Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WSZYSTKO o meblach BLACK RED WHITE (BRW) - opinie, uwagi, doświadczenia

Slawek 1719499182

Recommended Posts

a ja mam z BRW mebelki kuchenne WENECJA i meble pokojowe/takie z mrozonym szklem w czereśni/ - 2 lata i nic - 2 razy je sam rozkrecalem i skrecalem - i nic sie nie urwalo - i jest naprawde ok - a co do ikei - dla mnie lipa - b drogie -i czesto jeszcze mniej gustowne niż krajowych firm

• Odpowiedzi 821
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Sama zamówiłam kuchnie z BRW. Co do terminowośći nie mam żadnych zastrzeżeń . Miały być za 4 tygodnie i są . I jeszcze montaż w cenie mebli. Być może to standard. Montaż sprzętu AGD również , niekoniecznie kupiony wraz z meblami.

Paty.

23. 08. rozpoczynają montaż. Przesunięcia nastąpiły z mojej winy . Bezproblemowo mebelki czekają w magazynie

Zamówiłem meble BRW przyjechały poodzierane na powierzchni która była bardzo delikatna nie pamiętam jaki typ ale były to szafki kuchenne , wymieniłem na inne które wg mnie nie miały tak delikatnej struktury. Od 2 lat wszystko ok, co do okuć są światowego standardu z Ikei mi się juz popsuły może nie okucia co płyta w której są montowane.

Co do BRW nie które OK niektóre trochę gorsze ale za ta cene co wymagać.

Szczepcio , który rozpoczął ten wątek pewnie dawno już kupił inne meble :)

Powiem wam , co ja mam.

Ze 4 lata temu kupiliśmy naszym nastoletnim synom system XXI.Poza tym ,że odkleił się przód od szuflady , nic sie z nimi nie dzieje. A chłopcy korzystają z nich dość intensywnie :) Ten system ma fronty z płyty MDF. co wzmacnia ich wytrzymałość na wszelkie wstrząsy.

W tym roku kupiliśmy Vis-a-vis do sypialni (te czereśniowe ) i naprawdę nie wyglądają źle. Są niestety ze zwykłej płyty, dlatego z trwałością może być różnie...

Za te pieniądze są to meble nie najgorsze - myślę, że lepsze niż z Ikei.

Ale prawda jest taka ,że gdybym miała więcej pieniędzy , to kupiłabym mebelki z drzewa , choć są drogie to jednak dłużej będą służyć.

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :)

Pozdrawiam.

Meble BRW mamy już trzeci rok i nic się nie rozpada na szczęście. Ale mam jedną uwagę, są tragicznie ciężkie. Kiedy odkurzam i chcę przesunąć stolik-ławę za każdym razem klnę i mówię sobie, że to już ostatni raz-wyrzucę...Łóżko w sypialni stoi tam gdzie postawili je panowie podczas montażu i nie ma mowy o jakimkolwiek przemeblowaniu pokoju, odkurzeniu podłogi, nic z tych rzeczy, jest nie do ruszenia.

Natomiast dzieci mają meble VOX i uważam, że nie są warte tych pieniędzy. Łatwo obtłukują się na narożnikach, kanty komód, biurek, regałów są już brzydko poobtłukiwane. A materace w łóżkach szybko się pozapadały i dzieci śpią praktycznie na deskach. Żeby to chociaż była jedna duża ale pod materacem są tylko poprzeczne deseczki położone z przerwami. Niezbyt wygodne. Dawno powinnam wymienić ale te pieniądze...

Ja też mam kilka mebli BRW: szafę narożną, taką narożną półki - "falę", ławę i komodę z szufladami. Kupiliśmy je jakieś 6 lat temu i nadal nam służą, nie obtłukły się, szuflady z zawiasów nie powylatywały, wszystko użytkuje się przyzwoicie. My kupiliśmy te meble bo były niedrogie i po przemyśleniu uważam, że stosunek jakości do ceny jest dobry. Wzornictwo jest średnie, powiedziałabym dla mas, ale za tą cenę trudno wymagać Ludwika XVI-go. Ja uważam, że był to dobry wybór, i chociaż nie wstawię ich już do nowego domu to posłużą mojej siostrze.

Pozdrawiam

Bardzo jestem ciekawa, bo właśnie zamówiliśmy kuchnię ze sprzętem, ma być 20-go u nas. Po pierwsze, ciekawe, jak z terminowością? Nie spodziewam się dotrzymania terminu.

No i muszę siebie zacytować, bo mebelki przyjechały w terminie, zostały zamontowane prze fachową ekipę (fakt, że trwało to do 2 w nocy :roll: , ale uwijali sie jak w ukropie), wszystko jest super, meble nie są nigdzie uszkodzone, wszystko do siebie pasuje, nic sie nie ociera, sprzęt działa. Jedyne, do czego mam uwagę, to że sklep nie dostarczył na czas baterii zlewowej i jej nie zamontowali, ale to już nie dotyczy mebli. Więc same mebelki super.

Ja też miałam podobnie, producent mebli kuchennych [nie BRW] nie dostarczył zlewozmywaka i baterii, chociaż był u nich zamówiony. Jak już dosłali nam zlew z baterią, to mąż montował to pół dnia dosłownie !!! Byliśmy naprawdę wściekli :x Pozdrawiam, ALison

Jedyne, do czego mam uwagę, to że sklep nie dostarczył na czas baterii zlewowej i jej nie zamontowali, ale to już nie dotyczy mebli. Więc same mebelki super.

Kuchnie BRW (a w zasadzie wybrane szafeczki) kupilismy latem 2001 roku. Przyjechały już po tygodniu od zamówienia. Nie obyło się bez wpadek. Pękniętą witrynę odebrali od razu pracownicy przywożący meble (za 2 dni dojechała już cała). Uchwyty które nie były naszymi wymarzonymi czyli zamówionymi, (przyjechały plastikowe złociste kulki, brrrrrrr) żona wymieniła następnego dnia "od ręki" w ich hurtowni na metalowe uchwyty (nawet dostała o dwa więcej). Potem montaż. Tutaj uwaga co do trwałości - im bardziej przyłożysz się na tym etapie, tym trwalsze będą twoje meble. Sam składałem z wielką frajdą (to jak lego dla dorosłych) 3 popołudnia. Oczywiście tu i tam trzeba było po roku dorzucic kleju (szuflady) ale w końcu robiłem to pierwszy raz! Do dziś jesteśmy z tych mebli zadowolenia. Oczywiście nie jest to szczyt naszych marzeń ale spełniają wszystkie wymagane od nich funkcje i wcale się nie rozlatują.

Co do mebli pokojowych - tutaj znacznie gorzej. Komody z plastikowymi prowadnicami to prowizorka. Prędzej czy później (do tej pory dwie szuflady) pękają i utrudniają zamknięcie. Również komfort otwierania kiepski. Ale... cóż "widziały gały co brały". Kupując meble musieliśmy oszczędzac. A jak się oszczędza to trzeba się z pewnymi niedogodnościami pogodzić. :wink: 8)

Ara, zapraszam na naszą stronkę - są tam zdjęcia jeszcze ciepłej (nowiutkiej) kuchnie z BRW ze sprzętem właśnie. A sprzęt firm Amica (pochłaniacz, płyta i piekarnik) oraz Ariston (zmywarka i lodówko-zamrażarka). Jeśli chodzi o ceny - to jest kwestia utargowania rabatu. Bo rabat można dostać. No i sprzęt kupowaliśmy razem z meblami w BRW.

Wydaje mi się, że nikt nie może nikogo zmusić do "firmowego" montażu. U mnie montaż kosztował 1000 zł. extra. Jak ktoś ma własny sprzęt typu wyżynarki, otwornice itp. i umiejętności, to może sie bawić. My wzięliśmy z montażem, a i tak trwało to od 10 rano do 2 w nocy. A panowie uwijali sie jak w ukropie. Poza tym, sami nie wycielibyśmy np. otworów na zlew, płytę, no i okazało się, że trzeba też meble troche przycinać, bo coś tam nie pasowało. Jednym słowem, sami nie dalibyśmy tego tak szybko i dobrze zrobić. No i sprzęt panowie podłaczyli, jednym słowem full serwis. Ale jak ktoś ma zmyśl majsterkowicza, to może sobie sam poskładać.

Magdzia, nie wiesz czy BRW ma montaż mebli wliczony w cenę, czy to zależy od sklepu.

montaż liczą oddzielnie

10% na meble "drewniane" (czyli tak naprawdę z fornirowanymi frontami)

15% na meble z płyty

Nie robią żadnych problemów jeśli się chce bez montażu.

Ja wziąłem meble bez. Zobaczymy jak sobie poradzę.

5 lat temu robiłem szafki w mieszkaniu i nie było to nic bardziej złożonego niż składanie mebli z ikei. Co prawda musiałem wyłupać obrzydliwą dziurę w boku szafki (niewidocznym) na wygiętą rurę od kaloryfera. Ale ekipa montażystów też musialaby taką dziurę wyłupać i napewno do wyłupanej przez nich miałbym masę zastrzeżeń, a tak sam se wyłupałem i mogę się czepiać sam siebie.

Teraz się pytałem przy składaniu zamówienia w BRW i dowiedziałem się, że wszystkie części potrzebne do montażu są w zestawie z szafkami. W hurtowniach stolarskich można kupić uchwyty za 1/3 albo 1/2 ceny uchwytów w salonie, tak samo całę wyposażenie szafek. Np. kosze obrotowe do szafek narożnych. RBW liczy sobie 380 zł za karuzelę. W hurtowni widziałem takie ustrojstwa za 150 zł srebrną i 80 zł białą. Tak samo tańsze są listwy narożne i w ogóle wszystko.

Jedyne co pozostanie mi zrobić, to wyrżnąć dziurę na zlew, ale nie powinno to być trudne, bo do zlewów dają szablon, pozatym sam zlew zasłania nierówne krawędzie. Trzeba tylko kupić wyżynarkę za 80 zł.

Napewno do podłączenia kuchenki będę potrzebował gazownika, ale z resztą to sobie chyba poradzę.

Ale będzie fajnie! Już się nie mogę doczekać!