Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WSZYSTKO O KOMINKACH WODNYCH - DORADZTWO MONTAŻ CAŁA POLSKA

Recommended Posts

Witam, pewnie moje pytanie jest oklepane, ale skoro jestes ekspertem w dziedzinie komonków to chetnie skorzystam z Twojej pomocy.Otóż przymierzam sie do budowy domu, malutki domek 117 m2, dom jest z użytkowym poddaszem, kominek jest umieszczony centralnie.W związku z tym zdecydowalismy sie z żona ze naszym głównym dostraczycielem ciepła bedzie kominek z płaszczem wodnym, a piec gazowy bedzie tylko wspomaganiem.Tylko ze jest mały problem, bo nie mamy pojecia jaki kominek wybrac, o jakiej mocy, no i jaki jest tego koszt.troszke martwie sie poniewaz do tego instalacji ptrzebne jest otwarty zbiornik wody...chyba tak to zrozumiałem...prosiłbym o jakiekolwiek informacje....z gory serdecznie bardzo dziekuje.

Aha i jeszcze jedno interesuje mnie zamontowanie przepustnicy w kanale dolotowym plus sterowanie komputerem, takie własnie rozwiazanie znalazłem w firmie KRATKI, co Pan sądzi o tej firmie...

Witam do pana metrażu potrzebny byłby kominek nie mniejszy niż o mocy 12 kw ale dużo zależy od strat cieplnych domu nie chciałbym tu uprawiać reklamy konkretnej marki także jedynie podam kilku sprawdzonych producenów : edilcamin,arysto,byrski,pama nie mówiąc już o drogim ale dobrym hajduku co do sposobu podłączenia takiego kominka to jak pan zauważył jest potrzebny zbiornik układu otwartego z pływakiem wtedy taki kominek łączy się z układem zamkniętym za pomocą wymiennika płytowego lub lepsze rozwiązanie za pomocą bufora ciepła wprawdzie niektóre modele kominków posiadają wężownicę i jest możliwość przyłączenia ich do instalacji zamkniętych ciśnieniowych ale ja nie jestem zwolennikiem tego typu rozwiązań głównie ze względu na bespieczęstwo domowników co do sterowania dopływem powietrza do kominków to produkt kratek jest jak najbardziej o.k szczególnie ten z szklanym panelem natomiast ich kominki wygrywają z innymi producentami głównie ceną co do jakości nie będę się wypowiadał więcej na priv

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 559
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam mam mały problem. Nie znam się na tym a moi fachowcy od hydrauliki trochę mnie przestraszyli, że nie da się mojej instalacji spiąć w sensowny i wygodny później dla mnie w użytkowaniu sposób.

Pozsiadam położoną podłogówkę w całym domu na pow 150m2 (zero grzejników). Do tego chcę podłączyć kominek z płaszczem wodnym oraz kondensat.

Czy naprawdę jest to jakiś problem w wykonaniu pełnej automatyki? Czy w trakcie użytkowania będę musiał np przy paleniu w kominku coś przestawiać. Czy jest na to jakieś sensowne rozwiązanie bez przesadnych kosztów. Czy musi to być kominek Makrotermu Turbo II i kondensat BUDERUS GB022 24kW. Z góry dzięki za pomoc.

Mam spore doświadczenie w instacjach w których współpracuje kominek z płaszczem wodnym z piecem kondensacyjnym oraz ogrzewaniem podłogowym prawidłowe zestawienie i wykonanie takiej instalacji nie jest łatwe i nie jest prawdą że obowiązkowo musisz zastosować kominek Makrotermu i kondensat Buderusa.Prawdopodobnie narzucenie takich a nie innych urządzeń grzewczych wynika z pujścia przez twoich instalatorów na łatwiznę i braku wiedzy na temat automatyki potrzebnej do bezkofliktowej pracy układu prawdopodobnie nie wiedza nawet co to jest bufor ciepła ani do czego służy.Z swojej strony oferuje pomoc w doborze urządzeń i ewentualnego wykonania odpowiedniej kotłowni i zastosowania odpowiedniej automatyki w tej sprawie proszę o kontakt na mejla: [email protected]

• 2 weeks później...

http://lh6.ggpht.com/_LNwXhBbHxYA/TCEDLAwk_OI/AAAAAAAAFXo/aVQmVgvz6JA/s800/JE%C5%BBYNKA%20A%20parter.jpg

Witam i proszę o pomoc. Architekt, która dokonuje adaptacji mojego projektu, ma wątpliwości czy rozmieszczenie kominka w projekcie oryginalnym jest prawidłowe tzn. czy kominek z płaszczem wodnym - a taki planuję wykorzystać - będzie miał wystarczająco sporo miejsca pomiędzy dwoma oknami tarasowymi na podłączenie. Czy faktycznie jej obawy są uzasadnione? Zaskoczyła mnie. Nie ukrywam, że właśnie ta opcja rozmieszczenia mnie urzekła, ale pani arch. straszy a jej prace adaptacyjne zbliżają się ku końcowi, czas już na złożenie papierów o pnb no i muszę podjąć decyzję co z kominkiem?

Edytowane przez ludeczka

http://lh3.ggpht.com/_LNwXhBbHxYA/S4wKeSJNqQI/AAAAAAAAFVQ/SbZmsAYpjwo/s800/jezynka_1.jpg

a komin jest tak wyprowadzony jak załączam, co też panią architekt przygnębia - że będzie się ciepło marnowało zamiast dogrzewać ściany. A cały urok tego projektu w tym kominie oraz kominkach: wewnętrznym i zewnętrznym :-(

http://lh6.ggpht.com/_LNwXhBbHxYA/TCEDLAwk_OI/AAAAAAAAFXo/aVQmVgvz6JA/s800/JE%C5%BBYNKA%20A%20parter.jpg

Witam i proszę o pomoc. Architekt, która dokonuje adaptacji mojego projektu, ma wątpliwości czy rozmieszczenie kominka w projekcie oryginalnym jest prawidłowe tzn. czy kominek z płaszczem wodnym - a taki planuję wykorzystać - będzie miał wystarczająco sporo miejsca pomiędzy dwoma oknami tarasowymi na podłączenie. Czy faktycznie jej obawy są uzasadnione? Zaskoczyła mnie. Nie ukrywam, że właśnie ta opcja rozmieszczenia mnie urzekła, ale pani arch. straszy a jej prace adaptacyjne zbliżają się ku końcowi, czas już na złożenie papierów o pnb no i muszę podjąć decyzję co z kominkiem?

Nie widzę przeciwwskazań w takim usytuowaniu kominków zewnętrznego jak i wewnętrznego tym bardziej że posiadają niezależne kominy spalinowe poza tym ktoś wykonał projekt pod nim się podpisał posiadał uprawnienia projektowe a wreszcie wykonał projekt zgodnie z obowiązującymi przepisami i sztuką budowlaną.

Najdalej 2 miesiące temu wykonywałem całą instalację i kominek z płaszczem wodnym współpracujący z instalacją usytuowany pomiędzy oknami tarasowymi http://foto.favore.pl/2010/6/23/11/206559_1277285855571_t.jpg

• 2 weeks później...

Witam

Czy mogę prosić o opinię na temat wkładu firmy UNIROL Uniko Nemo 4B Plus jestem na etapie zakupu powyższego kominka tylko zastanawiam się czy wart on jest wydania aż tak dużych pieniędzy. Wkład mi się bardzo podoba, a może jest coś alternatywnego w niższej cenie. Nie chciałbym zarazem iść w dół z jakością.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Pytanie dotyczy Termokominka CTM jestem zainteresowany takim kominkiem i czy warto zainwestowac w taki kominek z płaszczem wodnym elle 24KW ????? z gory dziekuje za porady

ele 24 nie jest złym kominkiem zainstalowałem kilka sztuk no ale są lepsze poza marką kominka ważny jest też sposób montażu kominka do instalacji

• 2 weeks później...

Witam

Zamierzam zamontować kominek z gilotyna i płaszczem wodnym ponieważ będę miał podłogówkę i nie chce żeby była martwa przy grzaniu kominkiem.

A wiec do rzeczy dom w stanie surowym zaczynam go uzbrajać

Powierzchnia domu około 170m2 piec gazowy który zamierzam zainstalować to vaillant model 242-5. Grzejniki z podłogówką 50 na 50 % zamierzam wpiąć kominek do

CO poprzez bufor baron IBS200-Zbiornik buforowy 750L uniwersalny z wężownicą c.w.u. i solarną w izolacji (wiecej info o tym na stronie www.baron.com.pl) ponieważ w przyszłości wepnę jeszcze solary. Czyli, kominek w układzie zamkniętym lub otwartym dla bezpieczeństwa podwójnego ale bez wymiennika ponieważ bufor to załatwi.

Proszę o doradzenie w sprawie wyboru wkładu do max 10 000zł

Na razie zastanawiam się nad lazar westa z gilotyna i Hajdukiem VOLCANO Wh rownież z gilotyna odnośnie edilkamil nie chce ponieważ kominek musi mieć szczelny dolot powietrza do spalania aby kontrolować proces spalania zamierzam zainstalować sterowanie tatarka jeszcze wchodzi w grę mila gilotyna kratki ale słyszałem złe opinie.

A bardzo ważna rzecz aby się nie zacinała gilotyna w kominku

Pozdrawiam

Witam

Zamierzam zamontować kominek z gilotyna i płaszczem wodnym ponieważ będę miał podłogówkę i nie chce żeby była martwa przy grzaniu kominkiem.

A wiec do rzeczy dom w stanie surowym zaczynam go uzbrajać

Powierzchnia domu około 170m2 piec gazowy który zamierzam zainstalować to vaillant model 242-5. Grzejniki z podłogówką 50 na 50 % zamierzam wpiąć kominek do

CO poprzez bufor baron IBS200-Zbiornik buforowy 750L uniwersalny z wężownicą c.w.u. i solarną w izolacji (wiecej info o tym na stronie www.baron.com.pl) ponieważ w przyszłości wepnę jeszcze solary. Czyli, kominek w układzie zamkniętym lub otwartym dla bezpieczeństwa podwójnego ale bez wymiennika ponieważ bufor to załatwi.

Proszę o doradzenie w sprawie wyboru wkładu do max 10 000zł

Na razie zastanawiam się nad lazar westa z gilotyna i Hajdukiem VOLCANO Wh rownież z gilotyna odnośnie edilkamil nie chce ponieważ kominek musi mieć szczelny dolot powietrza do spalania aby kontrolować proces spalania zamierzam zainstalować sterowanie tatarka jeszcze wchodzi w grę mila gilotyna kratki ale słyszałem złe opinie.

A bardzo ważna rzecz aby się nie zacinała gilotyna w kominku

Pozdrawiam

Witam z podanych kominków najwłaściwszym wyborem byłaby westa lazara co do sterownika przepustnicy właściwszym byłby sterownik z firmy kratki dotykowy z szklanym frontem.Bufor doradzał bym nawet większy 1000 l możliwość zgromadzenia większej ilości energii typ bufora z 2 wężownicami jak najbardziej o.k .Pana stwierdzenie o braku potrzeby zainstalowania wymiennika płytowego mylne jest potrzeba i wynika ona z konieczności szybkiego podgrzania domu w momencie startu kominka jak bufor nie jest zagrzany do odpowiedniej temperatury która umożliwiła wybranie ciepła z niego .Następna sprawa system gdzie podział pomiędzy grzejnikami a podłogówką 50 na 50 jest mniej ekonomiczny i mniej właściwy dla instalacji z buforem następuje szybsze wyładowanie (wystudzenie) bufora z racji większego zapotrzebowania na ciepło przez grzejniki właściwszym stosunkiem jest 90 do 10 na korzyść podłogówki a już w szczególności kiedy w instalacji mamy bufor i piec kondensacyjny.Przy tego typu instalacji potrzebna jest odpowiednia automatyka ładowania i wyładowania bufora oraz automatyka pogodowa strefowa z podziałem na 2 lub 3 niezależne obwody grzewcze i wiem co piszę bo wykonuję takie systemy niejako seryjnie i mam opracowane własne schematy takich rozwiązań mogę się podjąć wykonania takiej instalacji u pana obejmującej instalację c.o, kominek,kotłownię z odpowiednią automatyką i ewentualnie instalację wod-kan w razie zainteresowaniem powyższą oferta proszę o kontakt na mejla [email protected] pozdrawiam

witam

prosze o doradę/pomoc

mamy dom 174m2 powierzchni użytkowej. W całym domu podłogówka, dwa grzejniki-łazienki. W domu będzie rekuperacja. Doradzono nam (czytajac ten waek widze, że nie do końca chyba dobrze). kominek z płaszczem wodnym oraz zbiornik na wode 300l, beda w przyszłości tez solary oraz piec kondensacyjny Vaillant. Widze, że potraktowano mnie jak laika, wyłozyłam tyle w podłogówke -jest 2,5km rury :(

Jak sądzisz, mariobros, dobrze?

Teraz musze kupić już kominek i radza mi Lechmę 190- Standard Lux lub Exlusiv. Sama nie wiem co mam robić :(

Widzisz to że w całym domu jest podłogówka to akurat nie jest złą sprawą a jedynie dużym plusem zakładając oczywiście że jest prawidłowo rozprowadzona z odpowiednim rozstawem rurek i w odpowiedni sposób ślimaki.Natomiast przy kominku z płaszczem wodnym istotne są 2 rzeczy pierwsza jest taka aby dobrany był odpowiedni wkład o odpowiedniej mocy o odpowiedniej konstrukcji z doprowadzeniem powietrza do paleniska i w reiście odpowiednio podłączony przy podłogówce w całym domu najlepiej aby współpracował z zbiornikiem akumulacji ciepła wtedy znika większość przypadłości jakie ma kominek z płaszczem wodnym a są to brudna szyba i podnoszony dość często argument przeciwko kominkowi z płaszczem tag-zwana kotłownia z salonu 1 argument jest wyeliminowany jest poprzez odpowiednią konstrukcję wkładu (doprowadzenie powietrza do paleniska,wyłożenie paleniska szamotem bądź wernikulem deflektor spalin oraz podwójna szyba i palenisko bez rusztowe) te wszystkie cechy powodują że palenisko jest odpowiedniej jakości natomiast następną sprawą jest odpowiednie podłączenie wkładu poprzez zbiornik akumulacji ciepła 1000 l gdzie w czasie palenia w kominku lądują nadwyżki ciepła bo kominek produkuje wodę o temperaturze 60 - 80 stopni a podłogówka pochłania tylko 30 stopni bo taka jest maksymalna temperatura zasilania podłogówki i gdzieś trzeba podziać te nadwyżki ciepła które po wygaśnięciu w kominku można wykorzystać do ogrzania domu (inną prawidłowością jest to żer kominek z płaszczem wodnym najefektywniej pracuje przy temperaturze 80-90 stopni na płaszczu najmniejsze straty ciepła przez komin najwyższa efektywność pracy natomiast im mniejsza temperatura na płaszczu kominka tym więcej energii ląduje w kominie a nie w instalacji c.o )

przy takim rozwiązaniu gdzie mamy bufor ciepła palimy 3 -4 godzin w kominku a potem mamy spokój na 12 - 16 godzin (i tu wyeliminowany 2 argument kotłownia w salonie ) bo c.o pobiera sobie energię z bufora tym samym opóźniamy włączenie się innego źródła ciepła w pani przypadku pieca gazowego (zależne jest to do ocieplenia budynku i strat ciepła oraz temperatury na zewnątrz) bardzo ważna rzeczą jest też sposób dystrybucji ciepła z bufora aby na grzejniki podać inną temperaturę na zasobnik c.u.w w pani przypadku 300 l inną temperaturę a na podłogówkę inną temperaturę pomaga w tym odpowiednia automatyka pogodowa oraz podzielenie instalacji na osobne obwody zasilane osobnymi pompami no i trzeba do tego znającego się na rzeczy instalatora a jednocześnie automatyka tyle teorii jak ma pani więcej pytań zapraszam na p.w lub na mejla: [email protected]

witam

prosze o doradę/pomoc

mamy dom 174m2 powierzchni użytkowej. W całym domu podłogówka, dwa grzejniki-łazienki. W domu będzie rekuperacja. Doradzono nam (czytajac ten waek widze, że nie do końca chyba dobrze). kominek z płaszczem wodnym oraz zbiornik na wode 300l, beda w przyszłości tez solary oraz piec kondensacyjny Vaillant. Widze, że potraktowano mnie jak laika, wyłozyłam tyle w podłogówke -jest 2,5km rury :(

Jak sądzisz, mariobros, dobrze?

Teraz musze kupić już kominek i radza mi Lechmę 190- Standard Lux lub Exlusiv. Sama nie wiem co mam robić :(

Edytowane przez mariobros35

INSTALAJE GRZEWCZE I WOD-KAN

zakres prac:

- kominki z płaszczem wodnym

- systemy akumulacji ciepła (buforowanie ciepła polegające na gromadzeniu nadwyżek ciepła do wykorzystania w pużniejszym czasie )

- Elektroniczne sterowania kotłowni

- Kotłownie gazowe

- Kotłownie olejowe

- Instalacje centralnego ogrzewania

- Wodne ogrzewanie podłogowe

- Instalacje kanalizacyjne wewnętrzne

- Instalacje wodne z tworzyw sztucznych i miedzi

- Termy elektryczne pojemnościowe

- Termy gazowe

- Hydrofory

- Zestawy hydroforowe

- Pompy obiegowe

- Programatory

- Sterowniki

- Kompleksowe remonty instalacji sanitarnych

- Kolektory słoneczne

• 2 weeks później...
Witam

Chciałbym aby pomógł Pan podjąć mi decyzję w wyborze doboru kominka z pw, solarów i pieca gazowego oraz wykonania kpl instalacji. Prawdę mówiąc poszukuję wykonawcę takiej instalacji lub podobnej. Ma Pan bagaż doświadczeń w wykonywaniu takich instalacji więc liczę na Pana pomoc.

Może zacznę od początku projekt domu:

http://img63.imageshack.us/i/rzutparteruaktualny.jpg/

Dwa kominy Schiedel Rondo plus i Avant Economic. Zaznaczyłem gdzie będzie znajdować się kominek z pw - musi być pionowy ze względu na dostępność szerokość ściany 1 metr. Planuję podłogówkę w całym domu bez garażu. Jest to dom parterowy. Oryginalny projekt to M14 Dla Ciebie z muratora po drobnych zmianach

Powierzchnia zabudowy około 185,23 m2

Powierzchnia użytkowa 145,22

Dom ma być ogrzewany piecem gazowym ( nie wybrałem konkretnej firmy ) + kominek z PW + solary ( chyba tylko do podgrzewania wody - chyba ze można wpiąć to w instalacje ?? I czy będzie to miało jakiś sens. )

Po prostu chciałbym uzyskać jak najlepiej - optymalną kombinację pieca+kominka+solarów.

Dodam iż chciałbym przez zimę ruszyć z instalacjami.

Może wykonywał Pan podobną instalację i ma Pan parę pomysłów.

Pozdrawiam

Rafał

[email protected]

Witam serdecznie Panie Mariuszu,

Rozpocząłem wygrzewanie podłogówki, wszystko działa znakomicie.

Na razie tylko przy udziale kominka, ale od 1 paź. będę mógł już korzystać z gazu, i cały system ruszy pełna para tuz przed sezonem grzewczym.

Pozdrawiam

P1090645_resize_resize_resize.JPG

P1090659_resize.JPG

P1090660_resize.JPG

Witam serdecznie Panie Mariuszu,

Rozpocząłem wygrzewanie podłogówki, wszystko działa znakomicie.

Na razie tylko przy udziale kominka, ale od 1 paź. będę mógł już korzystać z gazu, i cały system ruszy pełna para tuz przed sezonem grzewczym.

Pozdrawiam

Witam bardzo się cieszę że instalacja działa tak jak pan sobie zamierzył zawsze dla mnie jest najważniejsze zadowolenie klienta.I ciesze się że mi pan zaufał w temacie mojego wykonawstwa instalacji doboru kotłowni i sposobu ogrzewania domu z niecierpliwością czekam na wyniki kosztów ogrzewania domu i rezultaty działania instalacji serdecznie pozdrawiam Mariusz Kuleta

Edytowane przez mariobros35