Iwa_P 13.10.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Prosze o pomoc i rade-jakie okna wstawialiście jakiej firmy,na co zwrocic szczegolna uwage???? Witam Dla ciekawości wklejam kawałek maila do wykonawcy (trochę słońca dla przypomnienia lata): http://images41.fotosik.pl/204/9f41837d30c5884b.jpg Nie ma tego na rys., ale w rzeczywistości okna mają na środku słupek. Zwróć uwagę w którą stronę otwierają się skrzydła. Mój sposób nie każdemu może pasować. U mnie profil Rehau, szyby antywłamaniowe (bo bez rolet - łuki), a ten "pasek" między szybami w kolorze ram. a i jeszcze dobrze pamietac ze te okna sa tak wysoko pod sufitem ze jest potem problem z montazem karniszy normalnych a te mocowane w suficie nie zaslaniaja calego okna Święta racja. My musieliśmy podnieść z tego powodu sufit - ale to akurat na poddaszu jest do zrobienia. Pozdrawiam ---------- A my zrobilismy dwie czesci okna do podogi. Jest ogrzewanie podlogowe. Natomiast miedzy oknami jest odleglosc, tak, by mozna bylo zamontowac bez trudu karnisz. Luki w pokoju z KG sa okragłe. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izusiam 13.10.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Oto kilka zdjec zrobionych we wrzesniu. Za dwa tygodnie planujemy wprowadzic sie, obecnie trwa kosmetyka srodka:) Budowe rozpoczelismy w lipcu/sierpniu 2008. Elewacja jest oliwkowa, ponura pogoda troche zmienila kolor;( http://i2.fmix.pl/fmm594/eb2ff5be001d6d094ad44e5a/zdjecie.jpg http://i2.fmix.pl/fmm884/4b7594ad0004e47f4ad44e6d/zdjecie.jpg http://i2.fmix.pl/fmm1162/3c5c6a6e002585e04ad44e7d/zdjecie.jpg http://i2.fmix.pl/fmm2636/7e7054e3001267304ad44ead/zdjecie.jpg Witam!!! Bardzo ładny domek tylko prosimy o więcej fotek , z wnętrza też. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 13.10.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Teraz jest kilka ekip, bo i balustrady koncza, i kuchne, i kosmetyczne poprawki scian, i bialy montaz, wiec za kilka dni cos dodam:) Jak sobie pojda precz ode mnie;)Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 14.10.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Witam Nareszcie pierwszy faworyt w wersji która mi się marzy (zadaszony taras). Bałem się że troszkę to dziwnie będzie wyglądało ale widzę że jest super. Będę pilnie śledził galerię aby oglądać postępy w budowie. Jeśli mógłbym zapytać czy podnosiliście ściankę kolankową w tej wersji jeśli tak to o ile ? Czekam na zdjęcia z wnętrz ------ W pracowni MG jest taki projekt 'Rubin', bardzo podobny do 'Faworyta', wlasnie z zadaszonym tarasem. Ja mialam zadaszyc, ale doszlam do wniosku, iz zadaszenia wg projektu 'Faworyta' jest wystarczajaco duzo, natomiast szkoda mi bedzie swiatla w salonie, ktore to bedzie ograniczone przez to zadaszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan100 14.10.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Rubin niestety ma nieco inny rozkład pomieszczeń który mi nie bardzo pasuje zwłaszcza że miałem okazję być w Faworycie wybudowanym już (zmiany projektu nie przewiduje na 100% ) i wiem jakie zmiany ewentualnie bym dokonywał ale to już bardziej kosmetyka. Poza tym śledzę ten wątek od baaardzo długiego czasu i skrzętnie notuje sobie wszystkie rady za co uprzejmie dziękuje tym którzy się już wybudowali lub budują i je zamieszczają na forum. Jeśli chodzi o światło to tego akurat nie obawiam się ponieważ mam działkę na wzgórzu z widokiem na jezioro w kierunku południowo-zachodnim więc bardziej obawiam się ze po południu będę miał tam „patelnie” stąd wersja z przedłużonym zadaszeniem tarasu chyba bardziej mi pasuje ale decyzja jeszcze nie zapadła. Na marginesie również czekam na więcej fotek tego bardzo ładnie wykończonego domku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 14.10.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Rubin niestety ma nieco inny rozkład pomieszczeń który mi nie bardzo pasuje zwłaszcza że miałem okazję być w Faworycie wybudowanym już (zmiany projektu nie przewiduje na 100% ) i wiem jakie zmiany ewentualnie bym dokonywał ale to już bardziej kosmetyka. Poza tym śledzę ten wątek od baaardzo długiego czasu i skrzętnie notuje sobie wszystkie rady za co uprzejmie dziękuje tym którzy się już wybudowali lub budują i je zamieszczają na forum. Jeśli chodzi o światło to tego akurat nie obawiam się ponieważ mam działkę na wzgórzu z widokiem na jezioro w kierunku południowo-zachodnim więc bardziej obawiam się ze po południu będę miał tam „patelnie” stąd wersja z przedłużonym zadaszeniem tarasu chyba bardziej mi pasuje ale decyzja jeszcze nie zapadła. Na marginesie również czekam na więcej fotek tego bardzo ładnie wykończonego domku. Pozdrawiam ------ Mnie tez nie odpowiada rozklad 'Rubina', ale podalam go jedynie jako przyklad zadaszonego tarasu. Pierwszym moim projektem byl 'Bilbo2', ale gdy weszlam do srodka wykonczonego domu odpodobal mi sie. W 'Faworycie' nie bylam i moze lepiej;) Pozdrawiam i dziekuje za mile slowa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 15.10.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Czy zabezpieczaliście w specjalny sposób wylewkę tarasu nad salonem? Może ktoś z "zaawansowanych" Faworytów pochwali się jaką przyjął tam metodę (system) hydroizolacji. Kto Wam to wykonywał i na jakim etapie? Moje pytania biorą się stąd, że jest to element, który ze względu na barierkę nie jest najczęściej wykonywany razem z innymi wylewkami. Szkoły są tu dwie. Wykończyć (używając odpowiednich systemów) po zamontowaniu barierki do płyty tarasu lub zrobić taras na gotowo (też oczywiście z odpowiednią izolacją) z płytkami i potem mocować barierkę wiercąc dziury diamentowym wiertłem i osadzając barierkę na żywicach (np. Fishera). Nie muszę dodawać, że jest to element bardzo ważny bo na pewno nikt nie chciałby mieć zacieków i grzybów w salonie. Może ktoś z grupy wrocławskiej ma jakiegoś fachowca, który zna się i poradzi sobie z tym elementem wykończenia? MP95 Witaj MP95. U mnie robi się standardowo: papa termozgrzewalna, a słupki wwiercone od góry (niestety), ponieważ mam małą rynienkę wokół balkonu, która nie pozwala na umocowanie słupków barierki "od czoła". Kołki rozporowe mają być wklejane na silikon czy coś takiego. Mam nadzieję, że będzie dobrze. Mam natomiast pytanie odnośnie wykonania barierki z boku. Czy boki cofacie do środka? Czy też będą po obrzeżu balkonu, ale za to wchodzące na pokrycie dachowe? Czy ktoś dysponuje foto? ------------- Witam:) U mnie balkon został powiekszony o pol metra, gdyz ten w projekcie uznalam za mikroskopijnej glebokosci. Co do izolacji to byla papa termozgrzewalna, przed polozeniem terakoty polozona zostala warstwa aquafin'u firmy Schomburg http://www.izolacje-sklep.yoyo.pl/index.php?act=viewProd&productId=17. Balkon zostal wylozony na brzegach plytkami terakoty z kapinosem. Woda pieknie splywa, salon dobrze chroniony jest przed woda. Sparwdzony! Balustrada bedzie mocowana w przyszlym tygodniu - od gory i po bokach do sciany. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 15.10.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Chciałbym zapytać osoby, które już użytkują dom jaki rodzaj kominka wybrali. Chciałbym zainstalować kominek z płaszczem wodnym, ale znów naczytałem się wszystkich dyskusji omawiających wady i zalety takiego rozwiązania. Podsumowując mówi się, że: wady: - większy koszt - problemy w wypadku braku prądu - konieczność przeglądów automatyki - zagrożenie wodą (zalanie) - problemy jeżeli chce się używać w lecie (oddawanie ciepła) zalety: - duże oszczędności na ogrzewaniu - brak brudzenia przy rozprowadzeniu ciepła jak to jest w przypadku DGP - możliwość podgrzewania CWU Jeżeli kominek z DGP nie ogrzewa tak dobrze, brudzi i wymaga dodatkowych kanałów powietrznych, dekoracyjny traci ciepło, które mogłoby by być spożytkowane, z płaszczem wodnym jest skomplikowany i zależny od prądu... to co wybrać...? I oczywiście mówimy o kominku jako dodatkowym źródle ciepła (podstawowy to kocioł na gaz). Pozdrawiam, MP95 Jak dobrze poszukasz to znajdziesz na forach Muratora tematy szeroko omawiające temat DGP i płaszcza wodnego. W rzeczywistości trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie w jakim stopniu chcesz sobie zrobić z salonu kotłownię. Ja zdecydowałem się na podstawie rozmów z ludźmi którzy użytkują takie systemy na DGP. Kupuję do Faworyta wkład 16 lub 18 kW TARNAVVA i rozprowadzam kanały po pokojach i do garażu (z wentlatorem). Kominek z płaszczem wodnym wymaga intensywnego i częstego palenia jeśli to po co został zrobiony ma się sprawdzać. Jeśli nie będziesz często palić to koszta całej instalacji nie zwrócą ci się przez wiele lat. DGP jest sporo tańsze i w założeniu uzupełnia gazówkę. Jeśli kominek nie jest przewymiarowany, posiada regulator kanałowy dopływu zimnego powietrza z zewnątrz jego sprawność jest bardzo wysoka i za niewygórowane pieniądze moze słuzyć zarówno jako estetyczne żródło ognia jak i dogrzewania. Obie metody mają wady i zalety. Na pewno DGP cięzko skorelować z ogrzewaniem gazowym (zwłasza z podłogówką) bo się zwyczajnie wyłączy jak się mocno nachajcuje (i w stópki zimno), trzeba stosować filtry dla powierza z kanałów (kurz), częściej malować. Kominek z płaszczem ma większą bezwładność cieplną, wolniej się nagrzewa, przez co szybciej brudzi się szyba, nawet w kominkach w których zastosowano "czystą szybę" (piroliza). Znajomi, którzy mają płaszcz żałują. Wydali duużo pieniędzy na instalację a ze względu na tryb pracy rzadko korzystają z kominka. Całe to ustrojstwo stoi. Może na emeryturze, jak bedą spedzać w domu dużo czasu a pieniędzy na gaz będzie mniej zaczną doceniać i dzięki temu systemowi oszczędzać, tylko to będzie za parenaście lat... ------ wszystko zalezy od tego na co kto sie nastawia. Nie ma nic za darmo. Kominek z plaszczem wodnym i z cala automatyka, odpowiedniej wielkosci do powierzchni ogrzewanej jest duzym wydatkiem. Jesli brac kategorie zwrotu to ani solary, ani kominek, ani ogrzewanie podlogowe nie zwroca sie. Inaczej - caly dom nie zwroci sie, ale chyba nie o to chodzi. Co innego, gdy ktos modernizuje juz istniejacy dom, wowczsa te koszty inaczej zwracaja sie. Ja wyszlam z zalozenia, by placic nizsze rachunki podczsa eksploatacji domu. JEst to moj trzeci dom i nie musze opierac sie na informacjacj typu 'slyszalam, ze...' lecz zwyczajnie wiem z praktyki jak zachowuja sie eksploatacyjnie kominek z rozprowadzeniem powietrza i kominek z plaszczem wodnym. W Faworycie mam kominek z wkladem wodnym Hajduk Volcano WP http://hajduk.com.pl/pl/katalog/produkt-985-Volcano_WP. Automatykanie nie znajduje sie przy kominku lecz w kotłowni . Termostat przy kominku. Kominek polaczony jest z ogrzewaniem podlogowym ulozonym w calym domu. Nadmiar ciepla jest wykorzystany do ogrzania wody, ktora takze ogrzewaja solary. Ogrzewanie cieplej wody oraz instalacji CO przez gaz jest ostatnim ogniwem w moim domu. Wiem, ze watej jest dawno datowany, ale moze informacje beda pomocne nowym osobom:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 15.10.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Chciałbym zapytać osoby, które już użytkują dom jaki rodzaj kominka wybrali. Chciałbym zainstalować kominek z płaszczem wodnym, ale znów naczytałem się wszystkich dyskusji omawiających wady i zalety takiego rozwiązania. Podsumowując mówi się, że: wady: - większy koszt - problemy w wypadku braku prądu - konieczność przeglądów automatyki - zagrożenie wodą (zalanie) - problemy jeżeli chce się używać w lecie (oddawanie ciepła) zalety: - duże oszczędności na ogrzewaniu - brak brudzenia przy rozprowadzeniu ciepła jak to jest w przypadku DGP - możliwość podgrzewania CWU Jeżeli kominek z DGP nie ogrzewa tak dobrze, brudzi i wymaga dodatkowych kanałów powietrznych, dekoracyjny traci ciepło, które mogłoby by być spożytkowane, z płaszczem wodnym jest skomplikowany i zależny od prądu... to co wybrać...? I oczywiście mówimy o kominku jako dodatkowym źródle ciepła (podstawowy to kocioł na gaz). Pozdrawiam, MP95 Jak dobrze poszukasz to znajdziesz na forach Muratora tematy szeroko omawiające temat DGP i płaszcza wodnego. W rzeczywistości trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie w jakim stopniu chcesz sobie zrobić z salonu kotłownię. Ja zdecydowałem się na podstawie rozmów z ludźmi którzy użytkują takie systemy na DGP. Kupuję do Faworyta wkład 16 lub 18 kW TARNAVVA i rozprowadzam kanały po pokojach i do garażu (z wentlatorem). Kominek z płaszczem wodnym wymaga intensywnego i częstego palenia jeśli to po co został zrobiony ma się sprawdzać. Jeśli nie będziesz często palić to koszta całej instalacji nie zwrócą ci się przez wiele lat. DGP jest sporo tańsze i w założeniu uzupełnia gazówkę. Jeśli kominek nie jest przewymiarowany, posiada regulator kanałowy dopływu zimnego powietrza z zewnątrz jego sprawność jest bardzo wysoka i za niewygórowane pieniądze moze słuzyć zarówno jako estetyczne żródło ognia jak i dogrzewania. Obie metody mają wady i zalety. Na pewno DGP cięzko skorelować z ogrzewaniem gazowym (zwłasza z podłogówką) bo się zwyczajnie wyłączy jak się mocno nachajcuje (i w stópki zimno), trzeba stosować filtry dla powierza z kanałów (kurz), częściej malować. Kominek z płaszczem ma większą bezwładność cieplną, wolniej się nagrzewa, przez co szybciej brudzi się szyba, nawet w kominkach w których zastosowano "czystą szybę" (piroliza). Znajomi, którzy mają płaszcz żałują. Wydali duużo pieniędzy na instalację a ze względu na tryb pracy rzadko korzystają z kominka. Całe to ustrojstwo stoi. Może na emeryturze, jak bedą spedzać w domu dużo czasu a pieniędzy na gaz będzie mniej zaczną doceniać i dzięki temu systemowi oszczędzać, tylko to będzie za parenaście lat... ------ wszystko zalezy od tego na co kto sie nastawia, jakie ma oczekiwania. Nie ma nic za darmo. Kominek z plaszczem wodnym i z cala automatyka, odpowiedniej wielkosci do powierzchni ogrzewanej jest duzym wydatkiem. Czesto i kominek zwykly nie jest tanszy. Jesli brac kategorie zwrotu to ani solary, ani kominek, ani ogrzewanie podlogowe etc. nie zwroca sie. Inaczej mowiac - caly dom nie zwroci sie, ale chyba nie o to chodzi. Co innego, gdy ktos modernizuje juz istniejacy dom, wowczsa te koszty, ponoszone dodatkowo, inne maja znaczenie. Ja wyszlam z zalozenia, by placic nizsze rachunki podczsa eksploatacji domu. JEst to moj trzeci dom i nie musze opierac sie na informacjacj typu 'slyszalam, ze...' lecz zwyczajnie wiem z praktyki jak zachowuja sie eksploatacyjnie kominek z rozprowadzeniem powietrza i kominek z plaszczem wodnym. W Faworycie mam kominek z wkladem wodnym Hajduk Volcano WP http://hajduk.com.pl/pl/katalog/produkt-985-Volcano_WP. Automatykanie nie znajduje sie przy kominku lecz w kotłowni . Termostat przy kominku. Kominek polaczony jest z ogrzewaniem podlogowym ulozonym w calym domu. Nadmiar ciepla jest wykorzystany do ogrzania wody, ktora takze ogrzewaja solary. Ogrzewanie cieplej wody oraz instalacji CO przez gaz jest ostatnim ogniwem w moim domu. W kazdym kominku nalezy palic tak, by przy jak najmniejszym zuzyciu drewna, uzyskac efektywne cieplo. Pale w kominku od wielu lat i w tej dziedzinie jestem ekspertem:) Wiem, ze watej jest dawno datowany, ale moze informacje beda pomocne nowym osobom:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Radek 15.10.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Trochę trudu i wysiłku o newach poswięconym czasie i kasie nie wspominam wszytko to jednak nic kiedy jesteś na budowie i widzisz jak wszystko idzie do przodu. Mamy już zafoliowany dach, łaty przygotowane do układania dachówki i pierwsze opady deszczu ze śniegiem które na kilka dni nas wstrzymuja od dalszych prac.Pozdrawiam wszystkich Faworytówhttp://images44.fotosik.pl/214/d9d25a87231076acmed.jpghttp://images39.fotosik.pl/210/5050edd98e47f5c7med.jpghttp://images50.fotosik.pl/214/9e1c65add14f2595med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tm.261700 25.10.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Nie wiem czy to tylko w moim projekcie jest źle ale niech inni zwróca na to uwage. Jeden ze słupów (lewy, front zewnetrzny) na rzucie poddasza jest ustawiony w innym miejscu niż na rzucie więźby nie na 232,5 cm od brzegu tylko 190 cm. Co dziwne w pdf'ch znajdujących do pobrania na stronie mgprojekt jest dobrze. Czyżby mieli zapas starych projektów i mi sie taki dostało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tm.261700 25.10.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Nie wiem jak inni wykonawcy dachu zapatrywali się na rozwiązanie odnośnie ramy ustyułowanej na słupach 265cm.Mój cieśla stanowczo odradził rozwiązanie gdzie krokiew narożna oparta jest na słupach a nie na ramie. Więc ramę podniesiono do wysokości 345cm. Mam nadzieję, że nie popełniono tu zbrodni tym bardziej, że słup (u mnie drewniane) są teraz długości właśnie 345cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawweł 25.10.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Ja od wiosny też zaczynam tę walę, którą wielu już wygrało. Na wiosne ruszam z budową projektu z podwójnym garażem /bo jest prawie taki sam koszt jak z pojedynczym a mam szeroką działkę / Projekt wybieralem kilka miesiecy i w koncu sie ucieszylem dopuki nie poszedlem do architekta a ten zaczął sie pytac jakie ogrzewanie, czy oczyszczalnia sciekow, czy solary itd. Od misieaca czytam wszystkie fora i boli mnie juz glowa, a najciekawsze coraz mniej wiem. Na razie doszedlem ze zrobie oczyszczalnie sciekow zamiast szamba, orzewanie na gaz a jako rezerwe kominek z płaszczem wodnym. Na dole ogrzewanie podłogowe, na górze w pokojach zastanwiam sie miedzy podłogówką a klasycznym bo zdania sa podzielone, na razie chba wybiore klasyczne. Pozdrawiam i prosze o rade. PS moze ktoś niedaleko mnie tzn w lubelskim lub rzeszowskim postawil taki domek, bo interesuja mnie spady w pokojach i nie wiem czy podniesc sciane kolankową o 1 czy 2 pustaki (bo nie lubie sie klaniac scianie przed spaniem ) , chyba podniose o 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Radek 26.10.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Przez zimę zamierzam przygotować się do wykończenia poddasza, proszę wszystkich który już wokończyli o informacje ile Wełni mineralnej, płyt G-K, profili stalowych do G-K wyszło w waszym wykończeniu z doświadczenia budowy wiem już że dane z projektu mają się srednio do rzecziwistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Radek 02.11.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Powoli prace zaplanowane do wykonania w roku 2009 dobiegają końca w chwili obecnej nasz Faworyt wygląda tak:http://images43.fotosik.pl/222/56c1403720bfb417med.jpghttp://images44.fotosik.pl/222/fc34bcf5616ea331med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 04.11.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Powoli prace zaplanowane do wykonania w roku 2009 dobiegają końca w chwili obecnej nasz Faworyt wygląda tak: http://images43.fotosik.pl/222/56c1403720bfb417med.jpg http://images44.fotosik.pl/222/fc34bcf5616ea331med.jpg ---------------------- Gratuluje! Pieknie sie zapowiada na przyszly rok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 04.11.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Ja od wiosny też zaczynam tę walę, którą wielu już wygrało. Na wiosne ruszam z budową projektu z podwójnym garażem /bo jest prawie taki sam koszt jak z pojedynczym a mam szeroką działkę / Projekt wybieralem kilka miesiecy i w koncu sie ucieszylem dopuki nie poszedlem do architekta a ten zaczął sie pytac jakie ogrzewanie, czy oczyszczalnia sciekow, czy solary itd. Od misieaca czytam wszystkie fora i boli mnie juz glowa, a najciekawsze coraz mniej wiem. Na razie doszedlem ze zrobie oczyszczalnie sciekow zamiast szamba, orzewanie na gaz a jako rezerwe kominek z płaszczem wodnym. Na dole ogrzewanie podłogowe, na górze w pokojach zastanwiam sie miedzy podłogówką a klasycznym bo zdania sa podzielone, na razie chba wybiore klasyczne. Pozdrawiam i prosze o rade. PS moze ktoś niedaleko mnie tzn w lubelskim lub rzeszowskim postawil taki domek, bo interesuja mnie spady w pokojach i nie wiem czy podniesc sciane kolankową o 1 czy 2 pustaki (bo nie lubie sie klaniac scianie przed spaniem ) , chyba podniose o 2. ----- Jak dla mnie - nie byla to walka, lecz przyjemnosc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawweł 04.11.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Wymiyslilem kilka zmian:1.Kotłownię przenoisę za garaż a przez to bedzie 1 pokoik 8m2 wiecej.2.Salon wydłuże o 1m przez co bede mial go bardziej ustawny, po drugie balon bedzie mial nie 92cm a 192cm, zawsze można postawic stolik czy leżaki i tp.3 Całość podniosę o 2 pustaki tak ze kontrukcja dachu sie nie zmieni (nie lubie kłaniać się ścianom przed spaniem)4 Okna zamienię na typowe, szczególnie te łukowe bo są mało praktyczne, wszędzie bede mial żaluzje, tutaj warto wspomniec iż wszystkie otwory zrobie 20cm wyższe tak aby kaseta z zaluzją byla nad oknem, są żaluzje ocieplane a po drugie ocieple samą kasetę przy ociepleniu budynku, w razie szpary między żaluzję a ścianę wpakuje styropian. Wywale bawole oko i wstawie zwykle dachowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 08.11.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Ależ rozrósł się wątek Faworyta Jeśli chodzi o zmiany-my też mamy kotłownię za garażem i jeden pokoik więcej,natomiast okna po prostu skrócilismy z wysokości. Pozdrawiam wszystkich budujących Faworyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwroc79 09.11.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 PODCIAGI: MAM PYTANIE DO WAS I PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDZ: Podciag nad salonem/pod balkonem podnioslem do gory. Zrobi mi sie prog przy wejsciu na balkon, szacuje jakies 5-7 cm po wylewkach. Czy jak w miejscu drzwi balkonowych wzmocnie podciąg w dole dodatkowymi pretami to czy da rade wyciac 5-7cm wysokosci w podciągu u gory w miejscu dzrzwi bakonowych bez jakis wiekszych konsekwencji?Wiadomo, ze caly podciag jest wyzszy. Wiadomo, ze cienszy podciąg w tym miejscu będzie nieco słabszy, ale czy dodatkowe prety w dole tego nie zrekompensują co do sztywności? Pytam Was czy jest taka możliwość i czy taka ingerencje praktykowaliście 'po odbiorze'. Dzieki temu, mógłbym nie mieć podciągu w salonie ani progu na balkonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts