kisor 18.02.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 MAM W PROJEKCIE MOJEGO DOMU CZTERY POKOJE NA PODDASZU, DACH JEST TAK SKONSTRUOWANY ŻE W KAŻDYM POKOJU WYPADA SŁUP PO ŚRODKU. PROSZĘ PORADŹCIE CZY ZMIENIAĆ KONSTRUKCJĘ DACHU, CO OCZYWIŚCIE WIĄŻE SIĘ Z KOSZTAMI CZY DA SIĘ JAKOŚ ORYGINALNIE ZAARANŻOWAĆ TAKIE WNĘTRZA, PROSZĘ O LINKI ZDJĘCIA I PORADY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fal 18.02.2006 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Z innego miejsca na forum:http://img.timeinc.net/toh/images/galleries/kitchens0206/kitchen_modern.jpghttp://www.barbarabrooksinteriors.com/images/2002/gray-white.jpgpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 18.02.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 MAM W PROJEKCIE MOJEGO DOMU CZTERY POKOJE NA PODDASZU, DACH JEST TAK SKONSTRUOWANY ŻE W KAŻDYM POKOJU WYPADA SŁUP PO ŚRODKU. PROSZĘ PORADŹCIE CZY ZMIENIAĆ KONSTRUKCJĘ DACHU, CO OCZYWIŚCIE WIĄŻE SIĘ Z KOSZTAMI CZY DA SIĘ JAKOŚ ORYGINALNIE ZAARANŻOWAĆ TAKIE WNĘTRZA, PROSZĘ O LINKI ZDJĘCIA I PORADY Ja bym te słupy zostawiła, dodadzą tylko odpowiedniego nastroju. Zdjęć nie umiem wklejać chociaż parę fotek mam, ale przejrzyj różne czasopisma budowlane, tam na zdjęciach często są słupy. My też będziemy mieli w pokojach na własne życzenie bo poprzesuwaliśmy ściany działowe, ale nam się to podoba. A w sypialni kto wie może się przyda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 18.02.2006 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Ja mam na poddaszu cztery pokoje, łazienkę i garderobę i ani jednego słupa. Co to za konstrukcja dachu ??. Osobiście słup na środku pokoju uważam za nonsens i robiłbym wszystko aby ten stan rzeczy zmienić. Są może tacy którym się to podoba ale jest to na pewno szalenie niepraktyczne i uciążliwe i na 100% można tego uniknąć. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 18.02.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Ja mam na poddaszu cztery pokoje, łazienkę i garderobę i ani jednego słupa. Co to za konstrukcja dachu ??. Osobiście słup na środku pokoju uważam za nonsens i robiłbym wszystko aby ten stan rzeczy zmienić. Są może tacy którym się to podoba ale jest to na pewno szalenie niepraktyczne i uciążliwe i na 100% można tego uniknąć. Pozdrowienia. Jeśli Twoje pokoje są o wymiarach niewiele większych jak Twoja garderoba i łazienka to rzeczywiście obecności słupów da się uniknąć. konstrukcję dachu można oprzeć na ścianach nośnych. Jesli ktoś zaś zaplanował pomieszczenia o powierzchni np. 30 m2 lub większe to słup niekiedy staje się koniecznością. Zwłaszcza jeśli dach ma być kryty ciężką dachówką. Popatrz na fotografie wklejone przez Fal@ . czy Twoje pomieszczenia są o podobnej wielkości? Także pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 18.02.2006 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 http://porady.kolo.com.pl/images/szd_3_1_d.jpghttp://porady.kolo.com.pl/images/szd_3_3_d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 18.02.2006 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Jestem szczęśliwą posiadaczką 4 słupów drewnianych na poddaszu . 2 są w pokoju nad garażem ( ok.40m2 po podłodze ) i po jednym w pokoju syna ( ok.35m2 ) i łazience ( ok.20m2 ) . Wszyskie są w kolorze stolarki i podłogi i nadają fajny klimat pomieszczeniom. A tak wygląda słup w łazience http://img210.imageshack.us/img210/7389/p10109221id.jpg I reszta elementów drewnianych http://img210.imageshack.us/img210/256/p10105961vf.jpg Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 19.02.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Ja mam na poddaszu cztery pokoje, łazienkę i garderobę i ani jednego słupa. Co to za konstrukcja dachu ??. Osobiście słup na środku pokoju uważam za nonsens i robiłbym wszystko aby ten stan rzeczy zmienić. Są może tacy którym się to podoba ale jest to na pewno szalenie niepraktyczne i uciążliwe i na 100% można tego uniknąć. Pozdrowienia. Jeśli Twoje pokoje są o wymiarach niewiele większych jak Twoja garderoba i łazienka to rzeczywiście obecności słupów da się uniknąć. konstrukcję dachu można oprzeć na ścianach nośnych. Jesli ktoś zaś zaplanował pomieszczenia o powierzchni np. 30 m2 lub większe to słup niekiedy staje się koniecznością. Zwłaszcza jeśli dach ma być kryty ciężką dachówką. Popatrz na fotografie wklejone przez Fal@ . czy Twoje pomieszczenia są o podobnej wielkości? Także pozdrawiam. Cztery sypialnie mają od 22 m2 do 15 m2. W sumie na poddaszu mam prawie 100 m2. Dach mam tradycyjny, dwuspadowy. Możliwe że przy wiekszych powierzchniach i bardziej "wycudowanym" dachu takie słupy są konieczne. Ale można się tego ustrzec już w fazie wybierania projektu. Nikt mi nie wmówi że słup na środku pokoju jest "uroczy". Tak muszą mówić Ci którzy mają w domu to "zło konieczne". Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulla 19.02.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Carlos- słup może byc "uroczy" (czy jak tam to nazwiesz), wszystko zależy od pomysłowości i wyobraźni. Daje szerokie pole do popisu,jeśli chodzi o aranżację wnętrza, często to wnętrze "dynamizuje".Obejrzyj sobie na przykład mieszkanie Kasiorka (na forum Galeria zdjęć domów Forumowiczów)- ta to poszlała,własnoręcznie malowane. Oczywiście to tylko moje subiektywne odczucie, Tobie nie musi się podobac... P.S. i wcale nie mam tego "zła koniecznego" u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skoll 19.02.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Nikt mi nie wmówi że słup na środku pokoju jest "uroczy". Tak muszą mówić Ci którzy mają w domu to "zło konieczne". Niekoniecznie. Cos takiego jak słup może pełnić bardzo wiele funkcji, z czego niebagatelną może być akcentowanie podziału na różne strefy w większym pomieszczeniu. To się nie musi podobać każdemu, ale mi podobają się właśnie pomieszczenia na poddaszach, gdzie pojawiają się takie słupy. I nie mam domu w którym one są. Pozdrawiam, Skoll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 19.02.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 ..... Cztery sypialnie mają od 22 m2 do 15 m2. W sumie na poddaszu mam prawie 100 m2. Dach mam tradycyjny, dwuspadowy. Możliwe że przy wiekszych powierzchniach i bardziej "wycudowanym" dachu takie słupy są konieczne. Ale można się tego ustrzec już w fazie wybierania projektu. Nikt mi nie wmówi że słup na środku pokoju jest "uroczy". Tak muszą mówić Ci którzy mają w domu to "zło konieczne". Pozdrowienia. Są ludzie którym takie "wycudaczone" dachy bardziej się podobają niż bryła w kształcie stodoły. Twoje największe pomieszczenie na poddaszu ma 22 m2 tych pomieszczeń jest całkiem sporo (zdaje się, że 6? ). W związku z tym posiadasz sporo ścian które mogą przejąć funkcje podpór dla więżby. Dlatego też rozstaw ścian śmiało mieści się w standardowym rozstępie między krokwiami (6m). Zresztą postawienie słupa w tych stosunkowo niewielkich pomieszczenia rzeczywiście mijało by się z potrzebą. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 20.02.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Kisor, Nic się martw. Ja tak pozmieniałam swój projekt, że też mam w kazdym pokoju słup na srodku. Myslę że to bedzie super wygladało - pokoje są duże i słupy podzielą je na części. A jaki to projekt?? Może ktoś ma jeszcze zdjęcia takich pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 22.02.2006 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Też mam słupy na poddaszu - ładnie oszlifowana i polakierowana sosna dodaje pomieszczeniom uroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 22.02.2006 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Słupy wewnątrz spotykane są raczej przy dachach czterospadowych i w moim projekcie tak jest .Słupy są i nie jest tragicznie - można sie do nich przyzwczaić .O wiele większym problemem okazały sie skosy -tych nie polubię nigdy.....może i mówie herezje -bo wiem,że są miłośnicy skosów- ale ja ich nie lubię - wciąż sie o nie obijam http://www.miter.foxnet.pl/ew-ka/galeria/image008.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 23.02.2006 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 http://martta.photosite.com/~photos/tn/4474_200.ts1130425540000.jpg u nas słup w pokoju dziecięcia został obłożony karton gipsem, pomalowany w kolorze pokoju, dziecku bardzo się podoba ( nam też)dodatkowo po słupie i po belce puściliśmy 'wijące" sie oświetlenie made in Ikea a skosy to naprawde makabra ja to jeszcze się przemykam ale mój połowek (194cm) jest cały poobijany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 23.02.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 a moze wystarczy tak poprzesuwac scianki dzialowe, aby ukryly slupy konstrukcyjne ??widzialam wiele domow z uzytkowym poddaszem, w ktorych nie bylo zadnych slupow "wolnostojacych"a taki slup na srodku pokoju moze baaaardzo przeszkadzac - co innego w lazience lub kuchni - ale na srpdku sypialni? - nie wyobrazam sobie tegozycze powodzenia i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 23.02.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 juz kiedyś mówiłam, że skosy są fuj ale czasem jest mus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 23.02.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 juz kiedyś mówiłam, że skosy są fuj ale czasem jest mus oj tak, skosy to jakis koszmar - malo ze sa zupelnie nie funkcjonalne to dodatkowo sprawiaja wrazenie spania pod namiotem - klaustrofobia wiem, wiem ze jest duzo milosnikow skosow ale ja sie nie moge przekonac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 23.02.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Ja zawsze lubiłam skosy (bo swoich nie miałam), ale teraz chyba będę musiała w kasku chodzić... Ale dalej lubię...A na poddaszu mamy nie mało słupków i właśnie to mnie cieszy... http://www.mmilkovich.photosite.com/~photos/tn/1841_348.ts1127043890000.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts