Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iga w daliach 3 - komentarze

iga9

Recommended Posts

własnie tego nie rozmiem:

Ale suma sumarum - taki kredyt i tak (patrzac na symulacje przez ostatnich 20 lat i prognozy na przynajmniej najblizsze 5) wychodzi duzo tanszy niz zlotowkowy

skoro np W PKO BP jest teraz WIBOR 3m+1.5% marzy ( co daje 4.2+1.5=5.7%)

i to jest tańsze niz 7.1% kredyt denominowany w CHF

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jesli masz takie mozliwosci, ze dostaniesz w PKO nawet 6% to jasne - buierz w zlotowkach. Pamietaj, ze przy zlotiowkach osobom z niskimi dochodami wychodzi mniejsza zdolnosc kredytowa, wyzsze raty miesieczne, co moze zablokowac mozliwosc kredytu lub spowodowac wyzsze oprocentowania (bo wiaze sie dla banku z wiekszym ryzykiem). Tak naprawde kazdy kredyt trzeba rozpatrywac jako indywidualny przypadek i to na konkretnych ofertach danych danej osobie przez bank.

I ja ;-) Wkład własny - prawie zero.... i na działkę i na dom...

Macie rację z ta różnicą w kursie kupna i sprzedaży. W bankach które mają takie super warunki jakieś BOŚie i inne to może być nawet kilkanascie procent różnicy.

A czemu frank? - bo tylko w przypadku franka stać nas na spłacanie rat....

Trzymam kciuki Iga !

Jeszcze jedno: Czuję już symaptię do Twojego domku - moja córka ma na imię Dalia :-)

Nigdy bym na takie imie nie wpadla - a bardzo mi sie spodobalo :) Nawet nie wiedzialam, ze takie istnieje... powiem, że spodobalo mi sie tak bardzo, ze dorzucam je do swoich faworytow na przyszlosc :) o ile oczywiscie corka sie trafi :D

Czytam dziennik i komentuję na gorąco ;-)

3. 2 szt. okien okleinowanych dwustronnie (kuchnia i jadalnia) 1500 x 1500 (okna dwusrzydłowe) – 1032,09 szt.

Ta sama firma, tylko przedstawiciel w Swarzdzu: 954 zł (EB Widnows).

Dla przykładu okleinowane jednostronnie: 848,46zł, a w Proficie 822,53 zł. Tyle względem okienek MS. Reszty nie porównuję bo mam totalnie inne wymiary okien.

CO do rolet, to Beclever jest wporzo. Wczesniej miałem ofertę na firmówki i w niektórych wypadkach była roleta droższa od okna.

Dalej, piszesz, jak zacząć budowę za 30 tys? Myślę, że można, rezerwujesz sobie 8 tys na papiery, a resztę przeznaczasz na fundamenty, powinno być na styk. Z materiałami na ściany się nie spiesz, bo to zwykle 10% kosztów domu (u mnie wyszło BK z nadprożami, cementem i piachem około 12 tys). Powinnaś do tego czasu dostać 2 transzę, która styknie na mury i część stropu (zależy jaki strop)...

Co do dachu - 33 zł/m2 zrobienia dachu (więźba, pokrycie, rynny i oróbki, to b.dobra cena). Tylko kwestia jakości? Niech Ci dadzą namiary na "swoje" dachy, jedź i gadaj z inwestorami, to najlepsza weryfikacja.

No, doczytałem to tych 60 tys ;-) Super, spokojnie możecie w piątek ściągać humus ;-)

pozdrawiam

Gerion

witam

podziwiam tych którzy biorą kredyt na budowę całego domu, ja jednak bym się bała bo w dzisiejszych czasach trudno o stałą prace :(

projekcik bardzo fajny, działka też, ja mam także taką drogę do działki jak wy, narazie ją prowizorycznie utwardziłam ale po ciężkim sprzęcie mam zamiar położyć na nią płyty

Mam nadzieje że pamiętasz że przed rozpoczęciem robót trzeba zgłosić ten zamiar w urzędzie i odczekać 7 dni (tylko tak przypominam na marginesie)

życzę powodzenia w budowaniu, oczywiście będę śledzić wasz dziennik

i zapraszam do przeczytania mojego :)

Gerion dzieki za konstruktywne uwagi. Facet od dachu jest polecany z forum. Ciekawe czy dzis przyjedzie :) Zastanawim sie jak to z tym humosem bedzie... Sniegu napadalo jakies 2 cm i mroz ok 0 w dzien. A pod sniegiem pni i korzeni niezobaczy - az sie koparka spychaczem zachaczy :) (podstawowkowy rym mi wyszedl:)

_Beti_ pamietam o zgloszeniu robot. Z tym, ze sciagniecie humusu i wywoz smieci jeszcze sie do nich nie wilcza :) Pierwszy wpis w dzienniku bedzie mail geodeta ale to pwnie bedzie pod koniec przyszlego tygodnia, ablo pozniej jak pogoda nie dopisze. A planowany start kopania fundamentów to 15 III. Ze zgloszeniem do urzedu czekam jeszcze na papiery mogo kierownika budowy. :)

Pwiem tak - w ten weekend usiłowałem przesadzić świerczek na działce...z wierzchu 2-3 cm nie było aż tak twardo ale głębiej.... poddałem się i świerczek poczeka do połowy marca.

Nie wiem czy ściąganie humusu teraz jest dobrym pomysłem.

Zeszły rok był paskudny i ja np. czekałem do początku maja (kwiecień to były non stop deszcze), a i tak i się katerpilar utopił. Ważne jest by z kopaniem pod ławy trafić na dobra pogodę, bo jak w połowie zacznie padać deszcze to masakra (obrywają się brzegi wykopu...

U mnie była glina, więc pod ławy kopano mi ręcznie, i wylewałem beton prosto w wykop (oczywiście ze zbrojeniem ułożonym wcześniej, aha, beton b20 z dodatkiem hydrotechnicznym, bo mam wysoki poziom wód gruntowych). Jeśli masz piasek, to polecam jednak deskowanie, lanie do wykopu się nie sprawdza (obsypywanie).

pozdrawiam

Gerion

Dachówki:

- na pewno cementowa wyniesie Cię taniej, bez dwóch zdań

- chyba Brass cenowo wygrywa na razie (+20% darmo)

- sprawdź ceny w kilku hurtowniach, polecam też Wenę na Dąbrowskiego

- z konkurencji to: Nelskamp (Biskupice), IBF (polski, ale nie znam hurtowni)

Jeśli się decydujesz na ceramiczną, to wybór troszkę większy, ale ceny są dość wysokie. Aczkolwiek kurs Euro zachęca do kupna (ja np. wybrałem ceramicznego Jungmeiera, bo różnica między brassem, a tym była naprawdę niewielka).

Przy wycenie pokrycia, tak jak pisze Olka, nie sugeruj się ceną podstawowej dachówki. Niech Ci policzą: ile gąsiorów (w tym krańcowych), wentylacyjne, kominki, skrajne połówki, trójniki (to dooopiero kosztuje, boleśnie odczułem ;-) ), wtedy będziesz mieć całkowity obraz. NP. Creaton ma względnie dobre ceny na podstawowe, ale gąsiorami przebija 2,5 raza Jungmeiera!

Jak myślisz o budowie z BK to sobie policz jak to wyjdzie cenowo względem ceramiki? Ja kupowałem Solbet 25cm za 4 zł/szt ale przed sezonem (tak jak teraz), bo w sezonie jak mi brakło to już po 5 zł.

Wystarczy, że obliczyć powierzchnię ścian, to mniej więcej wyjdzie Ci ilość bloczków jednego i drugiego. A ceny znasz z hurtowni. Koszt kleju (czy zaprawy) też można wyliczyć.

pozdrawiam

Gerion

No wlasnie - ta cena brassa to z Weny. A na wiekor z Nadstagi. inne miejsca na razie nie maja szans przebic ich cen :) Z obslugi w Nadstadze jestem bardzo zadowolona - profesjonalnie i szybko. inne hurtownie to prawdziwy koszmar :) Jestes tak petentem a nie klientem :) Moj plan byl taki, zey najpierw uzyskac ceny na ogole zestawienie a pozniej wysylalam rzuty tak, aby wyliczyli mi dokladnie materialy na caly dach (naewt uszczelniacz dekarski za 20 zł tam jest:). I pierwsza cena Weny:dachówki wszystkie rodzaje, mambrana, okna, orynnowanie i rozne duperele to wlasnie 17.428. Podobnie jest za wiekor, ale tam nie robili jeszcze dokladnych wyliczen. W sobote jade na rozmowy do obu miejsc. Zobaczymy co wylicza i ile spuszcza z ceny :)

Zamowilam tez przeliczenie porownawcze dla porothermu i siporexu. Faktycznie komorkowy strasznie zdrozal i na pierwszy rzut wychodzi na to, ze przy tak korzystnej cenie porothermu wyjdzie na to samo :( Aja szukam oszczednosci :( No ale pomiedzy maxem a komorkowym to juz bedzie roznica. Tak chcialam budowac z maxa a tu wszystko wskazuje, ze nic z tego, bo bedzie to jednak wyzszy koszt.

Dzieki Gerion za uwagi - sa mi bardzo pomocne :D