mariobros35 24.03.2012 00:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Dziękuję bardzo za odpowiedź w drugim temacie, ale tutaj widzę, że jest odpowiedni temat. My jeszcze do kominka mamy kawał czasu, bo dopiero zaliczkowaliśmy działkę, ale lubię wiedzieć już na przód. Tym bardziej, że ten dom to już będzie stały, więc chcę aby był wykonany porządnie, zwłaszcza ogrzewanie. Teraz w obecnym domu mieszkamy 2 lata i widzimy jak źle mamy wykonane ogrzewanie, zwłaszcza podłogówka. Nasz nowy dom będzie parterowy, ma 98m2, podłogówka będzie w kuchni, wiatrołapie, wc, łazience, reszta to grzejniki. Ogrzewanie chcemy gazowe, kominek z płaszczem wodnym i solary na ciepłą wodę. Nie wiem czy to dobre połączenie. Na taki domek taka instalacja ile może nas kosztować, zwłaszcza taki kominek z płaszczem wodnym. co do kominka to 14 kw powinno wystarczyć aż nadto natomiast cała reszta czyli komponęty do połączenoia z instalacją c.o to już inna bajka równiez sama instalacja c.o najlepiej aby była oparta w 100 % na podłogówce a kotłownia wyposażona w bufor ciepła co podnosi koszty inwestycyjne ale daje wymierne kożyści eksplatacyjne w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efka3 27.03.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Witam, Proszę o poradę dotyczącą doboru mocy kominka z PW.Dom parterowy 100 m2 typu stodoła, na całości rozłożona podłogówka, w planie jest ogrzewanie kominkiem z płaszczem + kocioł gazowy lub elektryczny (jeśli rozbudowa sieci gazowej jednak nie dojdzie do skutku) jako wspomaganie ogrzewania + oczywiście bufor max do 800 l - tyle mamy miejsca, żeby go zmieścić i zasobnik na CWU 120 l. Dom posiada również poddasze, na dzień dzisiejszy odizolowane od parteru, z możliwości adaptacji na cele mieszkalne za jakieś X lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 30.03.2012 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Witam, Proszę o poradę dotyczącą doboru mocy kominka z PW. Dom parterowy 100 m2 typu stodoła, na całości rozłożona podłogówka, w planie jest ogrzewanie kominkiem z płaszczem + kocioł gazowy lub elektryczny (jeśli rozbudowa sieci gazowej jednak nie dojdzie do skutku) jako wspomaganie ogrzewania + oczywiście bufor max do 800 l - tyle mamy miejsca, żeby go zmieścić i zasobnik na CWU 120 l. Dom posiada również poddasze, na dzień dzisiejszy odizolowane od parteru, z możliwości adaptacji na cele mieszkalne za jakieś X lat. jeżeli dom ma na parterze 100 m2 natomiast na piętrze drugie tyle pomimo że piętro nieogrzewane a dopiero w planach to dobrał bym kominek na 200 m2 bo jest bufor i nawet jeżeli tylko 100 m2 będze eksplatowane to nie będzie nadprodukcji ciepła przez kominek taki kominek powinien mieć 14 kw - 18 kw mocy płaszcza wodnego no i musi być prawidłowo podłączony do instalacji dobrana w prawidłowy sposób automatyka ktura podsteruje system grzewczy i akumulację ciepła mogę się podjąć złożenia kotłowni jeżeli trzeba to i całego systemu grzewczego pracowałem już w okolicy w Ostrowcu Świętokrzyskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efka3 02.04.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegielka1 12.04.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Witamchciał bym o poradędomek 120m2 będę mieć ogrzewanie gazowe + solary + kominek z płaszczem wodnym ale chciał bym więcej grzać kominkiem wiem ze moc potrzebuje 16-18 kw a moje pytanie jaki kominek najlepiej kupić? Poproszę o link albo nazwę (i też taki do 4-5tys zł) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzego 15.04.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 WitamChciałbym zapytać o opinię nt. połączenia wkładu kominkowego 14 kW, (na którym chcę zamontować wymiennik ciepłej wody firmy kratki)z kotłem olejowym jednofunkcyjnym De dietrich GTU 1203V z wbudowanym zasobnikiem.Opróczo CO dodatkowo chciałbym wykorzystać kominek do ogrzewania CWU. Jaki układ zastosować, w czym magazynować CWU?Prosze o poradę, gdyż nie jestem fachowcem w tej dziedzinie a nie chiałbym niepotrzebnie generować sobie kosztów.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 16.04.2012 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Witam chciał bym o poradę domek 120m2 będę mieć ogrzewanie gazowe + solary + kominek z płaszczem wodnym ale chciał bym więcej grzać kominkiem wiem ze moc potrzebuje 16-18 kw a moje pytanie jaki kominek najlepiej kupić? Poproszę o link albo nazwę (i też taki do 4-5tys zł) Pozdrawiam w tej cenie to raczej nie dostanie pan przyzwoitego wkładu wkłady dobrej klasy zaczynają się od puapu 6000 zł i taki bym pnu polecił byłby to westa lazar lub pama aqarius ważna też jest sama instalacja c.o mądrze wykonana najlepiej podłogówka po całości domu z zbiornikiem akumulacji ciepła np 1000 l i odpowiednią automatyką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 16.04.2012 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam Chciałbym zapytać o opinię nt. połączenia wkładu kominkowego 14 kW, (na którym chcę zamontować wymiennik ciepłej wody firmy kratki) z kotłem olejowym jednofunkcyjnym De dietrich GTU 1203V z wbudowanym zasobnikiem. Opróczo CO dodatkowo chciałbym wykorzystać kominek do ogrzewania CWU. Jaki układ zastosować, w czym magazynować CWU? Prosze o poradę, gdyż nie jestem fachowcem w tej dziedzinie a nie chiałbym niepotrzebnie generować sobie kosztów. Pozdrawiam taki układ nie sprawdzi się panu bowiem moc nakłatki na wylot spalin to około 5 kw a taka moc nie wystarczy na ogrzanie domu lecz co najwyżej na podgrzanie wody w zasobniku najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie pełnowymiarowego kominka z płaszczem wodnym o mocy 15 -20 kw natomiast co do cuw to nie widze problemu można użyć zasobnik od pieca olejowego do podgrzewania wody przez kominek z płaszczem Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez mariobros35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegielka1 18.04.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 ok to jak by pan mógł konkretnie polecić kilka kominków z pw wiem że będzie zbiornik 200-250l, a podłogówka jest i jak coś to też chyba może być kominek mniejszy niż 14kw bo wiem ze max to 18kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 23.04.2012 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 ok to jak by pan mógł konkretnie polecić kilka kominków z pw wiem że będzie zbiornik 200-250l, a podłogówka jest i jak coś to też chyba może być kominek mniejszy niż 14kw bo wiem ze max to 18kw tak jak juz wspominałem pama link: http://pama-kominki.com/index.php/vmchk/Wkłady-kominkowe-z-płaszczem-wodnym.html westa lazar link: http://www.hkslazar.pl/produkty,westa-z-szyba-owalna,16,37.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzego 15.05.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Witam po raz kolejnyChciałbym zapytać jaki powinienem dobrać wymiennik płytowy do wkładu Lechmy 15kW, łączę go z kotłem olejowym de dietrich 20kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 16.05.2012 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Witam powinien pan zastosować wymiennik 15-20 płytowy lepiej 20 płytowy aby był pewien nadmiar mocy co do producenta zalecał bym secespola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzego 19.05.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Mój instalator proponuje mi wymiennik 30 kW. Czy można taki stosować zamiast 20 kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 27.05.2012 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Mój instalator proponuje mi wymiennik 30 kW. Czy można taki stosować zamiast 20 kW? zapewne proponowany wymiennik ma 30 plyt co daje znaczny nadmiar mocy co jest korzystna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 25.06.2012 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 podnoszę temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Multi 01.07.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Witam mam pytanie proszę o opinie na temat kominków Lechma z PW model Standart 15KW, co pan sądzi o tych wkładach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton-mr 14.07.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 Witam!Mam pytanie o wycenę do mariobros35buduje domek systemem kanadyjskim o powierzchni 100m2 (parter z użytkowe poddaszem)do tego jest piwnica ok 50 metrów pod całym domem na wysokość 2.5mJaka jest wycena instalacji z robocizną jeśli do ogrzania planuje kominek z płaszczem wodnym (nie wiem jaki wybrać lazaar westa czy któryś byrski)z buforem 500-1000 litrów oraz ogrzewaniem podłogowym na parterze. Do ogrzania c.w.u. będzie pompa ciepła na powietrze firmy diplex. Budowa w okolicach krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 19.07.2012 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Witam! Mam pytanie o wycenę do mariobros35 buduje domek systemem kanadyjskim o powierzchni 100m2 (parter z użytkowe poddaszem) do tego jest piwnica ok 50 metrów pod całym domem na wysokość 2.5m Jaka jest wycena instalacji z robocizną jeśli do ogrzania planuje kominek z płaszczem wodnym (nie wiem jaki wybrać lazaar westa czy któryś byrski) z buforem 500-1000 litrów oraz ogrzewaniem podłogowym na parterze. Do ogrzania c.w.u. będzie pompa ciepła na powietrze firmy diplex. Budowa w okolicach krakowa. proszę o kontakt na mejla [email protected] i przesłanie rzutów budynku postaram się w miarę szybko skompletować wycenę oraz przedstawić koncepcję ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 07.10.2012 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 podnoszę temat jak wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 19.11.2012 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 jak wyżej podnoszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts