Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iga w daliach 3 - o pokochaniu budowania.

Recommended Posts

No to mam wybranego dekarza i podpisana z nim umowe! :) I momo, ze najtanszego dachu nie bede miala to jednak ciesze sie, ze pewnien kolejny etap za mna. I wybrazcie sobie, ze w pierwszym tygodniu czerwca przyjad mi pomierzyc okna a na poczatku lipca juz montaż :D Miło jest o tym myśleć :D Troche gorzej z kasa, bo boję się, że bank nam nie wyda kolejnej transzy dopoki nie skonczymy dachu... Trudno - jak beda robic problemy to bedzie trzeba czasowo moze wyzebrac cos u rodziny... :D Sie zobaczy :lol: Trzeba byc dobrej mysli nie :wink:

• Odpowiedzi 227
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i policzyłam - wyobraźcie sobie, że z pierwszej transzy zostało nam tylko 10 tys. Znacznie za mało na dach i okna :D

Po kolejnych spotkaniach z elektrykami czekam na wyceny całości instalacji.

Ostatni instalator (prawdziwy spec od kominków z płaszczem wodnym - do tego mogę go polecić) też dał nam wycenę. Co do materiału to nie chcę się wypowoadać - na razie dałam je do wyceny z hurtwni instalacyjnej, z której stale bierzemy towar. No i również do Economy na Świetlanej. Na początku rozmowy zapowiedzieli mi, że prywatnym inwestorom nie dają rabatów. Ale jak w trakcie wypowiedzi napomknęłam, że na grzejniki kermi mamy już 30% zniżki (no bo faktycznie mam z forum namiar na taki sklep w Mosinie) to nagle Pan poszedł na zaplecze i jak wrócił to od razu stwierdził, że dogada się z naszym wykonawcą i na instalatorów ma ją zniżki od 20-30% - a faktury i tak będą na nas :D Mają też polecić instalatora - zobaczymy jak wyceni prace :D

W kadym razie ten super instalator ma też super ceny - jego robota bez kominka z płaszczem wyszła 6.300, a więc strasznie dużo. Dużo jest w tym za zainstalowanie kotłowni - 1.500 zł, co inni wyceniali na ok. 650 zł. Może jeszcze do niego zadzwonię. Plusem jest to, że sprzeda nam towar z 7% vatem, a więc kasa od razu w kieszeni.

Inne ceny instalatrów to 5.200 ( w tym instalacjia kominka i rozprowadzenie dgp gratis, ale kombinatorzy - nie chcą wiliczać materiałów skoro przez nich nie biorę)) i 4.500 ( w tym 500 za wew. instalację gazową, tanio, konkretnie, ale to ten znikający instalator). Ten najdroży wydaje mi się najbardzie profesjonalny. Całość materiału (bez gazu) wycenił nam na 16.400- niem na ile to cena rynkowa na kuchnię i 3 łazienki w domu... Ale sprawdzę :D

Z ciekawszych wadomości zakupiliśmy pierwszą baterię umywalkową ! :D :D W Economy mieli akurat promocję na baterie firmy Groemix i za baterię warta 164 zł zapłaciliśmy tylko 33,90 zł :D :D :D

Nie mogłam się oprzeć i zrobiła wam zdjęcie: :D

http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/bateria.jpg

Wypatrzyliśmy tam też wanny RIHO - czy ktoś o nich słyszał, bo tez musze tą firmę sprawdzić? o poszukuję nany min. 180 cm długiej (tak na dwie osoby :wink: ) i min. 80 cm szerokiej, ale tak aby odpływ i przelew nie znajdował się na szczycie ale pośrodku. Najlepiej w formie prostokąta. Tańsze wanny Koła mają odpływ na szczycie - tylko jednda ich wanan ma pośrodku, ale kosztuje ok 2.500 a to za dużo. Właśnie Riho ma do 30.06 promocję, że wanna protokątna Carolina 190x80 cm (ale nie ma jej na ich stronie internetowej) jest przeceniona z 1.452 na 1.307 zł. Cena bardzo atrakcyjna. Podoba mi się też wanna LIma - możecie zobaczyć http://www.riho.pl/vana-s.htm?25. Ta jest nawet tańsza/

Byliśmy też na Miętowej 17 w sprawie kominka. Bardzo miły i profesjonalny pan pokazywał nam różne wkłady i doradzał w sprawie kominka z płaszczem i z dgp. Potwiedził moje zdanie - że Tarnava jest absolutnie najszczelniejszym i najtrwalszym wkładem- tylko ta stylistyka! :-? No ale albo jakość żeliwnego odlewu, albo wkłady z szamotem i bajerancka stylistyka. Odkryliśmy u niego piękne wkłady ARYSTO. Musze spawdzic opinie o nich Wygladaja stylisycznie jak Jotul lub Patherm, ale są tańsze i pan bardzo je polecał opisując szczegółowo ich bodwę/ Z wkładem jest już od razu regulacja dopływu powietrza (i można jak w Tarnavie połączyć rurką wylot bezpośrednio z wlotem do wkładu) i również szyber, kórym regulujemy spalanie. W środku wyłożone są płytkami szamotu i mają wyciągany popielnik. Cena 14KW z szybą gilotynką to 4.100 + vat (dla porówniana Jotul 8.500 + vat). Jeśli bierzemy montaż to jest 7% vat. Nasza obudowe i dgp do 4 pomieszczeń pan wyceniał w całości z materiałem i robocizna na ok. 2.200 zł (oczwiście bez tynku czy farby na g-k obudowie). Wiec jak liczyła ok 10 tys na kominek to wyszłoby mnie taniej. Po powrocie gdzieś w necie znalazłam cenę w Warszawie za ten wkład 3.045 brutto, więc i nam będą musieli sprzedać taniej :wink: . Tu macie linka do tego cennika http://www.stylowekominki.pl/cennik_arysto.html

Wkład wygląda tak:

http://www.arysto.pl/images/foto_1.jpg

Mają dostępne ramki z aluminium za dopłatą.

Ogólnie dużo zabaczyłam i wiele mi się spodobało

:D Kominka z płaszczem nie robimy, bo nawet jak wybralibyśmy drogi wkład do dgp to i tak różnica w cenie wkładu, instalacji i dodatków wyjdzie nam min. 6.000. A jak my będziemy palić weekendowo i grzać głownie gazem to nam się to po prostu nie opłaca. Jakoś to brudzenie dgp będzie trzeba przeżyć :wink: :D

A teraz pokażę wam jak obecnie wygląda mój domek:

A tu komin wentylacyjny z moją wnęką od strony korytarza (na podświetlane półeczki na rzeźby i miejsce na obrazki :wink: ) - taka sama wnęka jest od stony łazienki, gdzie zostanie schowany rozdzialacz do co i podłogówki a powyżej zabudowne półki na drobiazgi:

A tu inwestorka ukryta za zaprojektowaną przez nią ścianką, gdzie zaszalowane schną wnęki na szklane tafle. Szkło będzie wpuszczać trochę światła do holu a dodatkowo będzie każda półeczka podśwetlona punktowo. Chłopaki bardzo się namęczyli, żeby zachować wymyślone przeze mnie wymiary - a rozrysowałam im to wszystko bardzo dokłanie :D Po prawej będą oczywiście drzwi wejściowe do pokoju:

http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/n.jpg

Strasznie się cieszę, bo wszystko nabiera kształtów i ja już ZARAZ TERAZ chciałabym kończyć i się wprowadzać!!! :D :D :D

No to ekipa murarska w tym tyg. kończy prace podstawowe - bu murownie ścianek działowych i podmurowanie szczytów zostawiamy sobie na "po wieźbie" :D

Będzie już niedługo wchodzić ekipa od dachu :D

A żeby było miło pokażę wam parę dzisiejszych (ciplych jak bułki z Żabki pod moim biurem - Żaba bez skojarzeń :lol: ) ZDJEC:

Ścianka między komuterowym a holej prawie w całej okazałośći:

http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/IMGP0822.jpg

A tu moje ścianki kolankowe z zewnątrz (ale prjektant zaszalał z tymi słupkami podtrzymującymi dach :-? ):

http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/IMGP0828.jpg

A tu skuty do paridłowej wysokości wykusz - jeszcze tylko zostało w bocznych oknach zrobić 40 cm podmurówkę :wink: i efekt końcowy będzie widoczny:

http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/IMGP0829.jpg

Powoli krystalizuje mi się koncepcja ogrodu. Dwa prostokątne połączone ze sobą oczka wodne (albo jedno jak się dwa na moim WIELKIM

:lol: ogrodzie nie zmieszczą) i do tego zadaszony - najpawdopodobniej narożny drewniany taras ala pomost - zainspirowało mnie jedno zdjęcie z najnowszym Muratorze :D Mimo, że jestem antytalenciem ogrodowym jak chodzę po ulicach to zaglądam teraz ludzion do ogrodów i wypatruję ciekawych roślinek. Już zaplanowałam polowanie z aparatem, żeby później pokazać w sklepie - "to chce!" :p

No to mam zgryza :D Tym razem z kominem...

jak juz podjelam decyzje, ze komin bedzie ponad dachem w pelniej cegly to mnie zarzucili dzis 3 mezczyzni (Teść, Szef Murarki i Szef dekarki), ze ma byc z klinkieru:

1. Tynk sie brudzi,

2. Tynk odpadnie,

3. Nie umiem budowac i nie mam o tym pojęcia (to Teść),

4. To bzdura, że klinier nie przyjmuje wilgoci i ścieka ona w głąb komina i zawilgaca jego ścianki.

Oni od lat robia z klinkieru nie było problemów. W sumie z klinkieru bardziej mi sie podoba...

Wiem Beti jaką ty podjęłas decyzję :wink: Może ktoś inny się wypowie - jak jest u was i czy słyszeliście coś o problemach?

No pare twz. "czytych " zdjęc zrobionych po wyjściu ekipy murarskiej. Sam dół, bo n ścianki działowe na górze, kominy (jakdnak z klinkieru) i szczyty będa wykańczać do więźbie.

Na początek widok na naszą kuchnię (po prawej) i część wypoczynkowo telewizyjną (po lewej):

http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/PICTmury1.jpg

A tu komin, pusta wnęka na kominek (podłączony z boku po prawej będzie), obok kolimna (prawdopodobnie będzie przerobiona na taką duż stojącą lampę) i wejścia do wc oraz pom. godpodarczego w tle:

http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/PICTmury2.jpg

A tu nasza jadalnia i skończony wykusz - przypatrzcie się a zobaczycie podmurowanie bocznych okien :D

http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/PICTmury3.jpg

:D :D :D

Mamy pierwszy dobrany klinkier na komin - od razu sprawdzalismy czy jest do kompletu płytka klinkierowa, ew. na później robione cokoły i filarki w wykusze - lub inne wymysloje bajery na elewacji. Żeby nie było - oczywiście braz znowu misi być jedną z droższych wersji :wink: Klinkier barwiony w masie - cegła dziurawka 2,26 brutto/szt. a pełna 3,62 brutto za szt.

Kolory przedstawiam wam na zdjęciu poniżej - jak się zapewne domyślacie nie da się dobrać idealnie. Okna mają odcień brązu (orzech) coś pomiędzy, a do tego wybraliśmy właśnie w sobote w MS ciemnobrązowe rolty. Chciałam na poczatku kremowe, ale po pierwsze widać na nich wszelki brud a ja nie chcę spedzać wolnego czasu na myciu rolet, a po drugie musielibyśmy juz na dobre pożegnać się z pomarańczowym tyunkiem- a decyzja jeszcze nie podjęta :wink: Wyglada więc na to, że na elewacji od cokołu po dach będziemy mieli 4 odcienie brązu. Sami zobaczcie na zdjęcia (jedno bez lapy bardziej oddaje rzeczywiste kolory, a drugie z lapa ostrośc i pewnien widziany pod odpowiednym kątem padania ściatła matowy pobłys klinkieru). Zgra to się wszystko?

Bez lapmpy:

http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/PICTdachow.jpg

Z lampą:

http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/PICTdachowka.jpg

Czekam na opinie :D

Coby wam tu napisać 8) :p

Porównaliśmy znowu wyceny od wszystkich instalatorów. Robicizna kształtuje się od 4.500 z gazem (najtańszy), przez 5.300 z gazem (tego chyba wybierzemy), po 5.600 bez gazu (najdroższy).

Ten środkowy ma tę zaletę, że jest również serwisantem pieca - i to przez wiele lat sprawdzonym u teścia. jak coś się wali to nawet w niedzielę lub w nocy przyjedzie. A to też bardzo ważna.

W jednej hurtowni instalacyjnej dostaliśmy od 20-30% znizki na materiały do instalacji. Inslator zmieszał ich z błotem - bo to im się te znizki należą! :evil: Skanadal! Przecież ja cięzko przez eiele miesięcy zarabiam na to, co bedę mu musiałą zapłacić za jego robotę, która łącznie zajmi mu z 20 dni góra. I z jakiej racji ma jeszcze mu dokładac grube tysiace zysków na materiale skoro sama i to z darmowym transportem mogę go kupić!

To taka moja smutna dygresja na temat wszystkich instalatorów, którzy obrażają się na fakt, że nie chcemy od nich kupować materiału... :-?

Jeszcze mnie czeka bój z pradem. Ale tu na szcęscie materiał od początku był pominiety w rozmowach :D

• 2 weeks później...

A wiec najpierw spawozdanie z ostatnich dziejów na budowie :wink:

Drwewno na więźbę dojechało i zostało odpowiednio przygotowane oraz wniosione. Nastepnie więźbe wykonano. Tak więc to mamy już za sobą. Obecnie od dziś robi się ofoliowanie i ołatowanie. Czwartek - piatek dachówka. Okna połaciowe wtawię chyba później, bo boje się kradzieży.

W między czasie pojawiła się koncepcja, żeby nie robic strych nad całością, ale otworzyć kaltke schodową i hol na poddaszu. Dzieki temu wyłaz dacowy doświetli ta część domu. Zamiast pełnego srychu będzimy mieli coś ala takie duże pawlacze nad pokojami.

Zostały też wymurowane kominy - jadnak z klinkieru (silesia Winneberga czy jak sie tam to pisze :oops: ). W każdym razie te ze zdjęcia. Co do płytek klinkierowych na elewację to jeszcze nie wiem czy wykorzystam ten sam rodzaj - moze znajde coś lepszego. :wink:

A teraz specjalnie dla bagat - temat okna i rolety :wink:

Dystrybutor MS - własnie wczoraj ogadaliśmy jego wzronik pancerzy. I na szczęści udało nam sie tam znaleźć kolor jaśiejszego brązu - bardziej wpadający w czekoladę - prawie identyczny jak nasza dachówka :D :D :D W każdym razie nie jest to juz prawie czarny brąz i jak dla mnie jest o niebo lepiej :D Zamównienie na rolety juz złozyliśmy (wczesniej tego nie robiliśmy, aby z 3-miesiecznym wyprzedzeniem nie wpłacać zaliczki :wink: ).

Przy obmarze okien padła tez decyzja, że okna w wykuszu będa montowane dopiero po wylewkach i wtedy tynkarze przyjda na poprawki. Stało sie tak dlatego, że mamy tam okno przesuwne typu patio, które ma samo próg 9 cm. rzeba je więc idelanie zlicować z poziomem podłogi, aby nie było za nisko - bo sie nie otworzy, ani za wysoko coby nie podnosic nogi na wys np. 15 cm :wink: A ponieaz jest tam podłogówka, i wszystko co sie z tym wiąże nie ma gwaranji, że wszystko wyjdzie co do cm. Lepiej więc z tym montażem poczekać, tym bardziej, że dla alarmu nie ma znaczenia, że te otwory będa zabite deskami.

Instalator wybrane - część materiałów dostarcza on ( a własciwie większość, bo wszystko oprócz kaloryferów). Człowiek teścia - bardzo sparwdzony. Za całość prac instalacyjnych z gazem i wodą ogrodową weźmie 5.300. Jak juz pisałam z moich wycen ( a mam 3 łazienki) - cena średnia. Teraz tylko musimy podpisać umowę. Ceny materiałów i pieca napiszę w domu - przy okazji. Ale nie są rewelacyjne - niestety brak mi już czasu na ciegłe jeżdżenie po hurtowniach. Nie mówiąc juz o tym, że trzeba też wybrac dobry materiał. Pogdłogówkę i rury będę więc miała w systemie Kanna. A ceny zostały raczej takie jak przy jego pierwszej wycenie - z tym, że nie wiedział przy niej o dodakowej 11m łazience z podłogówka, dodatkowym fragmencie podłogówki na dole oraz ogrzewaniu w garażu i wew. instalacji gazowej. Tak więc tym soposobem z pierwszej cenie materiału i roboty ma również te roboty :D Kocioł będzie turbo i dzieki temu nie kupujemy komina tylko wystawiamy spaliny przez ścianę - kratka :D

Duzo napisałam nie? :lol: :wink:

Przed zdjęciami najnowsze dylematy z budowy. :D

Wiecie jak się stoi pod częściowo ofoliowanym dachem i patrzy się na ta przestrzeń nie podzieloną jeszcze działowymi to nagle się człowikowi wydaje, że okno połaciowe wcale nie musi być w tym miejscu, że garderoba też może być w innym miejscu i że ścianki działow póją w związku z tym zupełnie inaczej. :roll: :o Ja przynajmniej tak mam :wink:

Więc zgdonie z obietnicą wkleję relację z postepów na budowie i pójdę na wieczór po raz setny rysować inny podział naszej sypilani na poddaszu :D

Ciekawa jestem, czy wy też mieliście takie dylematy :wink:

ZDJęCIA!!! :lol: :lol: :lol:

Po kolei:

Najpierw była sama więźba:

A następnie doszła folia:

http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/fol.jpg

Poniewaz foliować zaczęli dziś tu mamy fragment jeszcze odkryty :D :

http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/f.jpg

A teraz mały problem. Zobaczcie na moje szczyty - ten akurat przy koszu łączącym dach nad domeme z tym nad garażem. Czy u was też to wyglada jak lepina mozaika. Musiało być z cegły, ponieważ są tam duże obciążenia na tej ścianie, ale wg mnie wygąda to tragicznie. Takie "zlepione" kawałki i więcej tam zaprawy niż muru. Też tak mieliście u siebie? Teść twierdzi, że ok, bo wykorzystali materiał jaki był dostępny na budowie. Czekam na opinie.

A tu macie zdjęcie:

http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/szczyt.jpg

Wiecie – co (wiecie wiecie... :wink: ) – budowa to ciągłe niespodzianki – i to niestety nie najmilsze. :wink:

Moja dzisiejsza była wyjątkowo śmierdząca – ale do rzeczy :D

Ale najpierw był wczoraj przewał ze ściankami działowymi na poddaszu. Jeszcze przedwczoraj rozmawiałam wyraźnie z szefem murarzy, że koniecznie musi mnie powiadomić wcześniej kiedy wejdą murować działówki i kiedy skończą bo: trzeba zamówić materiał i go dowieźć, trzeba się umówić z instalatorem i elektrykiem z wyprzedzeniem – ale jak już będą te ściany stały. Stanęło na ty (a podkreślam, że rozmowa była przedwczoraj), że mi się śpieszy, ale on mnie w piątek powiadomi kiedy skończą – bo ekipa ma wejść w poniedziałek.

No ale również przedwczoraj stojąc pod ofoliowanym częściowo dachem zmieniał koncepcję ścianek działowych na naszej części poddasza – pomiędzy sypialnią, garderoba i łazienką). No więc już profilaktycznie dzwonię wczoraj po południu do szefa murarzy, że by koniecznie dał mi znać kiedy wchodzą bo zmieniłam układ działowych na poddaszu. A on mi na to, że są na budowie od rana i murują! Chcieli mi zrobić niespodziankę czy co! :o :roll: Oczywiści padło: „A nie mówiłam, żeby do mnie dzwonić” :wink:

I oczywiście wymurowali już właśnie te ścianki, które uległy przesunięciu. Była 15.30 – oni na budowie do 16. Ja akurat wczoraj miałam wrócić z pracy o 20. Więc szybko fax do teścia i teściu biedny musiał jeszcze przed 16 pędzić na budowę :wink: (on ma samochodem 10 min – ja tramwajem 45 ). Musza burzyć – tu im nie odpuszczę. Bo za działówki płacę im dodatkowo 20 zł za m2 . I koszt zniszczonego materiału odejmę im od tego wynagrodzenia jak nic. :evil:

Niby wszystko wyjaśnione, ale o 8 (dokładnie jak wychodząc miałam na autobus i jechać do pracy) dostaję telefon, że : oni nie mogą odczytać moich nowych rysunków i że ktoś w nocy przewrócił nasz kibelek i wszystko się wylało. :evil:

Spóźniłam się więc do pracy bo miałam gorącą linię z murarzami tłumacząc im przez telefon gdzie maja stać te ściany (na budowę pojadę dopiero po pracy, więc jestem ciekawa co zmalowali ) oraz z handlowcem i serwisantem od WC. Koszmar poranny i wizja wylanych na działce fekaliów :-? :p

A później jeszcze oddzwaniam do dekarza, żeby potwierdzić zakup rynien tytan-cynk i pytam przy okazji jak tam to przewróconym WC. A on na to, że patrzy właśnie przez okno i nic nie wie – wszystko ok. :o Już nie maiła siły ani czasu tego wyjaśniać i zostawiłam to serwisantom Inli – ja musiałam lecieć do pracy. :roll:

Trzymajcie więc kciuki, żeby wszystko tam było ok :D

A firma z Kaczej nie jest niestety tak dobra jak o niej myślałam. :-? 14 w środę umwaialiśmy się na dostawę dachówki na budowę w czwartek rano- czyli dziś. Jeszcze wczoraj dekarz potwierdział termin i padło, że przyjedzie między 12-13. Do teraz pusto Przed chwila zadzwnił ze skargą dekarz. Pan podobno o 15.50 zaproponował wczoraj dekarzom (którzy pracuja do 16), że przywiezia dachówkę o 18. Ale juz się zanosiło na burzę i nie chcieli czekać. A dziś ani telefonu ani dostawy. dzwonię do pana a on mi , że dostawca jest zajęty innymi kursami (ciekawe bagat czy do ciebie przywieźli? :wink: ) i dachówkę mi przywiezie jutro między 12-13! :evil: Masakra! :cry: :cry: :cry: jak to powórzyłam dekarzo mało mi nie przeklął do telefonu tak się wkurzył i oświadczył, żesie zaraz ubiera i jedzie tam na Kaczą. Podobno juz pracował na budowach gdzie oni dostarczali materiał i to ich stary numer... :-? Wg mnie sa kryci bo w umowi sprytnie wpisał dostawę na 22-23.06. wiec jak jutro dowiezie to sie wywiąże. ja nie protestowałam, bo sie nie spodziewałam, że dekarze się tak szybko uwiną.

Widzicie - długo była u mnie cisza a teraz pełno atrakci - watpliwych niestety :-? :wink:

No to jak juz pisalam w komentarzach - w piatek ok 12 przyjechala dachowka :) A dekarze pracowali tez w sobote - pomontowali już pierwsze rynny, wczesniej zrobili onbrobki blacharskie. Montaz polaciowych okien zostawiamy sobie na pozniej wink:

A tu jak sie przyjrzycie pod słońce to zobaczycie, że od elewacji ogrodowej zamontowano już rynny tytan cynk. Mają piękny srebrny kolor - bedzie pasowal do stylu calego mogo domu. Jestem bardzo zadowlona, że wymieniłam na nie ciemnobrązowe pcv, które od początku mi nie pasowało.

Ściany działowe na poddaszu niestety jeszcze nie skończone wszystkie - ale już prawie :wink: Dziś biegaliśmy po poddaszu i rozrysowaliśmy w dwóch łazinkach rozstaw sprzętu - ponieważ powtały zmiany w kierynku otwierania drzwi i trzeba było zmieniać koncepcję :wink: Jak sobie w naszej łazience narysowałam wannę, brodzik, kibelek i umywalkę i zaznaczyła miejsce na toaletkę to aż mi się miło na seru zrobiło :D :lol: Niestey aby wszytko weszło trzeba było zmniejszyć planowany brodzik z 120x 100 na 100x100, bo niestety wanna nie chciał się zmieścić :wink: Ale i tak jest super :D

Omówiliśmy też sprawę monitorunku i dostaliśmy do przeczytania umowę. Nie ma problemów. Załatwiliśm też sobie aneks ze skroceniem czasu, po upływie którego jk ekipa nie dojedzie to będzie odpowiadać materialnie do wartości skradzonych rzeczy i zniszczeń. Ogólnie jestem bardzo zadowolona. Z ceny też bo wyszło 50 + v = 61 zł za miesiąc :D To dzieki temu, ze siedziba firmy jest tylko kilka ulic dalej i ochraniaja juz dom o dwie dzialki od nas.

Nie mogę sie doczekać końca ścianek, żeby się już z elektrykiem i instalatorem umówić :wink: :D :D

No to dziś dalsza cześć fotostory z budowy :D Merytorycznie - przyszłościowo niewiele się dzieje. Umówiłam się na środę z elektrykiem po konkrety - w końcu za tydzień okna. Zdecydowała, że jednak nie będzie dach wykończony boazerią, ale jednak pobitką, bo można w niech puścić oświetlenie. Zadecudowałam gdzie i jaki będzie wyłaz na strych i inne takie duperelki. Słowiem - dzień jak codzień na budowie :wink:

Ale moich dekarzy podziwiam, że robia na tej patelni w taki skwar. Ja sie duszę nawet w biurze :wink:

Na tych zdjeciach jasno-brązowy kolor dachówki najbardziej odpowiada rzeczywistości.

A poniżej macie kolor przy zachodzącym słońcu - czerwień wyszła :D

Bagat nie martw sie - ja też niestety muszę dopłacić do dachówki, bo kurs euro był niekorzystny. Na moim dachu wyszła chyba dopłata 300 zł (choć papiery będę miała za parę dni). Ale p. K wspominał, że ty byłaś też niezadowolona z dopłaty :wink: Niby wszytsko było w umowie, ale czuję, że nas troche porobił. Bo w tej cenie to ta dachówka wyszł mnie tak samo jak brązowy sirius Rupa... No, ale ta jest płaska, co bardzo mi odpowiada :wink:

A jak wam się podoba moja dachówka? :D

Co nowego moi Mili - co nowego? :roll: :wink:

Dach skonczony - po połowie lipca lub w sierpniu beda mi wstawiac okna dachowe.

Podpisanie umowy i ostateczne uzgdonienia z instalatorem w piatek - wchodzi 4.07.

Murarze kończą prace jutro 17.07 wchodza na tynki i wtedy też (albo jeszcze później) beda mi wmurowywac luksfery w garażu. Miały być od razu, ale to 3m od ulicy i coby ktoś mi ich nie rozbił kamieniem. wolę dmuchać na zimne po tej sprawie z wc :wink: Zreszta garaz zostawiamy otwarty.

Na razie mam zabite deskami okna w wykuszu (bo beda montowane po wylewkach), drzwi wejsciowe (bo docelowych nie chce wsttawiac coby sie nie zniszczyły). Szef murarzy - p.Darek - załatwia mi tanie drzwi z odrzutu z innej budowy :wink: pomiędzy garażem a pom. gospodarczym i tamtędy będą wszyscy wchodzić. To że okna wykuszowe będą później też ma dobre strony - nie zniszca mi ich przy najbrudniejszych pracach :wink:

Wczoraj przez 2,5h (po drodze przyjmując kierownika budowy i dekarza) chodziłam w elektrykami i zaznaczałam wszytsko co popadnie. Przeliczona kwotę (nic nie obniżył - 23 zł za punkt) ma mi podać dzis lub jutro - już się boję bo to tragedia :-? cenowa oczywiście wyjdzie :wink: Dobrze, że chociaż kabelki mam gratis od teścia :D Mamy też już obcykaną wersję alarmu... Elektrycy z monitoriniem wchodzą 05.07 - w dniu montażu okien. Następnie elektrycy wchodzą 10.07. Obie ekipy maja skończyć ok. 13.07. Tak więc przed tynkarzami nie powinno być obsuwy :wink: tfu tfu :wink:

A tak w ogóle to wiedzieliście, że jak sie chce mieć oświetlenie nad wanną (a ja chcę w swojej łazience) to trzeba mieć do tego specjalny transformator za ok. 40 zł zamontowany gdzieś ponad tym oświetleniem i to tak, żeby był do niego dostęp :o Chiałaś babo mieć bajery w łazience :wink:

A pamiętacie moja ścianę z wnękami na oświetlenie i szkło? Otóż elektryk oznajmił, że we wnęce o wys. 10 cm nie da nic zamontować - w ogóle w żadnej sie nie da. Takie rzeczy to tylko w gipso - kartonie (chciałoby się powiedzieć w Erze :wink: ). Ja go zarzusiła, że oprawy na tynkwe, że świetlówki - on sceptycznie razem z kolega patrza na mnaie jak na oszołoma :wink: Na szczęśi z odsiecza przyjechał mąż i przekonał ich do świetlówe, a ja do tego, aby cała ściankę policzyc jako 1 punkt :wink: Pan stwierdził, że sobie odbije na montażu świetlówek - ale nie wie, że najprawdopodobniej będziemy całość takim duperelek sami montować :wink:

A z komplemetów - pamietacie (dzisiaj same retrospekcje :wink: ) tego Włoch, co go mieliśmy w fundamentach zakopać :D Otóż woczoraj pierwszy raz od tametego czasu był na budowie i stwirdził, że to Wersal :wink: :D :D Bardzo to miłe tym bardziej, że on własnie kupił i urządza (np. designerska bateria kuchenna za 6.300 Euro! :o ) 140m apartament w centrum Mediolanu :roll: :D W przyszłym tygdoniu ma przyjechać jego druga połowa i przywieźć mi ichniejsze meblarskie katalogi (bo ja może stamtąd sobie samochodem krzesła przywiozę jak nie taniej wyjdzie :roll: ), więc będę miała co przeglądać. Oni maja o tyle lepiej, że pomaga im w tym profesjonalny architekt wnętzr, którego nazywają Leonardo :wink:

Teraz mam ogromy problem z grzejnikami :-? Musze kupic w tym tyg. podejscia katowe (czy one są dopasowane pod konkretne grzejniki? :o czy uniwersalne i kupuje się je osobno? :o :cry: ). HELP!

Instalator chce podejscia juz teraz coby je przygotowac przed tynkami. No i musze tez zakupic drabinki, zeby idelanie do wybranego ksztaltu dopasowal podejscia :-? jestem przerazona bo na czwartek musze mu dostaczyc. I nie wiem gdzie i co kupic.

Nie wiem czy Kermi czy Cosmonova. Chyba zadecyduje cena, ale na te drugie musze dopiero zebrac oferty wiec wolalabym aby podejscia byly uniwersalne. jakiej firmy drabinki?! :o Czy jak napisane 22/600/800 to który wymiar podany pierwszy - wysokość czy długość? Normalnie masakra :cry:

Potrzebuje np. jedna drabikę kolorową... A o tych potrzebach dowiedziałam się w sobotę o 14.00 i wszystko teraz zamknięte. Mąż waraca we wt. w nocy a ja sama chyba nie dam rady tego na czwartek zorganizowac :cry: Chyba przepłace biorą pierwszą lepszą ofertę. A kolorowej drabinki na 100% nie dostanę na tym tyg. :cry: