Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WSZYSTKO O KOMINKACH WODNYCH - DORADZTWO MONTAŻ CAŁA POLSKA

Recommended Posts

Dziękuję bardzo za odpowiedź w drugim temacie, ale tutaj widzę, że jest odpowiedni temat. My jeszcze do kominka mamy kawał czasu, bo dopiero zaliczkowaliśmy działkę, ale lubię wiedzieć już na przód. Tym bardziej, że ten dom to już będzie stały, więc chcę aby był wykonany porządnie, zwłaszcza ogrzewanie.

Teraz w obecnym domu mieszkamy 2 lata i widzimy jak źle mamy wykonane ogrzewanie, zwłaszcza podłogówka.

Nasz nowy dom będzie parterowy, ma 98m2, podłogówka będzie w kuchni, wiatrołapie, wc, łazience, reszta to grzejniki. Ogrzewanie chcemy gazowe, kominek z płaszczem wodnym i solary na ciepłą wodę. Nie wiem czy to dobre połączenie. Na taki domek taka instalacja ile może nas kosztować, zwłaszcza taki kominek z płaszczem wodnym.

co do kominka to 14 kw powinno wystarczyć aż nadto natomiast cała reszta czyli komponęty do połączenoia z instalacją c.o to już inna bajka równiez sama instalacja c.o najlepiej aby była oparta w 100 % na podłogówce a kotłownia wyposażona w bufor ciepła co podnosi koszty inwestycyjne ale daje wymierne kożyści eksplatacyjne w przyszłości

• Odpowiedzi 559
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Proszę o poradę dotyczącą doboru mocy kominka z PW.

Dom parterowy 100 m2 typu stodoła, na całości rozłożona podłogówka, w planie jest ogrzewanie kominkiem z płaszczem + kocioł gazowy lub elektryczny (jeśli rozbudowa sieci gazowej jednak nie dojdzie do skutku) jako wspomaganie ogrzewania + oczywiście bufor max do 800 l - tyle mamy miejsca, żeby go zmieścić i zasobnik na CWU 120 l.

Dom posiada również poddasze, na dzień dzisiejszy odizolowane od parteru, z możliwości adaptacji na cele mieszkalne za jakieś X lat.

Witam,

Proszę o poradę dotyczącą doboru mocy kominka z PW.

Dom parterowy 100 m2 typu stodoła, na całości rozłożona podłogówka, w planie jest ogrzewanie kominkiem z płaszczem + kocioł gazowy lub elektryczny (jeśli rozbudowa sieci gazowej jednak nie dojdzie do skutku) jako wspomaganie ogrzewania + oczywiście bufor max do 800 l - tyle mamy miejsca, żeby go zmieścić i zasobnik na CWU 120 l.

Dom posiada również poddasze, na dzień dzisiejszy odizolowane od parteru, z możliwości adaptacji na cele mieszkalne za jakieś X lat.

jeżeli dom ma na parterze 100 m2 natomiast na piętrze drugie tyle pomimo że piętro nieogrzewane a dopiero w planach to dobrał bym kominek na 200 m2 bo jest bufor i nawet jeżeli tylko 100 m2 będze eksplatowane to nie będzie nadprodukcji ciepła przez kominek taki kominek powinien mieć 14 kw - 18 kw mocy płaszcza wodnego no i musi być prawidłowo podłączony do instalacji dobrana w prawidłowy sposób automatyka ktura podsteruje system grzewczy i akumulację ciepła mogę się podjąć złożenia kotłowni jeżeli trzeba to i całego systemu grzewczego pracowałem już w okolicy w Ostrowcu Świętokrzyskim

• 2 weeks później...

Witam

chciał bym o poradę

domek 120m2 będę mieć ogrzewanie gazowe + solary + kominek z płaszczem wodnym

ale chciał bym więcej grzać kominkiem wiem ze moc potrzebuje 16-18 kw

a moje pytanie jaki kominek najlepiej kupić?

Poproszę o link albo nazwę (i też taki do 4-5tys zł)

Pozdrawiam

Witam

Chciałbym zapytać o opinię nt. połączenia wkładu kominkowego 14 kW, (na którym chcę zamontować wymiennik ciepłej wody firmy kratki)

z kotłem olejowym jednofunkcyjnym De dietrich GTU 1203V z wbudowanym zasobnikiem.

Opróczo CO dodatkowo chciałbym wykorzystać kominek do ogrzewania CWU. Jaki układ zastosować, w czym magazynować CWU?

Prosze o poradę, gdyż nie jestem fachowcem w tej dziedzinie a nie chiałbym niepotrzebnie generować sobie kosztów.

Pozdrawiam

Witam

chciał bym o poradę

domek 120m2 będę mieć ogrzewanie gazowe + solary + kominek z płaszczem wodnym

ale chciał bym więcej grzać kominkiem wiem ze moc potrzebuje 16-18 kw

a moje pytanie jaki kominek najlepiej kupić?

Poproszę o link albo nazwę (i też taki do 4-5tys zł)

Pozdrawiam

w tej cenie to raczej nie dostanie pan przyzwoitego wkładu wkłady dobrej klasy zaczynają się od puapu 6000 zł i taki bym pnu polecił byłby to westa lazar lub pama aqarius ważna też jest sama instalacja c.o mądrze wykonana najlepiej podłogówka po całości domu z zbiornikiem akumulacji ciepła np 1000 l i odpowiednią automatyką

Witam

Chciałbym zapytać o opinię nt. połączenia wkładu kominkowego 14 kW, (na którym chcę zamontować wymiennik ciepłej wody firmy kratki)

z kotłem olejowym jednofunkcyjnym De dietrich GTU 1203V z wbudowanym zasobnikiem.

Opróczo CO dodatkowo chciałbym wykorzystać kominek do ogrzewania CWU. Jaki układ zastosować, w czym magazynować CWU?

Prosze o poradę, gdyż nie jestem fachowcem w tej dziedzinie a nie chiałbym niepotrzebnie generować sobie kosztów.

Pozdrawiam

taki układ nie sprawdzi się panu bowiem moc nakłatki na wylot spalin to około 5 kw a taka moc nie wystarczy na ogrzanie domu lecz co najwyżej na podgrzanie wody w zasobniku najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie pełnowymiarowego kominka z płaszczem wodnym o mocy 15 -20 kw natomiast co do cuw to nie widze problemu można użyć zasobnik od pieca olejowego do podgrzewania wody przez kominek z płaszczem

Edytowane przez mariobros35

ok to jak by pan mógł konkretnie polecić kilka kominków z pw

wiem że będzie zbiornik 200-250l, a podłogówka jest

i jak coś to też chyba może być kominek mniejszy niż 14kw bo wiem ze max to 18kw

;)

tak jak juz wspominałem pama link:

http://pama-kominki.com/index.php/vmchk/Wkłady-kominkowe-z-płaszczem-wodnym.html

westa lazar link:

http://www.hkslazar.pl/produkty,westa-z-szyba-owalna,16,37.html

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam!

Mam pytanie o wycenę do mariobros35

buduje domek systemem kanadyjskim o powierzchni 100m2 (parter z użytkowe poddaszem)

do tego jest piwnica ok 50 metrów pod całym domem na wysokość 2.5m

Jaka jest wycena instalacji z robocizną jeśli do ogrzania planuje kominek z płaszczem wodnym (nie wiem jaki wybrać lazaar westa czy któryś byrski)

z buforem 500-1000 litrów oraz ogrzewaniem podłogowym na parterze. Do ogrzania c.w.u. będzie pompa ciepła na powietrze firmy diplex. Budowa w okolicach krakowa.

Witam!

Mam pytanie o wycenę do mariobros35

buduje domek systemem kanadyjskim o powierzchni 100m2 (parter z użytkowe poddaszem)

do tego jest piwnica ok 50 metrów pod całym domem na wysokość 2.5m

Jaka jest wycena instalacji z robocizną jeśli do ogrzania planuje kominek z płaszczem wodnym (nie wiem jaki wybrać lazaar westa czy któryś byrski)

z buforem 500-1000 litrów oraz ogrzewaniem podłogowym na parterze. Do ogrzania c.w.u. będzie pompa ciepła na powietrze firmy diplex. Budowa w okolicach krakowa.

proszę o kontakt na mejla [email protected] i przesłanie rzutów budynku postaram się w miarę szybko skompletować wycenę oraz przedstawić koncepcję ogrzewania

• 2 months później...
  • 1 month później...