Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iga w daliach 3 - komentarze

iga9

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W telegraficznym skrócie: ja bym obłożyła płytkami klinkierowymi do samej bramy, czyli wewnątrz na grubość muru też. Wtedy lepiej to udaje cegłę, bo nie widać na rogu, że jest przyklejona tylko cienka płytka. Tak właśnie będziemy robić u nas, ale to dopiero w przyszłym roku.

I wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy :D . My też z października, tyle że kilka dni później :D .

Iguś ale ta budowa Wam szybko idzie! :o :wink: Rzeczywiście jeszcze trochę i będziesz urządzać parapetówkę. Brama garażowa bardzo ładna, wzór w moim typie :) Odnośnie cokołu. Kiedy my na etapie fundamentów robiliśmy cokół z klinkieru to majster poradził nam, aby cegły ułożyć też we wnęce wjazdu, bo tak wygląda ładniej i rzeczywiście miał rację. Jest teraz zachowana jakaś ciągłość, nie jest takie "urwane".

Pozdrawiam :wink:

P.S. Gratuluje tych siedmiu przeżytych wspólnie lat, życzę dużo dużo miłości :)

Hm - jak ja bym chciala ta parapetowke juz zrobic - albo Sylwestra :D Na razie to odlegla przyszlosc dla mnie :roll: Jeszcze nawet ekipa od wykonczeniowki nie weszla :roll: Rafal mnie pociesza, za jak juz wejda to wszystko pojdzie szybko i bez problemow... ale patrzac wtecz to zazwyczaj i tak wszystko trwa troche dluzej niz powinno, wiec sie nie nastawiam za bardzo :wink:

Iga, tylko się cieszyć, że tak wszystko się układa :D .

Czy twój tynk zewnętrzny jest od razu z kolorem, czy też będziesz go jeszcze malować ?

A... jeszcze jedno szefowo 8) :wink: :lol: , co to za drzwi DRE ? Piszesz coś o Pol Skone - czy to to samo ?

Trzymam kciuki za kredycik!

Pozdrówka !

Adriano Dre i Pol Skone to dwie rozne firmy. Obie z niższej polki. Pol Skone porownywalne troche cenowo do Porty, ale jakosciowo troche chyba gorsze - sa to jedyne w miare tanie i odpowiadajace mi wyglaedem drzwi, ktore maluja na kolor. Dre to sa po protu tanie drzwi- ma je wielu forumowiczow i tylko czesc narzeka :D Skrzydlo z oscieznica i opaska mi po ok. 600 zł brutto (7% vat), wiec w porownaniu do swietnych jakosciowo markowych drzwi po 1.600 to 10 szt. robi ogramna roznice :roll: Szrpie sie tylko na psze dzrwi wejsciowe - ocieplane z garazu do gospodarczego, drewniane od stolarza (do malowania na kolor) do gospodarczego i wc (te beda obok siebie na 1 scianie) i piekne drzwi z ogramna szyba firmy Interdoor- model Derby. Jak ktos ma fundusze, zeby kupic sobie piekne i solidne drzwi na lata to polecam firme interdoor - no ale tam cena skrzydla z oscieznica i bez szyby to wydatek min. 1200 zł :roll: Ale to jest moja firma faworyt :D Inna firma, w ktorej drzwiach sie zakochalam to Dewro - maja piekne drzwi z takimi metalowymi paskami w fornize - bajka (samo skrzydlo 800 zł), ale niestey to wszystko jest na razie poza moim zasiegiem finansowym. A dzrwi chce miec, bo bedziemy mieli 3 pokoje nie zamieszkane na razie i nie chce tam grzac na full, w zwiazku z tym zamkniete drzwi sa konieczne.

Iga,

ja teraz też jestem w temacie drzwi , ale przyznam, że o DRE nie słyszałam , no i ich nie widziałam. A gdzie je można obejrzeć ?

Te firmy, które wymieniłaś już "zbadałam". Interdor faktycznie ma ogromną kolekcję nowoczesnych, pięknych drzwi , ale ja szukam drzwi fornirowanych naturalną okleiną - klasycznych :wink: .

Dewro jest moim faworytem. Ich drzwi mają naprawdę dopracowany każdy szczegół i są pięknie wykonane. Ale mają też wadę - są drogie 8)

Troche sie boje :wink: Ale na poddaszu w korytarzu beda widoczne tylko drzwi Dre - obok siebie 3 szt. białe a samotnie po drugiej stronie ta 1 szt. wenge. Wzsystkie pelne i ten sam model wiec sie chyba nie pogryza. Przez te dzrwi wenge bedzie wchodzic do naszej sypalni, ktora bedzie z zupenie innym stylu i wlasnie w niej beda obie kolorowe szt. Pol Skone.

A na dole beda te przeszkolone drzwi Interdoora- ktore z gora bedzie laczyl kolor bialy. Pozostale drzwi na dole beda zupelnie plaskie i gladkie - malowane na kolor sciany, co w zamysle ma powodowac efekt wtopienia sie w sciane. W sumie kto powiedzial, ze na gorze musza byc drzwi identycznejak na dole- skoro tych pierwszych z dolu nie widac? :roll:

Iga,

elewacja wyszła pięknie ! :D . Bardzo ładny ma kolor - jaki to ?

Widzę, że jednak nie obłożyłaś płytkami całego filarku 8) .

Drzwi DRE mają ładny "fason". Pozostałe też ładne, szczególnie podobają mi się te przeszklone.

Ja do wszystkich pomieszczeń (oprócz drzwi wejściowych i gospodarczych) chciałabym drzwi z "jednej matki".

Powiedz proszę jakiej firmy masz bramę ?

Pozdrówka ! :D

Iga

Bardzo lubię czytać o Twoich rozwiązaniach w aranżacji domku. Sama nie mam i nigdy nie mialam tyle odwagi i pomysłowości i pewnie dlatego tak zachłannie podpatruję jakie rozwiązania zastosujesz u siebie. Jak na razie - wszystko bomba :lol:

No i oczywiście składam gratulacje z okazji zamknięcia domku! Bez terminów :wink:

Pozdrowionka!

marava dziekuje za komplementy :D

Aniu wiedzis ja u sibie tej odwagi nie widze. Bo pomysly mialam kiedys znacznie odwazniejsze, a jak przychodzi co do czego to jakos tonuje, bo takie odwazne pomysly i kolory szybka sie nudza. No, ale ja uwilabialam zawsze cos przemalowywac, obklejac i przestawiac :wink: Postanowaliam za bardzi nie szalec w kolorami na scianachi zrobic wnetrza bardziej neutrale- latwiejsze do zmiany poprzed dodatki.

Juz nie wpominajac o tym, ze po sotatnim podliczaniu wydatkow koniecznych do poniesienia jestesmy przerazeni, bo okazuje sie, ze moze nam nie starczyc kaski mimo powyzszenia kredytu :roll: Nie wiem juz gdzie jeszcze szukac oszczednosci :roll:

A w ogole ty juz taka zaawasowana jestes - powiedz prosze jakiego uzywaliscie kleju do plytek i jakiej fugi- i czy jestes zadowolna? :wink:

Adriano to jest kolor z farb Huma o numerze 05/30. Jestem z niego bardzo zadowolna. Licze, ze to dobra wrozba na przyszlosc i z wyborem kolorow do domku tez pojdzie mi tak latwo :wink:

A przy bramie garazowej plytki jeszcze nie skonczone - wiec na pewno sie pojawia :D

Brama jest od Wiśniowieckiego. Firma bardzo chwalona na forum, a i ceny przystepne :D

Iga - kolor elewacji bardzo ładny, serdecznie Ci gratuluję :D .

Ale chciałam jeszcze w sprawie tych drzwi - jesteś przekonana co do swojego wyboru?

To może nie za dobrze wyglądać - takie pomieszanie z poplątaniem. Może ja nie mam wyobraźni :wink: , ale wydaje mi się że powinnaś zachować konsekwencję.

Drzwi oczywiście, że między sobą się nie pogryzą :wink: , ale będą z innej parafii i to będzie widać. Ty będziesz wiedzieć dlaczego wybrałaś tak, a nie inaczej, ale ktoś inny pomyśli, że zabrakło jednego z modeli w sklepie :wink: i musiałaś "sztukować" :D .

A nie możesz urządzić tych różnych klimatów już za drzwiami :wink: ?

Nie chcę Cię deprymować, ale..... :wink: .

Kurcze jednak jestem zdeprymowana.

Bo te turkusowwe drzwi beda juz za drzwiami naszej sypialni wlasnie. Czyli ktos, kto do niej nie wejdzie nie bedzie ich widzial.

Tak samo z dolu nie bedzie widac drzwi na gorze. Teraz mieszkam w domu, gdzie na kazdym pozomie sa drzwi rozniace sie modelem i kolorem.

Wiec bylby problem w korytarzu na poddaszu, bo tam planowalam te 3 szt. białe i 1 szt. weenge z tego samego modelu. Chyba muszę rozwazyc to i zrobic wszytkie rowne kolorem a wiec albo baile, albo wenge. No i chyba zdecyduje sie na biale wlasnie...

Podział piętrami to jeszcze się zgodzę, ale nie różne kolory na tym samym poziomie (turkus w sypialni tak, bo go dopiero będzie widać "za..").

Wyobraź sobie, że wchodzisz np. do salonu i tam masz okna w różnych kolorach :wink: .

Mnie by to przeszkadzało, a Tobie?

Iga,

ja również namawiałabym Cię do ponownego przemyślenia tematu drzwi 8) .

Dzięki za podanie numeru koloru. Powiedz tylko proszę, czy jest to ciepły krem (wpadający w wanilię), czy raczej chłodniejszy - bardziej srebrzysty. Zdjęcia trochę fałszują kolory ...

Brama Wiśniowskiego cieszy się dobrą opinią. Ciekawa jestem czy będzie automatyka. Możesz zdradzić ile za niż zapłaciłaś ? 8)