Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WSZYSTKO O KOMINKACH WODNYCH - DORADZTWO MONTAŻ CAŁA POLSKA

Recommended Posts

To i ja się dołożę z moim pytanie do specjalisty kominkowego:

Mamy dom z poddaszem, ale w tej chwili poddasze jest niewykończone i będzie nieogrzewane. Tak więc kocioł gazowy i kominek z płaszczem wodnym ma do ogrzania obecnie 122 m2, dopiero po wykończeniu poddasza w bliżej nieokreślonej przyszłości będzie dwa razy więcej. Zakładaliśmy, że kupimy piec i kominek o takiej mocy, aby w przyszłości ogrzać całość 240 m2. Tymczasem wykonawca naszej instalacji przekonauje nas, że kominek z płaszczem możemy mieć tylko 12 kw, max. 14, ponieważ wkład o większej mocy będzie co chwilę się gotował, przy naszej obecnej powierzchni grzewczej... Wygląda na to, że nie możemy kupić kominka z płaszczem, bo w przyszłości kominek 12 kw nie ogrzeje 240 m2. W chwili, gdy zaczniemy palić wyłączy się piec gazowy i na górze będzie zimno bo kominek będzie miał za małą moc?

Czy jest sposób, aby pomimo wszystko zastosować rozwiązanie z płaszczem? Dodam, że wizja 500 l zbiornika odbierajacego ciepło z wkładu odpada, bo i nie ma na to miejsca i jest to bardzo drogie...

Czy mam sobie dać spokój z płaszczem i kupić normalny kominek???

Będę wdzięczna za wszystkie porady, już sami nie wiemy jakie rozwiązanie jest najlepsze...

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 559
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mamy dom z poddaszem, ale w tej chwili poddasze jest niewykończone i będzie nieogrzewane. Tak więc kocioł gazowy i kominek z płaszczem wodnym ma do ogrzania obecnie 122 m2, dopiero po wykończeniu poddasza w bliżej nieokreślonej przyszłości będzie dwa razy więcej. Zakładaliśmy, że kupimy piec i kominek o takiej mocy, aby w przyszłości ogrzać całość 240 m2. Tymczasem wykonawca naszej instalacji przekonauje nas, że kominek z płaszczem możemy mieć tylko 12 kw, max. 14, ponieważ wkład o większej mocy będzie co chwilę się gotował, przy naszej obecnej powierzchni grzewczej... Wygląda na to, że nie możemy kupić kominka z płaszczem, bo w przyszłości kominek 12 kw nie ogrzeje 240 m2. W chwili, gdy zaczniemy palić wyłączy się piec gazowy i na górze będzie zimno bo kominek będzie miał za małą moc?

Czy jest sposób, aby pomimo wszystko zastosować rozwiązanie z płaszczem? Dodam, że wizja 500 l zbiornika odbierajacego ciepło z wkładu odpada, bo i nie ma na to miejsca i jest to bardzo drogie...

Będę wdzięczna za wszystkie porady, już sami nie wiemy jakie rozwiązanie jest najlepsze...

również jestem zainteresowany odpowiedzią na pytanie, czy warto montować kominek z płaszczem wodnym (jeżeli jest mały zasobnik w piecu gazowym) czy lepiej zastosowac DGP?

pozdrawiam wszystkich

on niema kompa a podrugie wyjechal na stale

pozd.

gienek nie siej propagandy nie wyjechałem na stałe nie przystwożysz sobie klijętów w ten sposób a nie odpowiadałem na pytania z powodu nadmiaru zleceń :oops: a z takimi oszustami i kombinatorami jak ty chcem mieć jak najmniej do czynienia ty wiesz sam dlaczego :evil:

ja tez mam pytanie,

wybralam wklas spartherm varia ah i chcialabym zainstalowac w nim plaszcz wodny, ale nie wiemy jaki, czy aquabox spartherma jest ok, a moze cos innego polecacie?

dom ma powierzchnie ok 240m2

aqabox spanterma może mieć za małą moc w kw do ogrzania twojego domu trzeba by było zerknąć na projekt domu jakie zapotrzebowanie na ciepło ma twój budynek generalnie przy starszych budynkach przyjmowało się i przyjmuje przelicznik 1 kw mocy kominka na 10 m2 powieszchni ogrzewanego domu poleciłbym zajżeć na http://www.kominki.byrski.pl generalnie dobrej jakości kominki wodne może wybieżecie sobie coś

Witam ciężko mi coś tobie doradzić bowiem żreczywiście tak jak mówił twój wykonawca może być problem z odbiorem ciepła z przewymiarowanego kominka a w brew pozorom rozwiązanie z buforem nie musi być bardzo drogie fakt zasobnik buforowy typu siss 1000 l / 220 l u nas kosztuje około 9000 zł natomiast ja przywożę z niemiec takie zbiorniki i oferuję po 6000-7000 zł ale przy zastosowanu takiego zbiornika obchodzimy się bez zasobnika na wodę c.u.w oraz mamy możliwość grzania c.o i c.u.w przez kominek z p.w solary oraz piec gazowy.

Mam kilka pytań do fachowca :)

Dom około 180m dobrze ocieplony. Planuję jakiś kominek z PW około 19KW, nowoczesny wygląd i może panoramiczny. Koniecznie musi mieć dolot powietrza od dołu i bez czerpania powietrza z pomieszczenia - będzie reku. Rura 160 wystaje w podłodze...

Jaki komek wybrać, oglądam czytam i nie wiem.

Moja uwaga skupia się na modelach bardziej nowoczesnych wyglądem i tak np. podobają mi się np. takie: http://www.edilkaminpolska.pl/wklady_z_plaszczem_wodnym.php

lub takie

http://www.merkurykominki.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=203&Itemid=224

Pierwsze sprzedaje bodajrze Ulrich, drugie z kolei na stronie widać że sprzedaja w Castorami.

Jak z jakościa powyższych a może sa inne lepsze i tańsze :D

Jeżeli już miałbym wybierać z pośród tych dwóch producentów to wybrałbym edilkamina choć jakiś czas temu instalowałem i kominki merkurego zauważ na moc płaszcza wodnego w obudwu kominach przy merkurym 5 kw przy edilkaminie 17 i w zwyż generalnie przyjmuje się przelicznik 1 kw mocy kominka = 10 m2 powieszchni domu

również jestem zainteresowany odpowiedzią na pytanie, czy warto montować kominek z płaszczem wodnym (jeżeli jest mały zasobnik w piecu gazowym) czy lepiej zastosowac DGP?

pozdrawiam wszystkich

wysłałem wiadomość na priv

• 2 weeks później...
Witam wszystkich

Mam pytanko do fachowców w dziedzinie kominków z płaszczem wodnym:

Jakiej mocy potrzebuję wymiennika płytowego do kominka z płaszczem wodnym o mocy 16 kW?

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Krzysiek

Tak naprawdę to sam sobie odpowiedziałeś potrzebujesz wymiennika o mocy conajmniej 16 kw lub wyższej :wink:

Witam wszystkich

Jakiej mocy potrzebuję wymiennika płytowego do kominka z płaszczem wodnym o mocy 16 kW?

Pozdrawiam

Krzysiek

Tak naprawdę to sam sobie odpowiedziałeś potrzebujesz wymiennika o mocy conajmniej 16 kw lub wyższej :wink:

Dzięki

Kupiłem właśnie 26 kW Danfoss'a.

I jeszcze pytanko: jaka jest zasada - najlepiej jak będzie dopasowany idealnie (16kw kominek = 16kw wymiennik) czy jak większy wymiennik to lepiej?

Pozdrawiam

Witam wszystkich

Pozdrawiam

Krzysiek

Dzięki

Kupiłem właśnie 26 kW Danfoss'a.

I jeszcze pytanko: jaka jest zasada - najlepiej jak będzie dopasowany idealnie (16kw kominek = 16kw wymiennik) czy jak większy wymiennik to lepiej?

Pozdrawiam

z tego co pamiętam to danfoss ma też w ofercie wymiennik 18 kw i on właściwie by wystarczył no ale im większa moc wymiennika tym większa rezerwa mocy no i mniejsza różnica tenperatur pomiędzy układem kominkowym otwartym a zamkniętym c.o standart rużnicy tenperatur to 5 - 10 stopni celcjusza

• 3 weeks później...

Dom około 180m dobrze ocieplony. Planuję jakiś kominek z PW około 19KW, nowoczesny wygląd i może panoramiczny. Koniecznie musi mieć dolot powietrza od dołu i bez czerpania powietrza z pomieszczenia - będzie reku. Rura 160 wystaje w podłodze...

Moja uwaga skupia się na modelach bardziej nowoczesnych wyglądem i tak np. podobają mi się np. takie: http://www.edilkaminpolska.pl/wklady_z_plaszczem_wodnym.php

lub takie

http://www.merkurykominki.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=203&Itemid=224

Pierwsze sprzedaje bodajrze Ulrich, drugie z kolei na stronie widać że sprzedaja w Castorami.

Jeżeli już miałbym wybierać z pośród tych dwóch producentów to wybrałbym edilkamina choć jakiś czas temu instalowałem i kominki merkurego zauważ na moc płaszcza wodnego w obudwu kominach przy merkurym 5 kw przy edilkaminie 17 i w zwyż generalnie przyjmuje się przelicznik 1 kw mocy kominka = 10 m2 powieszchni domu

a to sie jeszcze dopytam,

edilkamin ma wlot z zewnątrz? i tylko? czy ciągnie również z salonu?

Ponieważ będzie wentylacja mechaniczna nie chcę aby ciągneło z salonu, ale dobrze aby był jakiś nawiew na szybę

a może jakieś inne poleciłbyś, może kratki lub coś?

kryteria:

- ładny nowoczesny wygląd

- dolot powietrza od zewnątrz

- bez bajerów typu makroterm

- najlepiej lekka panorama znaczy 16:9

z góry dzieki :D

lub takie

a to sie jeszcze dopytam,

edilkamin ma wlot z zewnątrz? i tylko? czy ciągnie również z salonu?

Ponieważ będzie wentylacja mechaniczna nie chcę aby ciągneło z salonu, ale dobrze aby był jakiś nawiew na szybę

a może jakieś inne poleciłbyś, może kratki lub coś?

kryteria:

- ładny nowoczesny wygląd

- dolot powietrza od zewnątrz

- bez bajerów typu makroterm

- najlepiej lekka panorama znaczy 16:9

z góry dzieki :D

przy twoich kryteriach wypada mi polecić ci byrskiego http://www.kominki.byrski.pl mogę się podjąć u ciebie montażu jeżeli wyrazisz taką chęć 8)

Witaj,

Całkiem ciekawe te kominki, tylko wygląd nie do końca taki jak bym chciał. Niby tam są wymieniane fronty ale takiego jak ja chcę (szeroki niski) chyba nie ma :(

A czy możesz napisać coś więcej o nich ponieważ nie słyszałem o nich żadnych opinii - why them?

Pozdrawiam

PS. A jeśli chodzi o montaż to jeśli ustalimy coś ciekawego to ja bardzo chętnie ...

Witaj,

Całkiem ciekawe te kominki, tylko wygląd nie do końca taki jak bym chciał. Niby tam są wymieniane fronty ale takiego jak ja chcę (szeroki niski) chyba nie ma :(

A czy możesz napisać coś więcej o nich ponieważ nie słyszałem o nich żadnych opinii - why them?

Pozdrawiam

PS. A jeśli chodzi o montaż to jeśli ustalimy coś ciekawego to ja bardzo chętnie ...

co do panoramy to mają model panoramiczny no ale niestety nie 16:9 8)

• 1 month później...

Witam,

Założyłam sobie, że podstawowym źródłem ogrzewania co i cwu będzie kominek z płaszczem wodnym (dodatkowo kocioł elektryczny). Wszyscy wokoło odradzają mi takie rozwiązanie. Czy taki pomysł to rzeczywiście utopia?????

A jeśli nie (w co wierzę) to proszę o informację jakie parametry powinien spełniać taki kominek i jaki dodatkowy osprzęt trzeba do niego dokupić, przy założeniu ogrzewania powierzchni około 100m2, kaloryfery parter i poddasze, bez konieczności wygaszania?, dokładania co 10 godz., możliwości palenia węglem i możliwości regulacji temperatury w pomieszczeniach (najlepiej automatycznie) Wygląd nie ma znaczenia.

Mile widziane wskazanie konkretnych kominków.

pozdrawiam

Witam,

Założyłam sobie, że podstawowym źródłem ogrzewania co i cwu będzie kominek z płaszczem wodnym (dodatkowo kocioł elektryczny). Wszyscy wokoło odradzają mi takie rozwiązanie. Czy taki pomysł to rzeczywiście utopia?????

A jeśli nie (w co wierzę) to proszę o informację jakie parametry powinien spełniać taki kominek i jaki dodatkowy osprzęt trzeba do niego dokupić, przy założeniu ogrzewania powierzchni około 100m2, kaloryfery parter i poddasze, bez konieczności wygaszania?, dokładania co 10 godz., możliwości palenia węglem i możliwości regulacji temperatury w pomieszczeniach (najlepiej automatycznie) Wygląd nie ma znaczenia.

Mile widziane wskazanie konkretnych kominków.

pozdrawiam

Witam założenie pani jest w przypadku braku gazu jak najbardziej słuszne ale pod jednym warunkiem należało by zastosować zasobnik buforowy typu siss jest to zbiornik o pojemności np 780 l c.o/ 220 l c.u.w z 2 wężownicami w takim przypadku mamy możliwość zakumulowania (zgromadzenia) energii cieplnej pochodzącej z kominka z płaszczem wodnym w zbiorniku akumulacyjnym w celu pużniejszego jej wykożystania do ogrzania pomieszczeń przez kaloryfery no i możemy pdłączyć pod bufor piec elektryczny np konspela oraz opcjonalnie układ solarny do wspomagania c.o i c.u.w .Jest to system dość skąplikowany i nie każdy instalator poradzi sobie z nim jeżeli pani wyrazi taką chęć mogę się podjąć montażu instalacji pod warunkiem zapewnienia mi noclegu na czas montażu oraz zakceptowania warunków finansowych w sprawie konkretów proszę o kontakt na mejla:[email protected] .Natomiast co do kominków kture się nadadzą do takiej instalacji to będą:http://www.kominki.byrski.pl