Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

osuszanie z wilgoci tech. - czy ktoś korzystał

Recommended Posts

Mam pytanie: jak długo należy odczekać po wykonaniu wylewek zanim zastosuje się osuszacz? U mnie wylewki były robione 2 tygodnie temu. Mają 5-6cm grubości. Czy powinnam odczekać aż beton dobrze zwiąże- powiedzmy miesiąc, czy też mogę zacząć już teraz?

Gdzie w Warszawie można wynająć takie urządzenie? Ewentualnie czy ktoś może polecić firmę, która zajmuje się osuszaniem?

Pozdrawiam :lol:

jj

Zajmuje sie osuszaniem na codzien. Zainteresowanych poradami w tym zakresie zapraszam na strone http://www.profesjonalne-osuszanie.pl .

Po wykonaniu wylewek nalezy odczekac okolo 14-stu dni, az beton "dojrzeje".

Po tym czasie mozna rozpoczac osuszanie.

Wylewka o takiej grubosci powinna odsychac przez okolo 10 dni.

W zaleznosci od powierzchni dobieramy ilosc osuszaczy i wentylatorow.

pozdrawiam,

Aga

Osuszamy w calym kraju... w przypadku dojazdu monterow cena wzrazsta niestety o koszt dojazdu... ale jest takze mozliwosc wyslania urzadzen do klienta... oczywiscie po ich odpowiednim dobraniu.

Dobor jest mozliwy takze na podstawie przeslanej nam dokumentacji (nawet odrecznego schematu) obrazujacej wymiary i rozklad pomieszczen (przegrod itp). W trakcie rozmowy ustalamy takze material z jakiego wykonane sa przegrody, izolacje lub/i grubosc wylewek i na tej podstawie przygotowujemy kalkulacje czyli okreslamy ilosc potrzebnych urzadzen i czas osuszania. Wazna informacja jest takze planowany sposob wykonczenia podlog...w przypadku podlog drewnianych i parkietow wylewki nie moga przekroczyc 2% wilgotnosci (zalecana 1,5%).

[/img]

A nie lepiej zastosować specjalne wylewki lub jastrychy.

Po max 48h mają do 2% wilgotności .

Cena wyjdzie taka sama jak przy stosowaniu osuszaczy ale za to jest bez problemu i szybko

a moze w takim razie cos wiecej na ten temat....

i czy te 2% to wilgotnosc masowa??

pozdrawiam,

Aga

Kilka firm ma w swojej ofercie masy poziomujące ,jastrychy,kleje które mają specjalne właściwości .

Nie wiem jak to działa ale wiążą chemicznie wodę .

Nie wiem jak działa pomimo tego że w jednej z tych firm pracowałem 10 lat jako doradca techniczny . Jest to jeden z bardziej strzeżonych patentów na świecie .

Bez względu na grubość wylanego,wyłożonego materiału w ciągu 24h. jest do 2% wilgoci w całym przekroju, bez względu na grubość.

Mierzyłem dziesiątki razy takie podłoże z parkieciarzami bo na początku jest niedowierzanie i smiech. Mierzyłem różnymi metodami w tym CM Gerate .

Jak wiadomo - generalnie na każdy centymetr betonu aby był suchy musimy czekać tydzień , przy czym działa to do 4 tygodni , potem musimy czekać 2 tygodnie aby uzyskać w naturalny sposób wilgotnośc rzędu 2%.

Czyli mamy jastrych, beton 4 cm - czekamy 4 tygodnie i możemy raczej kłaść parkiet.

Mamy 5 cm jastrychu i betonu i musimy czekać...10 tygodni aż podłoże uzyska zadawalającą wilgotność .

Nie chciałbym tutaj od razu wymieniac nazw tych firm , ale na wyraźne życzenie ( już nie pracuję w tych firmach więc trudno zarzucić chęć kryptoreklamy) podam nazwy i namiary na naprawdę dobrych doradców technicznych w tych firmach.

Średnio są 2 do 3 razy droższe od zwykłych.

Dlatego raczej stosowane sa przy remontach gdzie jest z reguły mniej czasu .

Co do ścian to niestety - muszą wysychać sobie normalnie . Z tym że też wszystko zalezy iloma litrami wody rozrobimy np. gips. Jeżeli na worek 25 kg. damy 5-6 l. wody to chyba o wiele mniej niż metody tradycyjne :D -tak 4 razy mniej wody masz w scianie :D

Ale większy problem jest zazwyczaj właśnie z wylewkami - ich wilgotnośc wstrzymuje nam wiele prac .

Staszek,

Nie wyobrażam sobie abym miała zapłacić 2-3 razy tyle za wylewki przy dużej powierzchni podłogi. Bo niestety trzeba zdawać sobie sprawę, że tak bardzo popularne projekty z poddaszem użytkowym skutkują dużymi skosami. Powierzchnia użytkowa i kubatura się kurczy, ale powierzchnia podłogi to właściwie 2 razy parter. Jest to wydatek niemały.

Zobaczymy jak cenowo wyjdzie osuszanie.

Pozdrawiam

jj

Ja osuszałem 3 lata temu mieszkanie po położeniu tynków i wylewek. Mieszkanie 80m2 suszyłem przez miesiąc uzyskiwałem codziennie 10l wody. Zapłaciłem coś ok 1000zł. ;( Efekty były spoko. Firma na Modlińskiej.

Jeśli sie nikomu nie śpieszy to proponuję kupić nawet coś takiego:

http://www.allegro.pl/item146209261_q_osuszacz_powietrza_de_longhi_ds105_21l_dobe.html#photo

i niech chodzi non-stop. Jakby dało się podłączyć rurke spustową do kanalizacji to nawet nie trzeba odwiedzać żeby wylewać wodę.

Staszek,

Nie wyobrażam sobie abym miała zapłacić 2-3 razy tyle za wylewki przy dużej powierzchni podłogi. Bo niestety trzeba zdawać sobie sprawę, że tak bardzo popularne projekty z poddaszem użytkowym skutkują dużymi skosami. Powierzchnia użytkowa i kubatura się kurczy, ale powierzchnia podłogi to właściwie 2 razy parter. Jest to wydatek niemały.

Zobaczymy jak cenowo wyjdzie osuszanie.

Pozdrawiam

jj

Dlatego napisałem że raczej stosuje się je przy remontach.

Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie czekał w remontowanym mieszkaniu lub domu kilka tygodni aż mu posadzka wyschnie .