zielonooka 23.05.2006 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 zielonooka widzisz - musisz czesciej zagladac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 23.05.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Iga wszystko tylko nei tynki ręcznie robione jeśli zalezy Ci na czasie. U mnie tynkarze walczyli równy miesiąc (niecałe 600m2 do otynkowania), normalnie myslałam, że padnę tak to się ciągnęło. Co do jakości to nawet nie jest najgorzej, ale ten termin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adaman 23.05.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Iga popieram pośredniczkę - u mnie ręcznie 200m2 ponad trzy tygodnie robią Fakt - idealnie, ale strrrrrasznie dłuuuuugo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 23.05.2006 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 No ale ja nie mam namarow na zadnych co maszynowo klada cementowo wapienne! A tynkarz z ksiazki telefonicznej to koszmar! To wymaga na prawde dobrej roboty... bede szukac A moj wykonawca mowil o ok 2 tygodniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 23.05.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Iga, dzięki za wynalezienie i wklejenie postu o tynkach. Jeszcze daleko mi do tego etapu, ale te informacje będą bardzo pomocne w momencie kiedy stanę przed dylematem : jakie tynki ? Słyszałam już dawno, że te maszynowe to super sprawa. Tylko dlaczego tak trudno znaleźć wykonawcę ? Życzę powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 23.05.2006 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 No i maszynowe sa z gotowych mieszanek, wiec troche drozsze niz mieszane na budowie... Ale jak sie ma noz na gardle (np. w niedziele w naszej pwinicy wybila kanaliza z calego domu wiec domyslcie jaki upojny wieczor i noc spedzilismy z mezem przed jego wyjazdem - mruczac pod nosem "wyprowadzmy sie wreszcie stad") to niestety. Trzeba bedzie doplacic... Ale wiem, ze przynajmniej sa dobre jakosciowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 23.05.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Igunia, pęknie działasz ! PIĘKNIE !!! Dekarz zamówiony więc domek już prawie postawiony . Z tym nie najtańszym dachem to jest zwykle tak, że przynajmniej jest dobrze wykonany, a to przecież jest najważniejsze . Cieszę się razem z Tobą A to, że trzeba być DOBREJ MYŚLI, to się wie ! Tak trzymaj będzie dobrze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagat 24.05.2006 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 JESTEM DOBREJ MYśLI na pewno uda ci się to zgrać, a dach będzie przepiękny i baardzo , baraaaardzo trwały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 24.05.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 No tempo macie naprawdę zadziwiające, chcecie pewnie jak najprędzej być "na swoim", co? Rodzinka daje się we znaki? Nie nie żartuję, nie obraź się. Wiem to z własnego doświadczenia - nawet z najukochańszymi teściami czy rodzicami mieszka się fajnie, ale co na swoim to na swoim A w sprawie alarmu - może przesadziłam z tym baniem się ale to chyba dlatego, że jeszscze nie zgłębiałam tematu i pewnie moje wyobrażenia różnią się od rzeczywistości. Jak się oczytam, jak się nauczę to to obsługiwać, regulować itp itd to i bać się przestanę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 25.05.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Iga - pięknie to wszystko wygląda i jak szybko te mury rosną !!!! Co do tynków maszynowe. Jak to się jednak wszystko zmienia z biegiem lat. Moi rodzice, jak 20 lat temu w swoim domu robili tynki maszynowe, to wszyscy murarze mówili, że za pół roku im wszystko ze ścian pospada i będą musieli jeszcze raz na nowo ręcznie robić. A tu minęło 20 lat i jakoś wszystko się świetnie trzyma ściany . A u nas sprawa z prądem już prawie załatwiona. Jeszcze w poniedziałek dwa ostatnie akty notarialne (ale te już najłatwiejsze) i może w lipcu wkopiemy łopatę ! Na razie trwa casting na ekipę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 26.05.2006 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 No tempo macie naprawdę zadziwiające, chcecie pewnie jak najprędzej być "na swoim", co? Rodzinka daje się we znaki? Nie nie żartuję, nie obraź się. Wiem to z własnego doświadczenia - nawet z najukochańszymi teściami czy rodzicami mieszka się fajnie, ale co na swoim to na swoim No co ty! Dleczego mialabym sie obrazac Przeciez wiemy i co biega Tym bardziej, ze juz ponad rok mieszkalismy w wynajmowanym mieszkaniu i do tesciow wprowadzilismy tylko ze wzg. na gromadzenie srodkow na budowe Ech - teraz trwa casting na instalatora (+ wyliczenia czy bardziej nam sie oplaca brac od nich material czy kupowac samemu) i elektryka... Jeden elektryk mi wczoraj zaspiewal za calos, ze bedzie ok 4500 robocizna... (musze sobie wszystkie punkty przeliczyc). I to bez alarmu... Kasa leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 26.05.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 A my nie mieliśmy jeszcze okazji mieszkać sami, chyba że na wakacjach I w sumie tak jakoś się przyzwyczailiśmy do tego gwaru w domu, że nie wiem czy później nie będzie nam tego brakowało Zwłaszcza tych wiecznie zajętych łazienek przez moje dwie dorastające szwagierki:wink: Jak ja wytrzymam w pustym domu??? Chyba będziemy musieli szybko postarać się o własne potomstwo Słuchaj, a ten Twój potencjalny elektryk liczy od tzw. punktu czy jakoś inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 26.05.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 elektryk 4500,00 PLN - sama robocizna? A materiały na ile macie wycenione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 26.05.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Moi elektrycy w zależności od opcj zażyczyli sobie 2,5 - 3 robocizna i 4-4,5 materiały.Ja liczyłem koszty na 5800, ale nie wziąłem pod uwagę, że miedź tak strasznie podrożała na rynkach... Więc kwota 6-7 tys za całość byłaby gut. A 4,5 tys to jest możliwe jeśli wliczysz alarm i parę cudów niewidów pozdrawiamGerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 26.05.2006 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Jeden forumowy elektryk liczy sobie od punktu - 23 zł. Nie jest najgorzej, ale mogłoby być taniej (jakie wy znacie ceny od punktu?). Ten co byl wczoraj spojrzal na przygotowany rysunki - a ja raczej na gniazdkach, Tv i komp. w kazdym pokoju, połączenie sieciowe miedzy kompem na dole i kinem domowym (aby na tv ogladac filmy z kompa i sluchac przez glosniki od kina domowego w salonie - nie chce osobnej wiezy w salonie) - nie oszczedzam. Do tego podprowadzenie kabla od krzynki na froncie do rozdzielni (ok. 30m), rozdzialnia i obwodu. Wg niego na pierwsze okna 4500 sama robicizna... Duzo Tych puntow nie liczylam, wiec nie wiem czy ten za 23 z od jednego bylby tanszy - ale zajme sie tym w weekend. W niedziele o 9.30 rano (zegnaj imprezo do rana ) jestesmy jeszcze umowieni z kolejnym elektrykiem na budowie. Ma wycenic calosc. W weekend postaram sie tez wklepac do dziennich ceny instalacji z materialem- coby porownac z cenami za material jakie uzyskamy w sobote np. w Economy na Świetlanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagat 26.05.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Iga myslę, że cenę masz dobrą, Nas, na domku ok 180 m2 (z garażem) pan elektryk zabił ceną 11.800 , bez alarmu cena z materiałami, ale ma nam rozpisać szczegółowo ile czego zużyje, bo sprawdzimy czy nie kupilibyśmy taniej (jeśli tak, to bierze nasz towar ) A sieć komputerową, to nawet pomijamy, bo marzymy o bezprzewodowej , tylko jak tak dalej pójdzie to na marzeniach się skończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 28.05.2006 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 No my tez muslimy obecnie o bezprzewdowym internecie, ale mamy traz taki w domu i dziala dobrze po jednej kondygnacji (no ale sprzet tez nie jest "firmowy" Tkaze i tak chcemy kalbe rozprowadzic, zeby ew. w przyszlosci problemu nie bylo Czekam jeszcze na 2 wyceny elektryki (jedna z alarmem, druga bez) - maja byc w tym tygodniu. Sama jestem ciekawa jak wyjda - bo maja byc calosciowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 28.05.2006 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Iga tym PTH się nie przejmuj - tynki go przykryją i nie będzie widać!!! Fajnisty miałaś pomysł z doświetleniem holu przez te tafle szkła!!! Zazdroszczę Ci "elektrycznej rodzinki" jak sobie pomyślę ile nas to szarpnie, to ... Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 28.05.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Iga, a więc jednak DGP. Ciekawa jestem, w jakim stopniu brudzi i czy jest to tak bardzo uciążliwe jak mówią. Domek rośnie . Twoja własnoręcznie zaprojektowana ścianka już teraz wygląda baaardzo ciekawie , a uzgodnienia z instalatorami zapowiadają się obiecująco. Tak trzymaj !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 28.05.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Wcale się nie dziwię, że chciałabyś się już wprowadzać. Domek wygląda już tak "domowo". Pomysł z prześwitami- super- już nie mogę się doczekać efektów. Będę bacznie śledzić Twoje nowe pomysły. Bateryjka też bardzo zgrabna- gratuluję zakupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts