mariobros35 30.12.2006 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Co do kominka z płaszczem wodnym to jak najbardziej ma to sens po pierwsze czy instalacja c.o na każde z mieszkań będzie osobna czy wspulna?Mam na myśli czy będą 2 gazowe piece grzecze c.o na oddzielne mieszkania czy jeden wspulny na obydwa mieszkania bo jeżeli jeden piec gazowy i jedna instalacja to i jeden kominek zasada doboru kominka z płaszczem wodnym to 1 kw na 10 m2 powieszchni domu więc można sobie łatwo przeliczyć potrzebną moc wkładów.Osobiście poleciłbym kominek firmy byrski http://www.kominki.byrski.pl z uwagi na dużą rozpiętość mocy kominków i automatykę sterowania dopływem powietrza do spalania zawartą w cenie wkładu.Jnstaluję te kominki już dłuższy czas i nie ma z nimi żadnych problemów eksplatacyjnych. witam. będzie jeden piec na cały budynek , czyli potrzebny jest jeden kominek o mocy nie mniejszej niż 25 kw ? jakie by były orientacyjne koszty zakupu i instalacji takiego kominka ? a jaki drugi kominek " tradycyjny" byś polecił ?[/quote Przepraszam za tak długą zwłokę w odpowiedzi dużo pracy. co do kominka to koszty wyglądaja następująco kominek byrskiego 26 kw z szybą płaską 7198 zł brutto natomiast z szybą panorama 7722,6 zł brutto do tego osprzęt + materiały około 3500 do 4000 zł i moja robocizna 2000 zł natomiast co do drugiego kominka to poleciłbym ci kominek tarnawy dobra jakość za niedużą cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 31.12.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 poprosze o informacje na temat kosztów instalacji:2 solry firmy Roeth, zasobnik 300 L, piec kondensacyjny, kominek z płaszczem wodnym firmy LEDA ze sterownikiem Ledatronic, ogrzewanie podłogowe na powierzchni około 100 m2..kubatura budynku 580 m3 jaka wydajność powinien mieć kominek?jaki jest przyblizony koszt instalacji? czy podjalby sie pan zaprojektowania i wykonania calosc? nasz projekt to emanuela II odbicie lustrzane pozdrawiam,m&k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Violek 01.01.2007 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 Jestem na etapie przerabiania gotowego projektu.Chcielibysmy miec ogrzewanie głownie kominkiem i dodatkowo gazowe(płynny gaz) Zastanawiamy sie czy powinien to być kominek z plaszczem wodnym czy raczej taki z rozprowadzeniem cieplego powietrza? Dom bedzie mial ok 210m2 + garaz jakies 45m(ale nie ogrzewany).Slyszelismy tez ze dobrze byloby sie zdecydowac na rodzaj kominka juz teraz czyli na etapie robienia projektu zeby potem nie bylo problemów. Chcialabym rowniez wiedziec czy mozna np. zrobić ogrzewanie kominkiem ( i jakim?) a do tego piec na "wszystko" i awaryjnie gazowe? Czy to juz zbyt wiele i niepotrzebne koszty? Czy komkiem z rozprowadzeniem powietrza ogrzejemy tez wode do kapieli?Wiadomo chodzi o koszty, szukamy najbardziej ekonomicznych rozwiazań. Bardzo prosze o wszelkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZakWr 02.01.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Zastanawiamy sie czy powinien to być kominek z plaszczem wodnym czy raczej taki z rozprowadzeniem cieplego powietrza? Dom bedzie mial ok 210m2 + garaz jakies 45m(ale nie ogrzewany). Przy 210m2 domu może być trudne rozprowadzenie ciepła do wszystkich pomiesczeń zwłaszcza gdyby miało być dość równomierne. Dużo zależy od kształtu budynku i zabudowy. Łatwiej ogrzewa się przez DGP otwarte przestrzenie, gorzej wiele małych klitek. Wydaje mi się że grawitacyjne rozprowadzenie ciepłego powietrza przy tak duzym domie jest niemożliwe, w grę wchodzi więc wentylator do przesuwania ciepłego powietrza w kanałach a nawet wentylatory. Te zaś zawsze nieco szumią. Rozprowadzenie ciepła przy kominku z płaszczem wodnym jest łatwiejsze ale podczas pracy kominka musi pracować pompa podobnia jak pompa przy piecu CO. Jest to droższa technologia niż rozprowadzenie ciepłego powietrza. Ale za to ciepło jest w całym domu, nie ma też problemów z grzaniem ciepłej wody Slyszelismy tez ze dobrze byloby sie zdecydowac na rodzaj kominka juz teraz czyli na etapie robienia projektu zeby potem nie bylo problemów. Tak, zwłaszcza przy instalacji DGP - gdzieś trzeba te kanały poprowadzić, najlepiej w podwieszonym suficie, ścianie działowej itd. Przy kominku z płaszczem wodnym trzeba przemyśleć gdzie ma być wymiennik ciepła i pompy Oczywiście wszystko mozna zrobić nawet w zamieszkaym budynku ale to jest znaczna rozpierducha Chcialabym rowniez wiedziec czy mozna np. zrobić ogrzewanie kominkiem ( i jakim?) a do tego piec na "wszystko" i awaryjnie gazowe? Czy to juz zbyt wiele i niepotrzebne koszty? Nie ma pieców na wszystko. 3 piece to jednak znacząca przesada. Jezeli ma to być piec na paliwo stałe to można przewidzieć do ogrzewania samej CWU mały gazowy ogrzewacz na LPG w butlach 22kg. Czy komkiem z rozprowadzeniem powietrza ogrzejemy tez wode do kapieli? Są takie rozwiązania że na czopuch i obudowę kominka z DGP nakłada się spiralę z rur miedzianych z pompką obiegową i tym można grzac ciepłą wodę w odpowiednio dużym zbiorniku. ALe to jest jednak rzadko spotykane rozwiązanie także dlatego że ten mini-obieg musi mieć charakter otwarty co moze wymusić użycie zbiornika CWU z dwoma wężownicami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 02.01.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Witam ja tez mam pare pytań dotyczacych kominka oraz spraw związanych z tym. 1. zakupięlm dom w stanie surowym po paru zmianch doszliśmy do wniosku że przeniesiemy kominek! co prawda przeniesliśmy go do innego komina ale ma teraz do dyspozycji dwa kanały 14x14 bez zadnej rury w środku czy taki układ zapwenim mi odpowienia wentylację, z tego co rozmawiałem ze specjalistą od kominków to powiedział zeby wykonac "portki" przed wejściem do komina oraz aby ponad dachem połaczyc oba kominy w jeden! że to będzie ok! żeby juz nic do środka nie wkładac gdyz to jeszcze bardziej ograniczy miejsce w środku (prześwit) 2. kominy sie zaczynaja troche przed sufitem na parterze, nie ma wyczystki, czy musze wykonać rozkucie ścian i zamontowanie rewizji na dole ściany!? czy moge sie obejśc bez tego? 3. mam miec kominek z płaszczem wodnym, połaczony z instalacja gazową (piec Vaillanta) rozumiem że musze zamontowac w sumie trzy pompy obiegowe, jedna do kominka, druga w piecu i trzeci a w obiegu pieca gdyz jak piec nie grzeje to pompka tez nei chodzi! jakie są możliwości sterowania ta trzecia pompą! czy ona ma byc z pięta z pompą od kominka czy całkiem samodzielnie zarządzana! dodatkowo czy powinienem montowac w obiegu pieca dodatkowy zawor odcinajacy doplyw do pieca a równocześnie otwierzajcy kanał zwrotny.... jeżeli tak to co ma sterować tym zaworem!? kolejny sterownik? czy może piec lub układ kominka!? bardzo dizekuje za wyjasnienie tych drobnych moich pytań!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZakWr 02.01.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 co prawda przeniesliśmy go do innego komina ale ma teraz do dyspozycji dwa kanały 14x14 bez zadnej rury w środku czy taki układ zapwenim mi odpowienia wentylację, Niekoniecznie. Dwa kanały 14x14 to nie to samo co komin fi 20 mimo ze powierzchnia przekroju jest większa. jest więcej ścian, wiecej wąskich zbiegów ścian gdzie opory przepływu są dużo większe niż w rurze fi20. Do tego komin wentylacyjny to jednak nie to samo co komin dymowy. Gdy się muruje komin z cegieł to jego powierzchnia jest specjalie wygładzana a całą zaprawę która wystaje do światła komina zbiera się szczególnie dokładnie a dodatkowo komin "przepycha" się klockiem w celu usunięcia zaprawy. Przy kominie wentylacyjnym nikt się aż tak bardzo nie przykłada. Tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=87456&highlight= opisał swoje problemy człowiek który próbuje usuwać dym z pieca 4 kanałami wentylacyjnymi. Takie rozwiązanie to jest proszenie się o kłopoty. Jak już nawet zwalczysz przekrój, brak gładkości w kominie to zaraz może się okazać że kanały nie są szczelne (można kogos zaczadzić), mają za cieńkie ścianki lub zbyt porowatą cegłę i wyziewy z kominka wychodzą przez tynk w ścianie lub kanały są za blisko np więźby i można spowodować pożar. Do tego może wystąpić kłopot z wyziębianiem kanałów i przy rozpalaniu cały syf ze spalin odłoży się w kominie na czym czesto będzie zarabiał kominiarz. z tego co rozmawiałem ze specjalistą od kominków to powiedział zeby wykonac "portki" przed wejściem do komina oraz aby ponad dachem połaczyc oba kominy w jeden! że to będzie ok! A to przypadkiem nie jest ten sam człowiek który ma ci sprzedać kominek? ;0) Bo ani portki ani połączenie wylotów wszystkiego nie załatwi. Ja w każdym razie na pewno przejrzał bym przebieg tego kanału, sprawdził jego szczelność np zapalając w nim gazetę i sprawdzając czy zapach nie przenika do pokojów przyległych do tej wentylacji a na dodatek poprosił bym mistrza komniniarskiego o opinię. Za opinię warto zapłacić wszak to gra o bezpieczeństwo żeby juz nic do środka nie wkładac gdyz to jeszcze bardziej ograniczy miejsce w środku (prześwit) Jeżeli kanały są szczelne to rzeczywiście nie ma co ich wypełniać, ale jeżeli okaże się że są np za blisko więźby to ja bym się zastanowił czy nie dawać wkładu 2. kominy sie zaczynaja troche przed sufitem na parterze, nie ma wyczystki, czy musze wykonać rozkucie ścian i zamontowanie rewizji na dole ściany!? czy moge sie obejśc bez tego? Może się okazać że komin wentylacyjny zaczyna się dopiero pod sufitem a pod nuimi jest pełna ściana i wtedy kucie na nic. Wyczystka nazwana przez ciebie rewizją jest wymagana w polskim prawie i musi znajdować się poniżej wlotu czopucha do komina. Na świecie robi sie to różnie. Zazwyczaj jest dopuszczalne czyszczenie komina przez kominek jednak nie zawsze jest to proste. Np w kominkach wodnych kanały do czopucha są przesłonięte półkami lub kanałami wymiennika ciepła i moze to bardzo utrudniac wycyszczenie. Można niby czyścić przez rewizję w czopuchu tyle że trzeba pamiętac by ją zrobić. Przy takiej rewizji/wyczystce trzeba jaj pilnować bo będzie ona miała tendencję do tracenia szczelności. Jeżeli kominy kończą się wysoko, można rozkuć ścianę i wstawić kawałek stali z wyczystką, można portki wsadzić w komin pod dość ostrym katem i z grubszej rury portek wyprowadzić przy scianie rurę do której na trójniku będzie dochodził czopuch a poniżej zrobić wyczystkę wtedy obejdzie sie bez kucia , wyczystka będzie gdzie trzeba a rurę zasłonisz obudową kominka 3. mam miec kominek z płaszczem wodnym, połaczony z instalacja gazową (piec Vaillanta) rozumiem że musze zamontowac w sumie trzy pompy obiegowe, jedna do kominka, druga w piecu i trzeci a w obiegu pieca gdyz jak piec nie grzeje to pompka tez nei chodzi! jakie są możliwości sterowania ta trzecia pompą! czy ona ma byc z pięta z pompą od kominka czy całkiem samodzielnie zarządzana! A jaka jest to instalacja? Bo kominek w takim przypadku musi być w układzie otwartym więc raczej sprzęgnięcie kominka z układem zamkniętym CO będzie poprzez wymiennik ciepła. Czy pompa pompa obiegowa pieca sama nie pcha ogrzewania w układzie? bo w takim przypadku wystarczyło by wymiennik (obieg odbiorczy) podłączyć na powrót pieca CO i wystarczą wtedy 2 pompki dodatkowo czy powinienem montowac w obiegu pieca dodatkowy zawor odcinajacy doplyw do pieca a równocześnie otwierzajcy kanał zwrotny.... jeżeli tak to co ma sterować tym zaworem!? kolejny sterownik? czy może piec lub układ kominka!? To zalezy czy kominek/wymiennik i piec będą w ukłądzie szeregowym czy równoległym. Samo włączanie trzeciej pompki to banał, robi się to na przekaźniku czy przełączniku dwustanowym. Moze najpierw narysuj schemat obiegów żeby wiedzieć o czym dyskutujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 02.01.2007 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 ZakWr a moze Laskawie założysz własny wontek i wtedy będziesz mógł się na nim wypowiadać te pytania są skierowane do mnie a nie do ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 02.01.2007 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Jestem na etapie przerabiania gotowego projektu. Chcielibysmy miec ogrzewanie głownie kominkiem i dodatkowo gazowe(płynny gaz) Zastanawiamy sie czy powinien to być kominek z plaszczem wodnym czy raczej taki z rozprowadzeniem cieplego powietrza? Dom bedzie mial ok 210m2 + garaz jakies 45m(ale nie ogrzewany). Slyszelismy tez ze dobrze byloby sie zdecydowac na rodzaj kominka juz teraz czyli na etapie robienia projektu zeby potem nie bylo problemów. Chcialabym rowniez wiedziec czy mozna np. zrobić ogrzewanie kominkiem ( i jakim?) a do tego piec na "wszystko" i awaryjnie gazowe? Czy to juz zbyt wiele i niepotrzebne koszty? Czy komkiem z rozprowadzeniem powietrza ogrzejemy tez wode do kapieli? Wiadomo chodzi o koszty, szukamy najbardziej ekonomicznych rozwiazań. Bardzo prosze o wszelkie rady. Violek najbardziej rozpowszechnionym sposobem ogrzewania domu jest kąbinacja kominka z płaszczem wodnym i pieca gazowego zasilanym gazem ziemnym lub propanem-butanem z zbiornika przydomowego wtedy jeżeli jesteście w domu to palicie i piec gazowy jest na postojowym przez czas obrzewania domu poprzez kominek wodny natomiast jeżeli wygaśnie w kominku to automatyka przezemnie wykonana włonczy piec gazowy.Przy 210 m 2 trzeba by było zastosować kominek wodny o mocy 22 kw pociongnoł by on ogrzewanie wody urzydkowej i c.o .Wodę urzydkowa należało by podgrzewać w zbiorniku z wężownicą spiralną do którego byłby przyłonczony również piec gazowy przystosowany do grzania wody w zasobniku.Natomiast dołożyć do tego piec na wszystko można ale to już przerost treści nad formą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 02.01.2007 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 poprosze o informacje na temat kosztów instalacji: 2 solry firmy Roeth, zasobnik 300 L, piec kondensacyjny, kominek z płaszczem wodnym firmy LEDA ze sterownikiem Ledatronic, ogrzewanie podłogowe na powierzchni około 100 m2.. kubatura budynku 580 m3 jaka wydajność powinien mieć kominek? jaki jest przyblizony koszt instalacji? czy podjalby sie pan zaprojektowania i wykonania calosc? nasz projekt to emanuela II odbicie lustrzane pozdrawiam, m&k Co do realizacji to podjołbym się ale na wiosnę bo teraz mam wypełniony grafik zreszta jak większość dobrych fachowców.Jnstalowałewm już wiele kominków z płaszczem wodnym ale z kominkiem firmy leda pierwszy raz się spotykam jeżeli można to prosze o jakiś link do ich strony abym mógł się zapoznać z kominkiem.Co do mocy kominka to na ogół przyjmuje się zasadę doboru kominka 1 kw na 10 m 2 powieszchni domu więc u państwa to by musiało być 17 kw .Nie jestem projektantem mogę jedynie dobrać moc grzejników do metrażu pomieszczeń które maja ogrzewać i wykonać całą instalację w domu wod-kan i c.o z solarami i kominkiem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoo 04.01.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Witaj Mario Pytanie a raczej caly post skierowany jest do Ciebie jako osoby ktora na forum ma troche postow i wyglada z nich ze znasz sie na rzeczy . Jestem tuz przed przygotowaniem instalacji pod kominek z plaszczem, na razie jednak bez samego kominka / wkladu - wzgledy finansowe, chcialbym wszystkie kucia i wiercenia w miare zakonczyc, a wlasciwy wklad / kominek bede dokupowal pozniej. W zwiazku z tym mam kilka pytan - tak aby moc skontrolowac nadchodzacych fachowcow. Na poczatku moze troche faktow: - dom wolnostojacy niepodpiwniczony, jedynie mala dziura pod schodami (pseudopiwnica) - powierzchnia uzytkowa 175m - glowne grzanie to piec valiant 240-5 jedno funkcyjny - zasobnik biwar (jakos tak) 140l do cwu - w sumie jakies 14 grzejnikow ... o mocy okolo 20kw (jesli dobrze odczytalem wszystkie symbole z katalogu) + 3 podlogowki (30m), potencjalnie kociol jest "przebrany" ale on jest zdecydowanie bardziej elastyczny (modulowany palnik itp) Po pierwsze nie udalo mi sie znalesc jakiegos kompletnego schematu mowiacego o standardowym modelu podlaczenia kominka jako dopelnienia grzania. Na stronie http://www.kominki.byrski.pl/kominki-charakterystyka.php znalazlem co prawda schemat (http://www.kominki.byrski.pl/instal.jpg) ale jest on chyba mocno nie kompletny: a) brakuje zaworu trojdroznego ktory ma utrzymywac 60 stopni w obiegu kominka b) brak oznaczonego osobnego zasobnika cieplej wody c) brak kurkow spusptowych, miejsc potencjalnego zasilania itp -moglbys go jakos skomentowac - dodac elementy ktore w nim brakuja ? Dwa mam troche pytan : - wklad : - jaka moc ? czytajac posty oferty wychodzi mi 17kw. Co o tym myslisz ? - czy wklad w jaki kolwiek sposob interferuje z kotlem ? Z tego co widac na schematach to kociol jest podlaczony rownolegle i sterownik odlacza - elektronike kolta oraz steruje praca zaworu trojdroznego ... czyli wychodzi ze sterownik ladnie odcina kociol, czy dobrze mysle ? - wymiennik : - jaka wielksoc powierzchni grzewczej / wydajnosc / moc ? Czy to prawda (wiekszosc podpisow pod aukcjami allegro) ze tak czy tak glownym problemem w instalacjach sa pompy, a dokladnie ich wydajnosc ? - rekomendujesz jakies wymienniki czy to zupelnie nie ma znaczenia - ma miec okreslona wydajnosc i reszta nie ma znaczenia ? - zasobnik cwu: - chyba sa dwie strategie jego podpinia : jako czesc co (brzmi prosto) lub jako zupelnie osobny obwod z pompa - pytanie czy da sie to zrobic bez osobnej wezownicy w zasobniku i czy to ma sens / jest oplacalne - pompy : - jakie i na co uwazac ? A moze znowy nie ma to szczegolnego znaczenia ... okreslone parametry i juz ? - zrodlo powietrza: - rozumiem ze niezbedne przy nowych szczelnych domach, czy wystraczy rurka 75 w wylewce ? czy sa jakies ograniczenia / obostrzenia ? - uklad schladzajacy - kominki byrski, o co chodzi ? - uklad otwarty kominka - czy odleglosc od wymiennika ma znaczenie ( u mnie z 2 mb w jedna strone) ? czy rury bardzo sie grzeja (u mnie w wylewce pod parkietem) ? Wklad ... podstawowy problem, troche odkladany na pozniej. Wiem ze jako przedstawiciel makrotermu i byrskiego bedziesz je polecal, ale jakie naprawde sa roznice miedzy tymi kominkami (7000-8000) a kominkami za np. 4000 ? Czy chodzi o zawartosc zestawu ktory sie kupuje ? Czy raczej o marke. Co mimo wszystko sadzisz o tanszych kominkach typu Lechma / Urlich ( Aquafire ) / Wodan - sa az tak zle ? Czy jesli sa zle inwestycja w plaszcz wodny kiedy kolwiek sie zwroci (roznica w cenie wzgledem normalnego kominka to jakies 4000 to duzo nawet liczac na niesamowite oszczednosci. Sorry za dlugi post ... mam nadzieje ze w miare "rozumny" Dziekuje i pozdrawiam Zoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 06.01.2007 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Witam co do schematu na stronie byrskiego to jest on schematem poglądowym i bardzo uproszczonym.Założenie mocy kominka na poziomie 17 kw jest jak najbardziej prawidłowe.Z tym rozłanczaniem kotła przez sterownik to trochę nie tak jak myślisz owszem rozłancza on kocioł gazowy ale poprzez stycznik elektryczny który należy dodatkowo zakupić.co do wymienników płytowych to dobiera się je w zależności od mocy kominka ja nie preferuje żadnego z producentów wymienników,dobrym producentem jest secespol.Co do wężownicy w zasobniku to oczywiście można podpiąć na 1 wężownicę piec gazowy i kominek ale niewielu instalatorów którzy zostali w kraju to potrafi zrobić dobrze.Co do pomp to trzeba jedynie zwracać uwagę na parametr wysokości podnoszenia słupa wody 0.4 czy 0.6, 0.4 4m podnoszenia 0.6 6m podnoszenia.Co do powietrz uważam iż róra kanalizacyjna 110 to niezbendne minimum.Co do układu schładzania kominka kominki byrskiego posiadają seryjnie montowaną wężownicę w płaszcz wodny do której podłancza sie specjalny zawór termostatyczny z czujką termiczmą czułą na tenperaturę powyżej 95 stopni czyli progu gotowania sie wody po przekroczeniu którego zawór sie otwiera i wpuszcza na wężownicę zimną wodę urzydkową która z koleji po przepłynięciu poprzez wężownicę odbiera kominkowi energię cieplną w wyniku czego woda w kominku przestaje się gotować.Co do różnicy pomiędzy kominkami za 4000 a droższymi to różnica raczej bardzo istotna otóż te droższe kominki są cięższe wykonane z gróbszej blachy no i te tańsze nie posiadaja automatyki sterującej którą musisz i tak sam skąpletować a i tak nie będzie ona tak funkcjonalan jak ta w droższych modelach brak możliwości sterowania przepustnicą jak i brak samej przepiustnicy powietrza a pozatym brak możliwości podłonczenia takiej przepustnicy w tańszych modelach.A tak naprawdę to cena kominka byrskiego z szybą prostą oscyluje w okolicy 6500 zł więc 2.500 a nie 4000 zł jak ty liczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek26 07.01.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Witam chcialem zapytac czym sie różni kominek firmy Byrski a kominek Makrotermu bo napewno cena np cena kominka Byrski 17KW to 6150zł a Makrotermu 18KW kosztuje 8 662zł.Z góry dzieki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keny52 07.01.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 witam, naprzyklad cena gr. blachy, przepustnica pow. i sterownikiem pozd/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 08.01.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 strona producenta: http://www.leda.de nam chodzi o kominek Lava W za sterownikiem LEDATRONIC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilczur 24.01.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Witam Niedługo zaczynamy budowę domu i zastanawiamy się nad kominkiem z płaszczem wodnym który byłby podłączony do grzejników od centralnego ogrzewania. Ile to może kosztować. Interesuje mnie kompleksowe wykonanie czyli kominek i podłączenie do istniejacej instalacji pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 24.01.2007 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Witam Niedługo zaczynamy budowę domu i zastanawiamy się nad kominkiem z płaszczem wodnym który byłby podłączony do grzejników od centralnego ogrzewania. Ile to może kosztować. Interesuje mnie kompleksowe wykonanie czyli kominek i podłączenie do istniejacej instalacji pozdrawiam Witam co do kominka wodnego to dobiera się je w zależności od powieszchni domu 1 kw mocy kominka na 10 m2 np kominek 17 kw byrskiego http://www.kominki.byrski.pl kosztuje z szybą panorama 6990 zł z automatyką i potrafi ogrzać 170 m2 dom i wodę urzydkową do tego trzeba doliczyć osprzęt w kwocie około 3000 zł no i robociznę montażu .Jagby co to mogę się podjąć montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wariat 29.01.2007 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 MAM KOMINEK MAKROTERM I STRASZNIE W ŚRODKU OSADZA MI SIĘ JAKIŚ SYF SMOŁA I TAKIE PŁATY CZARNEGO CZEGOŚ,SZYBA RÓWNIEZ BARDZO SZYBKO SIĘ BRUDZI.JESZCE CIEKAWI MNIE WYJŚCIE Z KOMINKA RUR SPALINOWYCH ONE SA WKŁADANE POD WŁOS CZY TO NIE UMOŻLIWI SPALINOM PRZEJŚCIA DO POMIESZCZENIA ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keny52 30.01.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 witam, palisz mokrym drzewem, to jest smola drzewna. rura jezeli jest pod wlos to zle, po drugie my uszczelniamy sylikonem na 1500 st. pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jezzmam 30.01.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 i podciądam A jak wyglądają koszty takiej instalacji (robocizna i materiały?)tzn. kominek z płaszczem wodnym, ogrzewanie podłogowe wodne (kuchnia, łazienki, hol i jadalnia). Wiem, że to zależy od wielu czynników ale powiedz jak liczysz te koszty? r Ja też jestem zainteresowana.Mogłabym dostać jakiś cennik ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 30.01.2007 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 MAM KOMINEK MAKROTERM I STRASZNIE W ŚRODKU OSADZA MI SIĘ JAKIŚ SYF SMOŁA I TAKIE PŁATY CZARNEGO CZEGOŚ,SZYBA RÓWNIEZ BARDZO SZYBKO SIĘ BRUDZI.JESZCE CIEKAWI MNIE WYJŚCIE Z KOMINKA RUR SPALINOWYCH ONE SA WKŁADANE POD WŁOS CZY TO NIE UMOŻLIWI SPALINOM PRZEJŚCIA DO POMIESZCZENIA ?? Masz kominek wodny to musisz pogodzić się z faktem iż szyba będzie się bardziej brudziła niż w powietrznym kominku a jest to spowodowane znacznym schłodzeniem spalin poprzez płaszcz wodny w pewnym stopniu można to poprawić poprzez zawór trójdrożny który podmiesza powrót wody wracającej na kominek powyżej tzw "punktu rosy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts