lazik 16.02.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Głównie chodzi mi o zestawienie tabelaryczne. W nim ujęte są współczynniki U i gamma. Jeżeli do lambda nie mam zastrzeżeń to do U niestety tak. W artykule czytamy między innymi o różnicach między U a lambda i wychodzi że U jest wyliczana (najczęściej) dla muru a nie dla pustaka co jest oczywiście przeciwieństwem wyliczeń lambda.Mój problem wynika z tego: po co jest umieszczane takie zestawienie dla U jeżeli ściana dla wyliczeń nie jest standaryzowana? Przez takie umieszczenie informacji można tylko zgłupieć lub wprowadzić kogoś w błąd. Np. pare kuriozów:- U-220 Hadykówka - U=0,40- ZMS U-220 Bielowice - U=0,74 - ZMS 288x188x220 Markowicze - U=0,20- Max Plecewice - U=1,01 Czy jest sens takich publikacji? Może mamy tak znaczne różnice ze względu na jakość produkcji danej cegielni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 17.02.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Od Redakcji:Duże różnice wartości współczynników między wyrobami różnych producentów nie wynikają z jakości produkcji czy jakości wyrobów, lecz z możliwości jakie daje złoże gliny i technologia produkcji pustaków. W tabelach zamieściliśmy dane, którymi dysponują producenci. Niestety nie wszyscy mogli podać w jednakowy sposób parametry cieplne. Niektórzy znają tylko współczynnik "lambda" charakteryzujący materiał. Ci, którzy dysponowali badaniami współczynnika U, podali jego wartość dla ściany grubości pustaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 17.02.2006 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Ci, którzy dysponowali badaniami współczynnika U, podali jego wartość dla ściany grubości pustaka. Czy mam przez to rozumieć, iż podane w tabeli np współczynniki U dla Markowicz i Plecewic dotyczą ściany o grubości pustaka a nie jakiejś hipotetycznej ściany? Poprostu występuje pewne zamieszanie ze względu, że moim zdaniem raz jest to współczynnik dla ściany o grubości pustaka a raz jest to dla niewiadomo jakiej ściany (z dociepleniem czy nie wiem z czym jeszcze). Jakby U=20 dla ZMS 288x188x220 z Markowicz było prawdą dla ściany o grubości 288mm to przy 43,78 zł/m2 chyba wszyscy budowaliby jednowarstwówki z tego produktu a o dociepleniu możnaby zapomnieć. Proszę spojrzeć na stronę 102-103 i zestawienie 126-254 zł/m3 za pustaki Max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 18.02.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 To nam sie forumowicze rozbrykali Ale to dobrze, czlowiek (Redakcja) uczy się na błędach Po niefortunnym zdjęciu naczynia wzbiorczewgo w marcowym numerze mamy cały artykuł poswięcony temu tematowi (jeszcze nie czytałem) Kochana redakcjo wystarczy wejść na stronę Hadykówki i widać, że podany jest tam współczynnik przewodzenia ciepła (lambda) a nie jak podajecie wsp. przenikania ciepłu U, jezeli chodzi o Markowicze to co prawda nie znalazłem na ich stronie wsp. przewodzenia ciepła, ale podają przykład sciany 3W ZSM288x188x220/ 12 styro/cegła osłonowa chyba 6cm i dla takiej przegrody U=0.26 W/m2K, tak więc U=0.20 dla muru 1W mija sie z prawdą. Kiedyś zadzwoniłem do redaktor naczelnej pewnego miesięcznika o ....energii, bo podano tam, że czas zwrotu instalacji solarnej wynosi 4 do 5lat (o ile dobrze pamietam)> Gdy zapytałem skąd te wyliczenia i jak to policzono, pani redaktor powiedziała mi, że tak twierdzi pan Henio, a on kolektory produkuje, to wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 21.02.2006 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Kiedyś zadzwoniłem do redaktor naczelnej pewnego miesięcznika o ....energii, bo podano tam, że czas zwrotu instalacji solarnej wynosi 4 do 5lat (o ile dobrze pamietam)> Gdy zapytałem skąd te wyliczenia i jak to policzono, pani redaktor powiedziała mi, że tak twierdzi pan Henio, a on kolektory produkuje, to wie. spadłem ze śmiechu z krzesła jak to przeczytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts