecam: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1741419#1741419 (foto z kwietnia 2008). W ogóle jest to kapitalny dziennik i kopalnia informacji o Faworycie. Tylko trzeba uważać, żeby brzuch nie rozbolał od śmiechu (pozdrawiam Mato). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izusiam 31.08.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Witam wszystkich faworytów )) Tu przyszła faworytka Wielka prośba, orientuje się ktoś może kto buduje faworyta w okolicach wielkopolski?? Czy możecie mi polecić dobrego architekta, który jest przedstawicielem Firmy MG Projekt, z okolic Poznania, Swarzędza ? Z góry dziekuje za wszelkie info. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 10.09.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Witam, ja zrezygnowalam z wejscia do pomieszczenia nad garazem z poziomu spocznika. Pomieszczenie nad garazem podzielilam na dwa, z ktorych jedno jest suszarnia i prasowalnia - z wejsciem od pralni i wyjsciem do garderoby, a drugie to bardzo obszerna i wygodna garderoba z wejsciem z pokoju usytuowanego naprzeciwko lazienki oraz wejsciem do suszarnio-prasowalni. całkiem ciekawe rozwiazanie zwłaszcza podoba mi się to przejście z pralni do suszarni - ja tez planuje tam suszarnie i myśle o rozdzieleniu tego pomieszczenia nad garażem na 2 częsci -ale ścianki działowej tam nie mamy zobaczymy w trakcie na razie zaczynamy malowanie Witam, Jeśli zrezygnuje się z drzwi od strony schodów, to wejścia od pralni i od sypialni będą funkcjonalne jedynie przy podniesieniu ścianki kolankowej. W przeciwnym wypadku przejście będzie "dla krasnoludka". Załączam foto - dla zobrazowania wymiarów ustawiłem typowy pustak siporexowy. http://images40.fotosik.pl/185/960226a801c79544.jpg -------- Mnie akurat to nie przeszkadza. Oczywiscie wygodniej byloby, gdyby podniesc o jeden pustak sciane kolankowa, ale z wyboru tego nie robilismy. Zrobilam tutaj drzwi aluminiowe. Przejscie jest dla duzego krasnala:) Jesli jest niewygodnie zostawisz tutaj pranie (albo zona) i odbierasz wchodzac drzwiami po prawej:) Zawsze cos za cos. W kazdym razie uwazam to za dobre rozwiazanie:) Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agatella 18.09.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Witam wszystkichWłaśnie dołączyłam do posiadaczy projektu Faworyta - kończymy załatwiać formalności z pozwoleniem i ruszamy z budową. Czy byłaby mozliwość podejżenia czyjegoś domu z okolic Warszawy na żywo?Będę wdzięczna za pomoc.PozdrawiamAgata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBrat 18.09.2009 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Witam wszystkich Właśnie dołączyłam do posiadaczy projektu Faworyta - kończymy załatwiać formalności z pozwoleniem i ruszamy z budową. Czy byłaby mozliwość podejrzenia czyjegoś domu z okolic Warszawy na żywo? Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Agata Jeśli 150 km na płn od W-wy nie jest za daleko, to napisz na priva. Pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota0610 18.09.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 My też jesteśmy 150 od Warszawy, tyle, że na wschód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrBrat 18.09.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Porządkując komputer znalazłem notatki z forum dotyczące ścianki kolankowej. Są to kopie wpisów, ale bez autorów. Wklejam - może komuś się przyda. ŚCIANA KOLANKOWA Zwracam się do Was z bardzo ważnym pytaniem - jaka jest wysokość ścianki kolankowej?. To pytanie już ktoś (nie pamiętam kto) zadawał na forum, ale nikt na nie nie odpowiedział. Wpatruję się w rysunki szczegółowe Faworyta (dostępne na stronie biura) i wygląda mi na to, że od frontu i ogrodu ściana kolankowa ma 56 cm , z boku 75 cm a na strychu zaledwie 27 cm - ani ja ani mąż do krasnoludków nie należymy....... No kompletnie zbiły mnie z tropu te dane...... A może coś źle przeczytałam??? Czy ktoś z budujących mógłby zabrać głos w sprawie tej nieszczęsnej ścianki kolankowej? 56cm jest w pomieszczeniu nad garażem, w domu jest 75cm. Moniko, bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. Cieszę się, że to 75 cm a nie 56 Ja jednak muszę z jakimś specjalistą rozważyć możliwość podwyższenia tej ścianki o jeden bloczek. Chyba też o tym myślałaś, ale Ci ktoś odradził, prawda? Odradzono mi argumentując niekorzystnym wpływem na wygląd bryły. Muszę jeszcze sprawdzić u naszego fachowca czy mam wersje z poprawionym słupem, bo nie znam się na tych schematach. Na pewno zbrojenie będzie u nas zmienione na drut 14 zamiast 16, strop także, bo będzie lżejszy dach (blachodachówka). Wysokość ścianki kolankowej od strony balkonowej i przeciwnej (północ-południe akurat u mnie ) - 56cm; wysokość ścianki kolankowej od strony wschód - zachód 75cm; nad garażem 27cm pł-pn 30cm wsch-zach. dane wg projektu faworyta z 2 garażami. Odnośnie ścianek kolankowych Faworyta to wysokość zaznaczona na projekcie w sypialniach rzeczywiście jest 75, 56 cm. Projektant zapewniał mnie jednak, że są to jedynie wysokości muru pod murłatą i w efekcie końcowym ścianka ta będzie miała w sypialniach wysokość odpowiednio 80 i 60cm ponad panele. Różnica w wysokościach ścianek E-W i N-S związana jest z różnymi stopniami nachylenia dachu bo są to 38 i 45stopni. Ścianki kolankowe są o dwóch wysokościach: 58,5 cm (ściana przednia i tylna) i 79,5 cm (ściany boczne). Myślę , że można podnieść ściankę kolankową o jeden pustak - czyli o 24 cm . To wydaje się jeszcze bezpieczne z punktu widzenie estetycznego Myśmy robili projekt indywidualny na podstawie Faworyta i zmienialiśmy zarówno wysokość ścianki kolankowej, jak i nachylenie dachu. Podniesienie ścianki kolankowej na poziom 95cm z każdej strony o zmiana kątów nachylenia dachu spowodowały, że dom przestał wyglądać tak ładnie jak w oryginalnym projekcie. A skosy przy oryginalnych wysokościach ścianki kolankowej z całą pewnością są uciążliwe. Na moje oko to wygląda tak, że wszystkie sprzęty i meble mogą stać tylko w pewnej odległości od ściany. czyli metraż po podłodze wielki, ale użytkowo bardzo słabo. Proponuję zrobić sobie test uciążliwości skosów tak jak myśmy to wykonali - w domu taśmą malarską przy użyciu miarki i kątomierza zaznaczyliśmy sobie na ścianie jak wygląda skos i ścianka kolankowa. Pamiętaj, że powierzchnię użytkową MGProjekt liczy już od wysokości 1.8m. Dopiero jak się zobaczy fizycznie gdzie jest to 1,8 i jak to faktycznie wysoko, to można wyrobić sobie zdanie na temat tych skosów. Dlatego właśnie ostatecznie zdecydowaliśmy się jednak na dach dwuspadowy - dwa skosy mniej. My również podnieśliśmy ściankę kolankową. Jeszcze bardziej odważnie ,bo o 3 cegły. zależało nam na zmniejszeniu skosów . Zastanawiam się czy podnieść o jeden czy o dwa pustaki. wołałbym o dwa, ale nie chciałby żeby dom stracił na wyglądzie - widziałem jak jeden z forumowiczów podniósł o 4 - niestety faworyt po takim podniesieniu stracił trochę swój urok. Ja podniosłam o 2 pustaki ale dach wydłużam o 0,5m i będzie OK Też myśleliśmy o podniesieniu ścianki kolankowej, ale architekt przeprojektowujący dzieło MG Projekt odradził nam tą zmianę, własnie ze wzgl. na niekorzystny wpływ na wygląd bryły budynku. Dlatego nie zdecydowaliśmy się, i nie żałuję-teraz zwiedzający potencjalni budowniczowie Faworyta sami się przekonują że nie jest to zmiana potrzebna. Wg mnie wszystko zależy od tego czy chcesz mieć wygodne funkcjonalne pomieszczenia na poddaszu czy troszkę stracić od frontu urok faworyta. Dla nas ważniejsze było to pierwsze i podnieśliśmy ściankę odważnie. Wynikiem tego daszek nad wejściem nie łączy się z dachem ale na poddaszu można stać na baczność pod skosem a są wśród nas i wysocy . Z urządzeniem w tym momencie nie ma żadnych problemów. Dla nas to właśnie było istotne ale wiadomo wszystko kwestia gustu i decyzja na pewno nie jest łatwa. Byłam na budowie jak ścianka była na wysokości zgodnej z projektem i mnie to nie usatysfakcjonowało dlatego podjęliśmy decyzję o podniesieniu ścianki o 3 cegły. Nie żałuję! Wanna w tym momencie może być ustawiona pod skosem i bezpośrednio pod połaciowym oknem więc widok na niebo będzie podczas kąpieli , biurko narożne może stać pod skosem na nim komp etc. Po tych zmianach jakie zastosowałam i tych zastosowanych przez Ciebie te dwa Faworyty to krańcowo inne domki Oglądaliśmy z mężem Sowie Gniazdko i jednomyślnie stwierdziliśmy, że nie ma potrzeby podnoszenia ścianki kolankowej Ja podniosłam ściankę kolankową o dwa pustaki od frontu i tyłu a o jeden pustak nad wykuszem. wieniec jest na tym samym poziomie i skosy w pokojach wyglądają super. Jesteśmy na etapie więźby, tak kombinowaliśmy aby daszek frontowy stykał się z dachem, prawdopodobnie wyjdzie to na długość jednej dachówki ale bryła mocno nie zmieni się. Kąt dachu nieznacznie się zmienił dlatego, że nie chcieliśmy zmieniać wysokości domu (ograniczono nam wysokość w WZ) Parapety będą miały ok 110 (od łazienki i pokoju front a pozostałe tak jak w projekcie) Okap wydłużyliśmy do 110 bo oryginalny przy takich zmianach wyglądałby nieciekawie. Pozdrawiam wszystkich (ja nie podnosiłem i jest OK). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izusiam 21.09.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Witam serdecznie!!!! Jestem przed kupnem projektu, w 99% będzie to faworyt z MG projekt. Chciałabym tylko wprowadzić parę zmian tzn. wykombinować dodatkowa łazienkę dla rodziców na poddaszu.......... Czy ktoś już może o tym myslał, albo zrobił taka zmianę w projekcie?? Bardzo mi zależy na opiniach. Otworzyłam nowy wątek dot. faworyta, może nie jestem sama, która zamierza go budować Działeczkę już mamy tydzień , teraz walczę z dokumentacją no i nad projektem Czekam na wszelkie uwagi. Może ktoś wie, gdzie można obejrzeć faworyta w okolicach wielkopolski, było by super. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts