Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja wodna - materiały.

Recommended Posts

Z jakiego materiału wykonać instalację wodną (do wody pitnej) w nowobudowanym domu? Z rurek miedzianych, czy plastikowych rurek z wewnętrzną aluminiową warstwą? ... a może z czegoś innego. Mój "fachowiec" radzi mi to drugie rozwiązanie, czy ma rację, jeżeli tak to dlaczego?

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

proponuję to drugie rozwiązanie "może z czegoś innego",

ale na poważnie;

są zwolennicy plastiku i miedzi, w jednych osadzają się bakterie, inny materiał cośtam ... Zleży od tego kto to będzie robił i za jakie pieniądze. Zależy od Twoich preferencji i przekonań. Obydwa materiały są dobre.

Spróbuj użyć wyszukiwarki i poczytać na forum. Patrz prawy górny róg [szukaj].

O tym, których rur plastikowych użyć do poszczególnych instalacji piszą szczegółowo ich producenci. Spróbuj poprosić o katalogi u dystrybutorów, bez problemu dostaliśmy.

Karina

Gratulacje dla Ryszarda. Świetne podejście.

Zgadza się lepiej wykonywać instalację z jednego rodzaju.

Jestem instalatorem robiłem instalacje w róznych systemach, denerwowało mnie to że gdy brakło mi rury na CO to nie mogłem zastosować rury do zimnej wody. Odkąd przeszłem na system rur warstwowych PEX/AL/PEX wykonywanie instalacji sprawia jeszcze większą przyjemność. Jeden rodzaj rur do CO, ZW, CWU, podłogówki.

Minimalizacja kształtek. Na początku ciężko było przekonać klientów do tego systemu. Musiałem się bardzo starać. Na dzień dzisiejszy wykonuję instalację tylko w tym systemie.

Niezły

Rzeczywiście PP jest tańszy lecz po zgrzaniu dwóch elementów zmniejsza się średnica wewnętrzna. Wydłużalność liniowa znacznie dłuższa niż rur warstwowych. Cena jest bardzo kusząca. Nawet spółdzielnie mieszkaniowe które są znane z oszczędności rezygnują z PP na korzyść rur warstwowych. Chodzi głównie o wygrzewanie termiczne instalacji CWU. Poza tym PP ma pewne ograniczenia w stosowaniu w instalacjach np do CO musi byś stabilizowana, a cena już jest zbliżona do rur warstwowych.

Rynek w niedługim czasie zdominują rury warstwowe podobnie jak kiedyś było z miedzią.

Co sądzicie: stawiając na szali miedź i plastiki, co byście wybrali i dlaczego. Czy plastik jest wystarczająco wytrzymały, czy umieszczając plastikową instalację wodociągową w podłodze nie będę miał za kilka lat problemów? Co jest "zdrowsze" miedź czy plastiki.

Ja będę robił w miedzi dlatego, że

1. Będąc w Skandynawii zdecydowna większość instalacji wodnych jest w miedzi a wierzę, że oni nie robia czegoś co może być niezdrowe lub awaryjne.

2. Mój dom będzie w szkielecie i tam im mniesze przekroje tym lepiej prowadzić instalcje, pod które trzeba wiercić otwory w belkach knostrukcyjnych.

Piszecie plastik lub miedź. Ostatnio naliczyłem że jest ok. 30 różnych rodzajów instalacji z tworzywa. Warto zainteresować się rurami warstwowymi z wkładką aluminiowa. Rury te mają wydłużalność zbliżoną do miedzi i są bardzo wytrzymałe. Jako jedyne z rur z tworzywa można podłaczyć bezpośrednio do źródła ciepła nawet weglówki. Dlatego aby wiedzieć o jaki "plastik" Wam chodzi podajcie nazwę systemu lub rodzaj tworzywa.

Maco

Napewno w Skandynawi jakość wody jest znacznie lepsza niż u nas.

Bartt

Hepworth daje 25 letnią gwarancje, a Marley ?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-02-03 20:37 ]

To prawda z tą jakością wody. ALe nie wiem na ile fakt, że nasza woda jest gorsza przemawia za wyborem palstiku lub miedzii. Mam na myśli tę podobno bakteribójczą cechę miedzi.

I nie chciałbym wywoływać teraz dyskuzji czy rzeczywiście ta bakteribójczość istnieje czy nie i czy jest ważna.

To zresztą nie jest ważny argument dla mojej decyzji. Dla mnie ważne były wymiary. No i jeszcze dodam, że sam mam zamiar ją położyć (lutując) ale to akurat można w plastiku nawet łatwiej.

VPS Hepworth robi inst. z polibutyleny, a Marley z PEX'a

Jeszcze jedno widziałem b. fajne rozwiązanie do zamontowania grzejników. Nazywa się to to portki i jest to stalowy krzyżak, w ścianie podłączony do rurek, a do tego co wystaje podłącza się kaloryfet. Dzięki niemu nie wychodzi ze ściany lub podłogi jakiś okropny szary plastik (tak jak w moim mieszkaniu) i w każdej chwili po zakręceniu imbusem 2 zaworków w tych portkach można spokojnie zdjąć grzejnik ze ściany np. na czas malowania koszt jakieś 55 zł a funkcjonalność b. przyjemna :smile:

Teska

Chyba nieużo, bo ten magik wstępnie ocenił, że przeciętny dom z piecem Urlicha, rurami i grzejnikami Hepwortha (CO, CWO, kanalizacja) to ok. 25 000. Ale chyba brał to trochę z sufitu, bym potem się cieszył, że wyszło mi taniej. Swojego projektu jeszcze nie mam.

PS Czasem za sam piec z dodatkami możesz dać 10 000