iga9 05.09.2006 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 No to dziś kolejny sukces budowalny. Odebtałam ciepłą Decyzję o pozoleniu na budowę wewnętrznej instalacji gazowej. Kolejny paierek załatwiony i muszę przyznać, że tu poszło bezboleśnie Teraz tylko pytanie czy mój słynny instalator stawi się w wyznaczonym terminie i ją wykona... No, ale tu nie ma pośpiechu> Jak się we wrześniu nie stawi do wykonania to będę widziała, że się wycofał z umowy (termin dałam mu na piśmie, poleconym za zwrotką). musi mi tez oddac klucze do dzialki ido domu, ale na wszelki wypadek kod alarmu jest już zmieniony Oglądałam wczoraj na żywo dzrwi AFB Kraków. Są pięknę. Ceny od 800 bez przeszkleń do 1.200 jak dużo szyby mlecznej. Zawsze taniej niż laminat Interdoor np. Tylko temin na I kwartał 2007... Ale co tam - mogę mieszkać bez drzwi na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 06.09.2006 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Moj biedny tata pracuje przy oczyszczaniu działki i nijak nie idzie go powstrzymać. Można go tam spotkać codziennie Serce mi się kraje jak sobie pomyślę, że on tam pracuje fizycznie przy sprzątaniu podczas gdy my jesteśmy w pracy Ma ktoś jakiś sposób na powtrzymanie nadmiernie energicznych ojców? Bo jego zdrowiu taka praca zdecydowanie nie służy... No ale oni oboje z mamą (jak my zresztą również ) zakochali się w tym domu i nawet przychodzą pstrykać sobie zdjęcia jak się przytulają do murów Fajnie tak się dzielić z kimś bliskim budowlaną radościa i mieć psychiczne i fizyczne wsparcie Puszukuje namarów na tanie i szybkie do dostania drzwi wew. do pomalowania. Wszelkie sugestie mile widziane. Na razie jedna opcja (5 tyg. oczekiwania) to płaskie białe drzwi pol skone Ale jakość fatalna... Jakby ktos myslał o tych drzwiach to nie polecam - oglądałam w realu Okazało się, że wszystkie otwory drzwiowe mam za niskie (oprócz drzwi wejściowych - te są za wysokie ), co będzie nas kosztowałao + 30 zł do każdej szt. drzwi przy montażu za ich skrócenie. No coment... Ogólnie montaż dzrwi to ok. 120-200 za szt. A nasz wykonczeniowiec zamontuje je za 50 zł/szt. Jak sobie szybko przeliczyła, to jednak jeśli się zdecydujemy na zakup z montażem i 7% vat to będziemy do przodu o jakieś 500 zł i nienaruszoną gwarancjie na drzwi - to pod warunkiem, że za montaż zapłacimy 150 zł . Jeśli będzie on kosztował 200 zł/szt. to wyjdziemy na 0 - właście tylko ta nienaruszona gwarancja jest bonusem. I tak zawsze zedrą z klienta co jego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 21.09.2006 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Coby wam tu napisać, żeby było wiadomo, że żyję i że dom sie buduje Moje napisać np., że zamówiliśmy drzwi wejściowez montażem w okleinie orzech. Montaż na pocz. października. Mogę napisać, że zamówiliśmy bramę segmetową ze wzorem deski ciemny brąz z automatyką i 2 pilotami Montaż na pocz. października. Mogę napisać, że stale zamawiam i domawiam materiały na elewację i wykańczanie tynków wew. Ceny za elewację koszmarne Czemu nikt mi nie powiedział, że to tyle kosztuje I że za robociznę płacimy koszmarnę sumę 34 zł/m2. Nikt nie chciał negocjować cen - bo nawet zaczeliśmy szukać innej ekipy niż p. Darka... Nie pytajcie mnie nawet ile ta elewacja bez zadnych udziwnień będzie mnie kosztować Mogę napisać, że tworzę projekty łazieniek i nawet wiełam urlop, żeby sobie pojeździć i płytki pooglądać. Zaowocowało to tym, że zarzuciałam pomysł łazienki Adrenalina z Cersanitu tej biał-zielono-różowej, bo odcienie w realu mnie nie zachwycuły. I jeden projekt wylądował w koszu Teraz szukam innych płytek i pewnie będzie tubądzin, bo ich estetyka najbardziej do mnie przemawia. Wynalzałam też płytki na podłogę na dół. Po wielkiej zdradzie poczna, który przestał produkować gres panama musiałam szukać. I znalazłam tylko nieodpowiadające mi za bardzo fakturą (bo zbyt chropowata i będzie się tam zasklepiał syf) płytki Legno, oraz nieodpowiadające mi kolorem płytki wood i jakieś słowackie znalałam - wszystko deseczki za ok 60-70 zł/m2. Za to znalazłam też piękne wielkoformatowe płytki hiszpańskie w kolorze gorzkiej czekoladu i wzorem egzostycznego drewna, w dotyku jak lakierowany parkiet, bez szpar- po protu bajka. Bajką nie jest oczywiście cena, bo w promocji i ze zniżka 100 zł/m2 (wcześniej było 140 zł/m2). I nie wiem co robić, bo różnica w cenie na mjej pow. to 1.800 zł. Cena ogólnie powalająca... Małżonek chce te droższe (ale on od początku budowy ciągle chce to co droższe i lepsze tylko kasy nie wydaje ), bo etetyka bija tamte na głowę. Ja się łamię, bo w końcu to płytki na dziesięciolecia mam nadzieję Co robić? Mamy koszarny problem a oknami - porysowanymi pod folią zabezpieczającą - ach zapomniałam powiedzieć, że mamy już zamontowane okna w wykuszu. Niestety znowu rozłaża się listwy i na dodatek te rysy na ramach od zew. w tych oknach stałych. Bardzo się boję, że naprawa będzie się wiązała z wyjęciem całych okien i zniszczeniem tynków wew. i elewacji Reklamacja juz oficjalnie zgłoszona do fabryki w Słupski i w toku. nadano mi nawest numer - jestem numerkiem w trybikach maszyny biurokracji A po motażu okien we wtorek panowie od środy zaczęli tynkowanie wykusza i nie oklejejąc okien prawidłowo zachlapali je dokumentnie ... no coment... teraz mają mi okleić porządnie a po trynkowaniu wyczyścić zgodnie ze słowami p. arka "jak perełkę". Uświadomiłam im ile jest warte takie okno i że jak cos spiep... to będą bulić Okazało sie przy okazji, e wcześniej źle zatynkowali puszki rolet od wew. (bo bez siatki i tynk nie ten, i zatynkowali rewizję) Wiec trzeba było zamówić dodatkowe listwy i specjalny tynk ręczny gipsowy o zwięszonej przyczepności. Vedę skuwać i poprawiać. Instalator w Belgii u siostry - ten to ciągle na wakacjach mało ma roboty Nie możemy sie od niego doprosić dokładnych wytycznych dot. armatury przykotłowej i rur kominowych a nawet typu pieca Będziemy musieli sami udać się do producenta po porady. Pewnie Rafał załatwi to w poniedziałek przed swoim kolejnym wyjazdem. Teśc broni zażrcie instalatora więc atmofera też nie jest wesoła Na dodatek wezwano nas jeszcze do urzędu skarbowego na losową kontrole - niby wszystko ok ale 3 godziny w plecy. Całe szczęście, że akurat mieliśmy urlop Ogólnie momo radości z powstającego domu musze powiedzieć, że ejstem już tym wszystkim bardzo zmęczona. Rafał twierdzi, że jestem zbyt wielką perfekcjonistką. Może i tak - ale wielu bujujących nie ma takich problemów jak my. Popatrzcie tylko na te okna. A od budowy, załatwiania problemów, wybierania drzwi, kolorów i płytek jestem ja. Wiec doba jest za krótka i cigle mam poczucie, że jeszcze tylu spraw nie załatwiłam. Kończąc dołujące klimaty - jakie macie swoje plany odnośnie ceramiki i armatury łazienkowej? Wybieracie już coś? Jakie firmy są godne uwagi? Bo ja się nie mogę zdecydować Oprócz tego ma powera, bo musze mieć i wybigam myślami w świetlaną przyszłość Acha - i zaczęli już kłaść elewację - bedą zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 21.09.2006 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 No to wrzucę obiecane zdjęcia. Podobno dzić na ścienie frontowej leży już siatka i klej Ale nie potwierdzam, bo nie bylam dziś na budowie Zrobiłam sobie bebskie spotkanie z kuzynkami na mieście i objadłam się malinami w białej czekoladzie - były boskie! - polecam No, ale do rzeczy - czyli do zdjęć: To widok ogólny od fronu i boku: A to widok od środka, gdzie można podziwiać okna wykuszowe jeszcze w folii: http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/wykusz.jpg A tu już nie ma czego podziwiać - dla zainteresowanych rysy na oknie i szpary w narożnikach: http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/porokno.jpg http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/oknonaroznik.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 25.09.2006 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Ludzie, opiszę wam moje ostatnie doświadczenia I będę sobie pluj pluj - w twarz pluła, bo zawsze twierdziłam, że ci wszyscy, co głosili tezę "WYKOńCZENIóWKA WYKAńCZA" powariowali i nie wiedzą co piękne Ja już na tym etapie zwracam im honor i rozumiem ich postawę Ludzie kochani - toż to jakaś paranoja Choć u mnie to nie do końca sama wykończeniówka Te nieszczęsne okna się ciągną - czekam na jakiś odzew z MS i wyzytę tego serwisanta... na razie cisza Po dokładnych oględzinach okazało się, że rysy na bocznych oknach są nie na ramie, a na prowadnicach od rolet. Za rolety odpowiedzialny jest Pan z Poznania więcjeszcze jego muszę moletować Dziś miał to sobie obejrzeć i zadzwonić - nie zadzwonił Elektrycy - od zeszłego tygodnia ustalili mi juz 3 terminy ( w tym jeden ostateczny na dziś) coby przyszli o podłączyli dom do prądu i poprowadzili prąd po ścianie zew. na taras. Wczoraj oświadcvzyli, że dziś gdzieś wyjeżdżają, a jak się im wygarnęłam, że juz któryś raz przekładają to się obrazili i w końcu ustaliliśmy środę. Uświadomiłam im, że przez nich prace tynkarskie przy oknach w wykuszu i na tej ścianie elewacji wstrzymane Zobaczymy W środe po raz kolejny przyjeżdża Enea podłączyć nam skrzynkę (bo ostatnio Pan przyjechał i okazało się, że skrzynka nie podpięta kablem do słupa, a on nie jest od podpinania do słupa tylko od podpinania kabla z domu do skrzynki- tzn. łączenia końcówek kabla podprowadzonego przez moich elektryków do skrzynki - spisła to karteczce i odjechał zostawiając dobrodusznie telefon do pana od kabla słupowego ). W tą środę mają przyjechać obaj panowie Ech - chciałabym mieć taką pracę - chyba Jest jeszcze prima zabawa z drzwiami wew. Jak już wybrała wzory i kolory drzwi AFB, to się z piątek dowiedziałam, że oni prawdopodobnie całkowicie wstrzymają produkcję drzwi wewnętrznych i dopiero styczeń- luty dowiem się, czy mi je zrobią. A jak nie zrobią to będę musiał zamówić inne i np. od lutego czekać kolejne 13 tyg. na drzwi Oj - niedoczekanie! No to wybieram drzwi od nowa - a przy moich wymaganiach nie jest to proste zadnie Więc wybrałam już do wyceny drzwi Dewro, Sapeli, a wczoraj odkryłam Drims. I szcześliwa wybieram malowane modele - wysyłam do wyceny iod dystrybutora dowiaduję się, że oni się wycofują ze współpracy z tą firmą Jakoś mnie mój pech nie dziwi A wycofują się, bo producent obiecuje drzwi za 6 tyg. (fak- mi też tak obiecał przez telefon ) a przysyła drzwi po 6 miesiacach i oni się nie będę przed klientem podkładać. Ale polecają Interdoor - bo oni też robią malowane Jak miło - no to właśnie znowy wybrała i rozesłałam do wyceny dzrwi Interdoor Oj znienawidzą mnie w tych firmach, ale ja szukam najładniejszego rozwiązania za najniższą cenę A, że te wszystkie firmy są droższe od AFB, to muszę konkretnie powyceniać,coby dobrze wybrać nie? Oj będę więc wybór - i koszt - dzrwi wew. długo wspominać Myślę też czy nie zrobić od razu daszu nad wejściem - w końcu dachówka i tak leży na działce. Zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 27.09.2006 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Wiecie taka mnie od pewnego czasu refleksja nachodzi, że pięknie jest budować swój własny dom i to nawet za wsłane cieżko zarabiane pieniądze I momo tych paru problemów nie zameiłabym tego na dom budowany mi przez jakąś firmę pod klucz - nawet gdyby byłoby mnie stać na taką budowę. Kasia ma rację, że nasze emocje, wzruszenia wsąkają w te mury i nasze domu mają duszę. Śmiejemy się w nich, płaczemy, a czasem wścikamy lub bezradnie opuszcamy ręce. Ile wspomnieć pozostanie w tcy murach począwszy od pierwszej łopaty. Ile wpomnień zostnie z zeimi na naszych działkach... Czasem jak sobie wracam do domu i ide z tramwaju (a musicie wiedzieć, że spory kawałem mam do przejścia ) to tak sobie myślę, że gdzieś tam parę ulic dalej budują mój dom. I to mi się wtedy mimo, że tak mocno w całym procesie budowy uczstniczę - to mimo wszystko takie nierealne wydaje. Tak idę ulica i myślę, że za parę miesięcy już nie będę tędy codzinnie drałować, bo inny tramwaj szybciej podwiezi mnie prawie pod mój dom. W ogóle dla mnie mój dom to brzmi tak wspaniale. Bo mimo, że już kilka lat temu wyprowadziłam się od rodziców od tamtego dnia nie mam już własnego miejsca i cigle gdzieś katem mieszkamy. Po prostu ja chyba oszlajęję ze szczęścia jak już się do tego domu wprowadzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 03.10.2006 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Elektryk wczoraj był. Generalnie zakończył to, co miał zrobić, coć nie wkuł w ścianę kabelka i nie połączył przerwanego przez tynkarzy kabelka przy drzwiach, bo "zapomniał" i dziś ma jeszcze kogoś w tym celu podesłać No i obraził się, że nie będzie u nas zakładać lam i kontaktów - choć nigdy mu tego nie obiecywałam Nie będę kolesiowi płacić 20 zł za założenie halogenka, skoro sama sobie z tym dam radę, jak mi kolega elektryk pokaże co i jak Elektryk zapowiedział też, że teraz nie opisze nam rozdzilni - tylko jak już będą lampki i gniazdka zamontowane to przyjedzie ze specjalnym komputerkiem i zobaczy czy wszytko gra i nie trzeba jakiś bezpieczników przekładać... Niezbyt mnie to cieszy i nie wiem czy czegoś nie kręci, ale siłą go nie zmuszę Jak więc łatwo się domyśleć - z elektryka nie jestem zadowolona Mamy też do poprawienia i dokończenia kilka miejsc w tynkach. Np. cały pokój nad garażem i klatka schodowa jest do poprawki bo widać tam msę rys i pajęczych spękać. To ewidentny błąd tynkarzy a ja nie płacę tych komarnych pieniędzy za tynki po to, żeby później mi pękały P. Darek przyznał nam rację i obiecał poprwić wraz w szystkimi miejscami, gdzie im coś nie wyszło Mam już włany prąd w domu i w góle czuję się jakby przeprowadzka była tuż tuż zaraz drzwi wejściowe, brama garażowa i elewacja będzie skończona Przenosimy do budynku licznik na wodę i robimy podłączenie do kanalizy Jeszcze tylko ostatni etap użerania się z moim fatalnym instalatorem - jak on już kiedyś skończy robotę to będę szczęliwa Na razie się nie odywa, ale mnie się nie spieszy, bo i tak nie mam kasy na piec i grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 05.10.2006 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Elektryk zniknął Wykusz już zatynkowany. Pewnie to ekipa p. Darka a nie elektryk będzie łączył zerwane przez nich kable Ale co tam Robią te wykończenia i poprawki tynków... Nie wiem czy tak jest u wszystkich, ale u mnie tynkowanie kaset od rolet wewnątrz to prawdziwa droga przez mękę. Najpierw nie otynkowali. Kazaliśmy otynkować. Jak otynkowali i przyszedł pan od rolet montować te w wykuszu to powiedział, że po pierwsze zatynkowali źle i będzie odpadac, zresztą odspojenia było już widać w postaci "marszczenia się" tynku (i podał dokładnie jak to zrobić i jakimi materiałami), a po drugie zatynkowali całkowicie klapkę rewizyjną i żadnej rewizji już nie mamy. Zakupiłam więc co trzeba i poinstruowałam p. Darka co trzeba zrobić... zabrali się do tego wczoraj - wiem to po dzisiaj obejrzanych efektach ich działań oraz wczorajszym telefonie "że chyba im coś ekstra za to zapłacę to to masa roboty jest". Zręcznie uniknęłam odpowiedzi W każym razie dziś patrze, że może się starali odkryć rewizję (listwa powyżej), ale tynkiem tak chlapali, że i tak ją zatynkowali Co gorsza chyba tak nadłożyli tynki po bokach, że zablokowali te klapki Więc od razu dzwonię do p. Darka - on mi na to, że zrobili tak jak mówiłam i że to co mówię jest niemożliwe. Pytam, czy to dziś widział, a on na to, że nie Więc powiedziałam, że pogadamy jak zobaczy No i jest prosty sposób na sprawdzenie kto ma rację - otworzyć klapki rewizyjne Jesli jest tak jak on mówi to się otworza i nie ma problemu. Jeśli się nie otworzą, to całość do poprawki Mam nadzieję, że będzie ok Jakbym wiedziała, że to taki problem zrobiłabym wszystkie wnęki okienne płytą gk i miałabym spokój No, ale chłopakom ocieplenie idzie jak z obrazka i mimo, że nie ma jeszcze kolorowego tynku to już bardzo mi się podoba Zresztą sami zobaczcie: http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/PICTty.jpg A tu zbliżenie na wyprowadzenie mojej rury doprowadzjacej powietrze do kominka: http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/PICTkominek.jpg Wykusz i elewacja ogrodowa wraz z kabelkami przygotowanymi pod lampy i gniazdko na tarasie: http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/PICTbo.jpg Dziś zamontowali mi drzwi wejściowe. I nawet mi się podobają - bardzo pasują do okien! Musicie mi uwierzyć na słowo, bo od razu ekipa je zafoliowała, obrobiła i wyciepliła od zew. i od wew. Ale, żeby nie było, pokaże chociaż, że są: http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/drzfr.jpg Mam już docelowe i prawdziwe klucze do do domu!!! Hura!!! A tak w ogóle to dzis w Leroju wyparzylismy tanie i ładne płytki do pom. gospodarczego za ok. 19 zł/m2. Chyba kupimy Czas spędzam na rysowaniu w skali i w kolorze (nawet z zachowaniem wymarów kafli) łazieniek- na razie zrobiłam wszystkie ściany i rzut naszej łazienki przy sypalnii, kuchnii - ta też już skończona. Po wielu bojach myślowych na temat lodówki stanęło na lodówce wolnostojącej, ale białej (LG no frost) w sądziedztwie wysokiej zabodowy z białych szafek i zabudowanego białego piekarnika (znalazłam takie cudo Fgora, które ma wszystkie funkcje na jakich mi zależy a kosztuje tylko 1.500 zł). Blat będzie więc również biały i z tworzywowym białym zlewozmywakiem. Płyta i okap tradycyjnie srebrne (bo nie ma białych w nowoczenym stylu ). Meble białe i drewno w ciemnym brązie ala wenge. Do tego białe, pomarańczowe i fioletowe ściany. Nad ciągiem tylko przejrzysta tafla szkalana pokazująca kolor ściany pod nią. Tyle czasu to rysowałam, że chyba kolejny raz nie zmienię koncepcji Mam tylko nadzieję, że wszystkie upatrzone sprzęty będą w sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 06.10.2006 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Dziś jest na budowie ważny dzień i jestem cała w nerwach Po pierwsze jest pomiar drzwi wewnętrznych. Więc pewnie jutro puszczę zamówenie. W wiekszości będą to dzrwi DRE, bo na inne mnie nie stać Ale też, że ładne. W naszej sypalni będą malowane na turkus drzwi Pol Skone. A najważniejsze, że dziś przyjeżdża ze Słupska serwisant z MS w sprawie mojej reklamacji okien. Umówieni jesteśmy na popołudniu tak przed 17- więc trzymajcie kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 06.10.2006 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Kciuki kasia64 bardzo pomogły Wizyta przebiegła w miłej atmosferze i zakończyła się spisaniem protokołu, że skrzydła do wymiany (ale decyzje i tak podejma w przyszłym tygodniu w fabryce po obejrzeniu zdjęć) i naprawieniu na miejscu tej rysy na ramie. Ogólnie jestem dobrej myśli, ale nic nie powiem, żeby nie zapeszyć. Żeby nie było za różowo z pomiaru drzwi nic nie wyszło Bo pan powiedział, że nie może się to odbyć beze mnie Zobaczcie jaka jestem popularna No, ale umówił się z nami na jutro więc nie ma nic straconego Dla zainteresowanych pokazuję dziś detale z wykonania mojej podbitki z osb i styropianu. http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/PICT0010.jpg http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/PICT0008-1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 09.10.2006 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Czas biegnie. Dobrze, że byłam jednak obecna przy pomiarze tych drzwi wew., bo nie obyło sie bez Dylamatów Budującego. Oczywiście otwory są częściowo do poszerzenia, cześciowo do zmniejszenia z szerokości (bo np. otór bmiał taki wymiar i charakter, że mogła być tylko ośieżnica stała, a ona jest szersza niż regulowana i już się nie mieściła- żeby więc w ogóle mieć drzwi tej firmy musiałam zmniejszyć otów i będę teraz do biura miała nie 80 a 70- za to z ościeżnicą regulowaną. Mam nadzieję, że coś z tego zrozumiecie Otrzymałam porady typu- to dobudować węgarek, tu skuć, tam podwyższyć i tak się zmęczyłam, że już w tą sobotę drzwi nie zamówiłam Faktem jest, że na moje zmęczenia miał niewątpliwie wpływ piatkowy wieczór, kiedy to w naszej piwnicy obchodziliśmy przy napojach różnych imeniny naszego kolegi Artura I z tego wszystkiego już się w sobotę nie zajmowałam budową tym bardziej, że akurat w sobotę jechaliśmy na 30 urodziny naszej koleżanki, połaczone z jej powrotem z podróży poślubnej (bo chyba wam nie pisałam, że 3 tyg. temu bawiałam się świetnie na hucznym weselisku ). To taki przerywnik, bo postanowiłam sobie po pewnych problemach, że budowa nie może powodować ochłodzenia w stosunkach towarzyskich Za to w niedzielę zakupiliśmy w końcu pierwsze płytki w poblikim Leroju. Takie beżowe w poziome linie na ścianę w gospodarczym (za 19.90/m2 ) i podłogowe akurat nawet mrozoodporne, w janym brązie w ciemnobrązowe ciapki do gospodarczego i do garażu (za 14,90/m2 ). Za wszystkie płytki zapłaciliśmy mniej niż 500 zł Oczywiście musieliśmy załatwić samochód dostawczy (od pomocnego teścia) i załadować i rozładować całość, ale za tą cenę było warto. Tym bardziej, że płuteczki są ładne Odbyliśmy już spotkanie z 2 stolarzami w spr. schodów i czekam na wyceny. Żaden nie powalił nas na kolna. W niedzile odbyłam też spotlanie z moim stolarzem rodzinnym (szwagier męża) i omówiłam z nim projekt kuchni. Oczywiście zweryfikował on mój ogląd na parę rzeczy, co zmusiło mnie do rysowania projektu od nowa dziś dałam mu ksero do wyceny Musicie wiedzieć, że szwagier jest dobrym i niedrogim stolarzem od mebli, ale ma jedną wadę - jest bardzo nieterminowy. Czeka mnie więc jeszcze z nim poważna rozmowa na temat terminu wykonania A i tak pewnie nic to nie da, bo on zawsze mocno przekracza terminy... tak więc pracowicie spędziłam niedzielę. Teraz od nowa wybieram zlewozmywak, coby się zmieścił Z racji wyjazdy małżonka i zamieszania u mnie w pracy przekazanie wytycznych dot. drzwi zrzuciłam dziś na teścia. Jutro biedak będzie też musiał pojechać zapłacić za wynajem wc - wiec jak widzicie nie jestem sama na placu boju mimo, że jestem słomianą wdową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 11.10.2006 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 No i zapadły nowe decyzje. Postanowiłam się ostro zabrać za temat kominka, coby go może jeszcze w listopadzie zamontować. Miało być później, ale ze względów osobistych przeprowadzkę chciałabym możliwe jak najbadziej przyśpieszyć i w związku z tym porzuciałm swój pierwotny plan wykończenia najpierw góry a później montowania kominka i wykańczania dołu. W końu będą mi kuli w stropie dziury na 4 kanały dgp Dopiero będzie syf Modlę się, żebyśmy mieli zrobione wszystkie zdjęcia instalacji wodnej i co, aby nie wbić się w żadną rurkę No, ale do rzeczy. Już od początku marzył mi się komenk z szybką podnoszoną do góry. Bo chciałam mieć kominek i do grzania i wykorzystać go do dgp, ale też czasem pogapić się w ogień przy otwartym palenisku. Tak więc mimo zapisania się do klubu miłosników Tarnawy i uzyskania tam wielu pomocnych rad i wyjaśnień od forumowiczów, stwierdziałam, że Tarnawa nie pasuje mi do designu i w ogle odpada. Zreszta taki kominek z gilotynką i srebrna ramką to jest coś Najpierw w swej naiwności napatrzyłam się Jotula (ok. 8000). No, ale budowa ruszyła i widziałam jak kasy ubywa. No więc zaczęłam powoli szukać dalej... i znalazłam: Hajduk (ze ramką chrom i gilotynką ok. 6000), Blanzek (ok. 5000), Arysto (3.500 ). Zerkałam tez na KFD (linea ok. 7500). Cała zadowolona ruszyłam w wir forumowego szukania, aby wybrać najlepszy. I czegóż się dowiedziałam - że wkłady Hajduk i Blanzek mają tu wiele złych opinii. A już w szczególności modele z gilotynką Ogólnie szybko sie niszczą (odpada farba, pęka szmot) i ze względu na wady w konstrukcji bardzo szybko ulega spaleniu drewno w kominku i oddaje mniej ciepła. Użytkowników Arysto na forum znalazłam2 - w tym 1 niezadowolony. Użytkownik KFD- 1 i zadowolony (zreszta posiadający jeden z dwóch tych wkładów zakupionych w Poznaniu - jak za taką kasę to dla mnie za drogi ekperyment). A ogólnie prowadnice tych szybek: ulegają odkształceniom, zacierają sie, wyginają i bardzo trudno później otwierać wkład. Ogólnie prawie pewne problemy - może po miesiącu, a może po roku lub po 5 latach. A gwarancja na takie wkłady nie obejmuje łożysk i prowanic do szyby, samej szyby oraz szamotu... Więc właściwie nic nie obejmuje i za każda wymenioną rzecz płacisz dodatkową kasę. No więc najpierw się załamałam (jak zwykle, gdzy coś nie idzie po mojej myśli - chyba w załamce lepiej szukam rozwiązania problemu ), a nastepnie zajrzałam do Tarnawy. Bo jak już kupować wkład otwierany na bok - to tylką tą firmę (1001 użytkowników nie mogło się mylić ). A oni wprowadzili nowy wkład. Nazywa się Premium- sami zobaczcie: http://www.tarnavakominki.pl/index.html?grp=10&info=325 Koszt 14 KW 2.699 zł netto, a 16 KW 2.999 zł netto. Będzie chyba ten wkład pasował do prostej obudowy z GK. Ewentualnie dorobię mu taką szeroką ramkę z chromowanej blachy. A na gk chyba tynk strukturalny i jakiś kolorek Rafał poparł ten pomysł. Od razu wtępnie umówiałm na budowie wizyty 3 komnikarzy na pomiar i wycenę. Bo kupię kominek z montażem i z wykonaniem dgp, więc i 7% vat. A i sprzedawca będzie tez wtedy odpowiedzialny za podłączenie i wszystko na 1 gwarancji Błagam - powiedzcie, że będzie dobrze! Z nowości wybrałam stolarza. Zrobi mi płaskie drzwi sosnowe (takie do pomalowania na kolor ściany) za 1.200 szt z montażem. I schody pełne bukowe - z barwionymi wangami i podstopnicami za 6.500 z montażem. Inny wycenił mi schody na 10.000 a 1 szt. drzwi na 1.000. Ta dla waszej informacji:D W przyszłym tygodniu podpisuję ze stolarzem umowe (sam zaproponował ) i wpłacam 1.500 zł zaliczki. Drzwi na koniec listopada a schody przed świętami mają być gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 12.10.2006 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Dziś byłam w końu na budowie (po raz pierwszy od niedzieli ), więc będą dwie forki. Niestety cimne, bo nie daję rady dojechać zanim się szaro robi Tu wykończona izolacja forntu- wnikliwe oko dostrzeże paratety w płytek klinkierowych, bo MAM JUż PARAPETY OD FRONTU!!! A tu pokazuję jak wygląda wykończenie osb na styku z wykuszem: http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/PICT000b.jpg I tyle Poganiajcie w myślach moich robotników, bo ja się juz nie mogę doczekać tynku imokładiny z płytek klinkierowych. Ale myśle, że w terminie do 20.10 się nie wyrobią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 17.10.2006 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Na budowie wszytko jakoś tak wolno się posuwa. Ekipa wyraźnie zwolniła obroty... A szkoda, bo chciałabym w końu zabaczyć ten mój tynk położony. Z lepszych wiści mamy juz załozoną bramę garażową. Po prezentacji (montaż rozpoczął sie w niedzielę o 9.00 rano - tyle mają roboty !) automtyka została zdjęta. Za dodatkową opłatą 50 zł (za dojazd- szkoda, że wczesniej nam tego nie powiedziano ) zostanie zamontowana jak już wszyscy budowlańcy wyjdą z naszego domu, lub jak będziemy chcieli to i w innym terminie Przy okazji nie obyło sie bez niespodzianek. Primo - zamiast obiecanych dwóch pilotów 4 kanałowych przywieźli nam jeden dwukanałowy. A że była niedziela, to z właścicielka mogłam to wyjasnić dopiero w poniedziałek. Ale nie robiła problemów i obiecała zadzwonic jak już te nasze piloty dojadą - po prostu zupełnie zapomnieli o naszych ustaleniach Brama jest segmentowa, ciemno-brązowa i piękna. Wieczorkiem wkleję wam jakieś zdjęcie Elektryk, który pozostawił po sobie kilka niedoróbek nie odbiera telefonu i nie odpowiada na smsy. Nie jestem z niego zadowolona w ogóle. Będzie nam musiał pomóc kolega... A z lepszych wieści- dostałam odpowiedź i pozytywnie rozpatrzono moja reklamację okien Robią mi właśnie nowe skrzydła, które maja wymienic - prawdopodobnie w przyszłym tygodniu Oprócz tego załatwiam masę spraw - ale to nudne więc nie będę opisywać I w ogóle opuściał mnie zupełnie energia, bo w pracy mam zimno, na budowie jeszcze zimniej, a w naszej nieogrzewanej (bo niestety nie my ogrzewaniem rządzimy) piwnicy jest juz totalnie zimno. Ogólnie wiecznie zamarzam i kostnieje = enegria odpływa = truchleję = gnusnieję Niech ktoś mi włączy ogrzewanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 17.10.2006 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Pouczona ekipa ruszula dzis z kopyta. Wszytko- łącznie z podbitką mam już pokryte styro, siatką i masą zbrojącą. Wszyscy chwala klej do styro i masę - nawet sąsiad budowlaniec Dziś położyli już tynk właściwy na dwóch ścianach - ale zdjęć nie ma, bo jeżdżę na sygnale prosto z pracy i nie mam aparatu Ale jest piękny i uważam, że dokonałam trafnego wyboru kolorystycznego Uff Po weekendzie pokaże mam nadzieję, wszystkie ściany otynkowane, a w nastepny już w całości elewację z płytkami klinkierowymi A tu brama z bliska - proszę się nie ekscytować- koloru nie widać, bo jeszcze ofoliowana http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/bra.jpg Przy okazji mam zgryz czy opaskę z płytek wokół bramu położyć tylko po zew. czy też rónież do ościeży na grubość muru... Co myślicie? Był dziś na pierwszych pomiarach pan od kominka (KAM BUD na Miętowej). Zobaczymy jak mi wyceni. O żadnym rabacie nie chciał rozmawiać... Wycenę będzie mi też robiła inna firma z Leszna. Obaczy się Jest jeszcze komnikarz bagat - spisał się super Przyjechał też pan na pomiar jeden pary drzwi Interdoora - wyobrazcie sobie, ze to ten sam pan , co pracuje dla firmy, od której chcemy kupić DRE Ale się uśmialiśmy Ogólnie jest wesoło Jutro porzucam budowę, bo mam zjazd stowarzyszenia hr, z ktorego urywam się w połowie aby świętować 7 rocznicę mojego związku I nie zamierzam myśleć o budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 20.10.2006 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Dziś mają być skończone tynki zew. - nawet wczoraj domawiałam 2 wiaderka Także trzeba mieć nadziejeję, że po niedzieli pokażę jakieś ekstra fotki Mam też częćiowow zrobione obramowanie z płytek przy drzwiach wejściowych Wczorajszy dzień upłynął mi bardzo pracowicie pod znakiem zamawiania dużej ilości materiałów na ocieplenie dachu, małej - 2 wiaderka brakujące tynku dowiezione w 3h prostu na budowę przez pana z Humy (tak w ogóle jestem bardzo zadowolona z ich obsługi oraz jakości materiałów). Nawet z Nadstagi przywieźli mi towar w 4h po złożeniu zamówienia Ia jakie imponujące rabaciki Żeby nie było za różowo pojechaliśmy zamówić w końcu drzwi DRE. Byliśmy w Sęku tak ok. 17.10 i tam pewnien pan (zawsze na niego trafiamy, choć uważamy go za osobą zbyt flegmatyczną i wolno myśląca , by osługiwać klientów - zwłaszcza tak szybkich i energicznych jak my ) oświadczył, że przez 45 min to się na pewno nie wyrobimy z wypisaniem zamównienia Całkowicie nas przeraził tym oświadczeniem Na szczęści mój mąż zachował przytomnośc umysłu i zaproponował załatwienie całej sprawy faxm = pan wypełnia, przysyła- my podpisujemy i odsyłamy. Więc podaliśmu mu modele i kolory drzwi, wybraliśmy nawet klamki (ok. 35 zł/szt.) i w 15 min. było po sprawie Teraz ruch po jego stronie Przy okazji okazało się, że momo iż Pol Skone maluje drzwi w kolory NCS to w sklepie nie mają wzornika i muszę sobie gdzieś pojechać wybrać kolor drzwi Jak myślicie - maja ją w Leroyu? Musze to załatwić w ten weekend, a sobotnie przedpoludnie jestem uziemiona Tak więc płynie nam budowlane życie Bank zażądał od nas do podwyższenia kredytu kolejnego dokumentu (koszty poniesione i do poniesienia tak, aby wyszla kwota podwyzszonego kredytu), co zaowocowalo liczeniem i przestawianiem wszystkiego - do północy Szłam spać totalnie zmasakrowana Przeprowadzamy casting na kominkarza - dziś kolejne spotkanie. Kominkarz bagat zrobił przez telefon super wrażenie - od razu zaproponował min. 10% rabatu od ceny wkładu - chociaż nie handluje tarnavą to powiedział, że zobaczy, czy uda mu się coś załatwić przez znajomych kominkarzy Ale pan ma rwe kulszową (chyba zaraził sie na odległość od Tabalugi ) i spotka się nami dopiero w przyszłym tygodniu. Pan z Mietowej nie chciał słyszeć o .zadnych rabatach - nadal czekam na jego wycenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 21.10.2006 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Dziś garść fotek mojej elwacji - zrobionych w promieniach zachodzącego słońca.http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/t6y.jpg http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/egr.jpg http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/PICost.jpg Zbliżenie na płytki - jeszcze bez fugi (będzie grafitowa, żeby pasowało później pod grafitowej kostki betonowej):http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/brzbl.jpg Dla zainteresowanych napiszę, że elewację (ale bez listew i siatki) robiliśmy na systemie HUMA z tynkiem silikonowym barwionym w masie 1,5mm baranek. Może i tynki trochę cienko, ale mi się podoba jak najgładsza struktura. Do tego są płytki klinkierowe elewacyjne i parapetowu Cerrad w kolorze brąz szkliwiony, klejone na klej Ceresit i fugowane również fugą Cerestiu z aqua stop- a więc zabezpieczone przed naciaganiem wody. Na razie nie planuję żadnej impregnacji płytek i fugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 21.10.2006 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Z rzeczy innych - nadal przeżywam tą szefową - chyba mam za mało problemów Nadal szukam miejsca, gdzie będę mogła jutro obejrzeć paletę kolorów ncs. Nadal zamawiam drzwi - strasznie żmudna ta procedura Muszę wybrać jakiego kleju będę używać do klejenia płytek i jakiej firmy fugaę. Na razie myślę o fugach Maipei lub Sopro- perłowych w łazienkach a na podłogi nie mam pojęcia co. A muszę się powoli decydować, bo wykończeniowcy mają wchodzić na pocz. listopada i chcę, aby zaczęli od opłytkowania pom. gospodarczego Ale za to mam już zakupione wszytkie materiały do izolacji dachu i obrobienia skosów Mam bardzo dobry humor, bo dziś robię sobie dzień laby od budowy (no chyba tylko poszukam na forum jakiś informacji o tych klejach i fugach - to chyba już jest choroba budowlana ). W każdym razie doprowadzam dziś i naszą piwnicę i siebie osobiście do porządku, na co mogłam sobie w końcu pozwolić, bo wyekspediowałam męża na cały dzień na wypad z kumplami, nie ma więc samochodu ani szofera , a na koncie nie ma kasy, bo czekamy na kolejną transzę, więc i kupować nie ma za co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 21.10.2006 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Mam dziś wenę więc pokażę jeszcze wybrane drzwi:Na poddaszu tanie drzwi DRE- 4 szt. białe i do naszej sypialni wenge:http://www.dre.pl/drzwi/images/d_kanon_10.jpg Do naszej łazienki malowane na turkus drzwi Classic Pol-Skone z dużą szybą tam gdzie ten frez w górnej połowie dzrwi - i takie same tylko pełne do garderoby:http://www.pol-skone.com.pl/www/_images/sub/pictures/drzwi_wew_mal_classic.jpg Do komputerowego na dole będą jeszcze białe z mleczną szybą drzwi Derby Interdoor:http://www.interdoor.pl/img/drzwi/derby_1_d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 22.10.2006 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 zbliżenie na kolor- tym razem w słonecznej odsłonie (wobraźcie sobie jak się zimą w słoneczny dzień miło i ciepło się zrobi, gdy się na taki domek spojrzy): http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/elslon.jpg Dziś zakupiliśmy schody na strych - takie wyciągane z klapki w suficie. Kosztowały 320 zł - surowa sosna. I pokaże wam jeszcze te kupione kiedyś płytki: - ściana w gospodarczym: http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/plgos.jpg - podłoga w garażu i gospodarczym: http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/garpl.jpg Wyjaśnię też, że mnogość modeli i kolorów drzwi jest spowodowana mieszanką stylów w jakich urządzone będą poszczególne pomieszczenia na piętrze. Dla zaostrzenia apetytów dodam, że nasza sypialnia będzie w stylu indyjskim a nasza łazienka w orienci- ale pewnie bliżej egiptu, czy maroka. Stąd te turkusowe drzwi [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts