ertevu 26.05.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 mariobros serdecznie dziękuję za szczegółowe wyjaśnienia . Rzeczywiście , widzę że znasz dobrze te sprawy , ja rzeczywiście zapoznałem się z tymi firmami bardzo pobieżnie.W między czasie poczytałem sobie jeszcze więcej o kominkach - i postanowiłem zrobić u siebie jednak grawitacyjne DGP. Mam nadzieje ,że technologicznie sprawa dodatkowego nagrzewania jednego , czy nawet trzech pokojów na górze będzie jednak prostsza niż z kominkiem z P.W. Odpadnie mi cała infrastruktura z wymiennikiem , naczyniem wzbiorczym , połączeniem z kotłownią ,jakieś sprzęgło do spięcia z instalacja pieca, . Zobaczymy , może będę żałował tej decyzji , może nie . Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję za cierpliwe wyjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 27.05.2008 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 mariobros serdecznie dziękuję za szczegółowe wyjaśnienia . Rzeczywiście , widzę że znasz dobrze te sprawy , ja rzeczywiście zapoznałem się z tymi firmami bardzo pobieżnie. W między czasie poczytałem sobie jeszcze więcej o kominkach - i postanowiłem zrobić u siebie jednak grawitacyjne DGP. Mam nadzieje ,że technologicznie sprawa dodatkowego nagrzewania jednego , czy nawet trzech pokojów na górze będzie jednak prostsza niż z kominkiem z P.W. Odpadnie mi cała infrastruktura z wymiennikiem , naczyniem wzbiorczym , połączeniem z kotłownią ,jakieś sprzęgło do spięcia z instalacja pieca, . Zobaczymy , może będę żałował tej decyzji , może nie . Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję za cierpliwe wyjaśnienia. Witam Dgp jest małą fabryczką kużu pochodzącą z powietrza nagrzanego przez kominek i żadne filtry tego nie zmienią po 2 latach pokój do generalnego malowania w szczegulności przy wylotach aemostatów nawiewów ciepłego powietrza no i kominkiem powietrznym nie podgrzejesz wody do kąpieli.No ale to twój wybór i szanuję to pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 27.05.2008 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 mam pytanie mam dom 200m2 wolalbym kominek z plaszczem wodnym wolalbym kominek mniejszy ze wzgledu ze kominek to nie jest moje glowne zrodlo ogrzewania domu ma to byc przyjemnosc a nie codzienna praca w noszeniu drewna czego sie spodziewam po kominku ........ zeby ogrzal dom czyli najlepszy by byl z plaszczem wodnym , nie musi ogrzac tego domu w godzine moze to potrwac nawet 5 opiszcie jak wy dobieraliscie do siebie kominek dzieki mario za odpowiedz Generalna zasada doboru kominka z płaszczem wodnym to 10 m2 na 1 kw mocy kominka więc do twojego 200 m2 domu potrzebny byłby kominek o mocy 20 kw no może 17 kw przy mniejszej mocy może sobie nie poradzić z ogrzaniem domu jagby co to mogę podjąć się montażu kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 27.05.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 czytalem twoich wypowiedzi cale 5 stron i moje pytanie jeszcze raz powtoze po ki uj mi kominek 20 skoro mam palic tam okazjonalnie czyli w wekendy a dlatego mysle nad plaszczem wodnym ze jak juz bede palil to dlaczego mam ogrzewac noc przez komin jak moge moj maly domek ,czyz to nie lepsze , dla tego mi sie wydaje ze kominek 17 wystarczy wiem ze 20 bylby najlepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 27.05.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 wlasnie ogladalem oferte byrskiego ktorego tak polecasz i zeby to bylo ladne to nie powiem widzialem ladniejsze ale jak juz mam brac byrskiego to kominek z drzwiczkami panorama duze a to kosztuje 8 000 a pozatym miedzy 17 a 22 kw niema nic wiec nijak to sie ma do mojego domku 17 wedlog ciebie zamala a 22 zawielka wedlog mnie bo ogin bedzie sie palil sam automatyka sie nie zalazcy bo temperatura wody nie bedzie sie szybko ochladzac (podlogowka i pare grzejnikow na minimum tylko ) czekam na propozycja dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 27.05.2008 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 wlasnie ogladalem oferte byrskiego ktorego tak polecasz i zeby to bylo ladne to nie powiem widzialem ladniejsze ale jak juz mam brac byrskiego to kominek z drzwiczkami panorama duze a to kosztuje 8 000 a pozatym miedzy 17 a 22 kw niema nic wiec nijak to sie ma do mojego domku 17 wedlog ciebie zamala a 22 zawielka wedlog mnie bo ogin bedzie sie palil sam automatyka sie nie zalazcy bo temperatura wody nie bedzie sie szybko ochladzac (podlogowka i pare grzejnikow na minimum tylko ) czekam na propozycja dalej Twierdzisz iż kominki te wyglądają niespecjalnie ładnie ale jak zapewne wiesz zabudowuje się je zabudową więc widoczna jest tylko część frontowa z szybą natomiast całą resztę przykrywa zabudowa kominkowa co do mocy kominka niemasz racji pomiędzy 17 a 22 kw jest jeszcze 20 kw bowiem są 2 rodzaje modeli tych kominków chodzi o budowę wewnętrzną,są płomiennikowo-półkowe typ II i do tych zaliczają się modele 17 kw i 22 kw i są modele o budowie pułkowej typ I i do tego rodzaju zalicza się kominek o mocy 20 kw pozdrwawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benysik 27.05.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Twierdzisz iż kominki te wyglądają niespecjalnie ładnie ale jak zapewne wiesz zabudowuje się je zabudową więc widoczna jest tylko część frontowa z szybą natomiast całą resztę przykrywa zabudowa kominkowa co do mocy kominka niemasz racji pomiędzy 17 a 22 kw jest jeszcze 20 kw bowiem są 2 rodzaje modeli tych kominków chodzi o budowę wewnętrzną,są płomiennikowo-półkowe typ II i do tych zaliczają się modele 17 kw i 22 kw i są modele o budowie pułkowej typ I i do tego rodzaju zalicza się kominek o mocy 20 kw pozdrwawiam Panie Mariuszu Może pan wyjaśnić tak "łopatologicznie" różnicę między tymi typami?Czy dostał pan mojego e-meila z prośbą o wstępną wycenę? [list=] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 28.05.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 no wlasnie zgodze sie z poprzednikiem glupi jestem i tyle nie wiem co to typ 1 a co to typ 2 wiec prosze jak krowie na rowie wkoncu to ustrojstwio nie jest tanie a widzialem juz ladniejsze ominki bez obudowy z ladnym wzorem w srodku czy na zewnatrz inne zdobienia ale interesuje mnie czym one sie ruznia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 28.05.2008 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 proponuję przestudjować instrukcję w pdf-ie są tam przekroje kominków link:http://www.kominki.byrski.pl/instrukcja.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benysik 28.05.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 proponuję przestudjować instrukcję w pdf-ie są tam przekroje kominków link: http://www.kominki.byrski.pl/instrukcja.pdf 1. Przeczytałem. Widzę różnicę tylko w budowie dolnej półki, ale jakie to ma znaczenie to już nie mogę doczytać. Chodzi mi konkretnie o to który z tych typów jest wydajniejszy i czy typ II w porównaniu z typem I oddaje więcej ciepła przez promieniowanie. Pytanie z innej beczki - nigdzie tego nie znalazłem: Czy rodzaj drzwiczek ma znaczenie tylko estetyczne czy też jakoś wpływa np na oddawanie ciepła przez promieniowanie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 29.05.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 cze grono fachowcow moze mi udzielic rady na temat doboru pieca zasypowego chodzi mi o taki z podajnikiem na mial czyli podajnik tlokowy czy jego tez sie bieze 10mna 1kw czy inaczej a co do kominkow to prosilbym nie odsylac mnie do jakis durnych stron tylko jak juz prosilem jak krowie na rowie czym te ustrojstwa sie ruznia z gory dziekuje za odpowiedzi a nie linki do stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmlody 07.06.2008 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 witam, mam pytanie do fachowcow odnosnie doboru kominka z plaszczem wodnym i pieca gazowego do mojego domu. dom ma 284m2 ogrzewanej powierzchni z czego parter stanowia garaz i pomieszczenia gospodarcze a 3 poziomy pomieszczenia mieszkalne. w chwili obecnej mam zainstalowany piec mialowy, ale nie jestem do niego przekonany i chce zainstalowac kominek z PW oraz piec gazowy a w przyszlosci solary do podgrzewania CWU. i mam dylemat-co wybrac. instalacja zainstalowana w domu jest w ogiegu zamknietym z naczyniem przeponowym.w przyszlosci planuje glownie ogrzewac dom kominkiem a piec gazowy bylby tylko dodatkowym zrodlem ciepla w przypadku wyjazdu itp. bardzo bylbym wdzieczny za wszelkie uwagi. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nereos 26.06.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Witam,proszę o odpowiedź fachowców i użytkowników: czy znany jest czas napełnienia zbiornika buforowego np. 500 l kominkiem z płaszczem wodnym o mocy ok.12 kW przy paleniu z pełną mocą (lub też przy innych parametrach bufora lub kominka). Czyli inaczej, jak długo należy palić w takim kominku, aby nabić cały bufor.Oraz drugie pytanie: Jaki jest szacunkowy czas wyładowania napełnionego bufora (również np. 500l) na domek o pow. 140 m2.Czy ktoś to już sprawdził, czy jest to do sprawdzenia?Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 27.06.2008 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Witam, proszę o odpowiedź fachowców i użytkowników: czy znany jest czas napełnienia zbiornika buforowego np. 500 l kominkiem z płaszczem wodnym o mocy ok.12 kW przy paleniu z pełną mocą (lub też przy innych parametrach bufora lub kominka). Czyli inaczej, jak długo należy palić w takim kominku, aby nabić cały bufor. Oraz drugie pytanie: Jaki jest szacunkowy czas wyładowania napełnionego bufora (również np. 500l) na domek o pow. 140 m2. Czy ktoś to już sprawdził, czy jest to do sprawdzenia? Dziękuję za odpowiedź. Witam czas naładowania bufora oraz rozładowania zależy od wielu czynników otóż na czas rozładowania bufora ma wpływ zapotrzebowanie budynku na ciepło oraz straty cieplne samego budynku no i jeszcze rodzaj instalacji czy w budynku przeważa ogrzewanie podłogowe czy też grzejnikowe jeżeli więcej podłogówki to rozładowanie wolniejsze a tak naprawdę to bufor 500 l to nie jest duży bufor jak na budynek tej wielkości ja bym zastosował bufor 1000 l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Negative 02.07.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Witam, mam małą wątpliwość, właściwie to dwie Mam zainstalowany kominek z płaszczem wodnym Aqua Funke spięty w system z ogrzewaniem podłogowym, ogrzewanie gazowe (kocioł Buderus), wymiennik ciepła. Na etapie budowy ścian zostawiłem rurę, którą chciałem wpiąć do kominka tak, żeby nie zużywać tlenu z salonu. Ekipa która montuje kominek twierdzi, że układ powinien być otwarty (tj bez wpiętej na sztywno rury z powietrzem z zewnątrz), bo minusowe temp. na zewnątrz mogą bardzo wychładzać kominek a w ogóle to do kominków z płaszczem wodnym nie stosuje się wpięcia na sztywno, bo w ekstremalnych przypadkach woda może zamarznąć zimą ... Prawda czy Fałsz ? Przy samym kominku mam tylko założone rury miedziane, bez żadnych czujników, pomiaru temp., siłowników - mam za to ułożone rury pod kątem na ścianie (wrrr) tak, by ewentualny przelew nastąpił na zasadzie grawitacji. Czy to dobre rozwiązanie ? (denerwują mnie rury przy ścianie, podejrzewam że kominkarze "zapomnieli" ułożyć rury np. przed tynkowaniem / posadzkami i teraz twierdzą że to jedyne możliwe rozwiązanie) i skąd układ będzie wiedział że temp. w płaszczu jest odpowiednia żeby dopuścić ją do układu ? (mogę przesłać zdjęcia układu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 02.07.2008 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Witam, mam małą wątpliwość, właściwie to dwie Mam zainstalowany kominek z płaszczem wodnym Aqua Funke spięty w system z ogrzewaniem podłogowym, ogrzewanie gazowe (kocioł Buderus), wymiennik ciepła. Na etapie budowy ścian zostawiłem rurę, którą chciałem wpiąć do kominka tak, żeby nie zużywać tlenu z salonu. Ekipa która montuje kominek twierdzi, że układ powinien być otwarty (tj bez wpiętej na sztywno rury z powietrzem z zewnątrz), bo minusowe temp. na zewnątrz mogą bardzo wychładzać kominek a w ogóle to do kominków z płaszczem wodnym nie stosuje się wpięcia na sztywno, bo w ekstremalnych przypadkach woda może zamarznąć zimą ... Prawda czy Fałsz ? Przy samym kominku mam tylko założone rury miedziane, bez żadnych czujników, pomiaru temp., siłowników - mam za to ułożone rury pod kątem na ścianie (wrrr) tak, by ewentualny przelew nastąpił na zasadzie grawitacji. Czy to dobre rozwiązanie ? (denerwują mnie rury przy ścianie, podejrzewam że kominkarze "zapomnieli" ułożyć rury np. przed tynkowaniem / posadzkami i teraz twierdzą że to jedyne możliwe rozwiązanie) i skąd układ będzie wiedział że temp. w płaszczu jest odpowiednia żeby dopuścić ją do układu ? (mogę przesłać zdjęcia układu).podeślij zdjęcia układu na moją pocztę : [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 02.07.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Witam mam do ogrzania dom o pow. 283 m2, zastanawiam się poważnie nad kominkiem MAKROTERMA turbokominek 1 -24kW. Przekonuje mnie wymiennik w kominku , jakoś płytowy wymiennik wydaje mi się bardziej awaryjny. Czy można było by prosić o ustosunkowanie się do mojego wyboru, ewentualnie skierowanie na "lepsze" rozwiązanie?? Pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 02.07.2008 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Witam mam do ogrzania dom o pow. 283 m2, zastanawiam się poważnie nad kominkiem MAKROTERMA turbokominek 1 -24kW. Przekonuje mnie wymiennik w kominku , jakoś płytowy wymiennik wydaje mi się bardziej awaryjny. Czy można było by prosić o ustosunkowanie się do mojego wyboru, ewentualnie skierowanie na "lepsze" rozwiązanie?? Pozdrawiam Konrad Witam turbokominek jest urządzeniem mocno przereklamowanym alternatywą było by zastosowanie zwykłego kominka z płaszczem w połączenu z buforem ciepła jako magazynu ciepła dla domu i połączenie kominka poprzez wężownicę bufora która by pełniła rolę wymiennika ciepła ma to taką dobrą stronę iż następuje duże zakumulowanie ciepła i powolne oddawanie do instalacji pomimo wygaśnięciu w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 04.07.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Witam mam do ogrzania dom o pow. 283 m2, zastanawiam się poważnie nad kominkiem MAKROTERMA turbokominek 1 -24kW. Przekonuje mnie wymiennik w kominku , jakoś płytowy wymiennik wydaje mi się bardziej awaryjny. Czy można było by prosić o ustosunkowanie się do mojego wyboru, ewentualnie skierowanie na "lepsze" rozwiązanie?? Pozdrawiam Konrad Witam turbokominek jest urządzeniem mocno przereklamowanym alternatywą było by zastosowanie zwykłego kominka z płaszczem w połączenu z buforem ciepła jako magazynu ciepła dla domu i połączenie kominka poprzez wężownicę bufora która by pełniła rolę wymiennika ciepła ma to taką dobrą stronę iż następuje duże zakumulowanie ciepła i powolne oddawanie do instalacji pomimo wygaśnięciu w kominku Mocno przereklamowanym ?? NIe bardzo rozumiem. Czy w związku z pana zdaniem lepiej działa kominek z buforem dla mojego domu to pewnie z 1000litrów , niż taki makrotherm z np 200 litrami zbiornikiem?? jaki to jest zwykły kominek z płaszczem ?? taki który ma wymiennik płytowy ?? Pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 04.07.2008 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Witam mam do ogrzania dom o pow. 283 m2, zastanawiam się poważnie nad kominkiem MAKROTERMA turbokominek 1 -24kW. Przekonuje mnie wymiennik w kominku , jakoś płytowy wymiennik wydaje mi się bardziej awaryjny. Czy można było by prosić o ustosunkowanie się do mojego wyboru, ewentualnie skierowanie na "lepsze" rozwiązanie?? Pozdrawiam Konrad Witam turbokominek jest urządzeniem mocno przereklamowanym alternatywą było by zastosowanie zwykłego kominka z płaszczem w połączenu z buforem ciepła jako magazynu ciepła dla domu i połączenie kominka poprzez wężownicę bufora która by pełniła rolę wymiennika ciepła ma to taką dobrą stronę iż następuje duże zakumulowanie ciepła i powolne oddawanie do instalacji pomimo wygaśnięciu w kominku Mocno przereklamowanym ?? NIe bardzo rozumiem. Czy w związku z pana zdaniem lepiej działa kominek z buforem dla mojego domu to pewnie z 1000litrów , niż taki makrotherm z np 200 litrami zbiornikiem?? jaki to jest zwykły kominek z płaszczem ?? taki który ma wymiennik płytowy ?? Pozdrawiam Konrad Pod pojęciem zwykłego kominka miałem na myśli kominek bez wbudowanego w kominek wymiennika jaki posiada makroterm a tak na marginesie zastanawiał się pan nad tym iż w makrotermie kominek posiada wentylator w związku z tym po pierwsze posiadanie wentylatora wymusza taką konstrukcję obudowy aby był do niego dostęp,po drugie wentylator posiada wiele zawodnych części takich jak szczotki od silnika czy też łożyska od wirnika,po trzecie w czasie pracy emituje hałas może nie intensywny ale niektórym użytkownikom przeszkadzający,po czwarte nie ma możliwości szczelnego doprowadzenia powietrza z zewnątrz domu do wentylatora.Dla pana proponowabym zasobnik typu siss 1000 l ogólnej pojemności w tym 780 l c.o i 220 l c.u.w z 1 lub 2 wężownicami ( zbiornik w zbiorniku) oraz kominek byrskiego http://www.kominki.byrski.pl z przepustnicą powietrza dolotowego do której można doprowadzić powietrze z zewnątrz oraz z elektroniką sterującą,mogę też zaoferować montaż pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts