Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowac dom z poddaszem użytkowym czy nieużytkowym

Recommended Posts

Dom z poddaszem musi być droższy o minimum 1/3 w stosunku do domu bez poddasza.

hmmmmmmm

skoro tak mowisz to pewnie wiesz

jednak jest spory minus braku poddasza uzytkowego - spooooooooro mniejsza powierzchnia domu

jesli ktos ja potrzebuje to robi uzytkowe a jak nie to po co

ja wole jednak miec i nie kozystac niz nie miec a za 5 lat stwierdzic, ze by sie przydalo :wink:

Popieram przedmówcę. U mnie działka ma 700 metrów, dom parterowy na takiej działce i jescze budynek gospodarczy wyglądałby nieco dziwnie. Większa działka, to przy cenach rzędu 300 zł za metr (u nas) naprawdę dużo większy wydatek.

Pozdr.

nasz dziala ma dla odmiany az 459 metrow (tak, niecale piecset co by nie bylo ze zero zjadlem) wiec dom ma 3 kondygnacje

jak bym mial z 3000 metrow i spooooooooro to wywalilbym parterowke z powierzchnia calkowita minimum 300m i cieszylbym sie jednym poziomem co na stare lata moze byc zbawienne

u nas teraz dzialki kolo 100 za metr a jak zaczynalismy sie zabierac za dokumenty na koniec lata 2006 to ledwo dwadziescia kilka-trzydziesci wolali za metr

ps. w piatek przyjezdzaja do nas na weekend znajomi z Otwocka :wink:

• 2 weeks później...

Ja też wybrałam poddasze użytkowe - uwielbiam skosy!!! :D Poza tym było kilka plusów:

1) Parter na dzień, piętro na noc. Ewentualnie ja na dole a dzieci na górze - nie przeszkadzamy sobie nawzajem, zwłaszcza po nocnej zmianie w pracy :wink:

2) Mam dzięki temu większy ogród z tarasem,

3) Wspomniane wyżej skosy,

4) Przy parterówce więcej dachówki wychodzi i więcej fundamentów,

5) Budując parterówkę ciągle miałabym nieodparte wrażenie, że to tylko takie "większe" mieszkanie :wink:

• 1 month później...

My wlasnie jestesmy na etapie wyboru projektu i sklaniamy sie ku domkowi parterowemu, bez poddasza uzytkowego.

Jeszcze nie wiem czy nam sie to uda bo musi miec dach 30 stopniowy ale bedziemy sie starac.

Dlaczego? Poniewaz mamy duza dzialke a chcemy maly (i tani, okolo 100m) dom ktory sie w nia wkomponuje - a taka chyba jest domena parterowych domow.

Mi jakos dziwnie wydaje sie ze budujac "stodole" (chodzi mi o dach dwuspadowy na prostokacie) z poddaszem wychodzi o 15% taniej niz parterowy o tej samej powierzchni. Kasa idzie w strop, ale i tak 50% parterowcow ma strop pelnoprawy, a na samym dachu mozna zaoszczedzic. Powierzchnia dachu nie bedzie polowa powierzchni parterowki dachu, no bo zwieksza sie kat dachu przy poddaszu, ale i tak jest sporo mniejszy. Koszty rosna przy oknach w dachu, ale w "stodole" wstawia sie normalne okna i juz.

Tak wiec z tym sie nie zgodze:

Dom z poddaszem musi być droższy o minimum 1/3 w stosunku do domu bez poddasza.