Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WSZYSTKO O KOMINKACH WODNYCH - DORADZTWO MONTAŻ CAŁA POLSKA

Recommended Posts

wg mnie do solarów powinno byc dofinansowanie od państwa, w końcu jest to element pro-ekologiczny, wtedy będę na tak pozdrawiam

widzisz, podejscie Polaka z PRL-u jak Panstwo dofinansuje, da kase to zaloze....

a moze bardziej warto patrzec przez pryzmat swojego portfela?

Uwazam, ze skorzystam rowniez na solarach ktore mam i nie bede musial grzac wody gazem lub kominkiem - od kwietnia do sierpnia....

mam znajomych ktorzy maja duze oszczednosci i sa zadowoleni z solarow.

Zalezy jeszcze jaki rejon Polski...wiem, ze Trojmiasto jest jednym z kilku najlepszych rejonow Polski do zamontowania solarow.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 559
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Buduję dom drewniany, o pow. użytkowej 105m, mam zamiar ogrzewać go kominkiem z płaszczem, no i oczywiscie kominek ma grzać wodę, w tandemie z solarami. Szukam solidnej firmy, doradztwa w tym zakresie, czy to da się zrobić?? Jak duży ma być kominek, jakiej firmy ??

Buduję na śląsku.

Pozdrawiam

Witam

Buduję dom drewniany, o pow. użytkowej 105m, mam zamiar ogrzewać go kominkiem z płaszczem, no i oczywiscie kominek ma grzać wodę, w tandemie z solarami. Szukam solidnej firmy, doradztwa w tym zakresie, czy to da się zrobić?? Jak duży ma być kominek, jakiej firmy ??

Buduję na śląsku.

Pozdrawiam

zajżyj na priv

mam pytanko

tylko bardzo zalezy mi na szybkiej odpowiedzi

z racji konieczności podjęcia decyzji

chodzi o to że mam piec kondensacyjny i zasobnik CWU

kominek z płaszczem wodnym

i ma być tak że kominek jak rozpalony przejmuje funkcje co (na górze grzejniki na dole podłogówka) a jak kominek się nie pali to wtedy co grzeje piec kondensacyjny

natomiast i tu własnie mój problem

instalotor mówi że nie opłaci się podłaczanie kominka do cwu

i ogrzewanie cwu z zasobnika tylko z pieca

jak wy to widzicie ?

mam pytanko

tylko bardzo zalezy mi na szybkiej odpowiedzi

z racji konieczności podjęcia decyzji

chodzi o to że mam piec kondensacyjny i zasobnik CWU

kominek z płaszczem wodnym

i ma być tak że kominek jak rozpalony przejmuje funkcje co (na górze grzejniki na dole podłogówka) a jak kominek się nie pali to wtedy co grzeje piec kondensacyjny

natomiast i tu własnie mój problem

instalotor mówi że nie opłaci się podłaczanie kominka do cwu

i ogrzewanie cwu z zasobnika tylko z pieca

jak wy to widzicie ?

moim zdaniem a znam sie na tym trochę bo mam za sobą trochę instalacji wykonanych tak jak ty opisujesz to twój instalator unika wykonania grzania c.u.w w zasobniku od pieca gazowego bo albo pierwszy raz to robi i nie wie jak to prawidłowo wykonać albo boi się zepsuć i tyle 8)

bardzo dziękuje za podpowiedzi

ws. wykorzystania kominka z pw do podgrzewania cwu

zostało na tym że jednak kominek z pw będzie podłaczony pod cwu

wprawdzie nie z węzownicy która ma pw

ale w kotlowni

za wymiennikiem ciepła

bedzie zawór

który bedzie doprowadzał ciepła wode do węzownicy w zasobniku cwu

i kiedy bedzie napalone w komiknku a woda w zasobniku wystygnie to wtedy zwór odetnie ciepłą wodę z co (podłogłówka+grzejniki) a skieruje ja do zasobnika cwu

trochę zamieszane to dla mnie

ale najwzniejsze żeby skuteczne...

jescze raz dzieki

pozdrawiam

k*

Witam Na początek dziękuję za chęć pomocy

Poszukuję informacji na temat połączenia kominka z płaszczem wodnym z piecem stałopalnym na ecogroszek

W domu planuję kominek z płaszczem, piec stąłopalny i solary.

Dom powierzchnia 190m/2 użytkowych i 240 m/2 całkowitych.

* Czy spotkał się Pan już z taką instalacją i jak to podłączyć żeby sprawnie dziąłało - taka instalacja to chyba rzadkość i mało informacji o tym można znaleźć

Chodzi mi o takie połaczenie tych urządzeń aby działały sprawnie i niezależnie od siebie (są dwa sterowniki :roll: ) . To znaczy aby można było włączyć piec na eco i rozpalać w kominku niezależnie bez konieczności zamykania zaworów (zeby piec nie właczał się podczas palenia w kominku.

Na ulotkach Makrotermu jest taka instalacja ale zrobiona w systemie otwartym.

http://www.albumik.pl/albumy/secam/domek_2/3960191228624.jpg

Miąłem taki pomysł przez chwilę ale chyba jednak zrobimy instalację zamkniętą i połaczoną poprzez wymiennik z kominkiem i piecem

* Czy da się rozwiązać żeby te dwa urządzenia (i solary) grzały niezależnie grzejniki , podłogówkę jak i wodę CWU w połaczeniu przez wymiennik z zamkniętą instalację

* Na powierzchnię mojego domu jaką zalecił by Pan moc kominka - jedni mówią ze 18 KW inni że 24 KW ??

* Mam komin systemowy KOMWENTU ceramiczny (polska wersia schidla) ale wlot do komina ma średnicę 18 cm. czy można zastosować redukcję z wylotu spalin kominka do wlotu do komina ??

Na koniec napiszę dla czego chcę połączyć dwa urządzenia stałopalne. Często mnie o to pytają gdy przedstawiam swoją koncepcję :)

Moje założenia są takie ....

* Rola pieca na Ecogroszek

Zakładam piec na Ecogroszek zamiast intalacji gazowej bo gaz jest za drogi i nie pewny ostatnio.

Piec na ecogroszek bo jest jednak urzadzeniem w pewnym stopniu mniej obsługowym (raz na kilka dni) niż kominek. Piec planuję uruchamiać w pełni sezonu grzewczego tak żeby hulał w zimie kiedy palić trzeba cały czas. W sezonie letnim będzie wygaszony całkowicie. Rolę podgrzewania wody cwu mają wtedy przejąc solary.

* Rola kominka z płaszczem

Używać go zamierzam przede wszystkim w sezonie przejsciowym czyli wrzesień - listopad i marzec - maj jako dogrzewanie doraźne w dni chłodniejsze ale nie na tyle w chłodne żeby palić cały czas w piecu

Rozpalenie kominka wieczorem i dorzucenie na noc w takie dni świetnie załatwia sprawę (tak robię obecnie) - a że kominek z płaszczem ma większą bezwładność dłużej utrzyma to ciepło niż zwykły z rozprowadzeniem ....

W sezonie przejsciowym dogrzeje też wodę cwu jeśli solary nie dadzą rady (a pewnie nie dadzą) Czyli kominek z płaszczem da mi możliwość nie odpalania pieca i na ECOgrocszek i konieczność jego podtrzymywania

No i ostatbnia rzecz jesli z ekogroszkiem stanie się to co z gazem to kominek z płaszczem używany będzie cały czas - drewna raczej nie braknie.

Witam Na początek dziękuję za chęć pomocy

Poszukuję informacji na temat połączenia kominka z płaszczem wodnym z piecem stałopalnym na ecogroszek

W domu planuję kominek z płaszczem, piec stąłopalny i solary.

Dom powierzchnia 190m/2 użytkowych i 240 m/2 całkowitych.

* Czy spotkał się Pan już z taką instalacją i jak to podłączyć żeby sprawnie dziąłało - taka instalacja to chyba rzadkość i mało informacji o tym można znaleźć

Chodzi mi o takie połaczenie tych urządzeń aby działały sprawnie i niezależnie od siebie (są dwa sterowniki :roll: ) . To znaczy aby można było włączyć piec na eco i rozpalać w kominku niezależnie bez konieczności zamykania zaworów (zeby piec nie właczał się podczas palenia w kominku.

Na ulotkach Makrotermu jest taka instalacja ale zrobiona w systemie otwartym.

http://www.albumik.pl/albumy/secam/domek_2/3960191228624.jpg

Miąłem taki pomysł przez chwilę ale chyba jednak zrobimy instalację zamkniętą i połaczoną poprzez wymiennik z kominkiem i piecem

* Czy da się rozwiązać żeby te dwa urządzenia (i solary) grzały niezależnie grzejniki , podłogówkę jak i wodę CWU w połaczeniu przez wymiennik z zamkniętą instalację

* Na powierzchnię mojego domu jaką zalecił by Pan moc kominka - jedni mówią ze 18 KW inni że 24 KW ??

* Mam komin systemowy KOMWENTU ceramiczny (polska wersia schidla) ale wlot do komina ma średnicę 18 cm. czy można zastosować redukcję z wylotu spalin kominka do wlotu do komina ??

Na koniec napiszę dla czego chcę połączyć dwa urządzenia stałopalne. Często mnie o to pytają gdy przedstawiam swoją koncepcję :)

Moje założenia są takie ....

* Rola pieca na Ecogroszek

Zakładam piec na Ecogroszek zamiast intalacji gazowej bo gaz jest za drogi i nie pewny ostatnio.

Piec na ecogroszek bo jest jednak urzadzeniem w pewnym stopniu mniej obsługowym (raz na kilka dni) niż kominek. Piec planuję uruchamiać w pełni sezonu grzewczego tak żeby hulał w zimie kiedy palić trzeba cały czas. W sezonie letnim będzie wygaszony całkowicie. Rolę podgrzewania wody cwu mają wtedy przejąc solary.

* Rola kominka z płaszczem

Używać go zamierzam przede wszystkim w sezonie przejsciowym czyli wrzesień - listopad i marzec - maj jako dogrzewanie doraźne w dni chłodniejsze ale nie na tyle w chłodne żeby palić cały czas w piecu

Rozpalenie kominka wieczorem i dorzucenie na noc w takie dni świetnie załatwia sprawę (tak robię obecnie) - a że kominek z płaszczem ma większą bezwładność dłużej utrzyma to ciepło niż zwykły z rozprowadzeniem ....

W sezonie przejsciowym dogrzeje też wodę cwu jeśli solary nie dadzą rady (a pewnie nie dadzą) Czyli kominek z płaszczem da mi możliwość nie odpalania pieca i na ECOgrocszek i konieczność jego podtrzymywania

No i ostatbnia rzecz jesli z ekogroszkiem stanie się to co z gazem to kominek z płaszczem używany będzie cały czas - drewna raczej nie braknie.

Witam na początek podobna instalacja jak na schemacie jest możliwa w układzie zamkniętym po stronie grzejników a otwarta po stronie kotła i kominka oczywiście połączona za pomocą wymiennika płytowego można też zastosować zasobnik akumulacji ciepła siss 1000/220 l gdzie 780 l to woda grzewcza c.o a 220 l to c.u.w jest to rodzaj zbiornika w zbiorniku z 1 lub 2 wężownicami grzewczymi co jest rozwiązaniem znacznie bardziej kożystnym z punktu widzenia pieca na paliwo stałe czy też kominka wodnego.W przedstawionym schemacie jak na mój gust za dużo pomp w moim rozwiązanu ilość pomp jest ograniczona do trzech po jednej na każde z żródeł ciepła na instalacji otwartej i jedna na instalacji zamkniętej + zawur trójdrożny z siłownikiem elektrycznym do sterowania piorytetem c.u.w grzania zasobnika.Wykonując taką instalację instalator musi się wykazać nie byle jaką wiedzą i doświadczeniem bo może z braku doświadczenia zrobić krzywdę inwestorowi spapraną instalacją.Mogę się podjąć wykonania instalacji opartej na pana założeniach jednagrze doradzał bym kocioł z automatyczną zapalarką np: kostrzewa oraz kominek z strerowaniem dopływu powietrza do paleniska np: http://www.pama-kominki.com 8)

Dziekuję bardzo za odpowiedz.

Myślę jeszcze nad koncepcją czy warto tak mocno rozbudowywać instalację.

Odnośnie do ewentualnej wyceny i montażu to jak wygląda sprawa na tak duże odległości (Wrocław - Szczecin) ?? też pan jeździ ??

co do odległości to nie stanowi ona dla mnie przeszkody instalowałem już w Wrocławiu co nieco w Smolcu instalowałem kominek z płaszczem wodnym i instalowałem kominek w Jelcz laskowicach

• 2 weeks później...

Witaj Mario.

Planuję budowę takiego domku http://www.mgprojekt.com.pl/domki/bursztyn/index.php wersja bez garażu.

Jak najbardziej racjonalnie i ekonomicznie rozwiązać problem z ogrzewaniem (gazu nie ma). Czy wybrać kominek z dgp czy z płaszczem?Chodzi również o podgrzanie ciepłej wody, dodatkowo ewentualnie prąd?

Witaj Mario.

Planuję budowę takiego domku http://www.mgprojekt.com.pl/domki/bursztyn/index.php wersja bez garażu.

Jak najbardziej racjonalnie i ekonomicznie rozwiązać problem z ogrzewaniem (gazu nie ma). Czy wybrać kominek z dgp czy z płaszczem?Chodzi również o podgrzanie ciepłej wody, dodatkowo ewentualnie prąd?

Jeżeli już kominek to z płaszczem podpięty do c.o poprzez bufor ciepła 1000 l w tym 780 l c.o 220 l c.u.w (kożystniejsze rozwiącanie) lub poprzez wymiennik ciepła do tego w przypadku bufora grzałki elektryczne a w przypadku wymiennika ciepła piec elektryczny c.o oraz zasobnik na wodę z wężownicą podgrzewany przez tenże piec elektryczny lub poprzez kominek

Witam

próbowałam przebrnąć przez wszystkie posty ale i tak jak niemal wszyscy początkujący mam mnóstwo pytań i wątpliwości i bardzo prosze o radę.

Rozpoczynamy budowę domu mam dylemat jaki sposób ogrzewania wybrac.

Co sądzicie o kominku pw połączonym z ogrzewaniem podłogowym ( czy podłogówkę zastosowac również na piętrze czy lepsze będą grzejniki). DO tego solary w lecie, jako że nie mamy możliwości ogrzewać gazem, a prądu dostaliśmy 11 kw (3x20A), więc musimy dokładnie przemyśleć wszystkie instalacje.

Jaki byłby orientacyjny koszt wykonania takiej instalacji ( bez solarów)?

• 2 weeks później...

mariobros35 poszukuje kominka do mojego domu,

dom : 300 m.kw (z garażem i pom.gospodarczymi =~70m.kw)

4 osoby

mam mieć gaz z butli, kocioł gazowy kondensacyjny

szukam kominka :

- z płaszczem wodnym

- powietrze doprowadzone z zew.

- szyba narożna, unoszona do góry

możesz coś doradzić ?

pozdrawiam i respect

• 2 weeks później...
Witam

próbowałam przebrnąć przez wszystkie posty ale i tak jak niemal wszyscy początkujący mam mnóstwo pytań i wątpliwości i bardzo prosze o radę.

Rozpoczynamy budowę domu mam dylemat jaki sposób ogrzewania wybrac.

Co sądzicie o kominku pw połączonym z ogrzewaniem podłogowym ( czy podłogówkę zastosowac również na piętrze czy lepsze będą grzejniki). DO tego solary w lecie, jako że nie mamy możliwości ogrzewać gazem, a prądu dostaliśmy 11 kw (3x20A), więc musimy dokładnie przemyśleć wszystkie instalacje.

Jaki byłby orientacyjny koszt wykonania takiej instalacji ( bez solarów)?

Witam i ja, a mianowicie mam prawie identyczny dylemat jak Anita260 z tą różnicą, że prądu bedziemy mieli 16kw, i solary nie wchodzą w gre, mysleliśmy o kominku z p.w + c.o. "tradycyjne" ale też rozmyślamy nad ekogroszkiem lub pelletem, i teraz wielka niewiadoma, tez jesteśmy w fazie bardzo początkowej, ale chciałabym już wiedzieć, żeby móc się mniej więcej przygotowac, stąd moje pytanie, co wybrac najlepsze? Jaki byłoby najlepsze rozwiazanie i koszt, dodam, że dom o pow. uż. 134m2 z podd. uż. wraz z garażem i kotłownią w bryle.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

• 2 weeks później...
mariobros35 poszukuje kominka do mojego domu,

dom : 300 m.kw (z garażem i pom.gospodarczymi =~70m.kw)

4 osoby

mam mieć gaz z butli, kocioł gazowy kondensacyjny

szukam kominka :

- z płaszczem wodnym

- powietrze doprowadzone z zew.

- szyba narożna, unoszona do góry

możesz coś doradzić ?

pozdrawiam i respect

Witam szkoda że nie przeczytałem twojego zapytania przed moim wyjazdem do Warszawy była by okazja na spodkanie i porozmawianie poprawiałem instalację na Warszawskich kabatach po partaczach musiałem rozebrać całą kotłownię i na nowo poskładać oraz podłączyć na nowo kominek z płąszczem wodnym oraz zainstalować solary co do twoich wymogów względem kominka to w grę wchodzi tylko kominek narożny edilkamina jak wyrazisz taką chęć to mogę się podjąć wykonania kompleksowo instalacji c.o i wod-kan oraz kominka u ciebie i dziękuję za uznanie