Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

o oknach tez jest duzo na forum

na pewno warto zwrocic uwage na lukowe okna - czy sa produkowane w wysokosci z projektu i maja wtedy gwarancje - czesto nie

czy mozna je uchylic a nie tylko otworzyc - przynajmniej mniejsza czesc

czy w ogole ta mniejsza czesc jest ruchoma

czy jest poprzeczka w oknie balkonowym czy nie - niektorzy nie chca miec dzielonej szyby balkonowej

poza tym okna w faworycie sa w wiekszosci niestandardowe czyli wiecej platne - moze warto sie dowiedziec o standardowe wymiary u producenta i takie sobie wprowadzic choc nie sa to az tak duze roznice w cenie

najdrozsze sa oczywiscie lukowe

U nas są okna Jezierski w obustronnej okleinie w kolorze złoty dąb.Zmienialiśmy wysokość okien balkonowych i tarasowego-wg.mnie wymiar z projektu jest nieporozumieniem.Dzięki tej zmianie nie mam okien do sufitu,mam okno tarasowe bez poprzecznej belki (a żeby nie stracić gwarancji producenta przy oryginalnym wymiarze musiałaby być).Poza tym cena byłaby wyższa.Firma Jezierski sama wykonuje okna nietypowe-łukowe i dlatego ich wycena była najkorzystniejsza przy zachowaniu dobrych parametrów.

Przy drzwiach balkonowych mam zamki-ochrona przed dziecięcymi łapkami. Ponadto przy drzwiach tarasowych zamontowaliśmy uchwyt pozwalający domykać drzwi od zewnątrz i klamkę ze stoprerm blokującym drzwi w żądanej pozycji-żaden przeciąg nimi nie miota

:D

Okna na dole zamawialismy standartowe-ze względu na cenę,okna przy drzwiach balkonowych otwierają się uchylnie.

Małe okienko w ganku nie otwiera się,w łazience otwierane i uchylne.

Karnisze na okna łukowate zamawiałam u sąsiada mającego firmę firankową :D

Ufff to chyba wszystko o oknach.

Pozdrawiam :D

--------------------------------------

moje okna balkonowe oczywiscie sa lukowe, lecz obie czesci sa do ziemi i kazda z nich jest z jednej bryly.

Okno tarasowe obie czesci ma z jednej bryly, przy czym okno jest suwane, notabene fantastycznie sie sprawuje.

Wszystkie okna, rzecz jasna , maja gwarancje producenta.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

o oknach tez jest duzo na forum

na pewno warto zwrocic uwage na lukowe okna - czy sa produkowane w wysokosci z projektu i maja wtedy gwarancje - czesto nie

czy mozna je uchylic a nie tylko otworzyc - przynajmniej mniejsza czesc

czy w ogole ta mniejsza czesc jest ruchoma

czy jest poprzeczka w oknie balkonowym czy nie - niektorzy nie chca miec dzielonej szyby balkonowej

poza tym okna w faworycie sa w wiekszosci niestandardowe czyli wiecej platne - moze warto sie dowiedziec o standardowe wymiary u producenta i takie sobie wprowadzic choc nie sa to az tak duze roznice w cenie

najdrozsze sa oczywiscie lukowe

U nas są okna Jezierski w obustronnej okleinie w kolorze złoty dąb.Zmienialiśmy wysokość okien balkonowych i tarasowego-wg.mnie wymiar z projektu jest nieporozumieniem.Dzięki tej zmianie nie mam okien do sufitu,mam okno tarasowe bez poprzecznej belki (a żeby nie stracić gwarancji producenta przy oryginalnym wymiarze musiałaby być).Poza tym cena byłaby wyższa.Firma Jezierski sama wykonuje okna nietypowe-łukowe i dlatego ich wycena była najkorzystniejsza przy zachowaniu dobrych parametrów.

Przy drzwiach balkonowych mam zamki-ochrona przed dziecięcymi łapkami. Ponadto przy drzwiach tarasowych zamontowaliśmy uchwyt pozwalający domykać drzwi od zewnątrz i klamkę ze stoprerm blokującym drzwi w żądanej pozycji-żaden przeciąg nimi nie miota

:D

Okna na dole zamawialismy standartowe-ze względu na cenę,okna przy drzwiach balkonowych otwierają się uchylnie.

Małe okienko w ganku nie otwiera się,w łazience otwierane i uchylne.

Karnisze na okna łukowate zamawiałam u sąsiada mającego firmę firankową :D

Ufff to chyba wszystko o oknach.

Pozdrawiam :D

--------------------------------------

moje okna balkonowe oczywiscie sa lukowe, lecz obie czesci sa do ziemi i kazda z nich jest z jednej bryly.

Okno tarasowe obie czesci ma z jednej bryly, przy czym okno jest suwane, notabene fantastycznie sie sprawuje.

Wszystkie okna, rzecz jasna , maja gwarancje producenta.

ja mam okna jak z projektu i teraz to w sumie zaluje bo trudno je zaaranzowac tzn karnisz nawet jak sie powiesi to zaslania okno na styk firanka wisi po ramach okiennych - POD WARUNKIEM ze karnisz sie zmiesci u mnie nie za bardzo zwlaszcza w lazience

poza tym wneka na okno jest wieksza i dziwnie wyglada czesciowo zaslaniajaca je firanka

zrobie pare zdjec ilustujacych problem

rolet na okna lukowe nie moge dostac ewentualnie do sufitu mozna przymococwac rolety ale tu znowu problem jak z karniszem

wiec moze rozwiazanie moniki sowy jest godne przemyslenia jesli ktos jest przed decyzja:)

Witam

Dawno tutaj nie zaglądałem i widzę ze rodzina "FAWORYTÓW" sie powieksza - co oczywiście bardzo mnie cieszy...

Chciałbym poruszyć watek kosztów ogrzewania (choć nie wiem czy to dobry temat w tym miejscu). Szczególnie proszę o wypowiedzi moich szanownych koleżanek i kolegów, którzy tak jak ja juz mieszkają w Faworytach o pewnego czasu.

Konkretnie chciałbym zapytać o Wasze przybliżone zużycie gazu ziemnego w kontekście dziennym i miesięcznym oraz o wymianę doświadczeń, co do ustawienia pieca kondensacyjnego, jeżeli takim ogrzewacie.

Podam swoje spostrzeżenia i nastawy. W razie mozliwosci proszę o podzielenie sie obserwacjami.

Kocioł VAILLANT EcoTec 243 plus zasobnik 120 litrów sterownik CalorMatic 430

Parter:

ogrzewanie podłogowe( salon, jadalnia, kuchnia, hol, wiatrołap, łazienka) reszta grzejniki (gabinet, pralnia, garaż)

Poddasze:

grzejniki( sypialnie, pokój nad garażem) podłogówka ( łazienka)

Nastawy temperatury:

21 stopni C w godz. od 5.30 do 9.30

21 stopni C w godz. od 16.00 do 22.00

18 stopni C w pozostałym czasie

Krzywa grzewcza ustawiona na : 0.55

CalorMatic działa w trybie : czujnik zewnętrzny " pogodówka" i ma włączony status "korekta"

Średnio raz na dwa dni zapalam w kominku w godzinach pomiędzy 17 a 23

( kominek bez "płaszcza wodnego")

W domu utrzymuje się stała temperatura pomiędzy 20 a 21 st C

Temperatura wody w zasobniku 47 stopni C w godzi od 6.00 do 22.30

w tym czasie pracuje pompa cyrkulacyjna

Średnie zużycie dobowe przy temperaturach zewnętrznych pomiędzy 0 do +5 to około 6 m3 ( ogrzewanie, gotowanie, ciepła woda dla 4 osób)

Średnie zużycie dobowe przy temperaturach zewnętrznych pomiędzy -5 do 0

to około 8,5 m3 ( ogrzewanie, gotowanie, ciepła woda dla 4 osób)

W lecie średnie zużycie gazu około 60 m3 na miesiąc.

W zimie rożnie to bywało, ale w sezonie 2008/2009 najwyższy rachunek za gaz 545 zł za miesiąc( chyba styczeń 2009) czyli okoo 280 m3

Będę bardzo wdzięczny za podzielenie sie opiniami i doświadczeniami

Pozdrawiam wszystkich utrudzonych budowa ( ja juz jestem na etapie tęsknoty za tym okresem) oraz tych, którzy juz szczęśliwie mieszkają...

no to ciekawy watek rhundla :)

ja mam nadzieje juz niedlugo bede sie mogla wypowiedziec

na razie nadal czekamy na puszczenie gazu bo juz mamy zrobione przylącze

w każdym razie pocieszajace nowiny bo mamy dokladnie taki sam rozklad ogrzewania

u nas bez ogrzewania utrzymuje sie temperatura okolo 14-15 stopni przy okolo 5-6 stopni na zewnatrz teraz przy mrozach grzejemy nagrzewnica

ja jestem na etapie tesknoty za koncem goraczki budowlanej - zwlaszcza ze to juz koncówka

dzis montowano nam meble kuchenne:)

pozdr

Witam

Dawno tutaj nie zaglądałem i widzę ze rodzina "FAWORYTÓW" sie powieksza - co oczywiście bardzo mnie cieszy...

Chciałbym poruszyć watek kosztów ogrzewania (choć nie wiem czy to dobry temat w tym miejscu). Szczególnie proszę o wypowiedzi moich szanownych koleżanek i kolegów, którzy tak jak ja juz mieszkają w Faworytach o pewnego czasu.

Konkretnie chciałbym zapytać o Wasze przybliżone zużycie gazu ziemnego w kontekście dziennym i miesięcznym oraz o wymianę doświadczeń, co do ustawienia pieca kondensacyjnego, jeżeli takim ogrzewacie.

Podam swoje spostrzeżenia i nastawy. W razie mozliwosci proszę o podzielenie sie obserwacjami.

Kocioł VAILLANT EcoTec 243 plus zasobnik 120 litrów sterownik CalorMatic 430

Parter:

ogrzewanie podłogowe( salon, jadalnia, kuchnia, hol, wiatrołap, łazienka) reszta grzejniki (gabinet, pralnia, garaż)

Poddasze:

grzejniki( sypialnie, pokój nad garażem) podłogówka ( łazienka)

Nastawy temperatury:

21 stopni C w godz. od 5.30 do 9.30

21 stopni C w godz. od 16.00 do 22.00

18 stopni C w pozostałym czasie

Krzywa grzewcza ustawiona na : 0.55

CalorMatic działa w trybie : czujnik zewnętrzny " pogodówka" i ma włączony status "korekta"

Średnio raz na dwa dni zapalam w kominku w godzinach pomiędzy 17 a 23

( kominek bez "płaszcza wodnego")

W domu utrzymuje się stała temperatura pomiędzy 20 a 21 st C

Temperatura wody w zasobniku 47 stopni C w godzi od 6.00 do 22.30

w tym czasie pracuje pompa cyrkulacyjna

Średnie zużycie dobowe przy temperaturach zewnętrznych pomiędzy 0 do +5 to około 6 m3 ( ogrzewanie, gotowanie, ciepła woda dla 4 osób)

Średnie zużycie dobowe przy temperaturach zewnętrznych pomiędzy -5 do 0

to około 8,5 m3 ( ogrzewanie, gotowanie, ciepła woda dla 4 osób)

W lecie średnie zużycie gazu około 60 m3 na miesiąc.

W zimie rożnie to bywało, ale w sezonie 2008/2009 najwyższy rachunek za gaz 545 zł za miesiąc( chyba styczeń 2009) czyli okoo 280 m3

Będę bardzo wdzięczny za podzielenie sie opiniami i doświadczeniami

Pozdrawiam wszystkich utrudzonych budowa ( ja juz jestem na etapie tęsknoty za tym okresem) oraz tych, którzy juz szczęśliwie mieszkają...

=================

podziwiam, ze tak szczegolowo wszystko potrafisz opisac, ja nie dalabym rady;)

Niestety jeszcze nie moge podzielic sie opiniami, jedynie tym, ze w domu mam 23 st. przy ogrzewaniu podlogowym prawie w calosci - bez garazu, pomieszczenia za garazem i kotlowni , gdzie sa grzejniki i przy wspolgrzaniu kominkiem z plaszczem wodnym oraz z solarami. Jak tylko beda pierwsze rachunki dam znac:) Pozdrawiam:)

ja mam 2,50 w oknach lukowych w najwyzszym punkcie

Iwa P

a w ogole ciekawe rozwiazanie na oknach lukowych - to jakies zylki?bo nie wygladaja jak karnisze

======================

To sa karnisze linkowe. Linka jest stalowa. Ja kupilam LM, ale widzialam tez w OBI, choc nie ma tam zadnych dodatkowych akcesoriow, jak np. elementu podtrzymujacego zamontowanego u mnie na srodku. To jest karnisz pojedynczy, ale sa tez podwojne i takie, ktore mozna zamontowac w glifie.

Witam wszystkich serdecznie :)

Od jakiegoś już czasu śledzę Wasze wypowiedzi dotyczące budowy Faworyta. Niedawno kupiliśmy wraz z mężem działkę, na której ma stanąć nasz wymarzony dom. Od dłuższego czasu szukam jakiegoś fajnego projektu i jak na razie cały czas wygrywa foworyt II :)

Niestety boje się dachu, czy nie jest za bardzo pościnany. Mam pytanie i zarazem prośbę, czy ktoś z Was jest w stanie zgodzić się abyśmy z mężem mogli obejrzeć go w środku. Jesteśmy z górnego śląska.

Dziękuję i czekam na odpowiedź.

Witam!

Od jakiegoś czasu śledzę wątek Faworyta. Zdecydowaliśmy się z mężem na budowę właśnie tego domu, aczkolwiek mamy podobne wahania jak poprzedniczka, dotyczące wysokości na poddaszu. Jesteśmy z okolic Mińska Mazowieckiego, gdyby ktoś z Państwa budował w tych rejonach byłabym bardzo wdzięczna, gdybyśmy mogli podpatrzeć jak w realu prezentuje się Faworyt ([email protected]). Pozdrawiam!

Witam wszystkich serdecznie :)

Od jakiegoś już czasu śledzę Wasze wypowiedzi dotyczące budowy Faworyta. Niedawno kupiliśmy wraz z mężem działkę, na której ma stanąć nasz wymarzony dom. Od dłuższego czasu szukam jakiegoś fajnego projektu i jak na razie cały czas wygrywa foworyt II :)

Niestety boje się dachu, czy nie jest za bardzo pościnany. Mam pytanie i zarazem prośbę, czy ktoś z Was jest w stanie zgodzić się abyśmy z mężem mogli obejrzeć go w środku. Jesteśmy z górnego śląska.

Dziękuję i czekam na odpowiedź.

========

Niestety do mnie za daleko - drugi koniec Polski:)

Jesli przesledzicie watki na tym forum rozwiejecie swoje watpliwosci i znajdziecie wiele cennych rad. Chodzi Wam o skosy? Jesli tak to je zalatwia sciana kolankowa, ktora wystarczy podniesc o pustak, dwa:)