Gość 01.02.2003 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2003 Witam. Czy istnieje jakas zbiorcza pozycja, w ktorej krok po kroku opisano by wszystkie skladowe domu /pod wzgledem technicznym, oczywiscie?/. Tak, aby wiedziec co jest np. wazne przy wyborze gazobetonu, jakie sa dostepne na polskim rynku itd ? I tak dalej, poprzez ogrzewanie (nadal, pomimo spedzenia paru godzin w internecie nie znalazlem odpowiedzi co wychodzi taniej w ekspolatacji (domek jednorodzinny 130m2 wolnostojacy): kociol na gaz z butli czy z kociol olejowy ze zbiornikiem w piwnicy. Po przeczytaniu paru postow widze, ze wielu tu profesjonalistow. Prosze o pomoc - bedziecie mieli satysfakcje udzialu w budowie mojego wymarzonego domku . Pozdrawiam, Michal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 01.02.2003 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2003 Tak drogi anonimie,ta zbiorcza pozycja to internet.Zanim zaczeliśmy myśleć o budowie to kopiowaliśmy wszystkie linki i co-ciekawsze artykuły na twardziela w kompie. Ostatnio sprawdziłam katalog "mój dom" - jakieś 0,5 GB łącznie !1. Zarejestruj się na Forum, gdyż to jest dobre, jak nienajlepsze,2. użyj wyszukiwarki wpisując interesujące Cię terminy w ulubionym serwisie - sporo znajdziesz,3. pochodź po hurtowniach i popytaj. Tylko nie mów " wie pan za rok zamierzam zbudować ...", tylko " Panie na jutro potrzebuję ciężarówkę cementu - ile za to ?",4. i tak skończysz na dobrej księgarni z fachową literaturą lub u projektanta, który Ci wszystko zrobi za pienoążki... PowodzeniaKarina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.02.2003 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2003 Super Na razie mam 70 Mb, wiec jeszcze troszke mi do Ciebie brakuje. Jezeli chodzi o specjalistow - tak, wiem, za pieniazki zrobia to (i mam nadzieje) dobrze. Tyle ze... Musze wiedziec, czy nie robi mnie w tzw. trabe . A jezeli chodzi o internet - prosze, zajrzyj do muratora - do porowan produktow. Wedlug tego co znalazlem - obecnie NIE MA (tj. nie istnieja) inne kotly niz kotly na paliwo stale (HA!) a ogrody zimowe robi JEDNA firma (HE?!) za jedyne 44.000 zl. Nie sprawdzilem czy z vat . Dopiero na forum znalazlem troszke wiecej informacji praktycznych. Brakuje czegos takiego jak w finansach - expander.pl w polaczeniu z money.pl - Naprawde wiesz wtedy BARDZO duzo. No i sie zaraz zarejestruje... pozdr, [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 02.02.2003 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 po roku czasu w necie i wyszukiwaniu danych o budowie domu, ( raczej z przyjemności niż obowiązku ), wiemy bardzo dużo i nie dajemy się robić w bambuko - przynajmnije tak nam się wydaje.Sporo dzięki Forum - polecam wierw OD DECHY DO DECHY !Tu naprawdę dużo jest info, sporo przegadane, ale znajdziesz takie Czarne Kruki, że nigdzie indziej !!!A to siła w rozmowie z partnerem w interesach. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 02.02.2003 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Mialem to szczescie ze przed pierwszymi negocjacjami o wszystko i wyborem materialow przeczytalem posty od dechy do dechy. Zajelo mi to pare nocy ale nie uwazam ich za stracone. A co do tego co wybrac czytaj i wyciagaj wnioski. Nie uwierzysz ale po lekturze calosci diametralnie zmienilem zalozenia . Ogrzewanie akurat jest proste.Tam wyniki sa bezwzgledne. Najdrozszy jest gaz z butli, placisz za wygode. No moze jeszce reaktor bylby drozszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 02.02.2003 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Tylko forum Muratora (nie wiem, może są i inne budowlane...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michael 02.02.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 No juz jestem oficjalnie. Nocka w plecy, ale juz wiem wiecej niz wczoraj. Forum to JEDYNE miejsce w Polsce, gdzie rzeczywiscie można sie czegos ważnego dowiedzieć. Profesjonaliści i 'starsi koledzy/koleżanki' - Już czas na pare pytan. 1) Czy rekuperator można zakupić za jakieś rozsądne pieniądze? Jeżeli tak, to gdzie ? Czy rzeczywiście warto inwestować w takie, jakie można znaleźć np. na rekuperator.com ??? (mam na mysli z wymuszonym obiegiem itd); 2) Nadal nie znalazlem podsumowania - co w przypadku domku jednorodzinnego wolnostojącego o pow. 130 m2 (z użytkowym poddaszem), przy scianach z betonu komórkowego /ocieplenie styropian, rozsadne okna z pcv - Jakie grzanie: gazowe ze zbiornika z zewnatrz (Wazne: za ok. 7 lat bedzie kladziony gazociag w ulicy) czy raczej olejowe. Jak szybko zwracaja sie kotly kondensacyjne ? (czyt. czy warto w nie inwestowac). I jeszcze jedno (a pro po poprzedniego postu: chyba od gazowego jest jeszcze drozsze elektryczne . Pozdrawiam wszystkich forumowiczow, Michael. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 02.02.2003 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Co do literatury wpisz literatura, albo piśmiennictwo w szukaj, możesz też sprawdzić po moim nicku zakładałem gdzieś taki wątek i jest tam kilka pozycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 02.02.2003 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Michel, właśnie znalazłem to dla ciebie http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=6737&forum=34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michael 02.02.2003 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Juz sprawdzam . Dzieki. I jeszcze jedno: Poniewaz szczuplosc portfela nie pozwala na zrobienie wszystkiego, prosze doradzcie, co zaplanowac (a raczej - jak) aby w przyszlosci mozna bylo wstawic np. pompe cieplna lub rekuperatora. Michael. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 02.02.2003 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Pompę ciepła już na wstępie wykreśliłem z menu , co do rekuperatora - w etapie wstępnym rozprowadź rury do pomieszczeń, rekuperator możesz zakupić później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michael 02.02.2003 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Jak je poprowadzic ? W podlodze(parter) i podlodze poddasza ? Czy musza byc doprowadzone do wszystkich pomieszczen (Lazienka - co z wilgocia ?). I gdzie je zakonczyc . Bartt pls badz bardziej wylewny )))). Na pewno bedzie system rur do pietra od kominka i wymiennika ciepla we wkladzie. Mozna to jakos 'zgrac' ? Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 02.02.2003 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Oj michael poszukaj troszkę na forum sam, w jednym wątku nikt nie streści ci treści całego forum 8: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 03.02.2003 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 michael - rozumiemm Twoje zainteresowanie, ale przypominasz mi pierwszoklasistę, który już na początku swojej nauki w szkole zaczął pytać nauczyciela mamtematyki o całki. Bo raz kiedyś o nich słyszał i bardzo chciałby wiedzieć co to takiego i jak to "ugryźć". Wydaje mi się, że systematycznie studiując forum dojdziesz do interesujących Cię wypowiedzi. Ale, na Boga! Nic gwałtem! Domu nie buduje się od dachu. Spokojnie wciągnij się i nie denerwuj. Wszystko musi mieć swój czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts