Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę, pomóżcie poprawić schody w Alabastrze. Są wąskie i niewygodne. Jak można je zmienić, żeby nie powiększać całego domu i żeby były wygodne i ładne? Architekt zaproponował trojbiegowe z dwoma spocznikami, ale nie podobają nam się i zajmują dużo miejsca (7m kw).

Może coś podpowiecie?

https://forum.murator.pl/topic/48516-pom%C3%B3%C5%BCcie-poprawi%C4%87-schody-w-alabastrze-prac-krajobrazy/

• 2 weeks później...

witam

mam rzuty ale nie umiem wklejać zdjęc, wiec gdyby ktos chcial mi pomoc, to moge wyslac je na maila

Zapytałam w pracowni o mozliwosc przerobki schodow, odpowiedzieli mi, ze moge je poszerzyc tylko w strone pokoju, na salon nie mozna, bo na poddaszu nie bedzie miejsca na drzwi.

pozdr

witam

mam rzuty ale nie umiem wklejać zdjęc, wiec gdyby ktos chcial mi pomoc, to moge wyslac je na maila

Zapytałam w pracowni o mozliwosc przerobki schodow, odpowiedzieli mi, ze moge je poszerzyc tylko w strone pokoju, na salon nie mozna, bo na poddaszu nie bedzie miejsca na drzwi.

pozdr

to ciekawe co ci powiedzieli bo z tego co widze to jak poszerzysz w strone pokoju to tez nie bedzie miejsca na dzrzwi na poddaszu

właśnie też to zauważylam. Napisałam maila do pracowni, ciekawe co mi odpowiedzą.

Zielonooka, czy widzisz jakąś możliwość poprawy tych schodów? A jesli nie można ich poszerzyć? Czy będą one strasznie niewygodne? którędy wniosę meble na gorę?

pozdr

hmmm z tymi schodami mozna by pokombinowac jakbym miala przekroj budynku

mozna te czesc wygieta zrobic prosta i dac w tym miejscu spocznik (wtedy byly by to takie typowe schody - i bez zmiany ich szerokosci

- ale wtedy trzeba by obliczyc roznice poziomow - jesli by sie zmienilo to miejsce na 1 spocznik - to tam obecnie jest chyba 6 schodków o jakiejś wysokosci (nie wiem jakiej) i te roznice nazlezalo by zniwelowac - prawdopodobnie dokladajac brakujace stopnie (spowodowalo by to wysuniecie sie schodow "do przodu" ) nie wiem czy dobrze i obrazowo tłumacze... :-? ew mozna by je w calosci cofnac (zmniejszyla by sie garderoba) tak zeby zaczynaly sie w tym samym miejscu albo 1 i 2gie

inny wybor zmienic roznice wysokosci pomiedzy stopnicami ( trzeba by wiedziec jaka jest obecnie) zeby te brakujace cm wygubić , ale wiaze sie to z tym ze im wieksza roznica tym mniej wygodne do wchodzenia - mozna by to bylo zrobic jakby obecna roznica nie byla duza

nie proponuje zmiany wysokosci scian w budynku :wink:

a z tymi co jest, powiem szczerze trudno mi tak na papierze powiedziec, na pewno wygodniejsze byly by ze spocznikiem, ale czy te ktore sa teraz sa jakies wyjatkowo niewygodne...bez przekroju i wysokosci schodow .trudno mi sie wypowiedziec

Dzięki Zielonooka, rezygnuję z Alabastra. Kupić coś mając nadzieję, ze będzie wszystko w porządku i poźniej poprawiać, to jedno, ale kupić projekt wiedząc, że są błedy - byłoby nierozsadne.

Rezygnuję z Alabastra.

Znalazlam W KONICZYNCE Archonu. Chyba go kupię, bo czas mnie strasznie goni, a ten bardzo mi się podoba rownież.

pozdr