pivkoo 04.10.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 (edytowane) WitamPodobnie jak inni i ja przymierzam się do budowy domu. Wszystko wskazuje na to, że będzie to dom wykonany w technologi szkieletu w oparciu o projekt http://www.archeton.pl/projekt-domu-Maja_438_opisogolny lub bardzo podobny. W założeniu piec na gaz miałby być źródłem ciepła w czasie kiedy nie będzie nikogo w domu, natomiast w miarę możliwości ogrzewanie kominkowe byłoby tym podstawowym. O ile fundusze pozwolą to dom zamierzam wyposażyć w rekuperator z odzyskiem ciepła, być może w przyszłości także z GWC. Do ogrzewania CWU myślę o zastosowaniu systemu solarnego. Powierzchnia ogrzewania podłogowego w zasadzie sprowadzi się kuchni, łazienek i korytarza na parterze.Myślałem o systemie składającym się z pieca gazowego kondensacyjnego, kominka z PW, systemu solarów oraz zbiornika buforowego. Zastanawia mnie też możliwość i sens wykorzystania solarów do podgrzewania CO. Czytając różne fora nie mam pewności czy tak rozbudowane rozwiązanie nie jest jakimś tam przedrożeniem. Może zmiast kominka z PW zamontować zwykły kominek i wykorzystać rozprowadzenie ciepła przez rekuperator? Jakie jest Pana zdanie? Co myśli Pan o ofercie Makrotermu? Czy jest ona korzystna cenowo do jakości, czy może można zbudować podobny system, tańszy i nie gorszy? Edytowane 4 Października 2010 przez pivkoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 05.10.2010 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Witam Podobnie jak inni i ja przymierzam się do budowy domu. Wszystko wskazuje na to, że będzie to dom wykonany w technologi szkieletu w oparciu o projekt http://www.archeton.pl/projekt-domu-Maja_438_opisogolny lub bardzo podobny. W założeniu piec na gaz miałby być źródłem ciepła w czasie kiedy nie będzie nikogo w domu, natomiast w miarę możliwości ogrzewanie kominkowe byłoby tym podstawowym. O ile fundusze pozwolą to dom zamierzam wyposażyć w rekuperator z odzyskiem ciepła, być może w przyszłości także z GWC. Do ogrzewania CWU myślę o zastosowaniu systemu solarnego. Powierzchnia ogrzewania podłogowego w zasadzie sprowadzi się kuchni, łazienek i korytarza na parterze. Myślałem o systemie składającym się z pieca gazowego kondensacyjnego, kominka z PW, systemu solarów oraz zbiornika buforowego. Zastanawia mnie też możliwość i sens wykorzystania solarów do podgrzewania CO. Czytając różne fora nie mam pewności czy tak rozbudowane rozwiązanie nie jest jakimś tam przedrożeniem. Może zmiast kominka z PW zamontować zwykły kominek i wykorzystać rozprowadzenie ciepła przez rekuperator? Jakie jest Pana zdanie? Co myśli Pan o ofercie Makrotermu? Czy jest ona korzystna cenowo do jakości, czy może można zbudować podobny system, tańszy i nie gorszy? Widzi pan co do Makrotermu to nie mam najlepszego zdania na temat ich kominków są inne i ładniejsze i lepiej dopracowane technicznie natomiast jest jeszcze jeden aspekt sprawy aby był pan zadowolony z instalacji to powinien pan trochę w nią zainwestować piszę tu o odpowiedniej automatyce i materiałach no i jeżeli zamierza pan zastosować bufor to dobrze by było ażeby podłogówka stanowiła 80 -90 procent a jeszcze lepiej 100 procent ogrzewania w domu wtedy tak naprawdę instalacja będzie i energooszczędna i będzie sprawiała satysfakcję w eksploatacji oraz będzie najefektywniej współpracowała z buforem.No i warto zatrudnić instalatora który ma pojęcie o takich instalacjach pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pivkoo 06.10.2010 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Widzi pan co do Makrotermu to nie mam najlepszego zdania na temat ich kominków są inne i ładniejsze i lepiej dopracowane technicznie natomiast jest jeszcze jeden aspekt sprawy aby był pan zadowolony z instalacji to powinien pan trochę w nią zainwestować piszę tu o odpowiedniej automatyce i materiałach no i jeżeli zamierza pan zastosować bufor to dobrze by było ażeby podłogówka stanowiła 80 -90 procent a jeszcze lepiej 100 procent ogrzewania w domu wtedy tak naprawdę instalacja będzie i energooszczędna i będzie sprawiała satysfakcję w eksploatacji oraz będzie najefektywniej współpracowała z buforem.No i warto zatrudnić instalatora który ma pojęcie o takich instalacjach pozdrawiam Co do zatrudnienia instalatora to na pewno o tym pomyślę. Przecież tak jak Pan pisze trzeba w taką instalację zainwestować, więc aby to działało to powinien to skonfigurować ktoś kto wie jak, aby pieniądze nie były wyrzucone w błoto. Co do ogrzewania podłogowego na całości domu może być z tym problem. Po pierwsze ze względu na technologię szkieletu. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale ogrzewanie podłogowe najlepiej sprawuje się wtedy gdy zrobione są wylewki betonowe. Wtedy taka podłoga akumuluje ciepło, a potem je oddaje. W szkielecie z tego co wiem raczej nie robi się wylewek na piętrach. No chyba, że się mylę. Inna sprawa to kwestia pokrycie podłóg. Jak ma się sprawność ogrzewania podłogowego gdy pokryjemy je deską podłogową albo panelami? Biorąc pod uwagę powyższe przeszkody co w takim układzie by Pan zaproponował? Może warto pomyśleć nad jakimś innym alternatywnym rozwiązaniem, które sprawdzi się w takich warunkach. Nie ukrywam, że efektem końcowym ma być praktycznie działanie bezobsługowe systemu (poza kominkiem rzecz jasna bo tam automat przecież nie napali ) i do tego energooszczędne. Może warto wzmocnić stropy dla ogrzewania podłogowego? A może tak ustawić temperaturę podnosząc ją nieznacznie w podłogówce i jednocześnie obniżając w kaloryferach tak, aby system działał w miarę normalnie w połączeniu z buforem, bo jeśli nie bufor to co? Gdzieś w opisie Pana profilu mignął mi Szczecin. Czy działa Pan tylko w jego okolicach czy także w innych częściach kraju np. w okolicach Gdańska? Mam tu na myśli zarówno wykonawstwo jak również projektowanie instalacji, bo rozumiem, że także przy projekcie instalacji trzeba przynajmniej raz się na budowie pojawić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 06.10.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Witam. Na wszystkie Twoje problemy współczesna technologia znalazła już rozwiązanie. Pomysł z podnoszeniem temperatury w podłogówce nie jest za szczęśliwy. Zbyt "gorąca" podłoga przestaje być zdrowa, i przyjemna w użytkowaniu.. Z kolei przewymiarowanie kaloryferów dla obniżenia ich temperatury zasilania wiąże się z pozostawieniem dużych powierzchni ścian specjalnie dla nich. Podłogówka jako taka nie musi być stricte akumulacyjna, - Będziesz miał przecież bufor i to on będzie głównym akumulatorem energii. W swoim domu na piętrze nie musisz specjalnie robić ciężkiego stropu pod podłogówkę. Wystarczy zastosować technologię suchego jastrychu. Przy ogrzewaniu podłogowym z paneli bym zrezygnował, ale z deską warstwową nie ma żadnego problemu. Trzeba tylko jej ułożenie przewidzieć na etapie projektu żeby odpowiednio dobrać moc. I na koniec ciekawostka. Są kominki odpalane na pilota, więc swoje marzenie o pełnej automatyce możesz zrealizować. Inna kwestia - za jakie pieniądze. Bo taki komfort niestety tani nie jest. Ale jak ktoś powiedział - marzenia kosztują . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 06.10.2010 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Co do zatrudnienia instalatora to na pewno o tym pomyślę. Przecież tak jak Pan pisze trzeba w taką instalację zainwestować, więc aby to działało to powinien to skonfigurować ktoś kto wie jak, aby pieniądze nie były wyrzucone w błoto. Co do ogrzewania podłogowego na całości domu może być z tym problem. Po pierwsze ze względu na technologię szkieletu. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale ogrzewanie podłogowe najlepiej sprawuje się wtedy gdy zrobione są wylewki betonowe. Wtedy taka podłoga akumuluje ciepło, a potem je oddaje. W szkielecie z tego co wiem raczej nie robi się wylewek na piętrach. No chyba, że się mylę. Inna sprawa to kwestia pokrycie podłóg. Jak ma się sprawność ogrzewania podłogowego gdy pokryjemy je deską podłogową albo panelami? Biorąc pod uwagę powyższe przeszkody co w takim układzie by Pan zaproponował? Może warto pomyśleć nad jakimś innym alternatywnym rozwiązaniem, które sprawdzi się w takich warunkach. Nie ukrywam, że efektem końcowym ma być praktycznie działanie bezobsługowe systemu (poza kominkiem rzecz jasna bo tam automat przecież nie napali ) i do tego energooszczędne. Może warto wzmocnić stropy dla ogrzewania podłogowego? A może tak ustawić temperaturę podnosząc ją nieznacznie w podłogówce i jednocześnie obniżając w kaloryferach tak, aby system działał w miarę normalnie w połączeniu z buforem, bo jeśli nie bufor to co? Gdzieś w opisie Pana profilu mignął mi Szczecin. Czy działa Pan tylko w jego okolicach czy także w innych częściach kraju np. w okolicach Gdańska? Mam tu na myśli zarówno wykonawstwo jak również projektowanie instalacji, bo rozumiem, że także przy projekcie instalacji trzeba przynajmniej raz się na budowie pojawić. Pozdrawiam Co do obszaru działania to w tytule mojego działu jest już jasno określony : WSZYSTKO O KOMINKACH WODNYCH - DORADZTWO MONTAŻ CAŁA POLSKA wyraźnie cała Polska natomiast co do szkieletu to można wybrnąć z sytuacji w następujący sposób parter podłogówka piętro grzejniki miedziano aluminiowe typu regulus dobre do współpracy z zbiornikiem buforowym co do pokrycia podług to zgodzę się z Jani_63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamkostrzyn 10.10.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Witam, takie szybkie pytanie mam, czy w kominku z płaszczem wodnym mogę palić bez podłączonej instalacji C.O. ?Jestem po powodzi, nie mam jeszcze kotła C.O. a robi się już zimno i tak się zastanawiam czy rozpalić czy nie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaroAug 15.10.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 W ciągu następnych 2,3 tygodnii ruszam z budową układu: piec olejowy dwufunkcyjny ACV delta plus kominek CTM 18kw. Całość ma ogrzewać 185m2 w tym około 60m podłogówki (przestrzen otwarta). Prośba o pomoc i rozwianie moich wątpliwości w poniższych kwestiach:• Instalator proponuje mi aby kociol ciagle był wlączony i ewentualnie dogrzewal wode, gdy bedzie taka konieczność czyli pozostawienie sprawy dla autaomatyki pieca. Wiem ze sterownik od kominka ma mozliwość autoamtycznego wylaczenia pieca, gdy temp. osiagnie zakladana wartos na plaszczu. Które rozwiązanie jest bardziej praktyczne i bardziej elastyczne w uzytkowaniu• Czy przy piecu dwufunkcyjnym i opcji zbiornik w zbiorniku istniej mozliwoość zrobienia układu z priorytetem cwu• Czy i w jaki sposób rozwiązać problem sterowania podłogówka Sterownik do kominka nowa Aria z CTM. Dziki bardzo za wszystkie uwagi i spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldirs 17.10.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Remontuję stary dom o pow. ok. 90 m2.Będzie to tzw. „ciepły dom” z maks. Izolacjami.Są to okolice Kołczewa – Międzywodzia .Ma być ogrzewanie podłogowe w łazience a reszta domu parterowego w kaloryfery aluminiowe.Instalacja PEXJestem na etapie poszukiwań zbiornika podziemnego na gaz propan albo (chyba tańszego propan-butan) oraz piecyka gazowego który to będzie pracował jako pomocniczy.Głównym źródłem energii cieplnej ma być kominek z płaszczem wodnym (oglądałem Byrskiego) na płaskiej ścianie (kominie) na środku salonu. Pomocniczo wodę ciepłą będzie podgrzewał w nocy (taryfa nocna) bojler elektryczny.POTRZEBUJĘ:- projekt- poradę co do wyboru (w kominku koniecznie aby szyba się nie brudziła),- wykonastwo (z tym że dobry piec gazowy na już; kominek na potem – z 2-3 m-ce) Proszę o odpowiedź – to samo wysłałem mailemPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarovnik 21.10.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Proszę o pomoc w doborze wymiennika. Wkład o mocy 24kw. Mam wybór między dwoma wymiennikami secespol 31-20 i 31-30. Czy przy jesiennym paleniu wymiennik o mocy 20kw wyrobi w przekazywaniu temperatury do instalacji? Instalacja na rurkach miedż fi18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 26.10.2010 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 generalnie nie poleca się palenia kominka z płaszczem wodnym bez wody chociażby dlatego że wszystkie uszczelnienia hydrauliczne typu pakuły są po takim paleniu do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 26.10.2010 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 W ciągu następnych 2,3 tygodnii ruszam z budową układu: piec olejowy dwufunkcyjny ACV delta plus kominek CTM 18kw. Całość ma ogrzewać 185m2 w tym około 60m podłogówki (przestrzen otwarta). Prośba o pomoc i rozwianie moich wątpliwości w poniższych kwestiach: • Instalator proponuje mi aby kociol ciagle był wlączony i ewentualnie dogrzewal wode, gdy bedzie taka konieczność czyli pozostawienie sprawy dla autaomatyki pieca. Wiem ze sterownik od kominka ma mozliwość autoamtycznego wylaczenia pieca, gdy temp. osiagnie zakladana wartos na plaszczu. Które rozwiązanie jest bardziej praktyczne i bardziej elastyczne w uzytkowaniu • Czy przy piecu dwufunkcyjnym i opcji zbiornik w zbiorniku istniej mozliwoość zrobienia układu z priorytetem cwu • Czy i w jaki sposób rozwiązać problem sterowania podłogówka Sterownik do kominka nowa Aria z CTM. Dziki bardzo za wszystkie uwagi i spostrzeżenia. wysłałem info na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 26.10.2010 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Proszę o pomoc w doborze wymiennika. Wkład o mocy 24kw. Mam wybór między dwoma wymiennikami secespol 31-20 i 31-30. Czy przy jesiennym paleniu wymiennik o mocy 20kw wyrobi w przekazywaniu temperatury do instalacji? Instalacja na rurkach miedż fi18. raczej secespol 31-30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarovnik 03.11.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 raczej secespol 31-30 A czy jest jakaś zależność: mniejszy wymiennik - zmniejszenie mocy wodnej kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 03.11.2010 23:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 A czy jest jakaś zależność: mniejszy wymiennik - zmniejszenie mocy wodnej kominka? nie zmniejszenie mocy kominka a raczej zbyt niska wydajność wymiennika do przekazywania mocy płaszcza wodnego kominka do instalacji a co z tym idzie możliwość gotowania się wody w płaszczu kominka na skutek przegrzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarovnik 05.11.2010 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 nie zmniejszenie mocy kominka a raczej zbyt niska wydajność wymiennika do przekazywania mocy płaszcza wodnego kominka do instalacji a co z tym idzie możliwość gotowania się wody w płaszczu kominka na skutek przegrzania Dzięki szczególnie za zwrócenie uwagi na możliwość zagotowania wody w kominku. Czy mógłbyś wyjaśnić potrzebę stosowania zaworów odpowietrzających przy gotowych zestawach wymiennikowo-pompowych. Wydaje mi się że są bezużyteczne w sytuacji kiedy wymiennik umieszczony jest poniżej kominka np. w kotłowni (piwnica). Mam wątpliwości co do rozmieszczenia odpowietrzników. Czytałem o problemach z działaniem odpowietrzników po zamontowaniu w obudowie kominka - na przyłączach w obudowie kominka ze względu na wysoką temperaturę, - przy zestawie wymiennikowym ze względu na zaciąganie powietrza spowodowane bliskim umieszczeniem pompy. Jakie jest twoje zdanie? Ja osobiście zastanawiam się czy nie podłączyć w obiegu kominka separatora powietrza który to skutecznie odpowietrza instalacje solarne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcosvir 30.11.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Witam po raz pierwszy jako że jestem Tu "nowy" Uprzejmie proszę o pomoc w doborze kominka z płaszczem wodnym:- montowany jako główne źródło zasilania- dom parterowy 101m kw. użytkowej powierzchni, 3m wysokości, budynek nowy (gazobeton + styropian 16 cm)- ogrzewanie grzejnikowe- Służyć ma do CO + CWU- w projekcie domu wyliczono ze dla zabezpieczenia zapotrzebowania na ciepło potrzebny jest piec gazowy 24kW- Dla ogrzewania konwekcyjnego zapotrzebowanie na moc cieplną wynosi ok 6kW- W odniesieniu do kubatury ogrzewanej = 25,1W/m sześcienny.-Zapotrzebowanie na CWU = 11kW Wybaczcie dużo danych ale nie jestem pewien co istotne a co nie. Z góry dzięki za szybką pomoc. Pozdr.Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 30.11.2010 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Witam po raz pierwszy jako że jestem Tu "nowy" Uprzejmie proszę o pomoc w doborze kominka z płaszczem wodnym: - montowany jako główne źródło zasilania - dom parterowy 101m kw. użytkowej powierzchni, 3m wysokości, budynek nowy (gazobeton + styropian 16 cm) - ogrzewanie grzejnikowe - Służyć ma do CO + CWU - w projekcie domu wyliczono ze dla zabezpieczenia zapotrzebowania na ciepło potrzebny jest piec gazowy 24kW - Dla ogrzewania konwekcyjnego zapotrzebowanie na moc cieplną wynosi ok 6kW - W odniesieniu do kubatury ogrzewanej = 25,1W/m sześcienny. -Zapotrzebowanie na CWU = 11kW Wybaczcie dużo danych ale nie jestem pewien co istotne a co nie. Z góry dzięki za szybką pomoc. Pozdr. Marcin Witam co do mocy kominka to dobrym kominkiem byłby kominek 18 kw o odpowiedniej konstrukcji (kominek bezrusztowy) z doprowadzeniem powietrza do paleniska oraz sterowaniem dopływem tegoż powietrza przez przepustnicę sterowaną elektrycznie przez automatykę dobrze ażeby miał wyłożenie paleniska szamotem oraz podwójną szybę nie chciałbym na forum uprawiać reklamy dlatego co do producenta odpowiem ci na wiadomość prywatną pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcosvir 30.11.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Dziekuję Ci bardzo. Czekam na wiadomość Priv. Czym więcej informacji tym dla mnie lepiej (czytaj prostym językiem ) Pozdr. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcosvir 30.11.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Witaj, Ostatnie pytania: - jakie znaczenie mają szamoty- co się dzieje jeśli zamiast 18 włożę wkład 24? Dzieki,M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 04.12.2010 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Witaj, Ostatnie pytania: - jakie znaczenie mają szamoty - co się dzieje jeśli zamiast 18 włożę wkład 24? Dzieki, M Generalnie intencja producentów jest taka aby podwyższać temperaturę w palenisku co daje wyższą sprawność kominka i brak brudzenia szyby w kominku moc 24 w też nie zrobi krzywdy instalacji przy właściwym montażu i zastosowaniu zbiornika akumulacyjnego oraz odpowiedniej automatyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts