Bodiniusz 18.02.2006 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Mam takie pytanie: Kto ponosi odpowiedzialność za wybudowanie domu niezgodne z projektem?? Rozważam zakup domu. Jest ewidentnie niezgodny z projektem (z tyłu poddasze podniesione, inaczej okna, widać gołym okiem). Wszyscy na uliczce tak mają, ale nie wiem jak mają w projekcie. Zgoda na budowę była z 1989. Potem w '91 był aneks, ale i do niego nie jest zgodne. Ludzie mieszkali, ale dopiero przed chęcią sprzedania domu (XI 2005) zgłosili zakończenie budowy. Jak przyjdzie mi ktoś i rzuci okiem, to kto za to odpowie: ja (że sobie niby dobudowałem?), czy kierownik budowy, że podpisał? Jeszcze jedno pytanie - aneks pozwolenia wpisał działalność produkcyjną (ponoć to było wymagane do podniesienia poddasza). Czy to mi w czymś przeszkadza, że mam taką działalność?? (wyższe podatki, cykliczne kontrole, wizyty sanepidu, pipu itd??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
welniak 22.02.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Mam podobny problem. Zastanawiamy się nad kupnem domu wybudowanego "według" kupionego projektu gotowego. Niestety inwestor poczynił pewne "drobne" modyfikacje, nie wprwadzając ich do projektu: * inny strop (monolityczny żelbetowy zamiast teriva)* inne ściany: beton komórkowy zamiast cegły kratówki* nieco inny rozkład pomieszczeń Dom oferowany jest do sprzedaży bez odbioru budowlanego.Takie rozwiązanie nie bardzo mi pasuje, wolałbym, żeby inwetor przeprowadził wszelkie formalności do końca. Pytania są następujące:1) Czy jeżeli w projekcie jest poddasze użytkowe, które - na razie - nie zostało wykończone, to dom może zostać odebrany?2) Jak wygląda sprawa takich "samowolnych" modyfikacji projektu w czasie odbioru? Może wystarczy, że inspektor nadzoru zatwierdził zmiany w dzienniku budowy (jeszcze go nie widziałem)? 3) Technicznie - jak powyższa zmiana technologii wznoszenia ścian wpłynie na parametry energetyczne budynku? Pozdrawiam Wełniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 25.02.2006 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Bodiniuszu, dom został odebrany i jak sądzę zastrzeżeń nie wniesiono. Za wszelkie odstępstwa w pierwszej kolejności odpowiada kierownik budowy i nadzór budowlany. Ty dla własnego bezpieczeństwa powinieneś tylko zrobić pełną dokumentację zdjęciową, filmową i opisową w jakim stanie dom kupiłeś, aby nikt nie mógł Ci zarzucić, że zmian dokonałeś po zakupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 27.02.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Mam takie pytanie: Kto ponosi odpowiedzialność za wybudowanie domu niezgodne z projektem?? Rozważam zakup domu. Jest ewidentnie niezgodny z projektem (z tyłu poddasze podniesione, inaczej okna, widać gołym okiem). Wszyscy na uliczce tak mają, ale nie wiem jak mają w projekcie. Zgoda na budowę była z 1989. Potem w '91 był aneks, ale i do niego nie jest zgodne. Ludzie mieszkali, ale dopiero przed chęcią sprzedania domu (XI 2005) zgłosili zakończenie budowy. Jak przyjdzie mi ktoś i rzuci okiem, to kto za to odpowie: ja (że sobie niby dobudowałem?), czy kierownik budowy, że podpisał? Jeszcze jedno pytanie - aneks pozwolenia wpisał działalność produkcyjną (ponoć to było wymagane do podniesienia poddasza). Czy to mi w czymś przeszkadza, że mam taką działalność?? (wyższe podatki, cykliczne kontrole, wizyty sanepidu, pipu itd??) Mieszkam obecnie w domu który właśnie jest wybudowany niezgodnie z projektem i niestety jest pewien problem. Chcąc przeprowadzić generalny remont tego domu( został wybudowany w latach 50-tych) co wymagało pozwolenia musielibyśmy zaktualizować plany domu (inwentaryzacja, próba legalizacji itp..) Niestety 3 lata temu koszty takich operacji były ogromne i czasochłonne. W efekcie budujemy zupełnie nowy dom. Dtatego lepiej sprawdź jak to jest w twoim przypadku. Co do działalności gospodareczej to wystarczy zgłosznie że taka działalność nie jest prowadzona (inaczej na pewno wyższe podatki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts