mariobros35 07.02.2008 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Witam, czy ktos moze podeslac namiar na deswiadczonych instalatorow pw na terenie Dolnego Slaska lub gotowych do podrozy. Mam zamiar zainstalowac kominek z pw jako glowne zrodlo plus duzy bufor z grzalka elektrycza i jedna wezownica na kolektory w przyszlosci. Z gory dziekuje!zajżyj na priw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renia i arek 14.02.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 witamwidze ,że zagląda tu Forest- Natura - szacunek "czytuję Cię czasami",z tym kominem i wykwitwmi to święta prawda widziałem te fotki - zgroza-.Ale zagadnę z innej beczki, pisałeś, że montujesz wymienniki wodne zakładane na czopuch. Te niemiecki są zaj...e drogie (tyle co niezły wkład), znalazłem w Kratkach coś podobnego i bardzo zalezy mi na Twojej opini (i nie tylko), moze ktoś to użytkuje. mario tez o tym wspominał, ale bez entuzjazmu dzieki z góry i pozdrawiam arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnyf22 16.02.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Proszę o info ile kosztowałoby zrobienie kominka wraz z DGP (jeśli będzie potrzebne) ? POdstwowym ogrzewaniem będzie piec gazowy, kominek ma wspierać tylko na przełomie pór roku... Co oznacza skrót DGP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman77 17.02.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Proszę o info ile kosztowałoby zrobienie kominka wraz z DGP (jeśli będzie potrzebne) ? POdstwowym ogrzewaniem będzie piec gazowy, kominek ma wspierać tylko na przełomie pór roku... Co oznacza skrót DGP? Dystrybucja gorącego powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klakons 18.02.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Te wykwity na ścianach przy kominie to swieta prawda. Widziałem to osobiście. A stalo się to po zmianie pieca z typowego starego na nowy super swietny na groszek z podajnikiem. Nie minął miesiąc jak zaczęły się pojawiać na ścianie. Później juz tylko rosły Szkoda, ze nie zajrzeliśmy na forum wcześniej, to by się wkład kominowy pojawił zawczasu. Swoją drogą instalatorzy też mogli powiedzieć nam coś na ten temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 30.03.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Witamy wszystkich czytających ten wątek. Z tego co się zorientowaliśmy to raczej nikt tutaj jeszcze nie zamieścił opinii o jakości wykonani instalacji przez Mariobros35, tym bardziej cieszy nas że jesteśmy pierwsi. Od instalacji minął już prawie miesiąc i jak do tej pory jesteśmy z usługi zadowoleni. Czekaliśmy z wystawieniem opinii tak długo ponieważ po doświadczeniach z poprzednimi hydraulikami byliśmy bardzo sceptyczni. Okazało sie że nasze obawy są bezpodstawne wykonanana instalacja działa poprawnie. Chcielibyśmy jeszcze zaznaczyć że praca mariobros35 polegała na całkowitej przebudowie istniejącej kotłowni równo sfuszerowanej przez jego poprzednika. Reasumując charakteryzuje go dokładność, rzetelność, niestosowanie półśrodków oraz znajomość tematu. POLECAMY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 07.04.2008 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Witamy wszystkich czytających ten wątek. Z tego co się zorientowaliśmy to raczej nikt tutaj jeszcze nie zamieścił opinii o jakości wykonani instalacji przez Mariobros35, tym bardziej cieszy nas że jesteśmy pierwsi. Od instalacji minął już prawie miesiąc i jak do tej pory jesteśmy z usługi zadowoleni. Czekaliśmy z wystawieniem opinii tak długo ponieważ po doświadczeniach z poprzednimi hydraulikami byliśmy bardzo sceptyczni. Okazało sie że nasze obawy są bezpodstawne wykonanana instalacja działa poprawnie. Chcielibyśmy jeszcze zaznaczyć że praca mariobros35 polegała na całkowitej przebudowie istniejącej kotłowni równo sfuszerowanej przez jego poprzednika. Reasumując charakteryzuje go dokładność, rzetelność, niestosowanie półśrodków oraz znajomość tematu. POLECAMY Dziękuję za pozytywną opinię mojej pracy nadmienię iż zawsze podchodzę do swojej pracy tak jak bym miał to wykonać dla siebie pozdrawiam serdecznie i życzę zadowolenia z eksplatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 11.04.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 A ja mam dylemat jaki wkład z płaszczem wodnym wybrać do 120m2 poza tym bedzie jeszcze ogrzewanie na gaz ale przy jego wzroście chcemy miec jeszcze płaszcz, jak narazie dylemat jest miedzy hajdukiem i CTM. Mam jeszzce pytanie czy jesli jest ogrzewanie podłodowe to mozna je rowniez przyłączyć pod taki kominek, fajnie by było paląc w kominku miec ciepła podłoge. I jeszcze czy taki kominek z płaszczem grzeje tez wode? Bedziemy miec piec bez zasobnika ale jak np kominek bedzie sie palił to moglabym iść puścic sobie wode do kompania. Jeśli można to czy to jest duży koszt takiej instalacji? Proszę o podpowiedz co wybrać i jaki bedzie koszt takiej całej instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 13.04.2008 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 A ja mam dylemat jaki wkład z płaszczem wodnym wybrać do 120m2 poza tym bedzie jeszcze ogrzewanie na gaz ale przy jego wzroście chcemy miec jeszcze płaszcz, jak narazie dylemat jest miedzy hajdukiem i CTM. Mam jeszzce pytanie czy jesli jest ogrzewanie podłodowe to mozna je rowniez przyłączyć pod taki kominek, fajnie by było paląc w kominku miec ciepła podłoge. I jeszcze czy taki kominek z płaszczem grzeje tez wode? Bedziemy miec piec bez zasobnika ale jak np kominek bedzie sie palił to moglabym iść puścic sobie wode do kompania. Jeśli można to czy to jest duży koszt takiej instalacji? Proszę o podpowiedz co wybrać i jaki bedzie koszt takiej całej instalacji?Witam jak widzę dużo pytań ciśnie się na usta postaram się udzielić na nie odpowiedzi otuż: 1. jaki kominek? -co do mocy samego wkładu to musiał by być wkład 12-14 kwz tego co wiem ani ctm ani hajduk nie produkują kominków o tak niskiej mocy no chyba że wypuścili ostatnio jakiś nowy model,zaproponowałbym ci kominek byrskiego http://www.kominki.byrski.pl są tam kominki o mocy od 12 kw uważam ten wkład za kominek o bardzo dobrej jakości z odpowiednią automatyką procesu spalania (przepustnica powietrza z automatyką) 2.Czy można podłączyć kominek do ogrzewania podłogowego? -Tak można ale trzeba zastosować zbiornik akumulacyjny typ sis 1000 l pojemności z czego 850 c.o i 150 c.u.w (ciepła woda użytkowa) z 2 wężownicami przy takim rozwiązaniu można spiąć do takiego zasobnika po stronie zasilania kominek ,piec gazowy 1 biegowy i ewentualnie solary natomiast na wyjściu podpiąć c.o grzejniki lub ogrzewanie podłogowe a dodatkowo z tego wewnętrznego 150 l zasobnika będzie woda do kąpieli a dodatkowo dzięki zakumulowania energi cieplnej w zasobniku będzie uzyskane zjawisko akumulacji energi cieplnej z 3 zródeł i wydłużony pobur takiej energi przez odbiorniki ciepła czy to ogrzewanie podłogowe czy grzejniki.Z pani wypowiedzi wynika iż piec gazowy będzie grzał wodę przepływowo dla domku jednorodzinnego jest to złe rozwiązanie z uwagi na niemożność wykonania cyrkulacji c.u.w co powoduje straty w zużyciu wody bo piec grzeje wodę dopiero przy odkręceniu kranu a jeżeli ujęcie wody jest oddalone to musimy spuścić jakąś ilość wody zanim przyjdzie ciepła z pieca gazowego i stąd straty,co dowyceny instalacji i kosztów to musiał bym mieć jakiś odnośnik (projekt domu) podaję mejla na który może pani mi wysłać :[email protected] jeżeli ma pani jakieś pytania to proszę na mejla mogę skąpletować ważniejsze urządzenia kominek zasobnik i podjąć się montażu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 15.04.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Dziękuję za odpowiedz. Czyli do 120m2 nie można większej mocy niz 14? I gdzie taki zasobnik musi się znajdować nie mamy kotłowni może stać np na strychu? Zaraz wyśle rzut projektu a wszystkie krany będą blisko pieca więc woda powinna szybko leciec ciepła woda, piec bedzie w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oopl 06.05.2008 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Witam, szukam kominka z płaszczem wodnym, jako przykład podaje link do kominek bez płaszcza http://www.tapis.pl/kominkowe/kfd/linea-h-1050.htm czy są kominki tego typu tzn. poziome ułożenie, szyba podnoszona do góry, ale z płaszczem wodnym i szerokoscią paleniska około 90 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregsmag 06.05.2008 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 "gregsmag napisał: Jestem nowym na forum. Jestem na etapie projektowania instalacji.Chciałbym mieć kominek z PW (Makroterma), tak aby grzał mi CO oraz CWU, i do tego jeszcze piec gazowy Turbo Vaillant z zasobnikiem CWU. Chciałbym aby urządzenia działały w pełnej automatyce czyli jak na kominku temp.wody osiągnie zadaną to załącza pompę co i osobno cwu. Instalator twierdzi,że trzeba do takiego rozwiązania zasobnik z dwoma węzownicami(jedna do pieca gazowego druga dla kominka?) Czy przy kominku można zrezygnować z wymienika przy takim rozwiązaniu. Z góry dziękuje, pozdrawiam co do twego instalatora to nie ma on racji nie trzeba zasobnika z 2 wężownicami może być z 1 wężownicą i może to być zasobnik który jest w kąplecie z piecem gazowym (jednobiegowy piec wiszący i pod nim stojący zasobnik np 120 l lub 150 l)trzeba jedynie mieć odrobinę wiedzy na temat połączenia podobnego układu czego niestety brakuje twemu instalatorowi " Mariobros35 możesz mi wyjaśnić jak to wykonać w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 06.05.2008 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 "gregsmag napisał: Jestem nowym na forum. Jestem na etapie projektowania instalacji.Chciałbym mieć kominek z PW (Makroterma), tak aby grzał mi CO oraz CWU, i do tego jeszcze piec gazowy Turbo Vaillant z zasobnikiem CWU. Chciałbym aby urządzenia działały w pełnej automatyce czyli jak na kominku temp.wody osiągnie zadaną to załącza pompę co i osobno cwu. Instalator twierdzi,że trzeba do takiego rozwiązania zasobnik z dwoma węzownicami(jedna do pieca gazowego druga dla kominka?) Czy przy kominku można zrezygnować z wymienika przy takim rozwiązaniu. Z góry dziękuje, pozdrawiam co do twego instalatora to nie ma on racji nie trzeba zasobnika z 2 wężownicami może być z 1 wężownicą i może to być zasobnik który jest w kąplecie z piecem gazowym (jednobiegowy piec wiszący i pod nim stojący zasobnik np 120 l lub 150 l)trzeba jedynie mieć odrobinę wiedzy na temat połączenia podobnego układu czego niestety brakuje twemu instalatorowi " Mariobros35 możesz mi wyjaśnić jak to wykonać w praktyce Na odległość przez internet trochę trudno każda instalacja wymaga indiwidualnego podejścia każda jest inna nawet jakbym ci wyjaśnił jak to wykonać to nie mam gwarancji iż mnie prawidłowo zrozumiesz i przekażesz swojemu instalatorowi no i następna kwestja nie zdradzam tajników swoiego zawodu jeżeli chcesz mieć prawidłowo podłączony kominek to zleć to mi chętnie przyjadę do ciebie i podejmę się wykonania podłączenia za odpowiednią sumę w celu uzgodnienia szczegułów zapraszam na kontakt mejlowy [email protected] lub telefoniczny 509-902-507 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 22.05.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Witam , chciałbym podpiąć swoje pytania. Mam nieduży dom ,( ok. 150 m2), teraz jestem tuż przed zalaniem styropianu wylewką i zastanawiam się nad dodaniem w podłodze 2 rur pomiędzy kotłownią a salonem gdzie ma być kominek. ( w sumie odległość ok. 4m ) tak aby ewentualnie zastosować kominem z płaszczem wodnym. 1) jakiej średnicy rury należy zastosować i z jakiego materiału ?. 2) mógłbym zastosować chyba niewielki wkład , ale już widzę problem z podłączeniem do istniejącego komina. Murarze zrobili mi komin " tradycyjny " z cegły pełnej ( o przekroju 14x25 cm ) . Co dalej z tym robić , włożyć wkład ( wyczytałem z tego tematu ,że są owalne - pasujące do takich otworów , czy może dwie rury okrągłe ?3)czy naczynie wzbiorcze " kominkowe " umieszcza się wewnątrz obudowy kominka , czy wynosi gdzieś (na strych) ?4) przeczytałem może niedokładnie w tym temacie ,że płaszcz wodny nie stosuje się ,jeżeli zastosowana jest " podłogówka" ( chyba ,że zbiornik 1000 l ?) . Czy tak jest istotnie , bo ja podłogówkę już mam położoną. Z góry dziękuję za odpowiedzi. P.S Jestem namawiany na zastosowanie kominka Ulrich Aquafire insert - warto ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 22.05.2008 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Witam , chciałbym podpiąć swoje pytania. Mam nieduży dom ,( ok. 150 m2), teraz jestem tuż przed zalaniem styropianu wylewką i zastanawiam się nad dodaniem w podłodze 2 rur pomiędzy kotłownią a salonem gdzie ma być kominek. ( w sumie odległość ok. 4m ) tak aby ewentualnie zastosować kominem z płaszczem wodnym. 1) jakiej średnicy rury należy zastosować i z jakiego materiału ?. 2) mógłbym zastosować chyba niewielki wkład , ale już widzę problem z podłączeniem do istniejącego komina. Murarze zrobili mi komin " tradycyjny " z cegły pełnej ( o przekroju 14x25 cm ) . Co dalej z tym robić , włożyć wkład ( wyczytałem z tego tematu ,że są owalne - pasujące do takich otworów , czy może dwie rury okrągłe ? 3)czy naczynie wzbiorcze " kominkowe " umieszcza się wewnątrz obudowy kominka , czy wynosi gdzieś (na strych) ? 4) przeczytałem może niedokładnie w tym temacie ,że płaszcz wodny nie stosuje się ,jeżeli zastosowana jest " podłogówka" ( chyba ,że zbiornik 1000 l ?) . Czy tak jest istotnie , bo ja podłogówkę już mam położoną. Z góry dziękuję za odpowiedzi. P.S Jestem namawiany na zastosowanie kominka Ulrich Aquafire insert - warto ?. ad: 1.średnica rur powinna wynosić minimum fi 22 a najlepiej fi 28 miedz ad: 2.może być spalinowa rura owalna ad: 3.Jeżeli nie planujesz na poddaszu pomieszczeń mieszkalnych możesz dać zbiornik na poddaszu w przeciwnym wypadku w czopuchu kominka ad: 4.Jeżeli żeczywiście na powieszchni całego domu masz podłogówkę to żeczywiście z rcji tego iż kominek produkuje znaczne ilości wody grzewczej o tenperatuże nawet 80 stopni a podłogówka pochłania z tego tylko 30 stopni to trzeba zastosować bufor akumulacji nadmiaru ciepła aby nie zagotować wody grzewczej w kominku,koszt takiego bufora typu siss 1000/150 to 6000 zł właśnie jadę po taki do niemiec dla mojego klięta mogę i przywieść dla ciebie. Co do urlicha to mam mieszane uczucia technologia japońska a japończycy może i dobrzy ale w produkcji samochodów,proponuje zainteresować się kominkiem byrskiego http://www.kominki.byrski.pl pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 22.05.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź, jeżeli chodzi o podłogówkę , to mam ją na powierzchni niecałe 40m2 a więc około 1/3 całego domu.Czy w tym wypadku można bezpośrednio , czyli tylko mieszacz.I jeszcze rury - dom mam wykonany w PEXie i spodobała mi się ta technologia. Dlaczego raczej nie powinno się ich tu stosować?.Proponujesz kominek byrskiego. Zawsze boję się firm z brakiem doświadczenia . Wydaje mi sie , że Ulrich ma je jednak większe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 25.05.2008 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź, jeżeli chodzi o podłogówkę , to mam ją na powierzchni niecałe 40m2 a więc około 1/3 całego domu.Czy w tym wypadku można bezpośrednio , czyli tylko mieszacz. I jeszcze rury - dom mam wykonany w PEXie i spodobała mi się ta technologia. Dlaczego raczej nie powinno się ich tu stosować?. Proponujesz kominek byrskiego. Zawsze boję się firm z brakiem doświadczenia . Wydaje mi sie , że Ulrich ma je jednak większe ... Witam z tego co piszesz to masz podłogówkę tylko na części budynku natomiast w pozostałej częci masz grzejniki więc podłogówkę musiał byś zasilić poprzez rozdzielacz z podmieszaniem i rotometrami taki rozdzielacz miesza wodę z powrotu c.o z wodą zasilania aby uzyskac tenperaturę na zasileniu podłogówki 30 stopni.Natomiast kominek z pw pracuje na układzie otwartym i chcąc go połączyć z instalacją zamkniętą ciśnieniową trzeba zastosować system wymiennikowo-pompowy lub bufor trypu siss każde z tych rozwiązań ma swoje zalety przy systemie wymiennikowo-pompowym gdy w kominku wygasa to natychmiastowo rolę żrudła ciepła dla c.o przejmuje piec gazowy lub elektryczny natomiast przy bufoże okres poi kturym zmuszony jest się załączyć piec wydłuża się nawet do 2-3 dni w zależności od pojemności bufora i pojemności wodnej grzejników.Rury pex jako rozwiązanie technologiczne są w porzątku ale nie wszędzie do c.o w systemie rozdzielaczowym i do podłogówki jak najbardziej o.k natomiast do wody użytkowej to już inna para kaloszy bo jest potrzeba zastosowania pod posadzką złączek zaciskowych a do takich złączek osobiście jako wykonawca systemuw grzewczych nie mam zaufania więc propomnuję klientowi do wody system zgrzewany rury polipropylenowe gdzie pewność szczelności połączenia jest znacznie pewniejsza.Co do byrskiego to firma z dużym doświdczeniem a tak naprawdę to klient powinien raczej patrzeć na rozwiązania techniczne ułatwiające mu życie takie jak przepustnica powietrza sterowana elektronicznie dzięki czemu kominek staje się urządzeniem prawie bezobsługowym piszę prawie bo trzeba co jakiś czas uzupełnić w nim paliwo.Takiego rozwiązania w postaci przepustnicy nie ma natomiast urlich jak i blacha do produkcji urlicha jest cięsza od blachy użytej do produkcji byrskiego (urlich 4 mm,byrski 5 mm) no i wymiennik ciepa spaliny-woda w byrskim znacznie skuteczniejszy z powodu budowy płomiennikowo-półkowej w przeciwieńctwie do urlicha gdzie jest tylko rura z wodą w poprzek paleniska no i wreście byrski posiada wężownicę schładzającą urlich nie posiada to tylko pobieżne spostrzeżenia instalatora jakim jestem natomiast decyzję podejmiesz ty.Myślę że zbyt pobieżnie zaklasifikowałeś frmę jako nie mającą dużego doświadczenia w kominkach wodnych nie przyglądając się bliżej ich kominkom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 26.05.2008 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Również zastanawiam się nad zakupem kominka z płaszczem wodnym. Na parterze w kuchni i holu będzie podłogówka, reszta ogrzewanie tradycyjne. Kompletnie nie znam się na tych komikach. Nie wiem na co szczególnie zwrócić uwagę. Co w trakcie budowy należałoby wykonać. Proszę o jakieś rady. Jestem ze Szczecina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 26.05.2008 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Również zastanawiam się nad zakupem kominka z płaszczem wodnym. Na parterze w kuchni i holu będzie podłogówka, reszta ogrzewanie tradycyjne. Kompletnie nie znam się na tych komikach. Nie wiem na co szczególnie zwrócić uwagę. Co w trakcie budowy należałoby wykonać. Proszę o jakieś rady. Jestem ze Szczecina. Witam jestem instalatorem i zajmuję się kominkami z płaszczem wodnym już dłuższy czas mogę zająć się montażem kominka u pani w razie zainteresowania proszę o telefon mój nr to 509-902-507 lub kontakt mejlowy [email protected] w celu umuwienia sie na budowie lub u państwa w domu i ustalenia państwa oczekiwań wzglendem kominka pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 26.05.2008 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 mam pytanie mam dom 200m2 wolalbym kominek z plaszczem wodnym wolalbym kominek mniejszy ze wzgledu ze kominek to nie jest moje glowne zrodlo ogrzewania domu ma to byc przyjemnosc a nie codzienna praca w noszeniu drewna czego sie spodziewam po kominku ........zeby ogrzal dom czyli najlepszy by byl z plaszczem wodnym , nie musi ogrzac tego domu w godzine moze to potrwac nawet 5 opiszcie jak wy dobieraliscie do siebie kominek dzieki mario za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts