mariobros35 26.12.2013 00:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 podnoszę temat wolne terminy wolne terminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 01.04.2014 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 wolne terminypodnoszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 26.06.2014 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 podnoszę temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 07.07.2014 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 (edytowane) dla forumowiczów zdjęcie kotłowni z akumulacją ciepła którą wykonałem przepraszam za jakość zdjęcia http://dysk.onet.pl/link/k3FVh#img/k3FVh Edytowane 7 Lipca 2014 przez mariobros35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudi102 15.07.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Witam, stoje przed wyborem kominka z pw, rozwazam westą compact, i westa 18kW. Dylemat polega na tym, ze compact wydaje mi sie za slaby, a 18kW za duzo... moze ktos doswiadczony cos podpowie/ rozwieje watpliwosci? oto domek - http://www.dobreprojekty.pl/lustrox.php?kod=w2712a bez budynku gospodarczego. Na parterze podlogowka w salonie, kuchni, korytarzu i lazience, reszta grzejniki; pietro - wszedzie grzejniki i dodatkowo podlogowka w lazience. Sciany 15cm grafitu, podloga na gruncie 10cm grafitu, dach 30cm welny, okna trzyszybowe Uw=1,1. W planie jest bufor nie mniej jak 700l.Boje sie ze powierzchnia salonu jest za mala zeby odebrac 6kW z szyby westy 18 pyt.1 - gdybysmy wzieli podwojna szybe czy to by cos zmienilo? pyt. 2 - czy compact wystarczylby na taka powierzchnie i na ogrzanie bufora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 20.08.2014 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Witam, stoje przed wyborem kominka z pw, rozwazam westą compact, i westa 18kW. Dylemat polega na tym, ze compact wydaje mi sie za slaby, a 18kW za duzo... moze ktos doswiadczony cos podpowie/ rozwieje watpliwosci? oto domek - http://www.dobreprojekty.pl/lustrox.php?kod=w2712a bez budynku gospodarczego. Na parterze podlogowka w salonie, kuchni, korytarzu i lazience, reszta grzejniki; pietro - wszedzie grzejniki i dodatkowo podlogowka w lazience. Sciany 15cm grafitu, podloga na gruncie 10cm grafitu, dach 30cm welny, okna trzyszybowe Uw=1,1. W planie jest bufor nie mniej jak 700l. Boje sie ze powierzchnia salonu jest za mala zeby odebrac 6kW z szyby westy 18 pyt.1 - gdybysmy wzieli podwojna szybe czy to by cos zmienilo? pyt. 2 - czy compact wystarczylby na taka powierzchnie i na ogrzanie bufora? Witam 18 kw będzie odpowiednim kominkiem dla twojego domku zważ że podana moc to moc całościowa kominka natomiast moc płaszcza wodnego w takim przypadku wyniesie około 14 kw co do bufora to daruj sobie jeżeli masz grzejniki w systemie grzewczym w takim przypadku bufor nie przyniesie ci korzyści a wydasz tylko pieniądze aby bufor spełniał swoje zadanie musi być po całości domu ogrzewanie podłogowe lub w ostateczności kaloryfery nisko pojemnościowe np regulus które zawierają mało wody tylko wtedy wykorzystasz bufor w sensowny sposób mogę zająć się montażem takiej instalacji oraz skonfigurowaniem odpowiedniej kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu1510 19.11.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 (edytowane) Panowie czy plaszcz wodny to jest zamontowana wezownica ? myslalem ze jest to tak jak kiedys bylo w piecach CO woda byla pomiedzy sciana zewnetrzna a wewnetrzna Edytowane 19 Listopada 2014 przez endriu1510 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 19.12.2014 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Panowie czy plaszcz wodny to jest zamontowana wezownica ? myslalem ze jest to tak jak kiedys bylo w piecach CO woda byla pomiedzy sciana zewnetrzna a wewnetrzna i jest tak jak pan myśli kominek z płaszczem wodnym jest odmianą pieca c.o z szybą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frydziu 01.03.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Witam jestem zainteresowany podłaczeniem plaszcza wodnego do buffora i do CO w tym momencie piec jest gazowy, nie ma kanalizacji dom ocieplony parter ma ok 100 metrow i gora tez 100 metrow na parterze w salonie ma stac piec chcialbym wolnostojacy z plaszczem nie w zabudowie w salonie jest podlogowka na ok 40 metrach tam gdzie ma stac koza jest komin i rozgaleziacz do podlogowki. Kuchnia ma dwa duze zeliwne kaloryfery z tym ze zostala połączona z salonem i teraz moze czesc ciepla wchodzic od pieca(kominka), gora jest w grzejnikach i zeliwnych i aluminiowych pol na pologolnie piec tak 24 kw na plaszcz a 6 na salon razem 30kw czy taki pociągnie? bufor 800 lub 1000l czy to wszystko da sie jakos poskladac zeby to funkcjonowalo jako glowne ogrzewanie pale ze trzy godzinki wieczorem a pozniej z bufora idzie cieplo w nocyPiec gazowy to Windsor 30 plus a wode mam póki co z urządzenia niezależnego richmondbardzo prosze o jakiś mądry schemat takiego połączeniaprosze o wypowiedzi w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 04.03.2015 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Witam generalnie taki układ z buforem ciepła najefektywniej wspułdziała z ogrzewaniem podłogowym wtedy akumuluje energię na 12 - 14 godzin bez potrzeby palenia w kominku każdy grzejnik w systemie grzewczym a w szczegulności rzeliwny skraca czas przez jaki możemy kożystać z bufora przy grzejnikach więcej energii cieplnej jest pobierane z bufora pewnym rozwiązaniem jest wymiana grzejników na grzejniki firmy regulus lub conwektor takie grzejniki mają bardzo mało wody w sobie kokoło 1 - 1 1/2 szklanki wody przez co zachowują się bardzo podobnie do podłogówki pomimo wyższych tenperatur zasilania takiego grzejnika co do schematu to mogę przesłać po uprzednim kontakcie ma mojego mejla: [email protected] mogę się podjąć wykonania modernizacji systemu grzewczego i przebudowania kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 04.03.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Witam generalnie taki układ z buforem ciepła najefektywniej wspułdziała z ogrzewaniem podłogowym wtedy akumuluje energię na 12-14...................... każdy grzejnik w systemie grzewczym a w szczegulności rzeliwny skraca czas przez jaki możemy kożystać z bufora przy grzejnikach więcej energii cieplnej jest pobierane z bufora pewnym rozwiązaniem jest wymiana grzejników na grzejniki firmy regulus lub conwektor Ciekawe.. Ogrzewanie domu to nic innego jak pokrywanie jego straty ciepła , jak jest więc różnica w poborze ciepła z bufora [ np 4kWh ] do grzania podłogówką lub kaloryferami ? Oczywiście niezależnie ŻELIWNYMI czy innymi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 07.05.2015 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Ciekawe.. Ogrzewanie domu to nic innego jak pokrywanie jego straty ciepła , jak jest więc różnica w poborze ciepła z bufora [ np 4kWh ] do grzania podłogówką lub kaloryferami ? Oczywiście niezależnie ŻELIWNYMI czy innymi ? W istocie nie powinno to mieć różnicy czy grzejemy grzejnikami czy podłogówka bo tak jak piszesz wyrównujemy straty ciepła w budynku ale różnica jednak jest po pierwsze grzejniki aby grzały muszą dostać na zasilanie minimum 55 stopni co powoduje istotne zmniejszenie pojemności samego bufora w porównaniu do podłogówki która może dostać na zasilanie tylko 25 stopni w takim wypadku bufor możemy głębiej rozładować czyli na dłużej nam starczy cierpła z niego nie mówiąc że grzejnik to punktowe żródło ciepła natomiast podłogówka efektywnie rozprasza ciepło na dużych powieszchniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.05.2015 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Czy aby na pewno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kojot35 23.10.2015 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Witam. Zamierzam podłączyć kominek Maja 15kw do bufora 700l z wężownicą cwu w układzie otwartym. Do tego układu chcę podpiąć c.o. Moje pytanie brzmi: w jaki sposób podłączyć c.o. do tego układu aby po rozpaleniu w kominku najpierw nagrzewały się kaloryfery a później ładował bufor (może być jednocześnie ale tak żeby kaloryfery były priorytetem) oraz jak to zrobić aby po nagrzaniu bufora c.o. było zasilane z niego (kominek wygaśnie a grzejniki jeszcze grzeją). Zależy mi na tym, aby odbywało się to bez udział ludzkiego i oczywiście była możliwość odcięcia c.o. poza sezonem grzewczym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 11.12.2015 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 witam jest to do wykonania ale potrzeba zastosować odpowiednią automatykę piętą achillesową większości instalatorów jest ta właśnie automatyka ja wiem jak to wykonać i jakie urządzenia zastosować pozostaje jeszcze jedna kwestia a mianowicie podłogówka z racji niższych temperatur zasilania wolniej wychładza bufor czyli lepiej współpracuje z buforem można też zastosować grzejniki typu regulus miedziano aluminiowe czy typu klimaconwektor z wentylatorem spowoduje to lepsze wykorzystanie bufora i zgromadzonego ciepła czyli bardziej ekonomiczna instalacja przy grzejnikach tradycyjnych ciepła z bufora wystarczy na góra 2 - 3 godz przy miedziano aluminiowych nawet do 5 razy dłużej z racji mniejszej temperatury zasilana tychże grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 01.09.2016 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 odświerzam ogłoszenie wolne terminy na prace związane z instalacjami c.o wod-kan kominkami z płaszczem wodnym piecami gazowymi stałopalnymi na pelet lub ekogroszek bufory ciepła i automatyka związana z systemami grzewczymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 18.01.2017 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Wolne terminy na wykonanie instalacji c.o podłogówka jak i grzejniki , wód kan kominków z płaszczem wodnym ,kotłowni stałopalnych gazowych i kombinacji powyższych źródeł ciepła również powiązanych z buforem ciepła mam opracowaną autorską automatykę przystosowaną do takich rozwiązań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 13.02.2017 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Wolne terminy na wykonanie instalacji c.o podłogówka jak i grzejniki , wód kan kominków z płaszczem wodnym ,kotłowni stałopalnych gazowych i kombinacji powyższych źródeł ciepła również powiązanych z buforem ciepła mam opracowaną autorską automatykę przystosowaną do takich rozwiązań Ponawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.02.2017 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Proponuje abyście zapoznali się z modelami wkładów wodnych marki Romotop . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 26.10.2017 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Ponawiam Wolne terminy na wykonanie instalacji c.o podłogówka jak i grzejniki , wód kan kominków z płaszczem wodnym ,kotłowni stałopalnych gazowych i kombinacji powyższych źródeł ciepła również powiązanych z buforem ciepła mam opracowaną autorską automatykę przystosowaną do takich rozwiązań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts