Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna poaradzcie czy nie za dużo

julek27

Recommended Posts

Witam,

Dom ok. 170m2

120 punktów za punkt 35zl bez osprzętu.

Wykonanie bezpuszkowo tzn. łączenie podłwłącznikiem.

Przewody 2,5 lub 1,5 w zależności od obciążenia.

Tablica 30 "esek" różnicowka, zabezp. przed wyłądowaniami.

Instalacje pod bramy, domofon, telefon.

Podswietlenie schodów.

W sumie z wszelkimi formalnościami typu wpisanie w dzienniku i załatwieniem wszystkiego

7000 +VAT

Czy Waszym zdaniem to nie za dużo zwłascza jezeli chodzi o cene punktu

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź bo musze sięz nim dogadać jakoś

Witam,

Dom ok. 170m2

120 punktów za punkt 35zl bez osprzętu.

Wykonanie bezpuszkowo tzn. łączenie podłwłącznikiem.

Przewody 2,5 lub 1,5 w zależności od obciążenia.

Tablica 30 "esek" różnicowka, zabezp. przed wyłądowaniami.

Instalacje pod bramy, domofon, telefon.

Podswietlenie schodów.

W sumie z wszelkimi formalnościami typu wpisanie w dzienniku i załatwieniem wszystkiego

7000 +VAT

Czy Waszym zdaniem to nie za dużo zwłascza jezeli chodzi o cene punktu

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź bo musze sięz nim dogadać jakoś

Jeżeli to cena za samą robociznę to drogo. Jeżeli obejmuje materiał (nawet bez osprzętu) to wydaje się tanio... Dom masz spory, ilość punktów też nie jest mała więc trochę kabli się położy... Ten koszt materiałowy łatwo zweryfikować. Drugi element który wpłynie na wycenę to wyposażenie rozdzielni. Zwykłe bezpieczniki nadmiarowoprądowe to 8-10 zł, lecz na całej rozdzielni powinny być zabezpieczenie przeciwprzepięciowe typu B+C (co jest formą ochrony przed wyładowaniami) co kosztuje ok. 700 zł... itd.

35 złotych to porządna, średnia cena warszawska za punkt (sama robocizna). Oczywiście czytając inne wątki na forum dowiesz się, że średnia cena to 5 złotych... ale tak naprawdę jeśli wiesz, że dobrze robią - warto dać te 35 bez zmrużenia oka. Porozmawiaj z ludźmi jak mogą zrobić elektrykę fachowcy tzw. "za pół ceny" i wybierz rozsądnie - cena to nie zawsze najważniejsze kryterium przy tak skomplikowanej inwestycji jaką jest budowa domu.

pozdrowienia,

H.

jak dla mnie to drogo choć cena zależy od klienta ile jest w stanie dać ,ja wykonuje za ok 25 zł za punkt w zależności od fantazji klienta , a miałem takich co chcieli mieć 12 gniazd w kuchni i każde na osobnym zabezpieczeniu wtedu biorę od 2-3 tyś za kondygnację bez limitu punktów piwnica i poddasze to drobnostka przeważnie robiona gratis. przy waszym projekcie nie powinno być więcej jak 6000 to max za robociznę-ps warto spytać kilku wykonawców lub poleconych przez osoby zaufane i znające temat .pozdrawiam

Dziękuje za zainteresowanie tematem.

Do uzupełnienia dodam, że cena obejmuje robociznę i materiały.

no to wczas uzupełniasz - cena jest za niska spodziewaj się kiepskiej jakości materiału i zwróć uwagę na wykonastwo facet gdzieś musi szukać oszczędności żeby wyjść na swoje ." za tę cene nie położył bym się koło tego a co do piero pracował" mam kolege który robił tak tanio- polecany nigdy nie był a jego robote nazywałem -dziady część3 pozdrawiam

no to wczas uzupełniasz - cena jest za niska spodziewaj się kiepskiej jakości materiału i zwróć uwagę na wykonastwo facet gdzieś musi szukać oszczędności żeby wyjść na swoje ." za tę cene nie położył bym się koło tego a co do piero pracował" mam kolege który robił tak tanio- polecany nigdy nie był a jego robote nazywałem -dziady część3 pozdrawiam

witam .

podpisuje się pod kolega slawkiem według mojch wyliczeń na materiał obecnie trzeba wydac od 25 zł do 30 zł na punkt. oczywiscie mowimy tylko o instalacji byz osprzetu

Co znaczy kiepskiej jakości materiały?

Niedługo ja będę robił elektrykę, jeśli możesz wyjaśnij, jakich materiałów wystrzegać się.

Może podaj przykłady producentów tych złych materiałów.