Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WSZYSTKO O KOMINKACH WODNYCH - DORADZTWO MONTAŻ CAŁA POLSKA

Recommended Posts

mam dom ok 312m2 pu chcielismy piec na ekogroszek. Moja polowa wpadla na pomysl zeby dolzyc do ogrzewania kominek z plaszczem wodnym .Wiec moje pytania sa takie czy takie polaczenie ma sens i chcialabym czasami palic w kominku i nie martwic sie o zagotowanie wody (zdolna jestem) co zrobic jak wylacza mi prad (w styczniu nie bylo go raz przez ok 18 godzin) Wiem jest wyszukiwarka czytam szukam zanim zapytam :)

• Odpowiedzi 559
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam dom ok 312m2 pu chcielismy piec na ekogroszek. Moja polowa wpadla na pomysl zeby dolzyc do ogrzewania kominek z plaszczem wodnym .Wiec moje pytania sa takie czy takie polaczenie ma sens i chcialabym czasami palic w kominku i nie martwic sie o zagotowanie wody (zdolna jestem) co zrobic jak wylacza mi prad (w styczniu nie bylo go raz przez ok 18 godzin) Wiem jest wyszukiwarka czytam szukam zanim zapytam :)

Są sposoby podłączenia ruwnolegle do instalacji c.o kominka z płaszczem wodnym i pieca na paliwo stałe jednagrze musi to wykonać doświadczony instalator o rozległej wiedzy aby nie spaprać takiego połonczenia natomiast co do braku prądu to można zastosować przetwornicę napięcia oraz akumulator żelowy o odpowiednio dużej pojemności co da awaryjne podtrzymanie prądu na wypadek braku w sieci energetycznej

Witam

Jestem w fazie projektowania domku letniskowego, który przez kilkanaście lat będzie "murowanym letniakiem", a później będzie pełnił funkcje domu całorocznego. Wymyśliłem sobie, że będę miał kominek przyklejony do ściany salonu, a z drugiej strony będzie kotłownia i piec będzie przyklejony plecami do kominka. Jako że gazu tam nie ma i nie będzie ( głęboka wieś ) będzie piec chyba na eko groszek ( ale myślę, że to sprawa drugorzędna ).

1. Chodzi mi o to, czy mogę wybudować tylko jeden komin i podłączyć do niego i kominek i piec. Zaznaczam, że przez kilkanaście lat kominek będzie pełnił funkcje grzewcze domku ( około 70-80m2 parteru i poddasze użytkowe ), a w przyszłości będę chciał używać pieca do grzania, a kominka dla szpanu ;-).

2. Czy mogę użyć tego kominka do podgrzewania wody urzytkowej?

3. Czy da się to wszystko spiąć tj kominek, piec wszystkopalny w układ ciepłej wody?

Jeśli tak to jaki kominek wybrać ( typ, model, producenta )

Z góry dziękuję za pomoc

Witam

Jestem w fazie projektowania domku letniskowego, który przez kilkanaście lat będzie "murowanym letniakiem", a później będzie pełnił funkcje domu całorocznego. Wymyśliłem sobie, że będę miał kominek przyklejony do ściany salonu, a z drugiej strony będzie kotłownia i piec będzie przyklejony plecami do kominka. Jako że gazu tam nie ma i nie będzie ( głęboka wieś ) będzie piec chyba na eko groszek ( ale myślę, że to sprawa drugorzędna ).

1. Chodzi mi o to, czy mogę wybudować tylko jeden komin i podłączyć do niego i kominek i piec. Zaznaczam, że przez kilkanaście lat kominek będzie pełnił funkcje grzewcze domku ( około 70-80m2 parteru i poddasze użytkowe ), a w przyszłości będę chciał używać pieca do grzania, a kominka dla szpanu ;-).

2. Czy mogę użyć tego kominka do podgrzewania wody urzytkowej?

3. Czy da się to wszystko spiąć tj kominek, piec wszystkopalny w układ ciepłej wody?

Jeśli tak to jaki kominek wybrać ( typ, model, producenta )

Z góry dziękuję za pomoc

ad 1 nie nie można podłączyć 2 urządzeń grzewczych do jednego komina z ponktu widzenia przepisów bydowlanych,kominiarskich a i też z punktu widzenia strikte praktycznego bowiem mogą być zakłucenia ciągu kominowego w takim kominie a to już niebespieczna sprawa można się zaczadzić

ad 2 tak można użuć kominek do podgrzewania wody urzytkowej w zasobniku z wężownicą

ad 3 tak można to spiąć ale trzeba do tego doświadczonego instalatora mogę się podjąć takiego zlecenia

mariobros35

Wracając do komina. Jeden komin na dwa urządzenia nie może być, a może być postawiony komin z ciągiem na kominek, z oddzielnym ciągiem do pieca, z wentylacją jedną na salon, a drugą na kotłownię, a wszystko aby stykało się ze sobą, w taki sposób, aby na dachu był tylko jeden komin. Można?

zakres prac:

- Instalacje kanalizacyjne wewnętrzne

- Instalacje wodne z tworzyw sztucznych i miedzi

- Instalacje centralnego ogrzewania

- Wodne ogrzewanie podłogowe

- Termy elektryczne pojemnościowe

- Termy gazowe

- Kotłownie gazowe

- Kotłownie olejowe

- Hydrofory

- Zestawy hydroforowe

- Pompy obiegowe

- Programatory

- Sterowniki

- Elektroniczne sterowania kotłowni

- Podłączenia wymienników basenowych

- Kompleksowe remonty instalacji sanitarnych

- Konserwacje instalacji w budynkach mieszkalnych

- Kolektory słoneczne

mariobros35

Wracając do komina. Jeden komin na dwa urządzenia nie może być, a może być postawiony komin z ciągiem na kominek, z oddzielnym ciągiem do pieca, z wentylacją jedną na salon, a drugą na kotłownię, a wszystko aby stykało się ze sobą, w taki sposób, aby na dachu był tylko jeden komin. Można?

tak wykonywali kominy w kamienicach przed wojną do piecy kaflowych przy nowoczesnych użądzeniach grzewczych to już raczej nie ale skonsultuj się z kominiarzem

mariobros35

Jak to? Nie może tak być, aby w jednym szeregu, przykleić do ściany komin, w którym byłyby 4 ciągi ( dwa spalinowe - jeden na kominek drugi do pieca, oraz dwa wentylacyjne - jeden na salon, drugi na kotłownię)???

przepraszam zrozumiałem opacznie wywnoskowałem iż chceż na pewnej wysokości komina 2 kanały połonczyć w jeden i wyprowadzić pnad dach natomiast tak jak to opisujesz teraz to jest ok tak może być 8)

zakres prac:

- kominki z płaszczem wodnym

- Instalacje kanalizacyjne wewnętrzne

- Instalacje wodne z tworzyw sztucznych i miedzi

- Instalacje centralnego ogrzewania

- Wodne ogrzewanie podłogowe

- Termy elektryczne pojemnościowe

- Termy gazowe

- Kotłownie gazowe

- Kotłownie olejowe

- Hydrofory

- Zestawy hydroforowe

- Pompy obiegowe

- Programatory

- Sterowniki

- Elektroniczne sterowania kotłowni

- Podłączenia wymienników basenowych

- Kompleksowe remonty instalacji sanitarnych

- Konserwacje instalacji w budynkach mieszkalnych

- Kolektory słoneczne

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam,

stoimy przed wyborem kominka z płaszczem wodnym :)

Kominek ma być głównym źródłem ciepła. Dom 120m2. Podłogówka w kuchni i łazienkach oraz woda użytkowa - również podgrzewane kominkiem. Da się tak ? :)

Jaki kominek powinniśmy wybrać?

Najlepiej abyś wybrała jakiegoś sprawdzonego producenta takiego jak:

hajduk,byrski,lechma,ctm czy też pama wszystko zależy od gustu oraz zasobności portwela.Ważne by kominek miał dolot powietrza do spalania z zewnątrz dzięki temu jego efektywność w produkcji ciepła na potrzeby c.o i c.u.w będzie wysoka no i będzie możliwość zastosowania odpowiedniej automatyki.Co do mocy kominka to powszechnie przyjmowało sie przelkicznik 1 kw na 10 m2 powieszchni domu przy dziesiejszych technologiach budowania można przyjąć przelicznik 0.7 kw na 10 m2 .Mogę sie podjąć zbudowania instalacji grzewczej i wod-kan oraz montażu kominka w razie zainteresowania proszę o kontakt na mejla: [email protected]

• 1 month później...

witam;

chcialem wybudować domek ok. 160-m2 superocieplony; spełniający "prawie" parametry domu pasywnego przynajmniej jeżeli chodzi o przegrody /pozostaje kwestia budowlańców i ewentualnych mostków/

Moj pomysł na ogrzewanie to kominek z płaszczem wodnym + duży bufor ciepła /1000-1500l/ z dwama wężownicami i grzałką + solary; ściany z silikatów 24cm w tym ogrzewanie ścienne niskotemperaturowe; zapotrzebowanie załóżmy ok. 20-25W/m2. ; zakładam grzanie CWU kolektorami w lecie + ewentualnie grzałką oraz CO i CWU kominkiem zimą + to co uda mi się uzyskac z kolektorów; Moje pytania: Czy mozna ogrzac taki dom paląc w kominku tak załóżmy co 2-3 dni ??; jaka optymalna wielkość buforu byłaby dla takiego domu ?? jaka byłaby najlepsza optymalna moc wkładu ??

czy jeżeli kominek byłby przy ścianie zewnętrznej /z kominem jak bodajże w pasywnym z Przewodnka Budowlanego czyli na zewnątrz/ to można by podłaczyc do kominka odprowadzenie popiołu do pojemnika /jak w ofercie Kratki/ tylko żeby ten zbiornik nie byl w piwnicy jak oni proponują ale na zewnątrz domu 'w studzience' i czy to ma sens?? Z gory dziękuje za odpowiedź;

witam;

chcialem wybudować domek ok. 160-m2 superocieplony; spełniający "prawie" parametry domu pasywnego przynajmniej jeżeli chodzi o przegrody /pozostaje kwestia budowlańców i ewentualnych mostków/

Moj pomysł na ogrzewanie to kominek z płaszczem wodnym + duży bufor ciepła /1000-1500l/ z dwama wężownicami i grzałką + solary; ściany z silikatów 24cm w tym ogrzewanie ścienne niskotemperaturowe; zapotrzebowanie załóżmy ok. 20-25W/m2. ; zakładam grzanie CWU kolektorami w lecie + ewentualnie grzałką oraz CO i CWU kominkiem zimą + to co uda mi się uzyskac z kolektorów; Moje pytania: Czy mozna ogrzac taki dom paląc w kominku tak załóżmy co 2-3 dni ??; jaka optymalna wielkość buforu byłaby dla takiego domu ?? jaka byłaby najlepsza optymalna moc wkładu ??

czy jeżeli kominek byłby przy ścianie zewnętrznej /z kominem jak bodajże w pasywnym z Przewodnka Budowlanego czyli na zewnątrz/ to można by podłaczyc do kominka odprowadzenie popiołu do pojemnika /jak w ofercie Kratki/ tylko żeby ten zbiornik nie byl w piwnicy jak oni proponują ale na zewnątrz domu 'w studzience' i czy to ma sens?? Z gory dziękuje za odpowiedź;

Witam pańskie założenia są prawidłowe jednak ja bym proponował ogrzewanie podłogowe znaczne bardziej konfortowe z uwagi na to iż ciepło jednak idzie z dołu do góry no i przyjemnie chodzi się po ciepłej posadzce.Natomiast w ogrzewaniu ściennym kłopotliwą sprawą jest powiedzenie choćby małego obrazka nie wspominając chociażby o szafkach kuchennych.Co do mocy kominka to niestety nie występują kominki o tak małej mocy płaszcza wodnego jaki u pana powinien być jednakże nie ma to większego znaczenia przy zastosowaniu zbiornika buforowego akumulacji ciepła można zastosować kominek o mocy 14 kw lub 17 kw z automatyczną przepustnicą powietrza do spalania co pozwala w znacznym stopniu zautomatyzować proces spalania.

Co do pojemności zbiornika buforowego to myślę iż 1000 l -1200 l będzie o.k do pańskiego budynku.Co do osadnika popiołu to z takim rozwiązaniem jak pan przedstawia na zewnątrz w studzięce sie nie spotkałem ale jeżeli będzie pan palił w miare suchym drewnem to tego popiołu nie będzie niewiadomo jaka ilość.Więc warto rozważyć zasadność i koszty takiego rozwiązania odprowadzania popiołu.Przy tego typu instalacji buforowej ważny jest właściwy dobór urządzeń i automatyki ładowania i rozładowania bufora.Niewielu instalatorów posiada wiedzę na ten temat w razie czego służę pomocą oraz wykonawstwem instalacji pozdrawiam

dziękuje za odpowiedź;

wybrałem ogrzewanie ścienne w związku z tym że nie chcę mieć w salonie, jadalni i pokojach -- płytek ani paneli drewnianych lub innych; chciałbym mieć typowe deski; ten pojemnik to chyba rzeczywiście trochę przekombinowany; jak będę na końcowym etapie projektowania domu to się odezwę; pozdrawiam

jeszcze mam pytanie -- -a jak wygląda kwestia podstawowa dla mnie - czyli ładowanie tego bufora -- jak często musiałbym grzać w takim kominku czy można to jakoś zgrubsza wyliczyć? ewentualnie na przykładzie innych podobnych realizacji ? generalnie pracuję w domu tak że to nie problem dla mnie żeby się trochę przy nim pokrzatać; troche ruchu też nikomu nie zaszkodziło ale nie chciałbym tego robić za często :)

dziękuje za odpowiedź;

wybrałem ogrzewanie ścienne w związku z tym że nie chcę mieć w salonie, jadalni i pokojach -- płytek ani paneli drewnianych lub innych; chciałbym mieć typowe deski; ten pojemnik to chyba żeczywiście trochę przekombinowane; jak będę na końcowym etapie projektowania domu to się odezwę; pozdrawiam

Na forum jest sporo wypowiedzi na temat deski na ogrzewaniu podłogowym więc deska na podłodze nie wyklucza ogrzewania podłogowego np:

http://forum.muratordom.pl/ogrzewanie-podlogowe,t60244.htm?highlight=podłogówka