mariobros35 03.07.2009 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 jeszcze mam pytanie -- -a jak wygląda kwestia podstawowa dla mnie - czyli ładowanie tego bufora -- jak często musiałbym grzać w takim kominku czy można to jakoś zgrubsza wyliczyć? ewentualnie na przykładzie innych podobnych realizacji ? generalnie pracuję w domu tak że to nie problem dla mnie żeby się trochę przy nim pokrzatać; troche ruchu też nikomu nie zaszkodziło ale nie chciałbym tego robić za często zbyt wiele czynników ma wpływ na rozładowanie bufora (tenperatura zewnętrzna,straty cieplne budynku,stopień podgrzania wody w buforze)parametry te są zmienne w czasie, aby dało się to policzyć ale można ogulnikowo założyć iż w pana przypadku będzie to od18 godzin do 24 godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krepel1234 05.07.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 jak połączyć kominek z płaszczem wodnym z piecem na paliwa stale? czy wymiennik w tej sytuacji to najlepszy wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 05.07.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 jesli masz piec w układzie otwartym i wkład pewnie tez to po co wymiennik. ja przerobiłem piec na układ zamkniety a wkład w układzie otwartym ( moim zdaniem mozna go szybko zagotowac) i dałem wymiennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 05.07.2009 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 jak połączyć kominek z płaszczem wodnym z piecem na paliwa stale? czy wymiennik w tej sytuacji to najlepszy wybór? A jaki piec bo jeżeli bez podajnika to zalecał bym zbiornik buforowy zarówno kominek z płaszczem wodnym jak i piec na paliwo stałe bez elektroniki są mało sterowalnymi żródłami ciepła więc nalepszym rozwiązaniem jest zgromadzenie nadwyżek ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krepel1234 05.07.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 no piec z podajnikiem. ale czy nie bedzie sie potem kominek "pocił'' jak bedzie sam caly dom grzał a tak to przez wymiennik nie ma styku z taka iloscia zimnej wody?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 06.07.2009 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 no piec z podajnikiem. ale czy nie bedzie sie potem kominek "pocił'' jak bedzie sam caly dom grzał a tak to przez wymiennik nie ma styku z taka iloscia zimnej wody?? Witam do zabespieczenia kominka przed zjawiskiem pocenia się używany jest zawór trójdrożny który przy rozruchu kominka część wody z zasilenia kieruje na powrót kominka aż do osiągnięcia odpowiedniej tenperatury na zasilaniu podobną rolę spełnia użądzenie o nazwie lodomat 21 które dodatkowo przydaje się do ładowania energią zbiorników buforowych natomiast wymiennik służy do rozdzielenia układu otwartego bezciśnieniowego na którym powinien być podłączony kominek jak i piec na paliwo stałe czy to z podajnikiem czy bez z układem grzewczym c.o ciśnieniowym zabespieczony ciśnieniowym naczyniem przeponowym gdzie są podłączone odbiorniki ciepła grzejniki oraz podłogówka.To tyle w kwestji wyjaśnienia.Mogę się podjąć wykonania takiego układu czy to z wymiennikiem czy też z zbiornikiem buforowym w tej kwestji proszę o mejla: [email protected] pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krepel1234 06.07.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Aha to czyli jeżeli instalator zamontuje piec na eko groszek na zaworze czterodrożnym i o normalnie połączy to tego kominek to wystarczy?[/url][/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 06.07.2009 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Aha to czyli jeżeli instalator zamontuje piec na eko groszek na zaworze czterodrożnym i o normalnie połączy to tego kominek to wystarczy?[/url][/code] no tak niezupełnie pisałem o zawoże trójdrożnym ja raczej preferuję trójdrożne pozatym trzeba mieć wiedzę na temat zastosowania odpowiedniej automatyki a to już niekoniecznie tą wiedzę posiada każdy instalator dlatego zaproponowałem iż to panu podłączę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krepel1234 08.07.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 no dobrze tylko czy mógłbym taki mały szkic dostać bo chciałym mniej wiecej wiedziec jakby to wyglądało? A z zrobieniem tego to ile by to tak kosztowało mniej wiecej znaczy wszystko cała woda kanalizacja i centralne ogrzewani dom mam 140m2 powierzchni mieszkaniowej w tym gdzieś 80m2 ogrzewanie podłogowe i jeszcze jakieś grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 08.07.2009 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 no dobrze tylko czy mógłbym taki mały szkic dostać bo chciałym mniej wiecej wiedziec jakby to wyglądało? A z zrobieniem tego to ile by to tak kosztowało mniej wiecej znaczy wszystko cała woda kanalizacja i centralne ogrzewani dom mam 140m2 powierzchni mieszkaniowej w tym gdzieś 80m2 ogrzewanie podłogowe i jeszcze jakieś grzejniki proszę o kontakt na mejla: [email protected] i o przesłanie skanów projektu domu wtedy będę mógł skarkulować materiały i robocoiznę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciaszek 13.07.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 witam Mam kominek Jotul z nadstawką wodną, który ma współpracować z piecem 2 funkcyjnym,proszę o poradę odnośnie zakupu sterownika.Znalażłem Tatarka ale słyszałem różnie skrajne opinie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 14.07.2009 00:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 witam Mam kominek Jotul z nadstawką wodną, który ma współpracować z piecem 2 funkcyjnym,proszę o poradę odnośnie zakupu sterownika.Znalażłem Tatarka ale słyszałem różnie skrajne opinie.pozdrawiam proszę sprecyzuj jakie opinie?Znam te sterowanie stosuje go producent kominków pama i nieżle się sprawuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciaszek 15.07.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 opinię tą uzyskałem od osoby sprzedającej kominki jotul,ponoć centralka dość często się psuje,Ja jestem laikiem w tych sprawach,stąd moje pytanie do fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 02.08.2009 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 wolne terminy śerpieńzakres prac: - kominki z płaszczem wodnym - Instalacje kanalizacyjne wewnętrzne - Instalacje wodne z tworzyw sztucznych i miedzi - Instalacje centralnego ogrzewania - Wodne ogrzewanie podłogowe - Termy elektryczne pojemnościowe - Termy gazowe - Kotłownie gazowe - Kotłownie olejowe - Hydrofory - Zestawy hydroforowe - Pompy obiegowe - Programatory - Sterowniki - Elektroniczne sterowania kotłowni - Podłączenia wymienników basenowych - Kompleksowe remonty instalacji sanitarnych - Konserwacje instalacji w budynkach mieszkalnych - Kolektory słoneczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p1oterek 15.08.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Witam,Moje pytanie może być dosyć banalne ale......muszę poprowadzić rurę z powietrzem do kominka pod posadzką i powiem szczerze, że nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Jak głęboko to zakopać w piasku pod posadzką, na jakiej wysokości zrobić wylot w ścianie fundamentowej itp. itd. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 15.08.2009 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Witam, Moje pytanie może być dosyć banalne ale......muszę poprowadzić rurę z powietrzem do kominka pod posadzką i powiem szczerze, że nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Jak głęboko to zakopać w piasku pod posadzką, na jakiej wysokości zrobić wylot w ścianie fundamentowej itp. itd. Pozdro jeszcze nie ten etap dopiero jak będziesz miał postawiony stan surowy zamknięty to tą rurę poprowadzisz po chudziaku przy układaniu instalacji grzewczych a przed wylaniem docelowej posadzki a czerpnię powietrza robi się 20-50 cm ponad gruntem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 17.08.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 witam,ja mam już surowy zamknięty i niedługo przybędą wylewki.chciałem wcześniej doprowadzić pod kominek źródło świeżego powietrza z dworu, ale nie mam jeszcze wybranego kominka...czy muszę najpierw wybrać kominek, a potem czerpnię doprowadzić wprost pod niego, czy mogę czerpnię doprowadzić "mniej więcej" w miejsce kominka, zalać wylewką, a potem najwyżej się to jakoś doprowadzi do komory spalania? (jak?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 18.08.2009 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 witam, ja mam już surowy zamknięty i niedługo przybędą wylewki. chciałem wcześniej doprowadzić pod kominek źródło świeżego powietrza z dworu, ale nie mam jeszcze wybranego kominka... czy muszę najpierw wybrać kominek, a potem czerpnię doprowadzić wprost pod niego, czy mogę czerpnię doprowadzić "mniej więcej" w miejsce kominka, zalać wylewką, a potem najwyżej się to jakoś doprowadzi do komory spalania? (jak?) Raczej to drógie potem połączysz pod kominkiem spiro elastycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xanka 19.08.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Witam Mam pytanie o kominek Ulrich Aquafire INSERT AI 26 PANORAMA Przeczytałam tu posty greg29, który miał problem z bezpośrednim doprowadzeniem pow. z zewnątrz do Ulrich Aquafire INSERT AI 21 KW i zastanawiam się czy z tym "moim" nie będzie podobnej sytuacji... chociaż w opisie jest napisane "Bogate wyposażenie [...]kratka i mechanizm poboru powietrza z zewnatrz, zasuwa powietrza z pomieszczenia,[...]" co ciekawe przy AI21 jest napisane to samo... mariobros35 spotkałeś się z tym kominkem Ulricha? co o tym myśleć ? (kominek jeszcze nie kupiony, dopiero się przymierzamy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 19.08.2009 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Witam Mam pytanie o kominek Ulrich Aquafire INSERT AI 26 PANORAMA Przeczytałam tu posty greg29, który miał problem z bezpośrednim doprowadzeniem pow. z zewnątrz do Ulrich Aquafire INSERT AI 21 KW i zastanawiam się czy z tym "moim" nie będzie podobnej sytuacji... chociaż w opisie jest napisane "Bogate wyposa¿enie [...]kratka i mechanizm poboru powietrza z zewnatrz, zasuwa powietrza z pomieszczenia,[...]" co ciekawe przy AI21 jest napisane to samo... mariobros35 spotkałeś się z tym kominkem Ulricha? co o tym myśleć ? (kominek jeszcze nie kupiony, dopiero się przymierzamy ) Widzisz z tymi kominkami jest różnie na tym zdjęciu wynika iż mają dolot http://www.alwakom.net/site/detail,87,kominek-wodny-ulrich-aquafire-insert-ai-14.php a na tym nie http://www.alwakom.net/site/detail,4,kominek-wodny-ulrich-aquafire-insert-ai-21.php i w pani modelu też dolotu nie widać http://www.alwakom.net/site/detail,6,kominek-wodny-ulrich-aquafire-insert-ai-26-panorama.php trzeba pytać u producenta albo u dystrybutora a pozatym jak ma się dolot powietrza warto zainwestować w automatykę z elektryczną przepustnicą firmy tartarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts