kodi_gdynia 04.02.2003 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 A propo Hepwortha - liczyłem materiały tak na piechotę, ale na podstawie ich symulacji, które otrzymałem od nich. Na 110m2 domku z poddaszem użytkowym materiał na CO /same grzejniki/ to koszt ok. 2500 i podobnie grzejniki /10szt./ ok. 3000zl. Instalacja wodna ok. 1500zł. To są same materiały. Pieca nie liczę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 04.02.2003 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 radexInstalację wykonuję z systemu UNIPIPE firmy UPONORPo targach grzewczych na których się wystawiałem jeszcze bardziej utwierdziłem się w słuszności wyboru systemu. Bardzo duże zainteresowanie ze strony potencjalnych inwestorów i firm.http://www.uponor.com.pl/index1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 04.02.2003 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 wszystkie systemy są dobre, no może za wyjątkiem klejonych i syst. typu PEX łączonych na złączki skręcane.System PP (zgrzewany) w niewielkim stopniu zmniejsza prześwit rury lepiej to robi system rur wielowarstwowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 04.02.2003 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Witaj niezłyW jakich systemach wykonujesz instalacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 04.02.2003 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 przeczytajcie wątekhttp://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=4606&forum=34&49wg mnie przyszłość należy do tworzyw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2003 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Pytanie do szanownych Forumowiczów:czy można obtynkować połczenia zaciskowe rur alu-pex-alu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 04.02.2003 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 BARTT moj piec to koszt 4000 zł. ( junkers Bosch wwwmax turbo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 04.02.2003 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Różnice cen w zależności od systemu w przypadku domku jednorodzinnego są pomijalne. Podobnie jak VPS uważam że wszystkie rurki w domu warto zrobić z jednego materiału.Ja akurat zrobiłem wszystko z miedzi, ze względu na zastosowanie kotła na paliwo stałe. Kolejnym argumentem było zastosowanie przewodów grzejnych samoregulujących do utrzymywania temperatury CWU. Czytałem rozmaite artykuły nt. wpływu na zdrowie poszczególnych materiałów, ale nie byłbym w stanie nikogo przekonywać ani do miedzi, ani do plastiku.Przyszłość należy do NIERDZEWKI !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 04.02.2003 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Jesli chodzi o sugerowanie sie naszymi europejskimi sasiadami w wyborze materialu, to Niemcy odchodza juz od miedzi i ida w kierunku plastiku. Tez tak mam zrobione, polecam polski system Kisan. Rozwiazanie z rozdzielaczami wody jest higieniczne i praktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 04.02.2003 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 To zależy od inwestora i instalacji juz wykonanej.Genaralnie jestam przygotowany i wyposażony na wszystkie rodzaje inst. Nie robię inst. od podstaw klejonych tylko je naprawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 04.02.2003 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Watek o obtynkowaniu Oczywiście że można ,najlepiej je przedtem zasłonić peszlem lub izolacją. Połączenia skręcane generalnie nie powinn być zakryte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 04.02.2003 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 WitamWłaśnie wróciłem z rozmowy z klientem. Sukces cała instalacja CO, podłogówka, woda będzie rur warstwowych Unipipe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 05.02.2003 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 VPS a jaka jest cena takowej w mb/zł i za całość na średni domek 150 z podłogówką. Jest w cenie innych tworzyw, czy ileś tam droższa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 05.02.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 Bardzo ciekawy ten system unipipe. Pytania do VPS:- jaki stosujesz system zaciskowy czy skręcany- czy stosowałeś te siłowniki elektryczne (220 lub 24)- czy ta firma zezwala na samodzielne montowanie systemu (przy ewentualnym odbiorze przez nich) - co z gwarancją (tak robi np. Kasan (czy jakoś tak))- czy dają jakieś upusty bo ceny kształtek są zabójcze ... Pozdr.Wladek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 05.02.2003 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 BarttCeny netto katalogowe14 - 5,3416 - 5,4618 - 6,9120 - 7,5525 - 12,8532 - 19,96średnice są do 110Dom o powierzchni 250m2 w tym 70m2 podłogówki z automatykąKocioł olejowy (lodówka) całość z materiałem i wykonawstwem 38 tys brutto. Dużo prawda. Na cenę tę składa sie między innymi:siłowniki, termostaty do podłogówki, sterowanie strefowe częścią domu i grzejniki z płaskim przodem i na dodatek w kolorze. Klient nasz Pan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 05.02.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 Wladek- Głównie montuję instalacje w systemie rozdzielaczowym, nie potrzeba kształtek i nie ma połaczeń w posadzkach/ścianie. Jedyne połączenie to zacisk na rozdzielaczu i przy grzejniku. Wodę też wykonuje w systemie rozdzielaczowym. - Stosuję system zaprasowywany.- Tak siłowniki stosowałem.- Zezwola bez utraty gwarancji pod warunkiem przestrzegania warunków montażu- Można liczyć na upusty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 05.02.2003 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 Dzięki.Jeszcze jedno jak byś mógł. Czym różnią się miedzy sobą te siłowniki (220 i 24 oprócz napięcia zaśilania) czy pracują one dyskretnie (otwarty /zamknięty) czy też może ciągle? Pozdr.Wladek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 05.02.2003 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 WladekGeneralnie różnic nie ma. Jedyną zasadniczą róznicą jest przeznaczenie pomieszczenia gdzie te urzadzenia mają być montowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 05.02.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 VPS: a w którym rejonie kraju działasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.02.2003 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 Czy ma ktoś może namiar na producenta - wykonawce instalacji wodnych ze stali nierdzewnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts