f.5 21.07.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Sprawa całkiem prosta kominek w zaleznosci od zapotrzebowania ja wybrałem varię bh bo taki mi odpowiadał liczą za to 14 ooo aqabox około 7000 do tego instalacja w miedzi 1000 musisz liczyc zasobnik mam viessmanna 400 litrow 5000 do tego jakis regulator i podłączenie płaciłem 1500 i specjalny regulator podtrzymania temperatury powrotu z viessmanna nie wiem ile kosztuje ale tez niemało:) ogolnie kwot juz nie liczę bo o to nie chodzi. Moj instalator twierdzi ze moc boxa wystarczy aby zasilic moją górną podłogówkę mam jakies 30 m3 na górzea doł ogrzeje kominek. Instalatorzy z forum twierdzą ze box nie da rady nic ogrzac - jak będzie zobaczymy jestem w stanie na własnej skorze to sprawdzic. do bufora mam tez wpięte kolektory prozniowe i mam nadziej zimą też cos odzyskac z tego. na przykład dzis nie było słonca a na kolektorze na czujniku mialem 50 st.C a jak bedzie zobaczymy pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 24.07.2011 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 witam, chcialem prosic o rade oraz ewentualna oferte na instalacje systemu kominka z PW do istniejacej instalacji co. mam zamiar zainstalowac szeroki komiek z PW 1 -1,15 m szerokosci calego wkladu - szyba plaska wybieram pomiedzy kratki mila gilotyna 24kW merkury cosmo wh bis 19,5kW ostatnio po rozmowie z kolega ,ktory preferuje spartherma - Varia H2oXL lub XXL cena jednak jest zabójcza zalozenia: alternatywne źródło ogrzewania dla bezpieczeństwa ( caly dom w podlogowce) korzystanie w większosci czasu dla przyjemności wieczornego ognia (2-3 godz. /dzien w sezonie grzewczym) a przy okazji wykorzystanie energii, magazynowania w buforze 750-1000l? nie znalazłem opini na temat mili gilotyny jak rowniez na temat merkurego ze slyszenia nie najlepsze opinie o kratki. dlatego prosze o porade , ktory jest majbardziej optyamlny, najmiej awaryjny, najmniej sie brudzi? czy spartherm jest rzeczywiscie wart swojeje ceny zakladajac ,ze nie jest to glowne źródlo ogrzewania lub moze propozycje plaskiego szerokiego kominka z PW otwieranego do gory? a może system Aquabox i korzystanie z temperatury spalin? nie wiem tylko czy moc i sprawnosc podawane przez producenta są prawdziwe pzdr i dzikeuje za pomoc [email protected] Witam wysłałem info na mejla pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamso 01.08.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam,Jestem na etapie wyboru wkładu kominkowego z płaszczem wodnym.Powierzchnia do ogrzania to ok. 170 - 180 m2.Instalacja jest wykonana pozostało tylko zamontować kominek i wymiennik płytowy z pompami - układ otwarty, taki zalecał mi mój instalator. Jeśli to możliwe to proszę o radę i pomoc w wyborze wkładu, gdyż każda z odwiedzonych przez mnie hurtowni chwali co innego, a ja wolałbym dokonać dobrego wyboru popartego doświadczeniem fachowca, a nie zdaniem handlowca nastawionego na sprzedaż. Czytając posty doszedłem do wniosku, że kominek musi być wyłożony szamotem lub wermikulitem, z dopływem powietrza z zewnątrz, raczej bez popielnika i fajnie byłoby gdyby szyba była podwójna lub w inny sposób ograniczała nagrzewnie pomieszczenia w którym będzie zamontowany kominek.Chciałbym zmieścić się w budżecie ok. 7 tyś zł. Jakiego producenta wybrać, żeby później nie żałować ? Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 02.08.2011 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Witam każda sroka swój ogon chwali no ale obiektywnie patrząc cechy które podałeś powinien spełniać dobry kominek z płaszczem wodnym nie chciałbym tu uprawiać jakiejś reklamy konkretnego producenta i zaznaczam że jest to moja opinia poparta doświadczeniem zawodowym w takim budżecie a zakładam że chodzi o całość czyli kominek i osprzęt nie masz szans zmieścić się w 7000 osprzęt + porządny kominek za sam kominek dobrej klasy np. Westa Lazar kosztuje około 7000 zł. A jeszcze lepiej jak jest połączona z instalacją za pomocą bufora ciepła pozwala to na zgromadzenie odpowiedniej ilości energii do wykorzystania nawet po wygaśnięciu w kominku. Zajmuję się takimi instalacjami już dłuższy czas i uważam że warto korzyści przeważają i rekompensują początkowe duże nakłady finansowe w razie pytań proszę o kontakt na mejla: [email protected] pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztoftt 13.08.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Witam, Od jakiegoś czasu śledzę na forum informacje dotyczące kominków z płaszczem. W ubiegłym roku wykonałem znajomemu obudowę do kratki MAJA 12kw.Jako że odbywało się to tuż przed zimą, testowaliśmy ostro wkład, potem odwiedzałem go kilkukrotnie i generalnie kominek dał rade. Rachunki za gaz spadły trzykrotnie. Teraz nadeszła pora na montaż kominka u mnie. Domek drewniany, ocieplony około 100m2. do tego 140l CWU. Byłem zdecydowany na taki sam wkład ale.... Pisze Pan o kominkach za 4tys, 7tys zł. Proszę mi napisać w jaki sposób jako użytkownikowi taki wkład zrekompensuje mi większe koszty zakup. Myślę że zainteresuje to spore grono potencjalnych kupujących wachających sie pomiedzy kratki, rohem czy może lechma i jeszcze wyżej... Nie jestem fachowcem w branży kominkowej, zajmuje się wykończeniami więc proszę o wyrozumiałość dla, być może, laickiego pytania.Pozdrawiam, Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztoftt 18.08.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 wszyscy na wakacjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 25.10.2011 23:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 wolne terminy Czerwiec - Śierpieńzakres prac: - kominki z płaszczem wodnym - Instalacje kanalizacyjne wewnętrzne - Instalacje wodne z tworzyw sztucznych i miedzi - Instalacje centralnego ogrzewania - Wodne ogrzewanie podłogowe - Termy elektryczne pojemnościowe - Termy gazowe - Kotłownie gazowe - Kotłownie olejowe - Hydrofory - Zestawy hydroforowe - Pompy obiegowe - Programatory - Sterowniki - Elektroniczne sterowania kotłowni - Podłączenia wymienników basenowych - Kompleksowe remonty instalacji sanitarnych - Konserwacje instalacji w budynkach mieszkalnych - Kolektory słoneczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 22.11.2011 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 wolne terminy grudzień - lutyzakres prac: - kominki z płaszczem wodnym - Instalacje kanalizacyjne wewnętrzne - Instalacje wodne z tworzyw sztucznych i miedzi - Instalacje centralnego ogrzewania - Wodne ogrzewanie podłogowe - Termy elektryczne pojemnościowe - Termy gazowe - Kotłownie gazowe - Kotłownie olejowe - Hydrofory - Zestawy hydroforowe - Pompy obiegowe - Programatory - Sterowniki - Elektroniczne sterowania kotłowni - Podłączenia wymienników basenowych - Kompleksowe remonty instalacji sanitarnych - Konserwacje instalacji w budynkach mieszkalnych - Kolektory słoneczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 02.12.2011 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 wolne terminy grudzień - lutyzakres prac: - kominki z płaszczem wodnym - Instalacje kanalizacyjne wewnętrzne - Instalacje wodne z tworzyw sztucznych i miedzi - Instalacje centralnego ogrzewania - Wodne ogrzewanie podłogowe - Termy elektryczne pojemnościowe - Termy gazowe - Kotłownie gazowe - Kotłownie olejowe - Hydrofory - Zestawy hydroforowe - Pompy obiegowe - Programatory - Sterowniki - Elektroniczne sterowania kotłowni - Podłączenia wymienników basenowych - Kompleksowe remonty instalacji sanitarnych - Konserwacje instalacji w budynkach mieszkalnych - Kolektory słoneczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hollowman 19.02.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Witamjestem na etapie wyboru kominka z płaszczem wodnym, dom 200,9 m2 w tym 170 m2 powierzchni użytkowej z poddaszem i garażem włącznie. Z wzoru, który znalazłem na forum wyszło mi, że powinien to być wkład 17 KW, ale zastawiam się czy będzie to wystarczające. W domu na parterze w salonie i w kuchni jest podłogówka (jakieś 40 m2), pozostałe pomieszczenia są ogrzewane kaloryferami (w tym garaż i poddasze). Kubatura bliźniaka to 480 m2, ściany z pustaków ceramicznych 25 cm ocieplone styropianem 15 cm plus elewacja z tynku. Oczywiście do tego będzie kocioł gazowy w projekcie jest zapis o kotle stojącym Vitola 111 15KW ze zbiornikiem Viessmana 130 dm3. Z uwagi na to, że chciałbym niedługo zacząć coś robić w środku, a gaz będzie podłączony w kwietniu, pomyślałem, że najpierw zamontuje sam kominek i będę nim ogrzewał pomieszczenia i tu mam pytanie czy to dobre rozwiązanie, może jednak trzeba poczekać i zamontować całą instalację czyli kominek i piec? Drugie pytanie jest takie czy podana moc obu urządzeń bedzie wystarczająca? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 21.02.2012 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 witam co do mocy kominka to u pana biorąc pod uwagę że będą grzejniki oraz jeżeli chce pan wykorzystać kominek z płaszczem do grzania wody w zasobniku proponował bym kominek o mocy 22 kw inną sprawą jest piec gazowy nie musi pan stosować takiego jaki jest założony w projekcie i tu znowu jeżeli chce pan podgrzać wodę w zasobniku to odpada kocioł typu lodówka z zintegrowanym zasobnikiem bo nie ma jak włączyć się z obiegiem podgrzewania zasobnika w takim kotle z kominka dlatego proponowałbym kocioł wiszący a zasobnik stojący pod kotłem co do mocy kotła 15 kw powinien dać radę pod warunkiem że te 15 kw to moc na centralne warto też było by się zastanowić nad separacją obiegu podłogowego oraz ogrzewania piętro a parter co da możliwość niezależnego sterowania obiegami parter i piętro i to w algorytmie porodówki .Oczywiście można podpiąć kominek ale trzeba też wykonać kotłownię do współpracy kominka z instalacją można nie instalować samego pieca ale wyprowadzenia trzeba wykonać .Mogę się podjąć wykonania profesjonalnej kotłowni i montażu kominka z płaszczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hollowman 21.02.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Dziękuję za odpowiedź, propozycja kuszącą, ale dzieli nas chyba zbyt wiele kilometrów, żeby to wszystko dograć, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hollowman 22.02.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 instalator doradza mi kominek CTM czy to będzie dobry wybór? ja generalnie myślałem raczej o Hajduku albo Edilkamin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaniaania 23.02.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Witam wysłałem info na mejla pozdrawiam Witam, Ja też poproszę , mam taki sam problem, potrzebuję kominka z płaszczem wodnym , moc od 24, z dużym przeszkleniem od 90 cm. Pozdrawiam, Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 28.02.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Witam.Prosze o podpowiedź. Buduję o powierzchni użytkowej 155 metrów. Kolektory próżniowe do ciepłej wody w sezonie letnim i przejćiowym, piec wszystkopalny na zimę i do tego chcę kominek z płaszczem wodnym. Co polecicie ? Zadaniem kominka to centralne ogrzewanie plus ciepła woda... Chodzi mi o jak najlepszy stosunek ceny do jakości... dziękuję i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 10.03.2012 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Dziękuję za odpowiedź, propozycja kuszącą, ale dzieli nas chyba zbyt wiele kilometrów, żeby to wszystko dograć, pozdrawiam. przepraszam za długa nieobecność na forum byłem na wyjeżdzie w Gdańsku tagrze jak pan widzi odległość nie stanowi dla mnie przeszkody pracowałem też i dalej bo w Warszawie czy w Ostrowcu Świętokrzyskim około 700 km od mojego miejsca zamieszkania i wszystkie kotłownie działaja bezawaryjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 10.03.2012 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 instalator doradza mi kominek CTM czy to będzie dobry wybór? ja generalnie myślałem raczej o Hajduku albo Edilkamin ctm raczej mała komora załadowcza Hajduk dobra konstrukcja i sprawdzona Edilkamin równierz byle nie z szybą teapezową łączoną na dotyk z 3 szyb powoduje to że nie jesteśmy precyzyjnie wyregulować dawki powietrza do paleniska bo szczelinami pomiędzy szybami przedostaje sie powietrze nawet wtedy kiedy automatyka już je zamknie dobrą i niedrogą konstrukcją jest też pama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 10.03.2012 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Witam, Ja też poproszę , mam taki sam problem, potrzebuję kominka z płaszczem wodnym , moc od 24, z dużym przeszkleniem od 90 cm. Pozdrawiam, Ania jak wyżej edilcamin, hajduk, pama to dobre konstrukcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 10.03.2012 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Witam. Prosze o podpowiedź. Buduję o powierzchni użytkowej 155 metrów. Kolektory próżniowe do ciepłej wody w sezonie letnim i przejćiowym, piec wszystkopalny na zimę i do tego chcę kominek z płaszczem wodnym. Co polecicie ? Zadaniem kominka to centralne ogrzewanie plus ciepła woda... Chodzi mi o jak najlepszy stosunek ceny do jakości... dziękuję i pozdrawiam, Nie jest łatwe połączenie tych żródeł ciepła w całość dobrze i sprawnie funkcjonującą proponuję swoją ofertę wykonania instalacji c.o i wod-kan oraz kotłowni i kominka oraz odpowiedniej automatyki w razie zainteresowania proszę o kontakt mejlowy: [email protected] a dobiorę stosowne rozwiązanie techniczne oraz wycenię instalację po uprzednim wysłaniu rzutów budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 22.03.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Dziękuję bardzo za odpowiedź w drugim temacie, ale tutaj widzę, że jest odpowiedni temat. My jeszcze do kominka mamy kawał czasu, bo dopiero zaliczkowaliśmy działkę, ale lubię wiedzieć już na przód. Tym bardziej, że ten dom to już będzie stały, więc chcę aby był wykonany porządnie, zwłaszcza ogrzewanie. Teraz w obecnym domu mieszkamy 2 lata i widzimy jak źle mamy wykonane ogrzewanie, zwłaszcza podłogówka.Nasz nowy dom będzie parterowy, ma 98m2, podłogówka będzie w kuchni, wiatrołapie, wc, łazience, reszta to grzejniki. Ogrzewanie chcemy gazowe, kominek z płaszczem wodnym i solary na ciepłą wodę. Nie wiem czy to dobre połączenie. Na taki domek taka instalacja ile może nas kosztować, zwłaszcza taki kominek z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts