przezet 01.02.2003 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2003 Z jakiego materiału wykonać instalację wodną (do wody pitnej) w nowobudowanym domu? Z rurek miedzianych, czy plastikowych rurek z wewnętrzną aluminiową warstwą? ... a może z czegoś innego. Mój "fachowiec" radzi mi to drugie rozwiązanie, czy ma rację, jeżeli tak to dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 01.02.2003 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2003 proponuję to drugie rozwiązanie "może z czegoś innego",ale na poważnie;są zwolennicy plastiku i miedzi, w jednych osadzają się bakterie, inny materiał cośtam ... Zleży od tego kto to będzie robił i za jakie pieniądze. Zależy od Twoich preferencji i przekonań. Obydwa materiały są dobre.Spróbuj użyć wyszukiwarki i poczytać na forum. Patrz prawy górny róg [szukaj].O tym, których rur plastikowych użyć do poszczególnych instalacji piszą szczegółowo ich producenci. Spróbuj poprosić o katalogi u dystrybutorów, bez problemu dostaliśmy. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 02.02.2003 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Ostatnio dużo czytałem o Polibutylenie Hep2O, ma jedną zaletę - wg producenta, jako system jest prosty w montażu i można go położyć samemu. Jeśli ktoś montował system co, lub cwo sam niech się pochwali i opisze wrażenia - czy na prawdę jest to takie bezproblemowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 02.02.2003 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 W systemach z tworzyw sztucznych czesto sa osobne rurki do zimnej i goracej wody. Roznia sie srednicami i dodatkowym osprzetem. Roznica w cenie nie jest duza wiec nie oplaca sie stosowac takiego podzialu - lepiej po prostu zrobic cala instalacje z jednakowych elementow, tzn na wyzsza temperature, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 02.02.2003 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Gratulacje dla Ryszarda. Świetne podejście.Zgadza się lepiej wykonywać instalację z jednego rodzaju.Jestem instalatorem robiłem instalacje w róznych systemach, denerwowało mnie to że gdy brakło mi rury na CO to nie mogłem zastosować rury do zimnej wody. Odkąd przeszłem na system rur warstwowych PEX/AL/PEX wykonywanie instalacji sprawia jeszcze większą przyjemność. Jeden rodzaj rur do CO, ZW, CWU, podłogówki.Minimalizacja kształtek. Na początku ciężko było przekonać klientów do tego systemu. Musiałem się bardzo starać. Na dzień dzisiejszy wykonuję instalację tylko w tym systemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 02.02.2003 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 potwierdzam rury wielowarstwowe lub plastik PP zgrzewany (tańszy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.02.2003 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Niezły Rzeczywiście PP jest tańszy lecz po zgrzaniu dwóch elementów zmniejsza się średnica wewnętrzna. Wydłużalność liniowa znacznie dłuższa niż rur warstwowych. Cena jest bardzo kusząca. Nawet spółdzielnie mieszkaniowe które są znane z oszczędności rezygnują z PP na korzyść rur warstwowych. Chodzi głównie o wygrzewanie termiczne instalacji CWU. Poza tym PP ma pewne ograniczenia w stosowaniu w instalacjach np do CO musi byś stabilizowana, a cena już jest zbliżona do rur warstwowych.Rynek w niedługim czasie zdominują rury warstwowe podobnie jak kiedyś było z miedzią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.02.2003 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Co sądzicie: stawiając na szali miedź i plastiki, co byście wybrali i dlaczego. Czy plastik jest wystarczająco wytrzymały, czy umieszczając plastikową instalację wodociągową w podłodze nie będę miał za kilka lat problemów? Co jest "zdrowsze" miedź czy plastiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 03.02.2003 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Witaj Bartt!.Mam instalację zrobioną w Hep2o- montuje się bardzo łatwo. Instalacja pracuje bezawaryjnie ok. 8 lat. Poszukaj wątku na ten temat w pl.misc.budowanie, i chyba na tym forum też było. Podobno teraz robią projekty dla klientów.Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 03.02.2003 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Ja tez mam Hep'a. Do wypowiedzi powyzej moge tylko dodac, ze warszawski dystrybutor jest bardzo pomocny i cierpliwy dla majsterkowiczów. Mozna sie tez umówic na zwrot niewykorzystanych kolanek, co zapobiega marnotrawstwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 03.02.2003 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Ja będę robił w miedzi dlatego, że1. Będąc w Skandynawii zdecydowna większość instalacji wodnych jest w miedzi a wierzę, że oni nie robia czegoś co może być niezdrowe lub awaryjne.2. Mój dom będzie w szkielecie i tam im mniesze przekroje tym lepiej prowadzić instalcje, pod które trzeba wiercić otwory w belkach knostrukcyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 03.02.2003 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Dziś odwiedziłem dystrybutora Hepa, ma też Marley'a (podobno ok. 15% tańszy), ale są to rurki znacznie sztywniejsze. Ile płaciliście za materiał na cały dom, tak. bym wiedział ile stracę, bądź zyskam tymi 15% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 03.02.2003 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Piszecie plastik lub miedź. Ostatnio naliczyłem że jest ok. 30 różnych rodzajów instalacji z tworzywa. Warto zainteresować się rurami warstwowymi z wkładką aluminiowa. Rury te mają wydłużalność zbliżoną do miedzi i są bardzo wytrzymałe. Jako jedyne z rur z tworzywa można podłaczyć bezpośrednio do źródła ciepła nawet weglówki. Dlatego aby wiedzieć o jaki "plastik" Wam chodzi podajcie nazwę systemu lub rodzaj tworzywa.MacoNapewno w Skandynawi jakość wody jest znacznie lepsza niż u nas.BarttHepworth daje 25 letnią gwarancje, a Marley ? [ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-02-03 20:37 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 03.02.2003 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 To prawda z tą jakością wody. ALe nie wiem na ile fakt, że nasza woda jest gorsza przemawia za wyborem palstiku lub miedzii. Mam na myśli tę podobno bakteribójczą cechę miedzi.I nie chciałbym wywoływać teraz dyskuzji czy rzeczywiście ta bakteribójczość istnieje czy nie i czy jest ważna.To zresztą nie jest ważny argument dla mojej decyzji. Dla mnie ważne były wymiary. No i jeszcze dodam, że sam mam zamiar ją położyć (lutując) ale to akurat można w plastiku nawet łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 03.02.2003 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Zwróćcie uwagę na to co napisał VPS - większość plastików (w tym np. Hepworth) nie pozwala na bezpośrednie podłączenie do kotła. Trzeba stosować inne materiały, np. stal, miedź, rury wielowarstwowe. A tak przy okazji VPS z systemu jakiej firmy robisz instalacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 03.02.2003 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 VPS Hepworth robi inst. z polibutyleny, a Marley z PEX'a Jeszcze jedno widziałem b. fajne rozwiązanie do zamontowania grzejników. Nazywa się to to portki i jest to stalowy krzyżak, w ścianie podłączony do rurek, a do tego co wystaje podłącza się kaloryfet. Dzięki niemu nie wychodzi ze ściany lub podłogi jakiś okropny szary plastik (tak jak w moim mieszkaniu) i w każdej chwili po zakręceniu imbusem 2 zaworków w tych portkach można spokojnie zdjąć grzejnik ze ściany np. na czas malowania koszt jakieś 55 zł a funkcjonalność b. przyjemna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.02.2003 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Ja mam wycene na cały system z Hepwortha. Znajomi juz uzytkuja 5 rok i jest naprawde bezproblemowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.02.2003 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Bartt ja mam wycene na caly dom ze wszystkimi instalacjami , grzejnikami i piecem. całosc łacznie z robocizna i odbiorami gazowymi to 16 tys. Nie negocjowałam jeszcze upustu...powiedz hmmm to duzo czy mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.02.2003 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 VPS prosze napisz wiecej info o tym systemie mozesz na priv? Dzieki:smile:Teska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 03.02.2003 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 TeskaChyba nieużo, bo ten magik wstępnie ocenił, że przeciętny dom z piecem Urlicha, rurami i grzejnikami Hepwortha (CO, CWO, kanalizacja) to ok. 25 000. Ale chyba brał to trochę z sufitu, bym potem się cieszył, że wyszło mi taniej. Swojego projektu jeszcze nie mam.PS Czasem za sam piec z dodatkami możesz dać 10 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts