Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iga w daliach 3 - komentarze

iga9

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Iga, dzięki za wynalezienie i wklejenie postu o tynkach. Jeszcze daleko mi do tego etapu, ale te informacje będą bardzo pomocne w momencie kiedy stanę przed dylematem : jakie tynki ?

Słyszałam już dawno, że te maszynowe to super sprawa. Tylko dlaczego tak trudno znaleźć wykonawcę ?

Życzę powodzenia ! :D

No i maszynowe sa z gotowych mieszanek, wiec troche drozsze niz mieszane na budowie... Ale jak sie ma noz na gardle (np. w niedziele w naszej pwinicy wybila kanaliza z calego domu wiec domyslcie jaki upojny wieczor i noc spedzilismy z mezem przed jego wyjazdem - mruczac pod nosem "wyprowadzmy sie wreszcie stad") to niestety. Trzeba bedzie doplacic... :-? Ale wiem, ze przynajmniej sa dobre jakosciowo :D

Igunia, pęknie działasz ! PIĘKNIE !!! :D Dekarz zamówiony więc domek już prawie postawiony :wink: .

Z tym nie najtańszym dachem to jest zwykle tak, że przynajmniej jest dobrze wykonany, a to przecież jest najważniejsze 8) .

Cieszę się razem z Tobą :D

A to, że trzeba być DOBREJ MYŚLI, to się wie ! :D Tak trzymaj będzie dobrze ! :p

No tempo macie naprawdę zadziwiające, chcecie pewnie jak najprędzej być "na swoim", co? Rodzinka daje się we znaki? :lol: Nie nie żartuję, nie obraź się. Wiem to z własnego doświadczenia - nawet z najukochańszymi teściami czy rodzicami mieszka się fajnie, ale co na swoim to na swoim :wink:

A w sprawie alarmu - może przesadziłam z tym baniem się :wink: ale to chyba dlatego, że jeszscze nie zgłębiałam tematu i pewnie moje wyobrażenia różnią się od rzeczywistości. Jak się oczytam, jak się nauczę to to obsługiwać, regulować itp itd to i bać się przestanę :)

Pozdrawiam

Iga - pięknie to wszystko wygląda i jak szybko te mury rosną !!!! :wink:

Co do tynków maszynowe. Jak to się jednak wszystko zmienia z biegiem lat. Moi rodzice, jak 20 lat temu w swoim domu robili tynki maszynowe, to wszyscy murarze mówili, że za pół roku im wszystko ze ścian pospada i będą musieli jeszcze raz na nowo ręcznie robić. A tu minęło 20 lat i jakoś wszystko się świetnie trzyma ściany 8) .

A u nas sprawa z prądem już prawie załatwiona. Jeszcze w poniedziałek dwa ostatnie akty notarialne (ale te już najłatwiejsze) i może w lipcu wkopiemy łopatę ! :D :D :D :D Na razie trwa casting na ekipę :wink: .

No tempo macie naprawdę zadziwiające, chcecie pewnie jak najprędzej być "na swoim", co? Rodzinka daje się we znaki? :lol: Nie nie żartuję, nie obraź się. Wiem to z własnego doświadczenia - nawet z najukochańszymi teściami czy rodzicami mieszka się fajnie, ale co na swoim to na swoim :wink:

No co ty! Dleczego mialabym sie obrazac :wink: Przeciez wiemy i co biega :lol: Tym bardziej, ze juz ponad rok mieszkalismy w wynajmowanym mieszkaniu i do tesciow wprowadzilismy tylko ze wzg. na gromadzenie srodkow na budowe :wink: :D

Ech - teraz trwa casting na instalatora (+ wyliczenia czy bardziej nam sie oplaca brac od nich material czy kupowac samemu) i elektryka... Jeden elektryk mi wczoraj zaspiewal za calos, ze bedzie ok 4500 robocizna... :-? (musze sobie wszystkie punkty przeliczyc). I to bez alarmu... Kasa leci :wink:

A my nie mieliśmy jeszcze okazji mieszkać sami, chyba że na wakacjach :lol: I w sumie tak jakoś się przyzwyczailiśmy do tego gwaru w domu, że nie wiem czy później nie będzie nam tego brakowało :lol: Zwłaszcza tych wiecznie zajętych łazienek przez moje dwie dorastające szwagierki:wink: Jak ja wytrzymam w pustym domu??? Chyba będziemy musieli szybko postarać się o własne potomstwo :p

Słuchaj, a ten Twój potencjalny elektryk liczy od tzw. punktu czy jakoś inaczej?

Moi elektrycy w zależności od opcj zażyczyli sobie 2,5 - 3 robocizna i 4-4,5 materiały.

Ja liczyłem koszty na 5800, ale nie wziąłem pod uwagę, że miedź tak strasznie podrożała na rynkach... Więc kwota 6-7 tys za całość byłaby gut.

A 4,5 tys to jest możliwe jeśli wliczysz alarm i parę cudów niewidów

pozdrawiam

Gerion

Jeden forumowy elektryk liczy sobie od punktu - 23 zł. Nie jest najgorzej, ale mogłoby być taniej (jakie wy znacie ceny od punktu?).

Ten co byl wczoraj spojrzal na przygotowany rysunki - a ja raczej na gniazdkach, Tv i komp. w kazdym pokoju, połączenie sieciowe miedzy kompem na dole i kinem domowym (aby na tv ogladac filmy z kompa i sluchac przez glosniki od kina domowego w salonie - nie chce osobnej wiezy w salonie) - nie oszczedzam. Do tego podprowadzenie kabla od krzynki na froncie do rozdzielni (ok. 30m), rozdzialnia i obwodu. Wg niego na pierwsze okna 4500 sama robicizna... :-? Duzo :o

Tych puntow nie liczylam, wiec nie wiem czy ten za 23 z od jednego bylby tanszy - ale zajme sie tym w weekend. W niedziele o 9.30 rano :o :o :o (zegnaj imprezo do rana :wink: ) jestesmy jeszcze umowieni z kolejnym elektrykiem na budowie. Ma wycenic calosc.

W weekend postaram sie tez wklepac do dziennich ceny instalacji z materialem- coby porownac z cenami za material jakie uzyskamy w sobote np. w Economy na Świetlanej :wink:

Iga myslę, że cenę masz dobrą, Nas, na domku ok 180 m2 (z garażem) pan elektryk zabił ceną 11.800 :o , bez alarmu :roll: cena z materiałami, ale ma nam rozpisać szczegółowo ile czego zużyje, bo sprawdzimy czy nie kupilibyśmy taniej (jeśli tak, to bierze nasz towar :wink: )

A sieć komputerową, to nawet pomijamy, bo marzymy o bezprzewodowej :wink: :oops:, tylko jak tak dalej pójdzie to na marzeniach się skończy :lol:

No my tez muslimy obecnie o bezprzewdowym internecie, ale mamy traz taki w domu i dziala dobrze po jednej kondygnacji (no ale sprzet tez nie jest "firmowy" :wink: Tkaze i tak chcemy kalbe rozprowadzic, zeby ew. w przyszlosci problemu nie bylo :wink: Czekam jeszcze na 2 wyceny elektryki (jedna z alarmem, druga bez) - maja byc w tym tygodniu.

Sama jestem ciekawa jak wyjda - bo maja byc calosciowe :-?

Iga, a więc jednak DGP. Ciekawa jestem, w jakim stopniu brudzi i czy jest to tak bardzo uciążliwe jak mówią.

Domek rośnie :D . Twoja własnoręcznie zaprojektowana ścianka już teraz wygląda baaardzo ciekawie :wink: :D, a uzgodnienia z instalatorami zapowiadają się obiecująco. Tak trzymaj !!! :D