aha26 17.02.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Czy ktoś z Was miał moze robionego Holtera i czy wykazał mu tachykardię wysiłkową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 17.02.2006 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Holter kojarzy mi się tylko z EEG... Czy to to samo badanie, w którym nosi się na głowie czapkę ufoludka a na plecach aparaturę do zapisu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 18.02.2006 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 nie,to jest badanie na serce..takie ekg przez 24 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 18.02.2006 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Holter w założeniu ma element wysiłkowy. Trzeba się..gdzieś zadyszeć lekko. Próba wysiłkowa jest jednak dokładniejsza . No..jeśli z Holterem zaczniesz bieg na czas na 40 piętro to być może będzie to uznane . Zdrówka życzę !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 18.02.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 zamiast biegania na 40 piętro, stań przodem do schodów /najlepszy był by postument o wysokości 40cm/ i wchodż na niego i schodź - przodem wchodzić, tyłem schodzisz. Cały czas przodem, tempo minimum 40 wejśc na minutę, czas przynajmniej 20min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 18.02.2006 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 no wlasnie mialam zalozonego holtera bo puls w spoczynku mam 80-84 ,zalozylam to cudo i mąz zabral mnie na spacer na 5 kim szybkim marszem{to był dla mnie wyczyn,bo ja wogole kondychy nie mam}. Wynik tego holtera jest taki- Dominuje rytm zatokowy prawidłowy często z okresami tachykardii wysiłkowej-chodzenie po schodach.Bez komorowych i nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych,bez częstoskurczow,bez pauz. Wykryto 243 tachykardie. Z tym,ze 203 tachykardie były w czasie tego męczącego spceru a 40 tachykardii w czasie wchodzenia po schodach{czyli tez przy jakimś tak wysilku}I tego wlasnie nie rozumiem bo chyba kazdemu przyspiesza puls jak się zmęczy.Wizytę mam dopiero za dwa tygodnie dlatego pytam,moze ktoś z Was się orientuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 18.02.2006 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 http://www.emedica.pl/szczeg_choroby.php3?nr=59&typ=1 Tachykardia - jest to określenie częstości akcji serca powyżej 100 / minutę.Wśród przyczyn tachykardii można wyróżnić : nadczynność tarczycy; stany emocjonalne : strach,zdenerwowanie,radość; stosowanie używek - kawa,papierosy (nikotyna),Coca-Cola; migotanie,trzepotanie przedsionków; niewydolność serca,infekcyjne zapalenie wsierdzia; zapalenie mięśnia sercowego.(...) i inne cudeńka po wrzuceniu na gugle. Poczekaj na diagnostykę lekarską. Od wyczytanych wiadomości można dostać zawału.( ) uziabki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 18.02.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 no wlasnie mialam zalozonego holtera bo puls w spoczynku mam 80-84 ,zalozylam to cudo i mąz zabral mnie na spacer na 5 kim szybkim marszem{to był dla mnie wyczyn,bo ja wogole kondychy nie mam}. Wynik tego holtera jest taki- Dominuje rytm zatokowy prawidłowy często z okresami tachykardii wysiłkowej-chodzenie po schodach.Bez komorowych i nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych,bez częstoskurczow,bez pauz. Wykryto 243 tachykardie. Z tym,ze 203 tachykardie były w czasie tego męczącego spceru a 40 tachykardii w czasie wchodzenia po schodach{czyli tez przy jakimś tak wysilku}I tego wlasnie nie rozumiem bo chyba kazdemu przyspiesza puls jak się zmęczy.Wizytę mam dopiero za dwa tygodnie dlatego pytam,moze ktoś z Was się orientuje możesz podać,jak szybką akcje serca masz w trakcie tachykardii + wiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 18.02.2006 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 hm..przeczytałam,naszczęscie zawału nie dostałam ...napisane jest tam,ze u zdrowego człowieka przy wysiłku serce moze bić do 160 uderzen i jest to normalne ,u mnie przy wysiłku biło do 126 więc chyba nie jest aż tak zle,po za tym wszystko wyszło ok.Zobaczymy co powie mi lekarz bo czytając te artykuły bardzo się denerwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 18.02.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 126/min to nie jest duża tacykardia przy wysiłku. Trochę inaczej wygląda sytuacja, gdy taki zapis występuje przy chorobie organicznej serca lub bez wysiłku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 18.02.2006 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 to było przy duzym wysiłku!!!robilam jeszcze echo serca i tam tez wszystko wyszło ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 18.02.2006 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 jeszcze morfologia i TSH a jaki miałaś rytm w czasie odpoczynku i w nocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.02.2006 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 U mnie w spoczynku tętno - 110 - z tym się żyje. A jak jeszcze dołożysz ciśnienie 40 na 60 to się znosi i jest cool :) Ludzie dzielą się chorych i nieprzebadanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 18.02.2006 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 U mnie w spoczynku tętno - 110 - z tym się żyje. A jak jeszcze dołożysz ciśnienie 40 na 60 to się znosi i jest cool :) Ludzie dzielą się chorych i nieprzebadanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 18.02.2006 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 jeszcze morfologia i TSH a jaki miałaś rytm w czasie odpoczynku i w nocy? jezeli chodzi o tarczyce to mam ją przebadaną na wszystkie strony.Mam hashimoto z niedoczynnością.Obecnie w stanie erytozy. W spoczynku puls od 78-84 Nocą spada do 54. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 18.02.2006 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 U mnie w spoczynku tętno - 110 - z tym się żyje. A jak jeszcze dołożysz ciśnienie 40 na 60 to się znosi i jest cool :) Ludzie dzielą się chorych i nieprzebadanych WOW!!!A byłas z tym u lekarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.02.2006 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 U mnie w spoczynku tętno - 110 - z tym się żyje. A jak jeszcze dołożysz ciśnienie 40 na 60 to się znosi i jest cool :) Ludzie dzielą się chorych i nieprzebadanych WOW!!!A byłas z tym u lekarza? Od 10 roku życia kombinowali. Efektm był nakaz zakupu psa - coby dziecko na spacerki chodziło - a jak podrosło to chodziło zajarać i na imprezkę do bloku obok - że niby z psem na spacer. Pies - jamnik - bardzo polubił imprezy :) Poza tym, że śpię do 12.00 w południe bez większego zacięcia i jak spada ciśnienie to różnie bywa - żyję A do tego mój ulubiony sport to czytanie książek i szybka jazda samochodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 18.02.2006 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 nie dali Ci propranololu na zmniejszenie pulsu?Jezeli mogę wiedzieć to czy masz dzieci,a jezeli tak to jak zniosłą,s ciąze z takim pulsem no i pozniej porod? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 18.02.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 jeszcze morfologia i TSH a jaki miałaś rytm w czasie odpoczynku i w nocy? jezeli chodzi o tarczyce to mam ją przebadaną na wszystkie strony.Mam hashimoto z niedoczynnością.Obecnie w stanie erytozy. W spoczynku puls od 78-84 Nocą spada do 54. to w zasadzie jest norma. W trakcie Hashimoto mogą okresowo wystepować tendencje do hyper, a okresowo do hypotyreozy. Zaleca się utrzymanie TSH na poziomie ok. 1,0. W spoczynku 78-84 to w zasadzie norma, choć czasem możez to odczuwać jako zbyt szybkie bicie serca. Moiom zdaniem (tylko na podstawie Twoich informacji) nie masz powodu do niepokoju- jeśli chodzi o wynik holtera. Jeśli źle tolerujesz te tachykardie, to można rozważyć, włączenie leków zwalniających rytm serca. Na początek proponowałabym Ci zwiększeniew diecie ilości magnezu i potasu, bo ich niedobory moga byćteż odpowiedzialne za szybszy (niekoniecznie patologiczny) rytm serca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 18.02.2006 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 nie dali Ci propranololu na zmniejszenie pulsu?Jezeli mogę wiedzieć to czy masz dzieci,a jezeli tak to jak zniosłą,s ciąze z takim pulsem no i pozniej porod? organizm ludzki wiele wytrzyma prpranolol obniża też ciśnienie, a taki puls może być efektem właśnie niskiego ciśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts