Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jeszcze mam pytanie -- -a jak wygląda kwestia podstawowa dla mnie - czyli ładowanie tego bufora -- jak często musiałbym grzać w takim kominku czy można to jakoś zgrubsza wyliczyć? ewentualnie na przykładzie innych podobnych realizacji ? generalnie pracuję w domu tak że to nie problem dla mnie żeby się trochę przy nim pokrzatać; troche ruchu też nikomu nie zaszkodziło ale nie chciałbym tego robić za często :)

zbyt wiele czynników ma wpływ na rozładowanie bufora (tenperatura zewnętrzna,straty cieplne budynku,stopień podgrzania wody w buforze)parametry te są zmienne w czasie, aby dało się to policzyć ale można ogulnikowo założyć iż w pana przypadku będzie to od18 godzin do 24 godzin

• Odpowiedzi 559
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jesli masz piec w układzie otwartym i wkład pewnie tez to po co wymiennik. ja przerobiłem piec na układ zamkniety a wkład w układzie otwartym ( moim zdaniem mozna go szybko zagotowac) i dałem wymiennik
jak połączyć kominek z płaszczem wodnym z piecem na paliwa stale? czy wymiennik w tej sytuacji to najlepszy wybór?

A jaki piec bo jeżeli bez podajnika to zalecał bym zbiornik buforowy zarówno kominek z płaszczem wodnym jak i piec na paliwo stałe bez elektroniki są mało sterowalnymi żródłami ciepła więc nalepszym rozwiązaniem jest zgromadzenie nadwyżek ciepła

no piec z podajnikiem. ale czy nie bedzie sie potem kominek "pocił'' jak bedzie sam caly dom grzał a tak to przez wymiennik nie ma styku z taka iloscia zimnej wody??
no piec z podajnikiem. ale czy nie bedzie sie potem kominek "pocił'' jak bedzie sam caly dom grzał a tak to przez wymiennik nie ma styku z taka iloscia zimnej wody??

Witam do zabespieczenia kominka przed zjawiskiem pocenia się używany jest zawór trójdrożny który przy rozruchu kominka część wody z zasilenia kieruje na powrót kominka aż do osiągnięcia odpowiedniej tenperatury na zasilaniu podobną rolę spełnia użądzenie o nazwie lodomat 21 które dodatkowo przydaje się do ładowania energią zbiorników buforowych natomiast wymiennik służy do rozdzielenia układu otwartego bezciśnieniowego na którym powinien być podłączony kominek jak i piec na paliwo stałe czy to z podajnikiem czy bez z układem grzewczym c.o ciśnieniowym zabespieczony ciśnieniowym naczyniem przeponowym gdzie są podłączone odbiorniki ciepła grzejniki oraz podłogówka.To tyle w kwestji wyjaśnienia.Mogę się podjąć wykonania takiego układu czy to z wymiennikiem czy też z zbiornikiem buforowym w tej kwestji proszę o mejla: [email protected] pozdrawiam

Aha to czyli jeżeli instalator zamontuje piec na eko groszek na zaworze czterodrożnym i o normalnie połączy to tego kominek to wystarczy?[/url][/code]

no tak niezupełnie pisałem o zawoże trójdrożnym ja raczej preferuję trójdrożne pozatym trzeba mieć wiedzę na temat zastosowania odpowiedniej automatyki a to już niekoniecznie tą wiedzę posiada każdy instalator dlatego zaproponowałem iż to panu podłączę

no dobrze tylko czy mógłbym taki mały szkic dostać bo chciałym mniej wiecej wiedziec jakby to wyglądało? A z zrobieniem tego to ile by to tak kosztowało mniej wiecej znaczy wszystko cała woda kanalizacja i centralne ogrzewani dom mam 140m2 powierzchni mieszkaniowej w tym gdzieś 80m2 ogrzewanie podłogowe i jeszcze jakieś grzejniki
no dobrze tylko czy mógłbym taki mały szkic dostać bo chciałym mniej wiecej wiedziec jakby to wyglądało? A z zrobieniem tego to ile by to tak kosztowało mniej wiecej znaczy wszystko cała woda kanalizacja i centralne ogrzewani dom mam 140m2 powierzchni mieszkaniowej w tym gdzieś 80m2 ogrzewanie podłogowe i jeszcze jakieś grzejniki

proszę o kontakt na mejla: [email protected] i o przesłanie skanów projektu domu wtedy będę mógł skarkulować materiały i robocoiznę

witam Mam kominek Jotul z nadstawką wodną, który ma współpracować z piecem 2 funkcyjnym,proszę o poradę odnośnie zakupu sterownika.Znalażłem Tatarka ale słyszałem różnie skrajne opinie.pozdrawiam
witam Mam kominek Jotul z nadstawką wodną, który ma współpracować z piecem 2 funkcyjnym,proszę o poradę odnośnie zakupu sterownika.Znalażłem Tatarka ale słyszałem różnie skrajne opinie.pozdrawiam

proszę sprecyzuj jakie opinie?Znam te sterowanie stosuje go producent kominków pama i nieżle się sprawuje

opinię tą uzyskałem od osoby sprzedającej kominki jotul,ponoć centralka dość często się psuje,Ja jestem laikiem w tych sprawach,stąd moje pytanie do fachowca.
  • 3 weeks później...

wolne terminy śerpień

zakres prac:

- kominki z płaszczem wodnym

- Instalacje kanalizacyjne wewnętrzne

- Instalacje wodne z tworzyw sztucznych i miedzi

- Instalacje centralnego ogrzewania

- Wodne ogrzewanie podłogowe

- Termy elektryczne pojemnościowe

- Termy gazowe

- Kotłownie gazowe

- Kotłownie olejowe

- Hydrofory

- Zestawy hydroforowe

- Pompy obiegowe

- Programatory

- Sterowniki

- Elektroniczne sterowania kotłowni

- Podłączenia wymienników basenowych

- Kompleksowe remonty instalacji sanitarnych

- Konserwacje instalacji w budynkach mieszkalnych

- Kolektory słoneczne

• 2 weeks później...

Witam,

Moje pytanie może być dosyć banalne ale......muszę poprowadzić rurę z powietrzem do kominka pod posadzką i powiem szczerze, że nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Jak głęboko to zakopać w piasku pod posadzką, na jakiej wysokości zrobić wylot w ścianie fundamentowej itp. itd.

Pozdro

Witam,

Moje pytanie może być dosyć banalne ale......muszę poprowadzić rurę z powietrzem do kominka pod posadzką i powiem szczerze, że nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Jak głęboko to zakopać w piasku pod posadzką, na jakiej wysokości zrobić wylot w ścianie fundamentowej itp. itd.

Pozdro

jeszcze nie ten etap dopiero jak będziesz miał postawiony stan surowy zamknięty to tą rurę poprowadzisz po chudziaku przy układaniu instalacji grzewczych a przed wylaniem docelowej posadzki a czerpnię powietrza robi się 20-50 cm ponad gruntem.

witam,

ja mam już surowy zamknięty i niedługo przybędą wylewki.

chciałem wcześniej doprowadzić pod kominek źródło świeżego powietrza z dworu, ale nie mam jeszcze wybranego kominka...

czy muszę najpierw wybrać kominek, a potem czerpnię doprowadzić wprost pod niego, czy mogę czerpnię doprowadzić "mniej więcej" w miejsce kominka, zalać wylewką, a potem najwyżej się to jakoś doprowadzi do komory spalania? (jak?)

witam,

ja mam już surowy zamknięty i niedługo przybędą wylewki.

chciałem wcześniej doprowadzić pod kominek źródło świeżego powietrza z dworu, ale nie mam jeszcze wybranego kominka...

czy muszę najpierw wybrać kominek, a potem czerpnię doprowadzić wprost pod niego, czy mogę czerpnię doprowadzić "mniej więcej" w miejsce kominka, zalać wylewką, a potem najwyżej się to jakoś doprowadzi do komory spalania? (jak?)

Raczej to drógie potem połączysz pod kominkiem spiro elastycznym

Witam

Mam pytanie o kominek Ulrich Aquafire INSERT AI 26 PANORAMA

Przeczytałam tu posty greg29, który miał problem z bezpośrednim doprowadzeniem pow. z zewnątrz do Ulrich Aquafire INSERT AI 21 KW i zastanawiam się czy z tym "moim" nie będzie podobnej sytuacji... chociaż w opisie jest napisane "Bogate wyposażenie [...]kratka i mechanizm poboru powietrza z zewnatrz, zasuwa powietrza z pomieszczenia,[...]" co ciekawe przy AI21 jest napisane to samo... :roll:

mariobros35 spotkałeś się z tym kominkem Ulricha? co o tym myśleć ?

(kominek jeszcze nie kupiony, dopiero się przymierzamy :) )

Witam

Mam pytanie o kominek Ulrich Aquafire INSERT AI 26 PANORAMA

Przeczytałam tu posty greg29, który miał problem z bezpośrednim doprowadzeniem pow. z zewnątrz do Ulrich Aquafire INSERT AI 21 KW i zastanawiam się czy z tym "moim" nie będzie podobnej sytuacji... chociaż w opisie jest napisane "Bogate wyposa¿enie [...]kratka i mechanizm poboru powietrza z zewnatrz, zasuwa powietrza z pomieszczenia,[...]" co ciekawe przy AI21 jest napisane to samo... :roll:

mariobros35 spotkałeś się z tym kominkem Ulricha? co o tym myśleć ?

(kominek jeszcze nie kupiony, dopiero się przymierzamy :) )

Widzisz z tymi kominkami jest różnie na tym zdjęciu wynika iż mają dolot

http://www.alwakom.net/site/detail,87,kominek-wodny-ulrich-aquafire-insert-ai-14.php

a na tym nie

http://www.alwakom.net/site/detail,4,kominek-wodny-ulrich-aquafire-insert-ai-21.php

i w pani modelu też dolotu nie widać

http://www.alwakom.net/site/detail,6,kominek-wodny-ulrich-aquafire-insert-ai-26-panorama.php

trzeba pytać u producenta albo u dystrybutora a pozatym jak ma się dolot powietrza warto zainwestować w automatykę z elektryczną przepustnicą firmy tartarek