mariobros35 20.03.2011 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Witam napewno warto się zastanowić nad takim rozwiązaniem nie uzależniają się państwo od jednego żródła paliwa w piecu z podajnikiem można spalać ekogroszek czy pelet natomiast w kominku z płaszczem drewno jeżeli już to warto zainwestować w dobry wkład np Westa firmy Lazar.Co do instalacji to musi być wykonana w przemyślany sposób przez doświadczonego instalatora ktury wie co robi mogę się podjąć wykonania instalacji wod-kan c.o i kotłowni z piecem z podajnikiem i kominkiem z płaszczem w tym celu proszę o przesłanie rzutów kondygnacji budynku na mejla : [email protected] pozdrawiam Kuleta Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robercik72 31.03.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Ja na etapie budowy domku zleciłem opracowanie indywidualnej instalacji c.o. (ogrzewanie podłogowe na parterze a na poddaszu tradycyjne kaloryfery) i c.w.u. (300 litrowy zasobnik ciepłej wody wspomagany pompą obiegową) wykorzystującej kilka źródeł zasilania - zdecydowałem się na kominek z płaszczem wodnym wspomagany przez nowoczesny kocioł gazowy i instalację solarną. Firma wykonała stosowną instalację - zamontowano kominek wraz z 300 litrowym zasobnikiem ciepłej wody i przygotowano konieczne przyłącza gotowe do późniejszego podłączenia kotła gazowego i instalacji solarnej. Po około 2 latach użytkowania okazało się iż sam kominek nie sprawdza się w 100%. Ma swoje wielkie zalety (niskie koszty ogrzewania) ale i wady w użytkowaniu m.in. przy bardzo niskich temp. zewnętrznych konieczność dość częstego dokładania drewna lub innego wkładu (średnio raz na 3-5 godz.), brak pełnej kontroli temperatury w poszczególnych pomieszczeniach, nie da się całkowicie wyeliminować dymu i pyłu w trakcie dokładania wsadu z pomieszczenia gdzie jest zlokalizowany kominek (w moim przypadku salon), zaś w okresie letnim w celu ogrzania wody użytkowej konieczne jest "palenie w kominku" ... Ufff ... w salonie upał a tutaj dochodzi jeszcze żar kominka ... Zacząłem się więc rozglądać za instalacjami solarnymi oraz kotłem gazowym. Ponieważ sprawność solarów w okresie zimowym jest niewielka ich wykorzystanie do ogrzania domku i c.w.u. jest wówczas znikoma. Po wysłuchaniu opinii i doświadczeń innych i przeprowadzeniu własnej kalkulacji doszedłem do sedna sprawy - czas zwrotu instalacji solarnej, nawet przy uwzględnieniu dotacji, która w ostatecznym rozrachunku spada do jakiś 25-30% - jest dla mnie zbyt długi. Poza tym te minimum 10 tyś zł jakie musiałbym wydać za instalacje solarną jak przeznaczę zakup lepszego kotła gazowego to niewydane środki starczą na dobrych kilka lat. Tak więc decyzja poparta własnym doświadczeniem może być tylko jedna - instalacja kotła gazowego, jako alternatywa i uzupełnienie dla kominka z płaszczem wodnym. Jeśli kogoś to interesuje to więcej o tym napisałem na swoim blogu - http://mojwymarzonydomek.blogspot.com/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 15.04.2011 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 (edytowane) Odświerzam temat może ktoś będze chciał zasiengnąć porady a poniżej zdjęcie wykonanej przezemnie kotłowni z akumulacją ciepła:http://fotoo.pl/zdjecia/files/2011-04/2f67484c.jpg Edytowane 15 Kwietnia 2011 przez mariobros35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 30.04.2011 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 zapraszam też na mojego bloga: http://ogrzewanie-kominkiwodne.blogspot.com/ na kturym poruszam tematy związane z ogrzewaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EC-E1 30.04.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Witam. Mam pytanie czy rurki miedziane ktore dochodzą do kominka z pw a sa narazone na wysoką temp. lutuje sie normalnie czy jest jakis inny system łączenia tych elementów?dziekuje za podpowiedz i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 01.05.2011 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Normalnie skręcane jak przy piecu opalanym paliwami stałymi . Pierwsze łączenie "na gwint" potem już mogą być lutowane . W dobrym wkładzie kominkowym jest chłodnica i temperatury wody w płaszczu nie przekraczają 96*C . Zobacz na naszej stronie przekrój wkładu kv 6.6.2 TV lub kv 075W są tam pokazane chłodnice . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EC-E1 01.05.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Dziękuje za informację i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 03.05.2011 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 tak jak napisał poprzednik normalnie lutowane na lut miękki czyli stop cyny temperatura takiego połączenia nie osiągnie nigdy progu rozlutowania bowiem stale będzie chłodzona wodą czyli max co osiągnie to 95 stopni próg gotowania się wody.Pozdawiam mistrza zduńskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieprzemakalny 09.05.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 prosze o dobór odpowiedniego ogrzewania: - mieszkanie 50 m2 - dostepne media: prad 400v ( i nic wiecej) - w planach adminisracji woda miejska c.o. - mozliwosc instalacji kominka - ogrzewania podlogowego lub grzejnikowego - ograniczone srodki max do 10tys zł Poprosze o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benior 10.05.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Witam,Bardzo prosimy o radę jaki kominek oraz solary i co jeszcze będzie potrzebne aby hulało i w domku było ciepło.Chciałbym grzać się głównie kominkiem z płaszczem wodnym i dodatkowo aby to było spięte z solarami. Już wiem, że to da się spiąć i wzajemnie będzie się wspomagało. Na parterze myślę o ogrzewaniu podłogowym w salonie kuchni w łazienkach i garderobie, na poddaszu korytarz i łazienkę. Wszędzie dodatkowo grzejniki. Nie wiem czy w sypialni i pokojach robić podłogówkę. Oczywiście chcę mieć jeszcze wodę ciepłą do mycia a dodatkowo pod ciepłą wodę chcę wpiąć pralkę i zmywarkę aby zaoszczędzić na prądzie. Projekt jaki wybrałem to NIKE III - 125m, http://www.dobredomy.pl/projekt/nikeIII/lustro Teraz pytanie ile powinno być solarów? Jaki kominek wybrać? I słyszałem opinię, że lepiej zamontować dwa mniejsze wymienniki ciepła niż jeden duży, prawda to? Czy z kominka z PW można jeszcze odprowadzić jeszcze cieple powietrze w inne pomieszczenia nie musi być wszędzie.Jestem dopiero w fazie projektowania i wszystkie możliwości są do przyjęcia.Z portfelem oczywiście nie za bogato i chciałbym rozwiązanie w miarę tanie. Z góry dziękuje za odpowiedź PozdrawiamBernard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 11.05.2011 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 to co przychodzi mi na myśl to ogrzewanie podłogowe wodne do tego zbiornik akumulacji ciepła nieduży około 400 l włożona do niego grzałka na 400 v w 2 taryfie oraz podpięty do bufora kominek z płaszczem najmniejsze mocowo jakie wykonują to lechma 8 kw narożnikowe link:http://allegro.pl/wklad-kominkowy-do-co-lechma-pl-190-korner-promo-i1585998859.html oraz do tego podpięte z bufora ogrzewanie podłogowe po całości mieszkania z sterowaniem pogodowym wodę można również uzyskać z bufora przepuszczając zimną wodę przez drugą z wężownic ktura jest w buforze i uzyskamy na wylocie ciepłą ale myślę że trudno będzie się zmieścić w 10 tyśiącach sam kominek 3660 zł do tego bufor około 3500 zł do tego sterowanie z przepustnicą do kominka i pompki około 1500 zł rury do powietrza i spalinowe do kominka 500 zł to już jest 9000 zł a gdzie materiały na ogrzewanie podłogowe orurowanie hydrauliczne kominka miedz wylewka na ogrzewanie robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 11.05.2011 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 (edytowane) Witam, Bardzo prosimy o radę jaki kominek oraz solary i co jeszcze będzie potrzebne aby hulało i w domku było ciepło. Chciałbym grzać się głównie kominkiem z płaszczem wodnym i dodatkowo aby to było spięte z solarami. Już wiem, że to da się spiąć i wzajemnie będzie się wspomagało. Na parterze myślę o ogrzewaniu podłogowym w salonie kuchni w łazienkach i garderobie, na poddaszu korytarz i łazienkę. Wszędzie dodatkowo grzejniki. Nie wiem czy w sypialni i pokojach robić podłogówkę. Oczywiście chcę mieć jeszcze wodę ciepłą do mycia a dodatkowo pod ciepłą wodę chcę wpiąć pralkę i zmywarkę aby zaoszczędzić na prądzie. Projekt jaki wybrałem to NIKE III - 125m, http://www.dobredomy.pl/projekt/nikeIII/lustro Teraz pytanie ile powinno być solarów? Jaki kominek wybrać? I słyszałem opinię, że lepiej zamontować dwa mniejsze wymienniki ciepła niż jeden duży, prawda to? Czy z kominka z PW można jeszcze odprowadzić jeszcze cieple powietrze w inne pomieszczenia nie musi być wszędzie. Jestem dopiero w fazie projektowania i wszystkie możliwości są do przyjęcia. Z portfelem oczywiście nie za bogato i chciałbym rozwiązanie w miarę tanie. Z góry dziękuje za odpowiedź Pozdrawiam Bernard Witam pierwsze spostrzeżenie co do pralki to czy zastanowił się pan że płukanie w pralce zachodzi w zimnej wodzie a nie w ciepłej więc nie wszystkie pralki da się tak podłączyć tylko takie gdzie jest przyłącze do zimnej i ciepłej wody i to pralka decyduje jaką w danej chwili pobrać czy ciepłą do prania czy zimną do płukania takie stwierdzenie na początek a teraz przejdę do sedna sprawy tak jak pan napisał da sie spiąć ale trzeba to zrobić mądrze i z głową po pierwsze radził bym w całym domu podłogówkę a kominek przypiąć do instalacji poprzez bufor ciepła pozwoli to po pierwsze na korzystanie z kominka na najwyższych sprawnościach czyli brak sadzy w kominku jak i na szybie kominka palenie w kominku na maxsa czyli na 80-85 stopni przez 3-4 godzin i odbieranie ciepła przez 12 - 18 godzin po wygaśnięciu w kominku przy czym warunkiem jest podłogówka na całości domu no może 2 -3 grzejniki drabinkowe w łazienkach dlaczego zapyta pan ano dlatego że podłogówka wolniej wystudzi bufor niż grzejniki podłogówka pobiera z bufora 25 stopni grzejniki 70 stopni .Można też zastosować solary tylko do podgrzania wody ale też do wspomagania c.o przypinając je do bufora ciepła przez wężownicę i jeżeli chodzi o podgrzewanie wody wystarczy solar 40 rurowy to w przypadku podgrzewania wody c.u.w i wspomagania c.o potrzeba zestawu 120 - 150 rór próżniowych co do rozprowadzenia ciepłego powietrza z kominka z płaszczem to będzie mocno ograniczone dlatego że 80 % ciepła taki kominek daje do wody a tylko 20 procent do otoczenia i to głównie przez szybę jedynie co możemy odzyskać to ciepło pochodzące z rury spalinowej łączącej kominek z kominem jagby miał pan dalsze pytania to proszę o kontakt mejlowy [email protected] mogę się też podjąć wykonania takiej instalacji u pana pozdrawiam Edytowane 11 Maja 2011 przez mariobros35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benior 11.05.2011 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Dziękuję za odpowiedź, co do pralki to domyślam się, że trzeba jakąś specjalnie przystosowaną ale to na razie zostawiam na boku. Co do podłogówki wszędzie w każdym pomieszczeniu to czy przypadkiem nie muszę z góry założyć gdzie jaki mebel będzie stał? aby niepotrzebnie ich nie grzać i ewentualnie ich nie uszkodzić i czy pod łóżkiem to też dobre rozwiązanie?. Nie bardzo rozumiem wszystkie skróty np. c.u.w. Tak bardziej dla mnie łopatologicznie, ile trzeba solarów trzeba zainstalować aby w okresie niepalenia w kominku wystarczyło ciepłej wody. Jest nas troje ale wolę myśleć z zapasem wiec powiedzmy na 5 osób. Ile tak realnie można odzyskać ciepła z rury spalinowej i skoro ma być palone 3-4godziny to nie kalkuluje się wszędzie rozprowadzać tylko do łazienek i na przedpokój. Czy wystarczy ciepła aby ogrzać, dogrzać ok. 30m Na razie piszę tutaj może inni skorzystają bo sam zanim cokolwiek napisałem czytałem i czytałem i czytałem, ludzie mają ciekawe pomysły jak i problemy a co do współpracy będziemy rozmawiali na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 11.05.2011 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 (edytowane) c.u.w to skrut ciepła woda urzytkowa co do mebli to nie jest istotne bo podłogówkę rozkłada sie po całości pomieszczenia niech pan sobie wobrazi że zaplanuje pan takie a nie inne ustawienie mebli a po kilku latach żona zażądzi przemeblowanie i tam grzie stał mebel już jego nie będzie a tam gdzie pierwotnie go nie było stanie taki mebel jedynie gdzie to się robi to łazienki gdzie sie nie robi przemeblowań.Jeżeli chodzi tylko o ciepłą wodę to tak jak pisałem zestaw 40 rurowy solary prózniowe i zbiornik 300 l powinien bezproglemowo wystarczyć co do kontaktu to wolał bym na mejla nie wszystko da się przesłać na p.w np: schemat instalacji Edytowane 11 Maja 2011 przez mariobros35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benior 11.05.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 o to przemeblowywanie właśnie chodzi bo wiem, że żonka na pewno nakaże zmianę a ja jestem uległy i grzecznie poprzenoszę Pytanie brzmi czy to nie szkodzi meblom i jak się śpi nad takim orurowaniem bo spotkałem się z opinią, że tworzy się w ten sposób żyłę wodną i później ludzie się nie wysypiają. Czy zbiornik 300litrów na pewno wystarczy do skumulowania odpowiedniej ilości ciepła aby oddał je jak pojadę do pracy na cały dzień? We wcześniejszych postach czytałem o zbiornikach 1000L. A i jeszcze jedno co z tymi dwoma zbiornikami mniejszymi zamiast jednego dużego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benior 11.05.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 A może ktoś napisze kto ma ogrzewanie podłogowe również w sypialni i pod łóżkiem jak to wygląda w praktyce.Chodzi mi czy nie jest za gorąco i czy się wysypiacie no i ten mit o żyle wodnej....Czy meble głównie drewniane a coraz częściej psełdo drewniane się nie rozsychają czy coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 02.06.2011 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 wolne terminy Czerwiec - Śierpieńzakres prac: - kominki z płaszczem wodnym - Instalacje kanalizacyjne wewnętrzne - Instalacje wodne z tworzyw sztucznych i miedzi - Instalacje centralnego ogrzewania - Wodne ogrzewanie podłogowe - Termy elektryczne pojemnościowe - Termy gazowe - Kotłownie gazowe - Kotłownie olejowe - Hydrofory - Zestawy hydroforowe - Pompy obiegowe - Programatory - Sterowniki - Elektroniczne sterowania kotłowni - Podłączenia wymienników basenowych - Kompleksowe remonty instalacji sanitarnych - Konserwacje instalacji w budynkach mieszkalnych - Kolektory słoneczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mawram 20.07.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 wolne terminy Czerwiec - Śierpień zakres prac: - kominki z płaszczem wodnym witam, chcialem prosic o rade oraz ewentualna oferte na instalacje systemu kominka z PW do istniejacej instalacji co. mam zamiar zainstalowac szeroki komiek z PW 1 -1,15 m szerokosci calego wkladu - szyba plaska wybieram pomiedzy kratki mila gilotyna 24kW merkury cosmo wh bis 19,5kW ostatnio po rozmowie z kolega ,ktory preferuje spartherma - Varia H2oXL lub XXL cena jednak jest zabójcza zalozenia: alternatywne źródło ogrzewania dla bezpieczeństwa ( caly dom w podlogowce) korzystanie w większosci czasu dla przyjemności wieczornego ognia (2-3 godz. /dzien w sezonie grzewczym) a przy okazji wykorzystanie energii, magazynowania w buforze 750-1000l? nie znalazłem opini na temat mili gilotyny jak rowniez na temat merkurego ze slyszenia nie najlepsze opinie o kratki. dlatego prosze o porade , ktory jest majbardziej optyamlny, najmiej awaryjny, najmniej sie brudzi? czy spartherm jest rzeczywiscie wart swojeje ceny zakladajac ,ze nie jest to glowne źródlo ogrzewania lub moze propozycje plaskiego szerokiego kominka z PW otwieranego do gory? a może system Aquabox i korzystanie z temperatury spalin? nie wiem tylko czy moc i sprawnosc podawane przez producenta są prawdziwe pzdr i dzikeuje za pomoc [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 20.07.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 czy spartherm jest rzeczywiscie wart swojeje ceny zakladajac ,ze nie jest to glowne źródlo ogrzewania lub moze propozycje plaskiego szerokiego kominka z PW otwieranego do gory? a może system Aquabox i korzystanie z temperatury spalin? nie wiem tylko czy moc i sprawnosc podawane przez producenta są prawdziwe pzdr i dzikeuje za pomoc [email protected] Ja tez nie wiem ale niebawem się dowiem. https://picasaweb.google.com/radzio76/12042011SparthermWKoncuStanaNaSwoimMiejscu8OsobMiaOProblemPodniescGada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mawram 21.07.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Ja tez nie wiem ale niebawem się dowiem. https://picasaweb.google.com/radzio76/12042011SparthermWKoncuStanaNaSwoimMiejscu8OsobMiaOProblemPodniescGada wow, wyglada super ze zdjec to kominek z Aquaboxem, sam sie nad tym zastanawialem tylko jestem ciekawy czy ma to odpowiednia sprawnosc. mam nadzieje ,ze bedzie ok. jezeli nie byloby probelmu to prosze podeslij na priva koszt Twojej instalacji. pzdr i dzieki marel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts