Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt GOBLIN pracownia DOMINANTA

Recommended Posts

na dole masz 116 m2 (bez tarasu)

na gorze ok 103

razem ok 220m2 powierzchni netto

policz tak 1 500- 1800 z metra 2 (w zal od technologii w jakie chcesz wybudowac)(bez bialego montazu)i chyba anwet bez vatu

czyli mi wychodzi ok 330 000 - 350 000 (+ jeszcze vat jak z firma 7% jak sam 22% ) bez wykonczenia

oczywiscie tak na lekki szacunek bez wnikania w szczegoly

mysle ze 300 tysiecy to minimum jaki ci sie uda osiagnac i to w cenie netto i bez bialego montazu (ktory jest kosztowny - bo pokrycie podlogowe , wyposazenie kuchni lazienek, malowanie , kafelki itd )

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

na dole masz 116 m2 (bez tarasu)

na gorze ok 103

razem ok 220m2 powierzchni netto

policz tak 1 500- 1800 z metra 2 (w zal od technologii w jakie chcesz wybudowac)(bez bialego montazu)i chyba anwet bez vatu

czyli mi wychodzi ok 330 000 - 350 000 (+ jeszcze vat jak z firma 7% jak sam 22% ) bez wykonczenia

oczywiscie tak na lekki szacunek bez wnikania w szczegoly

mysle ze 300 tysiecy to minimum jaki ci sie uda osiagnac i to w cenie netto i bez bialego montazu (ktory jest kosztowny - bo pokrycie podlogowe , wyposazenie kuchni lazienek, malowanie , kafelki itd )

Witam

Dzieki wielki ale troche mnie załamałas ale moze tak

ściana Max, styro, tynki tradycyjne,okna PCV, ogrzewanie podłogowe gazowe, piec kondensat, dachówka ceramiczna lub betonowa (blacha)

tartak o 1500 m odemnie ,betoniarnia podobnie, dwa duze składy budowlane 4000m (konkuruja cenowo), tania siła robocza na wsi

Może sie udac??????????

Pozdrawiam

sorry ale nie jestem w stanie wyknac ci kosztorysu - moze poszukaj ludzi ktorzy taki dom zbudowali, albo porozsylaj do firm bud. niech ci wycenia...

jesli chcesz zmiescic sie w 300 tys za chalupe o pow 220 m2 (pow netto)

to ci wychodzi ok 1360 zł za metr :o

jesli chcesz sie w tej kwocie 1360 zl zmiescic w cenie brutto i jeszcze z wykonaczeniem :o - moim zdaniem nierealne kompletnie

jesli w netto i bez wykonczenia - malo realne ale... przy duzym udziale pracy wlasnej moze i mozliwe

takie jest moje zdanie ale...no coz popytaj innych

zycze powodzenia

ps. moze zadaj pytanie ile ci to wyniesie na watku"wymiana doswiaczen"

ps. gdzies czytalam ze zdec sie na projekt saga.... to jak to w koncu jest?

sorry ale nie jestem w stanie wyknac ci kosztorysu - moze poszukaj ludzi ktorzy taki dom zbudowali, albo porozsylaj do firm bud. niech ci wycenia...

jesli chcesz zmiescic sie w 300 tys za chalupe o pow 220 m2 (pow netto)

to ci wychodzi ok 1360 zł za metr :o

jesli chcesz sie w tej kwocie 1360 zl zmiescic w cenie brutto i jeszcze z wykonaczeniem :o - moim zdaniem nierealne kompletnie

jesli w netto i bez wykonczenia - malo realne ale... przy duzym udziale pracy wlasnej moze i mozliwe

takie jest moje zdanie ale...no coz popytaj innych

zycze powodzenia

ps. moze zadaj pytanie ile ci to wyniesie na watku"wymiana doswiaczen"

ps. gdzies czytalam ze zdec sie na projekt saga.... to jak to w koncu jest?

Decyzja juz była ze Saga, ale zobaczyłem to cudo, no moze moja zona i teraz jest problemik bo ten nam bardziej sie podoba i pasuje na działke

no i w .............

No i decyzja została zmieniona :evil:

W srode bede u mojego architekta i do tego czasu jeszcze mam czas do namysłu bo cos musze zaczacz działac

Pozdrawiam

oto odpowiedz architekta

Witam!

Koszt budowy goblinaw stanie "pod klucz" to około 260 000zł.

Stan surowy zamknięty to ok.134 000zł

REALNE???????????? :-?

Bardziej 300 tys.

"dach dwuspadowy z pokryciem z dachówki ceramicznej, cementowej lub blaszanej " :o

to jakis żart? :lol:

taka "landara" za niecale 1200 od metra pod klucz?!?!?!?!?!

architekt chyba lekko niezyciowy jak cos takiego ci napisal (a sadzac z dwuspadowego dachu moze nie dokonca ...hmm ok bez rzucania kalumni :wink: )

Pytanie : Jak by ci ktos zaproponowal noiutkiego mercedesa za np.

20 000 zlotych tez bys sie pytal czy realne?! czy popukal sie w glowe?

ROFTL :lol:

architekt chyba lekko niezyciowy jak cos takiego ci napisal (a sadzac z dwuspadowego dachu moze nie dokonca ...hmm ok bez rzucania kalumni :wink: )

OK

To ile??????

OK

To ile??????

Żeby

dało się zamieszkać to ze 300 tys. wykończone to ze 400 :wink:

Yaro z calym szacunkiem

od paru dni zasypujesz forum roznymi projektami - w kazdym piszesz "ile"? ludzie ci odpisuja ze absolutne minimum to 1500-1600 bez wykonczenia z wykonczeniem pewnie minimum 2000 od metra

w bardziej skomplikowanych projektach nawet to moze byc malo!

wezze sobie chlopie powierzchnie domu , kalkulator policz u licha to minimum!

pozatym zakladasz 2 identyczne watki - w tamtym juz miales dosyc precyzyjna odpowiedz "ile",

to co jeszcze mamy wymyslec?! napisac ci "taaak jasne buduj uda ci sie wykonczyc dom za 1200?! :o

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=64752

albo sluchaj sie architekta - Twoj wybor

jak landara? 190m to aż tak porażająco dużo?

@Geno

Cena pod klucz jest bardzo płynna i nie mówie tu o "marmurach" ale można np. kupić panele podłogowe z 20 zł/m można z 30, 40 itd, dalej drzwi 200zł do...., umywalki, kafelki, grzejniki, tynki (mgą być mineralne poprzez akrylowe do silikonowych) itd, itd

No i jeszcze kwestja czy robisz coś sam, czy wszystko ekipa. Ale jak ktoś podał 400k to moim zdaniem mocno przesadził.

Yaro z calym szacunkiem

od paru dni zasypujesz forum roznymi projektami - w kazdym piszesz "ile"? ludzie ci odpisuja ze absolutne minimum to 1500-1600 bez wykonczenia z wykonczeniem pewnie minimum 2000 od metra

w bardziej skomplikowanych projektach nawet to moze byc malo!

wezze sobie chlopie powierzchnie domu , kalkulator policz u licha to minimum!

pozatym zakladasz 2 identyczne watki - w tamtym juz miales dosyc precyzyjna odpowiedz "ile",

to co jeszcze mamy wymyslec?! napisac ci "taaak jasne buduj uda ci sie wykonczyc dom za 1200?! :o

Witam

Nie denerwuj sie

Dopiero zaczynam przygode pt. budowa domu

I zbieram opinie.

Dziekuje za wszystkie twoje opinie , napewno wezme je pod uwage.

Dwa wątki dlatego bo kiedys mnie wywalili z wymiany doswiadczen i niwiele sie dowiedziałem

Pozdrawuiam serdecznie :D

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=64752

albo sluchaj sie architekta - Twoj wybor

OK

To ile??????

Żeby

dało się zamieszkać to ze 300 tys. wykończone to ze 400 :wink:

:lol:

piotrul nie 190 a 220 (przynajmniej tak mi wyszlo) nie jest top porazajaco duzo ale tez nie jest to maly domek czy sredni (za srednie okresla sie tak w granicach 150- 180m2)

a moje zdanie to takie ze to jakis bezsens budowac duzy drogi dom i wykanczac go badziewiem jak np panele za 20 zl z metra bo juz kasy nie starczylo na przynajmniej dobre jakosciowo materialy :-?

(ten tekst nie do yaro - bo jego zrozumialam ze chce miec normalny standard tzn dobrze ale bez szalenstw)

dlatego tez mnie dziwi tak precyzyjna wycena architekta ? skad on wytrzasnal te 260 tys? precyzyjmnie mu okresliles co chcesz miec w salonie, jakie sciany w lazience , terakote , gres, panele? jakie wyposazenie kuchni?

jak nie to sciemnia cie i tyle

tez twierdze ze 260 tys za ponad 200 metrowy dom to zart

ale ok, moze sie myle:)

jak landara? 190m to aż tak porażająco dużo?

@Geno

Cena pod klucz jest bardzo płynna i nie mówie tu o "marmurach" ale można np. kupić panele podłogowe z 20 zł/m można z 30, 40 itd, dalej drzwi 200zł do...., umywalki, kafelki, grzejniki, tynki (mgą być mineralne poprzez akrylowe do silikonowych) itd, itd

No i jeszcze kwestja czy robisz coś sam, czy wszystko ekipa. Ale jak ktoś podał 400k to moim zdaniem mocno przesadził.

Zobacz sobie konstrukcje dachu,nietypowe okna i nadproża ,okno narożne,prawdopodobnie, sama powierzchnia - parter najtańszy gres to jakieś 7000 zł. Do tego podłogówki,kominki, 2 łazienki na górze itd.

Ostatnio akurat robiłęmkosztorys powykonawczy domu o podobnej powierzchnii użytkowej ale znacznie mniej skomplikowany dach (zresztą gont bitumiczny) , budynek miał bardzo małą powierzchnię stropów (część żelb. i część drewniana) , wykończenie bez fajerwerkó,kominków i podłogówek do tego nieskończona elewacja (brak tynku cienkowarstwowego) ,ceny sprzed 4 lat , większość materiałów inwestora(ona,drzwi,terrakota,panele, itp. - koszt 216 tys (netto)