orangi 18.02.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Mam pytanie ,w jakich proporcjach wymieszac cement piasek barwnik aby uzyskac dobra zaprawe do murowania cegly klinkierowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 04.03.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Ja bym pomieszał cement/piasek 1:5. Ilośc barwnika zależy od producenta-jakości barwnika, ilość bawnika na jedostke suchej mieszanki z reguły podana jest na opakowaniu. Przestroda: broń Panie Boże nie daj się namówić przez murarza na dodanie wapna do zaprawy, ponieważ pomino że jemu będzie się lepiej murować to po kilku latach lub nawet roku pojawią się zacieki na ładnym i w sumie kosztywnym płotku, co zdecydowanie nie poleprzy jego arcitektury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.03.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 A ja bym wogole nie uzywala cementu z piaskiem, chyba ze to specjalny cement (chyba nazywa sie tarsowy) albo ze lubisz "sliczne" biale wykwity na cegle. Jesli chcesz tego uniknac to kup zaprawe do klinkieru i nie kombinuj. Bez wapna wykwitytez sie pojawia, no chyba ze uzyjesz specjalnego cementu, a to juz prawie tak jakbys uzyl gotowej zaprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 13.03.2006 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Wapno nazywa się trassowe, a cement do tego trassowy.Dokładny skład zapraw są w ulotkach dla tych materiałów firmy Tubag.Mają też stronę internetową. Dystrybucja w Polsce przez firmę Sto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 14.03.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Wapno nazywa się trassowe, a cement do tego trassowy. No wiedzialam, ze cos pomieszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 15.03.2006 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 A ja bym wogole nie uzywala cementu z piaskiem, chyba ze to specjalny cement (chyba nazywa sie tarsowy) albo ze lubisz "sliczne" biale wykwity na cegle. Jesli chcesz tego uniknac to kup zaprawe do klinkieru i nie kombinuj. Bez wapna wykwitytez sie pojawia, no chyba ze uzyjesz specjalnego cementu, a to juz prawie tak jakbys uzyl gotowej zaprawy. eeee tam - jeśli murarz jest paproch, to uświni cegły tak czy siak. Ważne jest, by po postawieniu kilku warst cegieł je delikatnie przetrzeć - są również specjalne płyny do zmywania zaprawy. Sam z ojcem stawiałem mu ogrodzenie z klinkieru i po 5 latach jeszcze nic nie wyszło - tzreba po prostu się nei spieszyć i nie ciaprać :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.03.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 eeee tam - jeśli murarz jest paproch, to uświni cegły tak czy siak. Tu nie chodzi o uswinienie podczas murowania tylko wykwit solne, ktore sie pojawiaja pozniej. Poszukaj w archiwum tego forum jak ludzie rozpaczliwie szukaja ratunku w takich sytuacjach, bo ogrodzenie za ktore zaplacili kupe kasy zaczyna wygladac obrzydliwie i coraz gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 16.03.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 eeee tam - jeśli murarz jest paproch, to uświni cegły tak czy siak. Tu nie chodzi o uswinienie podczas murowania tylko wykwit solne, ktore sie pojawiaja pozniej. Poszukaj w archiwum tego forum jak ludzie rozpaczliwie szukaja ratunku w takich sytuacjach, bo ogrodzenie za ktore zaplacili kupe kasy zaczyna wygladac obrzydliwie i coraz gorzej. ale te wykwity solne nie pojawiają się ot tak sobie - przyczyną napewno nie jest wapno dodawane do zaprawy. Pisałem przecież, że po murowaniu należy od razu przemyć słupki z klinkieru wtedy o wykwity trodniej - dodatkowo podałem, że istnieją zmywacze do zapraw cementowych - top właśnie ich pozostawienie skutkuje później wykwitami. Od znajomego murzarz usłysząłem dzisiaj, że ponoć do zmywania tych wykwitów nadaje się ropa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.03.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 ale te wykwity solne nie pojawiają się ot tak sobie - przyczyną napewno nie jest wapno dodawane do zaprawy. A co ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts