Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

w spr. siedliska

loppez

Recommended Posts

ja też mam problem z "dobrym", czy raczej "niedobrym" :D sąsiedztwem, bo nikt przy "mojej" gminnej drodze się nie wybudował, najbliższa buowa jest ok 200m ode mnie i przy innej drodze położonej równolegle do mojej, dlatego myślę o siedlisku, a więc - na jak długo przed złożeniem wniosku o wz trzeba dysponować ową umową dzirerżawy gruntó rolnych? i jak długo po otrzymaniu wz trzeba ją kontynuować?

Możliwości "manewrowania" z siedliskiem są duże.

Nie ma bowiem aktu prawnego (w szczególności nie ma takiego zapisu w Prawie budowlanym), który definiowałby, czym jest „siedlisko”, „działka siedliskowa” lub „zabudowa zagrodowa”.

Ale jest orzecznictwo sądowe, zarówno z czasów PRL, jak i III Rzeczpospolitej:

1)opierając się na uchwale SN z 15 grudnia 1969 r. (III CZP 12/69 OSNC 1970/3/39) można przyjąć, że działką siedliskową jest działka pod budynkami wchodzącymi w skład gospodarstwa rolnego.

2)w wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego – Ośrodka Zamiejs­cowego w Lublinie z 11 grudnia 2003 r. (sygn. akt II S.A./Lu 886/2002) stwierdzono, że skoro ustawa Prawo budowlane nie zawiera definicji pojęć „zabudowa zagrodowa” i „działka siedliskowa”, należy je zatem rozumieć zgodnie z ich znaczeniem gramatycznym.