Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iga w daliach 3 - komentarze

iga9

Recommended Posts

Iga, wszystko bardzo ładnie ze sobą gra, ale to pisali juz moi poprzednicy. Czekamy niecierpliwie na dalsze relacje z boiska :wink: :wink: :wink: i zdjęcia z udanych akcji :wink: :wink: :o :o :wink:

Jeśli chodzi o drewno, to czyżbyś też miała więźbę z drewna ciętego nie w zimie? Pytam, bo sama nie miałam wcześniej funduszy (jeszcze nawet nie zamówiłam więźby, choć juz mam wyliczoną) i będę miała więźbę wiosenną albo i letnią.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem kiedy ciete bylo drewno na moja wiezbe - pewnie jakos teraz na czasie. wiem, ze nimy zimowe lepsze - ale po pierwsze nie mialam wybranego wykonawcy do dachu (a przez wykonawce wiezbe mamy taniej), a po drugie jakbym cos zmienila po drodze i wizba tez by sie zmienila to mialabym klopot. Niby podobno zimowe lepsze - ale raczej staram sie o tym nie myslec :wink:

Dowiedzialam sie, ze drewno ma byc w piatek - najpozniej w poniedzialek, czyli czytaj w poniedzialek wchodzi ekipa :)

Iga, no proszę ! W poniedziałek wchodzi ekipa - toż Ty zaraz wiechę wieszać będziesz :o :D .

A to czy drewno z zimy, czy z lata - jest z pewnością mniej ważne od dobrej impregnacji :wink: 8)

Instalator (z gazem) , ten "środkowy" co daje serwis, to co konkretnie będzie Ci instalował ? :roll: :wink:

P.S. Wszystko Ci świetnie idzie. Tak trzymaj !!! :D :p

Nie wiem kiedy ciete bylo drewno na moja wiezbe - pewnie jakos teraz na czasie. wiem, ze nimy zimowe lepsze - ale po pierwsze nie mialam wybranego wykonawcy do dachu (a przez wykonawce wiezbe mamy taniej), a po drugie jakbym cos zmienila po drodze i wizba tez by sie zmienila to mialabym klopot. Niby podobno zimowe lepsze - ale raczej staram sie o tym nie myslec :wink:

Dowiedzialam sie, ze drewno ma byc w piatek - najpozniej w poniedzialek, czyli czytaj w poniedzialek wchodzi ekipa :)

Dzięki - to chciałam wiedzieć. Więc też już nie martwię się o moją więźbę. Zresztą podobnie jak Ty, powiedział mój tato, który trochę zna sie na drewnie i będzie mi ją układał.

Adriano Komputero wszyscy instalatorzy ( a więc równiez środkowy) są od: wody i centarlnego, kanalizy,l podlogowek a niektórzy dodatkowo robią też instalacjie gazowe. I ceny sa za to wszystko na moj dom: w tym 45m2 podłogówki i 3 łazienki. Jak widać jeden od rdugiego może być droższy o panad 1000 zł! :o Sama nie wiem, którego wybierzemy... :-?

tabaluga1 Powiem ci tak - nie mozemy dac sie zwariowac. Przez cala budowe na kadzym kroku slyszysz takie twierdzenia jak tym zimowym drewnem. Albo nie bedziesz sie tym za bardzo przejmowac, albo na 100% nie wybudujesz domu w jeden sezon - a i tak pozniej bedziesz sie stale czyms gryzla. Jak dla mnie gra nie warta swieczki :wink: :D

Miraśka Dachówka jest ceramiczna firmy Jungmeier - model COSMO - taki dosc specyficzny, bo bardzo płaski, ale ja własnie czegos takiego szukałam. Trochę podobna to tegalitu Brassa, ale tę dachówke trudno już dostać. A i co najwazniejsze - wszystkie kolory sa w jednej cenie - bez dopłat jak w przypadku innych firm. :D

Iga, całkowicie się podpisuję pod twoją odpowiedzią dla Tabalugi :lol: (zresztą tą dla Miraśki też :wink: )

Pewnych rzeczy trzeba dopilnować, ale wszystkiego nie da rady :roll: , zresztą niektóre kwestie mają duże mniejsze znaczenie niż nadają im "fachowcy" :-?

A co do rozbieżności cen instalatorów wod-kan, CO itd, to u nas sa od 4,5 do 8 tys za robociznę :o

No - alez mnie wszyscy opuscili :cry: :wink: Cisz Panie - cisza! :lol:

A u mnie dach zaczeli stawiac - czytaj strugaja i wnosza pierwsze wiezbowe klody :D Ale wielkie niektore - projektant ostro przewymiarowal - gdzie tam do takich belek dach jak nasz. Poszlo na drewno 4000 :cry:

mam tez pewnie jutro placis 8000 za dachowke. I wplacac za okna i rolety bo maja montowac ... Kasa leci - a tu juz po pierwszej transzy... Normalnie finansowa masakra :roll:

No ale trza sobie radzic - z oszczednosci swoich i rodziny :D I leceic po transze nr 2 :D

Adriano Komputero wszyscy instalatorzy ( a więc równiez środkowy) są od: wody i centarlnego, kanalizy,l podlogowek a niektórzy dodatkowo robią też instalacjie gazowe. I ceny sa za to wszystko na moj dom: w tym 45m2 podłogówki i 3 łazienki. Jak widać jeden od rdugiego może być droższy o panad 1000 zł! :o Sama nie wiem, którego wybierzemy... :-?

iga,

i co już wybraliście ? :roll:

Gdzie masz zdjątka tych wielkich kłód ? Chcę je zobaczyć ! 8)

Pierwsza transza jak mówisz wydana i przeżywasz finansową masakrę :o . Przewyższyłaś budżet ? Co Ci wyszło drożej przy realizacji ?

Pozdrówka ! :D

Iga - faktycznie, dach jest troszku przewymiarowany. Ja zmniejszyłem nieco wymiary murłat i płatwi, ale same krokwie pozostawiłem takiej grubości jak w projekcie. Dlaczego? Bo zobaczyłem, jak się powyginały "zapałki" położone na dach przez szwagra. Lepiej zapłacić trochę więcej i nie patrzeć na łuki z belek.

Zdjecia wkleje - obiecuje - juz niebawem :D

Na razie masakra - dzis zamowilismy w koncu akresoria dachowe, dachowke (maja byc na srode). W sobote konczy z wiezba. A na pn i wt znowu wchodza murarze. W zw z tym zamowilam tez cegle klinkierowa na kominy i transport na pn. Mialam zalatany dzien.

Osatecznie szlufujemy temat rolet...

Adriano Komputero instlator tescia ze srednia cena umowiony na jutro. Chyba podpiszemu umowe... :roll:

pasco masz racje ale te krokwie sa na prawde WIELKIE! :wink:

Normalnie budowa przyspiesza i mam braki w kasie i czasie :D

Jesli chodzi o kase to po prostu musilismy juz zaliczkowac czesc rzeczy przewidzianych przez genialny bank na inne transze. Zreszta I transza i tak obejmuje tylko czesc dachu, wiec w przyszlym tyg ruszamy po kase :D

Od srody bylam na urlopie, a w domu tepsa odciela nas od internetu - jakis kabalek na trasie sie urwal.

A z pracy djec nie bede wklepuwac do albumu i wkeljac na forum - wiec poczekacie :D

Ale mozecie mi wierzyc na slowo - wiezba skonczona. W czwratek lub w piatek dowoaza dachowke :D

Spraw okolo budowlanych mam full: instalacje, elektryk (musze wybrac z dwoch), dzis wybieram kolor rolet (bo doszly nowe mozliwosci) i chyba jade w wnioskiem o kolejna transze. w kasie pustki kompletne :wink:

Normalnie rak i czas mi brak - jak bede miala swobodny dostep do sieci obiecuje naprawic wszelkie szkody i nadrobic zaleglosci :D

Pozdrawiam wszystkich :D