Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękła szyba w oknie - ma kto pomysł dlaczego?

Recommended Posts

Kilka dni temu zauważyłem że w jednym z okien jest oz grozo pęknięta szyba. Pękła w sposób bardzo ciekawy. Kształt rysy jest regularny i przebiega od górnego do so dolnego skrajnego narożnika (zdjęcie niżej). Dodam że okno otwiera się super, tzn. bardzo lekko nic nie przyciera. Przy parapecie widać niewielką ryskę biegnącą od jego narożnika ukosem w dół. Sciana BK odm 400. Aha pekła szyba wewnętrzna i nie zrobiłem tego ja.

http://img461.imageshack.us/img461/4697/img0067640x4803gl.jpg

hmmm a moze ta szyba nie pekla juz w zamontowanym oknie tylko np. podczas jego montazu?, moze ktos w tedy przekosil skrzydlo, a szyba byla zle osadzona ... i peklo ... ?

moze tez od ciepla ... ale to chyba ktos by musial dmuchawe skierowana prosto na nie postawic :)

okno widzac duze nie jest ... co jeszce bardziej udziwnia sprawe.

Witam

Nie na wszystkim się znam, ale niedawno byłem świadkiem bardzo ostrożnego i dokładnego wstawiania okien do nowobudowanego obiektu. Po trzech dniach w pięciu oknach (i wielkich i malutkich - różnie) szyby sobie popękały. Ot tak - po prostu. Dostawca wymienił i nawet specjalnie nie wydziwiał, co by znaczyło, że to się zdarza. Uderz do gwaranta/dostawcy.

Pozdrawiam Adam M.

Dom jest jeszcze nie zamieszkały. Okna są już zamontowane od 2 lat. Wewnątrz podczas najzimniejszych dni było -5*C. Pęknięcie to musiało powstać w ostatnim czasie bo na budowie jestem praktycznie codziennie i bym to zauważył. Osobiście też wydaje mi się że przyczyną jest wada osadzenia szyby. Jednak intryguje mnie ten charakterystyczny regularny kształt tej rysy i ta ukośna rysa przy parapecie.

można sprawdzić też czy w miejscach gdzie zaczyna się rysa pod listą przyszybową nie ma tzw. łusek bo to od nich mogła "pójść" rysa. Albo różnica temperatur dla szyby wewnętrznej : szyba jest "zimna" na obrzeżach przy ramce międzyszybowej, a na pozostałej powierzchni ma temp. pomieszczenia. Ramka przekazuje zimno z zewnątrz (z zewnętrznej szyby) im zimniej tym większy chłód przekaże. Mimo wszystko szyba też się rozszerza pod wpływem ciepła- tak więc ta prawie cała powierzchnia szyby wewn. chce się rozszerzyć lecz nie pozwalają na to zimne obrzeża powstają naprężenia i szyba pęka.

pozdrawiam :-?

fargment "Informacja o zjawiskach towarzyszących użytkowaniu szyb zespolonych i innych szkieł oraz o materiałach stosownych do ich montażu "

7. Pękanie szkła

Szkło należy do materiałów kruchych, które nie podlegają plastycznym odkształceniom. Po przekroczeniu swojej wytrzymałości natychmiast pęka. Pęknięcie powodowane jest oddziaływaniem na szkło naprężeń mechanicznych i termicznych większych niż dopuszczalne dla danej formatki. Oznacza to, że jeśli dana szyba została dostarczona do klienta w całości a pęknięcie szkła nastąpiło w trakcie montażu lub eksploatacji szyby - to powodów pęknięcia należy szukać w czynnikach oddziaływujących na szkło w momencie jego pęknięcia. Obecne metody produkcji szkieł pozwalają na utrzymywanie naprężeń wewnętrznych szkła na niskim, kontrolowanym poziomie. Dodatkowo, ewentualne wady wynikające Ze niewłaściwych naprężeń wewnętrznych ujawniłyby się w trakcie operacji związanych z produkcją szyb zespolonych.

W przypadku gdy sposób zastosowania szkła może powodować zwiększone naprężenia w szkle, zalecane jest dokonywanie niezbędnych obliczeń wytrzymałościowych dla prawidłowego doboru grubości i rodzaju szkła.

Za: PHkington IGPPoland

Nie dorabiajmy ideologii :) Szklo to tylko piasem tyle tylko ze odpowiednio wytopiony ;)

A na serio. Szklo samo z siebie w dzisiejszych czasach nie peka. W tym konkretnym wypadku pekniecie moze zaczynac sie na podkladce szklacej - czyli zle wyparta szyba lub jakis paproch na podkladce byl. Moze byc powodem "muszelka" na szkle powstala przy przenoszeniu szkla na produkcji )na samym narozu) moze byc mala sztywnosc skrzydla (np. brak przy tym gabarycie wzmocnnienia) a tym samym przeciag trzasna skrzydlem o glif i pod wplywem impetu skrzydlo sie wyklrzywilo i szyba pekla moglo byc.......itd.

Trzeba reklamowac u dostawcy i mowic prawde jak bylo bo w cuda nie uwierzy ;)

Witam serdecznie, miałem kiedyś podobny przypadek tzn pęknięcie szyby.

Zajmuje się wykańczaniem wnętrz fachowcy wstawili okno i nie wykończyli go w koło. Wszystkie ubytki wyrównałem tynkiem gipsowym aby przyspieszyć czas schnięcia włascicielka wstawiła lekką dmuchawę do suszenia i róznica temperatur spowodowała pęknięcie szyby.

tu nie ma czarow - szyba sama z siebie nie peka i tyle

jakis powod zawsze jest tylko trzeba go "namierzyc"

Jareko, same z siebie pękają np. szyby hartowane.

Jest to spowodowane występowaniem w szybach siarczku niklu. W celu minimalizacji zjwiska stosuje się test HST.

pzdr

Mowimy o Float :) Samistnie nie peknie. Ani sama, ani w wersji laminowanej (z folia w srodku)

Z folią od wewnątrz nie ma zupełnie problemu, schodzi bez kłopotu. Ta która była na zewnątrz a owszem po lekkim przygrzaniu przez słońce schodzila gorzej. Dziś jeszcze raz oglądnąłem okno, nie widać żadnych nieprawidłowości. Będę zgłaszał usterkę do producenta okien i sie zobaczy co powiedzą.

pjotr pociesze cie - nie jesteś jedyny u którego zdarzają się cuda. 2 tygodnie temu wróciliśmy z pracy i szok... szyba pękła. Nie tak prosto jak u ciebie ale pękła. Zaraz telefon do sklepu i ... czekamy na wymianę szyby. Facet stwierdził że nie ma sprawy tyle że wymieni jak dostanie od producenta. Dodam tylko że początkowo wyglądało to jak góra "S" teraz nasze "S" jest już pełne.

[/url]

Dlaczego pękła szyba ?

Platon: Dla ważniejszego dobra.

Arystoteles: Taka jest natura szyb, że pękają.

Karol Marx: To było historycznie nie do uniknięcia.

Machiavelli: Decydujące jest to, że szyba pękła. Kogo interesują powody? To pęknięcie usprawiedliwia wszelkie motywy.

Saddam Husajn: To był nie sprowokowany akt rebelii i mamy prawo zrzucić 50 ton gazu na ten dom.

Richard M. Nixon: Szyba nie pękła. Powtarzam, szyba NIE pękła !

Bill Clinton: W żadnym momencie nie byłem z tą szybą sam na sam !

Andrzej Lepper: Oświadczam że jeżeli rząd będzie dalej niszczył polskie rolnictwo, niedługo w całym kraju szyby będą pękać tak długo dopóki ten rząd złodziejów i sługusów Unii Europejskiej nie podda się do dymisji.

Rzecznik Prasowy Policji: Trwają czynności procesowe zmierzające do ustalenia przebiegu zdarzenia. Ze względu na dobro sprawy na obecnym etapie śledztwa nie mogę nic więcej Państwu powiedzieć.

Władimir Putin: To wina Czeczenów.

Ojciec Rydzyk: Pękła ? Alleluja i do przodu!

Dariusz Szpakowski: Pękła, mimo, że miała przewagę optyczną.

Ernest Hemingway: Aby umrzeć... w deszczu...

Mojżesz: I Bóg zstąpił z niebios, i Bóg przemówił do szyby: "Masz pęknąć !". I szyba pękła...

Freud: Fakt, że się tą sprawą interesujecie, że szyba pękła, ujawnia waszą seksualną niepewność.

Fox Moulder: Zobaczyliście na własne oczy, że szyba pękła. Ile pękających szyb musicie jeszcze zobaczyć, zanim w to uwierzycie?

Morfeusz z Matrixa: Wszyscy pękają za pierwszym razem...

Bogusław Linda: Bo to zła szyba była.

Statystyczny Przedstawiciel Społeczeństwa: Ch*** ją wie.