ula_i_przemek 24.07.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Przy samym kominku mam tylko założone rury miedziane (...) quote] Czy przy samym kominku mogą być tylko rury miedziane??? U nas są białe, nie wiem tece, pex? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź! Pozdr Ula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 25.07.2008 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Przy samym kominku mam tylko założone rury miedziane (...) quote] Czy przy samym kominku mogą być tylko rury miedziane??? U nas są białe, nie wiem tece, pex? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź! Pozdr Ula Co te róry doprowadzają czy jest to może woda do naczynia przelewowego czy też może (oby nie) takimi rórami podłączony jest sam kominek.Generalnie nie powinno się stosować rór plastikowych w pobliżu kominka z uwagi na ciepło wydzielane przez przewód spalinowy łączący kominek z kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zomb 25.07.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 [Wkłady z płaszczem wodnym] Mam komin średnicy 20cm, a chcę podłączyć kominek w wymaganej średnicy komina 25cm. Czy to może byc problematyczne? Rozważam dwa kominki: Godin 5152 MCZ F80 bardziej mi się podoba MCZ ale: Godin na dół, tył i górę żeliwne, MCZ chyba tylko plecy - może to mieć wpływ na żywotność lub cos innego? Wogóle możecie powiedzieć coś o tych dwóch wkładach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula_i_przemek 25.07.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 mariobros Dzięki za odpowiedź A jak mozna zaizolować przewód spalinowy żeby się te rurki tece za bardzo nie nagrzewały? ula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 25.07.2008 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 mariobros Dzięki za odpowiedź A jak mozna zaizolować przewód spalinowy żeby się te rurki tece za bardzo nie nagrzewały? ula przewodu spalinowego raczej nie zaizolujesz nie ma takich materiałów które wytrzymały by taką tenperaturę no chyba że azbest który został wycofany z sprzedaży z powodu jego działania rakotwurczego.Radzę ci wymienić ten odcinek rórek które biegną koło przewodu spalinowego na miedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petrus05 27.07.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Czy kominki z płaszczem wodnym mogą współpracować z piecem na ekogroszek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 27.07.2008 23:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Czy kominki z płaszczem wodnym mogą współpracować z piecem na ekogroszek ? Mogą ale z tymi z automatyczną rozpalarką i pod warunkiem poprawnego podłączenia wykonywałem podobne systemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sowa113 29.07.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Witam Nowy użytkownik wita serdecznie. Po zapoznaniu się z forum oraz informacjami na stronach producentów kominków nadal mam problem z odpowiedzią na pytanie: Jaka moc kominka dla danej powierzchni domu? Jedni twierdzą, że nie może być przewymiarowany, a inni (nawet jeden z producentów na swojej stronie), że powinien mieć nawet 30 % zapasu mocy. Czy ktoś potrafi jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 29.07.2008 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Witam Nowy użytkownik wita serdecznie. Po zapoznaniu się z forum oraz informacjami na stronach producentów kominków nadal mam problem z odpowiedzią na pytanie: Jaka moc kominka dla danej powierzchni domu? Jedni twierdzą, że nie może być przewymiarowany, a inni (nawet jeden z producentów na swojej stronie), że powinien mieć nawet 30 % zapasu mocy. Czy ktoś potrafi jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie? Pozdrawiam Jestem praktykiem od wielu lat, instaluję kominki z płaszczem wodnym i stosuję przelicznik 10 m2 na 1 kw mocy kominka i najważniejsze sprawdza się w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.07.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 mariobros Dzięki za odpowiedź A jak mozna zaizolować przewód spalinowy żeby się te rurki tece za bardzo nie nagrzewały? ula przewodu spalinowego raczej nie zaizolujesz nie ma takich materiałów które wytrzymały by taką tenperaturę no chyba że azbest który został wycofany z sprzedaży z powodu jego działania rakotwurczego.Radzę ci wymienić ten odcinek rórek które biegną koło przewodu spalinowego na miedz Nie ma takich materiałów??? Czy szanowny Pan czyta parametry techniczne np różnych odmian wełny skalnej? To ja tak dla przypomnienia: wełna z włókna szklanego - tep pracy 450 stC Wełna skalna - róznie ale najwięcej to 700 stC Wełna ceramiczna - 1100 do 1360 stC Ile ta rura będzie miała? 1500 stC? Co do doboru mocy kominka, w moim domu 134 m2 moc grzewcza obliczenowa to 3,5 kW. A Waść swoim sposobem liczenia proponuje mi kominek o mocy co najmniej 13,5 kW. Co sie stanie po rozpaleniu w takim kominku? Jak szybko będę miał saunę w domu? Miałem się nie wtrącać do wątku jednak jeśli ktoś doardza w jakiejś sprawie to powinień wykazywać pełny profesjonalizm. A tutaj jakis delikatny brak wiedzy u szanownego Kolegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 29.07.2008 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 mariobros Dzięki za odpowiedź A jak mozna zaizolować przewód spalinowy żeby się te rurki tece za bardzo nie nagrzewały? ula przewodu spalinowego raczej nie zaizolujesz nie ma takich materiałów które wytrzymały by taką tenperaturę no chyba że azbest który został wycofany z sprzedaży z powodu jego działania rakotwurczego.Radzę ci wymienić ten odcinek rórek które biegną koło przewodu spalinowego na miedz Nie ma takich materiałów??? Czy szanowny Pan czyta parametry techniczne np różnych odmian wełny skalnej? To ja tak dla przypomnienia: wełna z włókna szklanego - tep pracy 450 stC Wełna skalna - róznie ale najwięcej to 700 stC Wełna ceramiczna - 1100 do 1360 stC Ile ta rura będzie miała? 1500 stC? Co do doboru mocy kominka, w moim domu 134 m2 moc grzewcza obliczenowa to 3,5 kW. A Waść swoim sposobem liczenia proponuje mi kominek o mocy co najmniej 13,5 kW. Co sie stanie po rozpaleniu w takim kominku? Jak szybko będę miał saunę w domu? Miałem się nie wtrącać do wątku jednak jeśli ktoś doardza w jakiejś sprawie to powinień wykazywać pełny profesjonalizm. A tutaj jakis delikatny brak wiedzy u szanownego Kolegi. Szanowny kolego doradzając w sprawie zaizolowania przewodu spalinowego raczej miałem na myśli nonsens wydawania pieniędzy na izolowanie rury spalinowej zapewne drogimi materiałami (z której można uzyskać ciepło) aby uchronić rurkę z wodą już praktyczniej i taniej będzie wymienić kawałek rurki na miedzianą.Co do drugiej wypowiedzi to gdzie szanowny kolega widział kominek z płaszczem wodnym o mocy 3.5 kw.a w kominku z płaszczem wodnym tak naprawdę tylko 1 kw mocy kominka wydostaje się w postaci promieniowania poprzez szybę natomiast cała reszta mocy idzie na płaszcz wodny,a na grzejnikach są termostaty które pilnują tenperatury w pokojach.Następna sprawa idąc tokiem rozumowania kolegi to dla kolegi domu musiał by być zainstalowany kocioł gazowy o mocy 3.5 kw a producenci takich piecy po prostu nie produkują najmniejszą moc pieca gazowego jaką widziałem to 17,5 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 30.07.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 pierwsze tłumaczenie przyjmuje. jednak dalej pietnuje brak wiedzy jeśli chodzi o termoziolacje. Co do doboru mocy. w związku z tym że nie ma kominka o mocy 3,5 kW to wsadziłbyś mi do chałupy 13 kW? Ile czasu potrzebowałby taki kominek żeby zagotować wodę w instalacji? Pół godziny? Godzinę? Jaki jest uzytek z takiego wynalazku? ŻADEN ! Zamontowałbyś mi kominek którego nie mógłbym uzywać. Moc kotła/pieca dobiera się do zapotrzebowania na ciepło a nie do powierzchni domu. 1 kw/10m2 - takie zapotrzebowanie na ciepło miały domy budowane 20 lat temu.I tak przy okazji: są kominki i piece gazowe o mocy 3,5 kW. Można też inaczej zbudować instalacje. Są dziesiątki mozliwości. Tylko jest jeden warunek - trzeba rzetelnie policzyć chałupke w OZC. Inaczej to jest pójście na łatwiznę i robienie krzywdy inwestorowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 30.07.2008 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 pierwsze tłumaczenie przyjmuje. jednak dalej pietnuje brak wiedzy jeśli chodzi o termoziolacje. Co do doboru mocy. w związku z tym że nie ma kominka o mocy 3,5 kW to wsadziłbyś mi do chałupy 13 kW? Ile czasu potrzebowałby taki kominek żeby zagotować wodę w instalacji? Pół godziny? Godzinę? Jaki jest uzytek z takiego wynalazku? ŻADEN ! Zamontowałbyś mi kominek którego nie mógłbym uzywać. Moc kotła/pieca dobiera się do zapotrzebowania na ciepło a nie do powierzchni domu. 1 kw/10m2 - takie zapotrzebowanie na ciepło miały domy budowane 20 lat temu. I tak przy okazji: są kominki i piece gazowe o mocy 3,5 kW. Można też inaczej zbudować instalacje. Są dziesiątki mozliwości. Tylko jest jeden warunek - trzeba rzetelnie policzyć chałupke w OZC. Inaczej to jest pójście na łatwiznę i robienie krzywdy inwestorowi. W takim razie proszę o przykłady tychże kominków z płaszczem wodnym i piecy gazowych konkretnie typ,producent,a tak pozatym nie każdy buduje dom pasywny tak jak kolega a w znakomitej większości budujący budują domy o większym zapotrzebowaniu na ciepło ma tu znaczenie rachunek ekonomiczny i to czy inwestor ma dostępne wystarczające środki pieniężne na etapie budowania na droższe materiały aby pużniej oszczędzać na ogrzewanu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 30.07.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Po pierwsze mojej chałupie jest daleko do bycia "pasywną" Fakt , jest energooszczędna. Jakby była pasywna to moc systemu grzewczego byłby na poziomie 1,9 kW. Kominki w domach energoszczednych (nie chce mi się grzebać po internecie , uciekła mi ta strona) o mocy 2-3 kW służące z reguły do przygotoowywania CWU. Jednak jest to rozwiązanie dośc drogie. Dla mnie jedyną alternatywa przy kominkach "standardowych" o mocy 10 - 15 kW jest bufor ciepła który będzie odbierał nadwyżki. Piece gazowe - podam moc minimalną:Cersamart ZSB 16-1 Junkersa - 3,4 kWEconcept 15 A Ferroli - 3,8 kWTopGas Clasic Hoval - 3 kWVitodens 300 W - 3,8 kW Poza tym nie rozmawiamy o tym czy takie urządzenia są czy ich nie ma. Rozmawiamy o pewnej nonszelacji z jaka instalatorzy dobierają piece, kominki, kaloryfery etc. Niewielu z was nie pofatguje się żeby cos policzyć, jedynym argumentem jest to że "Panie ja juz 15 lat instalauje i zawsze było dobrze. Będzie Pan zadowolooony!" Tylko że czasy troche się zmieniły. Domy też. W większości przypadków przyjmowanie 100 W/m2 to o połowe za dużo.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 30.07.2008 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Po pierwsze mojej chałupie jest daleko do bycia "pasywną" Fakt , jest energooszczędna. Jakby była pasywna to moc systemu grzewczego byłby na poziomie 1,9 kW. Kominki w domach energoszczednych (nie chce mi się grzebać po internecie , uciekła mi ta strona) o mocy 2-3 kW służące z reguły do przygotoowywania CWU. Jednak jest to rozwiązanie dośc drogie. Dla mnie jedyną alternatywa przy kominkach "standardowych" o mocy 10 - 15 kW jest bufor ciepła który będzie odbierał nadwyżki. Piece gazowe - podam moc minimalną: Cersamart ZSB 16-1 Junkersa - 3,4 kW Econcept 15 A Ferroli - 3,8 kW TopGas Clasic Hoval - 3 kW Vitodens 300 W - 3,8 kW Poza tym nie rozmawiamy o tym czy takie urządzenia są czy ich nie ma. Rozmawiamy o pewnej nonszelacji z jaka instalatorzy dobierają piece, kominki, kaloryfery etc. Niewielu z was nie pofatguje się żeby cos policzyć, jedynym argumentem jest to że "Panie ja juz 15 lat instalauje i zawsze było dobrze. Będzie Pan zadowolooony!" Tylko że czasy troche się zmieniły. Domy też. W większości przypadków przyjmowanie 100 W/m2 to o połowe za dużo. Pozdrawiam. Z stwierdzeniem iż:" Dla mnie jedyną alternatywa przy kominkach "standardowych" o mocy 10 - 15 kW jest bufor ciepła który będzie odbierał nadwyżki." nie można się nie zgodzić i ja jeżeli pozwala na to zasobność portwela inwestora nakłaniam do takiego rozwiązania w instalacji grzewczej.Natomiast co do pieców gazowych sprawa ma się następująco przedstawione powyżej piece są piecami kondensacyjnymi i najlepiej wspułpracują z ogrzewaniem podłogowym niskotenperaturowym i przy domu gdzie całość ogrzewania stanowi podłogówka jest o.k(wtedy pracują na najniższych mocach) natomiast przy ogrzewanu mieszanym podłogowo-grzejnikowym czy strikte grzejnikowym już nie jest tak różowo i piec gazowy musi pracować z większą mocą i tak samo jest z kominkami w przypadku ogrzewania mieszanego podłogowo-grzejnikowego lub przy tylko grzejnikach moc kominka musi być trochę większa niż te 3,5 kw bo grzejniki grzeją tak naprawdę na wysokich parametrach 75/50 stopni i tak mała moc nie wystarczy aby rozbujać centralne natomiast przy podłogówce na całości budynku jak najbardziej bufor.I tak naprawdę jak stwierdziłeś rozwiązania z płaszczem wodnym mające 3-3.5 kw służą tak naprawdę tylko do c.u.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sowa113 31.07.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 pierwsze tłumaczenie przyjmuje. jednak dalej pietnuje brak wiedzy jeśli chodzi o termoziolacje. Co do doboru mocy. w związku z tym że nie ma kominka o mocy 3,5 kW to wsadziłbyś mi do chałupy 13 kW? Ile czasu potrzebowałby taki kominek żeby zagotować wodę w instalacji? Pół godziny? Godzinę? Jaki jest uzytek z takiego wynalazku? ŻADEN ! Zamontowałbyś mi kominek którego nie mógłbym uzywać. Moc kotła/pieca dobiera się do zapotrzebowania na ciepło a nie do powierzchni domu. 1 kw/10m2 - takie zapotrzebowanie na ciepło miały domy budowane 20 lat temu. I tak przy okazji: są kominki i piece gazowe o mocy 3,5 kW. Można też inaczej zbudować instalacje. Są dziesiątki mozliwości. Tylko jest jeden warunek - trzeba rzetelnie policzyć chałupke w OZC. Inaczej to jest pójście na łatwiznę i robienie krzywdy inwestorowi. Całkowicie się zgadzam, odpowidź że 1 KW na 1 metr to żadna odpowiedź tj. nie musiałem prosić - takie odpowiedzi wielokrotnie znajdują się już na tym forum. Miałem nadzieję na profesjonalne podejście i wgłębienie w ten temat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sowa113 31.07.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 To może pytanie na temat, na który nie znalezłem żadnych informacji na forum: Na jakiej wysokości od podłogi (na gotowo) należy bądź powinno się umieścić kominek tzn. ile od podłogi do dolnej podstawy?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 15.08.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 ja tez mam pytanie, wybralam wklas spartherm varia ah i chcialabym zainstalowac w nim plaszcz wodny, ale nie wiemy jaki, czy aquabox spartherma jest ok, a moze cos innego polecacie? dom ma powierzchnie ok 240m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zomb 20.08.2008 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Witam i pytam.O ile mogę przewymiarować moc kominka? Dom jednorodzinny, dobrze ocieplony. powierzchnie do ogrzania: - użytkowa: 145m2 - po podłodze: 165m2 Kominek z płaszczem wodnym podłaczony do inst. podłogowej na parterze, góra - grzejniki ścienne. kominek ma służyc do dogrzewania i budowania atmosfery w salonie. Chciałbym tam włożyć MCZ F80 (26kW) ale boję się że tak duże przewymiarowanie może powodować niedogodności użytkowania. Czy ma sens pakowanie takiego potfora i z czym się musze liczyć decydując się na taki kominek? jak na razie na forum dowiedziałem się o takim ograniczeniu: kubatura pomieszczenia w którym jest kominek /4 > moc kominka ale wydaje mi się że to nie dotyczy kominków z płaszczem wodnym (znaczna czść mocy jest odbierana przez wodę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 26.08.2008 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Mam kilka pytań do fachowca Dom około 180m dobrze ocieplony. Planuję jakiś kominek z PW około 19KW, nowoczesny wygląd i może panoramiczny. Koniecznie musi mieć dolot powietrza od dołu i bez czerpania powietrza z pomieszczenia - będzie reku. Rura 160 wystaje w podłodze... Jaki komek wybrać, oglądam czytam i nie wiem. Moja uwaga skupia się na modelach bardziej nowoczesnych wyglądem i tak np. podobają mi się np. takie: http://www.edilkaminpolska.pl/wklady_z_plaszczem_wodnym.php lub takie http://www.merkurykominki.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=203&Itemid=224 Pierwsze sprzedaje bodajrze Ulrich, drugie z kolei na stronie widać że sprzedaja w Castorami. Jak z jakościa powyższych a może sa inne lepsze i tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts