Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam takie pytanie:

Kto ponosi odpowiedzialność za wybudowanie domu niezgodne z projektem??

Rozważam zakup domu. Jest ewidentnie niezgodny z projektem (z tyłu poddasze podniesione, inaczej okna, widać gołym okiem). Wszyscy na uliczce tak mają, ale nie wiem jak mają w projekcie.

Zgoda na budowę była z 1989. Potem w '91 był aneks, ale i do niego nie jest zgodne. Ludzie mieszkali, ale dopiero przed chęcią sprzedania domu (XI 2005) zgłosili zakończenie budowy.

Jak przyjdzie mi ktoś i rzuci okiem, to kto za to odpowie: ja (że sobie niby dobudowałem?), czy kierownik budowy, że podpisał?

Jeszcze jedno pytanie - aneks pozwolenia wpisał działalność produkcyjną (ponoć to było wymagane do podniesienia poddasza). Czy to mi w czymś przeszkadza, że mam taką działalność?? (wyższe podatki, cykliczne kontrole, wizyty sanepidu, pipu itd??)

https://forum.murator.pl/topic/48564-dom-niezgodny-z-projektem-kto-ponosi-odpowiedzialno%C5%9B%C4%87/

Mam podobny problem. Zastanawiamy się nad kupnem domu wybudowanego "według" kupionego projektu gotowego.

Niestety inwestor poczynił pewne "drobne" modyfikacje, nie wprwadzając ich do projektu:

* inny strop (monolityczny żelbetowy zamiast teriva)

* inne ściany: beton komórkowy zamiast cegły kratówki

* nieco inny rozkład pomieszczeń

Dom oferowany jest do sprzedaży bez odbioru budowlanego.

Takie rozwiązanie nie bardzo mi pasuje, wolałbym, żeby inwetor przeprowadził wszelkie formalności do końca.

Pytania są następujące:

1) Czy jeżeli w projekcie jest poddasze użytkowe, które - na razie - nie zostało wykończone, to dom może zostać odebrany?

2) Jak wygląda sprawa takich "samowolnych" modyfikacji projektu w czasie odbioru? Może wystarczy, że inspektor nadzoru zatwierdził zmiany w dzienniku budowy (jeszcze go nie widziałem)?

3) Technicznie - jak powyższa zmiana technologii wznoszenia ścian wpłynie na parametry energetyczne budynku?

Pozdrawiam

Wełniak

Bodiniuszu, dom został odebrany i jak sądzę zastrzeżeń nie wniesiono. Za wszelkie odstępstwa w pierwszej kolejności odpowiada kierownik budowy i nadzór budowlany. Ty dla własnego bezpieczeństwa powinieneś tylko zrobić pełną dokumentację zdjęciową, filmową i opisową w jakim stanie dom kupiłeś, aby nikt nie mógł Ci zarzucić, że zmian dokonałeś po zakupie.
Mam takie pytanie:

Kto ponosi odpowiedzialność za wybudowanie domu niezgodne z projektem??

Rozważam zakup domu. Jest ewidentnie niezgodny z projektem (z tyłu poddasze podniesione, inaczej okna, widać gołym okiem). Wszyscy na uliczce tak mają, ale nie wiem jak mają w projekcie.

Zgoda na budowę była z 1989. Potem w '91 był aneks, ale i do niego nie jest zgodne. Ludzie mieszkali, ale dopiero przed chęcią sprzedania domu (XI 2005) zgłosili zakończenie budowy.

Jak przyjdzie mi ktoś i rzuci okiem, to kto za to odpowie: ja (że sobie niby dobudowałem?), czy kierownik budowy, że podpisał?

Jeszcze jedno pytanie - aneks pozwolenia wpisał działalność produkcyjną (ponoć to było wymagane do podniesienia poddasza). Czy to mi w czymś przeszkadza, że mam taką działalność?? (wyższe podatki, cykliczne kontrole, wizyty sanepidu, pipu itd??)

Mieszkam obecnie w domu który właśnie jest wybudowany niezgodnie z projektem i niestety jest pewien problem. Chcąc przeprowadzić generalny remont tego domu( został wybudowany w latach 50-tych) co wymagało pozwolenia musielibyśmy zaktualizować plany domu (inwentaryzacja, próba legalizacji itp..) Niestety 3 lata temu koszty takich operacji były ogromne i czasochłonne. W efekcie budujemy zupełnie nowy dom.

Dtatego lepiej sprawdź jak to jest w twoim przypadku. Co do działalności gospodareczej to wystarczy zgłosznie że taka działalność nie jest prowadzona (inaczej na pewno wyższe podatki)