jugra 17.02.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 W 2005 r przed wyborami brałem kredyt na zakup domu i obawiając się późniejszego wzrostu kursu CHF, wziąłem kredyt w złotówkach. Plan był taki:Jeżeli kurs CHF i LIBOR wzrosną to mogę przepłacić, a jeżeli nie to poczekam na "górkę" franka i wtedy przewalutuję na franka licząc na późniejszy spadek ceny waluty i na różnicę w oprocentowaniu. Obserwując kurs franka z ostatnich lat widać pewien kilkuletni cykl minimum (2001 r) i maksimum (2004 r) ceny tej waluty. Wydaje mi się, że za rok lub dwa frank może być znowu w maksimum (chyba, że dalej polecą nasze obligacje i wartość złotego nie będzie spadac).Co o tym sądzicie, jak wg Was drodzy forumowicze będzie zachowywać się złotówka i frank przez najbliższe lata?Co sądzicie o wejściu do strefy euro, kiedy i jaki może być wtedy kurs przewalutowania na euro? Wydaje mi się, że raczej będzie to kurs drogiej złotówki, bo to się bardziej opłaci sterującym naszym rynkiem finansowym rekinom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 18.02.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Czy wiesz, że analitycy finansowi podejmują tylko 50% trafnych decyzji?To oznacza, że równie dobrze można żucać monetą. Tak więc daruj sobieten wątek. Przelicz sobie ile kosztuje Cię przewalutowanie i sam podejmij decyzję. Masz 50% szans się nie pomylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts