Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iga w daliach 3 - komentarze

iga9

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ej- spokojnie :lol: Na gorze lekko odbiegajaca od standardu to moze byc tylko sypalnia. Reszte maluje na bialo :lol: Kto wie jak docelowi loktorzy beda chcieli pozniej pomalowac sciany :roll: A na dole bedzie glownie pelny spokoj- jane krem i tylko male kolorowe akcenty. Kiedys to chcialam zaszalec, ale jak sie ma caly salon z jadalnia 24m2 to nie mozna malowac scian ciemnymi kolorami albo na czerwono :D Tym bardziej, ze mamy ciemna podloge :wink:

Ty Aga lepiej u sibie wiecej maluj i wklejaj fotki :D

Ja czekam na ferie :) Będzie więcej luzu :)

Ale na moje wariacje została już tylko sypialnia, bo dziewczyny wariują same :wink: :) co prawda mam prawo głosu -pytanie tylko czy głos zostanie wzięty pod uwagę 8)

Pozyjemy zobaczymy 8)

Co prawda do pomalowania oprócz naszej sypialni i pokoi dziewczynek zostanie garaż i pom. gospodarcze i tutaj dopiero mogą byc wariacje :wink: :) (spowodowane względami oszczędnościowymi).

Bierzesz wszystkie resztki farb, ktore ci rostaly i maluje artystyczna przecierka za pomoca gabek. Dopiero by wyszla teczowa sciana :D Swoja droga jakies takie maziaje w garazu to fajny pomysl- nie widac sladu od opony lub kola roweroego na scianie. Tylko niekomy nie chce sie tak bawic w garazu :wink:

Moj tata pracowal kiedys w firmie i zajmowal sie sprzedaza farb- byly to bardzo drogie farby holenderskie. Dzieki znizce dla pracownikow rodzice wymalowali sobie takimi lateksowymi farbami cale mieszkanie- czesc pomieszczen przy uzyciu specjalnego pistoletu z mieszalnikiem, co tworzylo na scianie kompozycje wilokolorowych kropek(kolory oczywiscie wg wyboru). Swietnie sie to sprawdzilo w kuchnii i w korytarzu- wyglada nawet teraz po 7 latach jak nowe. I takie cos byloby idealem w garazu- u mnie np. kompozycja w kilku odcianiach bezu i brazu. :roll:

pomysł z malowaniem "resztkami" farb jest super a jesli pistoletem to już w ogóle :), kumpela pomalowała korytarz w "skrzydła motyle" (czarne obwódki -wbrew przewidywaniom wygląda świetnie)

Iga, a gruntowanie jest dużo prostsze niż malowanie, jesli gościu w porządku to tylko pokaże Ci proporcje i to jest nawet mniej sterujące , machasz pędzelkiem , nie widzisz efektów i tek ma być :wink: ,żartuję :lol:

Wasza sypialnia wydaje się być bardzo intryującą... :wink:

Dawno nie czytałem Twojego dziennika.

Pózno, bo pózno, ale wszystkiego najlepszego na ten rok i zadowolenia z zamieszkania w nowym domie. Nie wiem, czy już się wprowadziliście?

Niestety nie widzę zdjęć Twoich schodów, a jestem ich ciekaw.

Współczuje przebojów z bankiem, my właśnie jesteśmy przed decyzją ile wziąć tak, żeby w miarę starczyło.

Ile Was z grubsza kosztowała budowa do tej pory?

Acidtea trudno tak powiedziec. Zalezy od wilekosci i standardu wykonczenia domu. Ceny wielu materialow tez poszly ostro do gory- np. ja za calosc okien placilam 14 tys, a teraz byloby tak o 2 tys. wiecej. Tak samo w pustakami, styropianem, welna na ocieplenie dachu (ja welne kupowalam w marcui teraz cena jest smiesnie niska w porownaniu do obecnej). Jak nie robicie czegos sami, lub nie macie gratis od znajomych to mysle, ze 300tys. jest obowiazkowe. A jak mozecie to bierzcie wiecej- jak kasa zostanie to zawsze mozecie zrobic wczesniejsza splate (tylko aby byla bez dodatkowych kosztow) czescie kredytu. Ale to sie nie oplaca. To najtansza gotowka na rynku. Jak ci z 20 tys. zostanie pakujesz w jakis fundusz stabilnego wzrostu lub zrownowazony i on ci zarabia na odsetki od kredytu- przynajmniej czesciowo. JA bym tak teraz rzobila- tylko wtedy nie mielismy takiej zdolnosci kredytowej :-?

Tobie tez wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :D

A do przeprowadzki jeszcze daleka droga- mysle, ze min. 2 miesiace. Jesli chodzi o schody- musisz byc cierpliwy i zagladac. Aga tez miela takie problemy, ale w koncu sie jej ukazaly :wink: :)

Pozdrawiam :)

U nas a garazu ściany są tak pozasłaniane że każda farba będzie dobra :)

Ale pom. gosp. powinno chociaż jakoś wyglądać :wink: :)

A co ty bedziesz wieszac na tych scianach w garazu? :o Fotki piesia, czy sprzet ogrodniczy :wink:

Nic nie wieszam ale mój mąz jest tak zdolny że tak pięknie ściany zastawia że już ich prawei nie widać 8)

Jak tak dalej pójdzie to niedługo nawet okna zastawi :wink: :)

Ale żeście się uparły na te ogrody :o :roll: znowu będę mieć kompleksy :wink: :)

Klub SS jest bardzo zadowolony z takich prób :wink: :)

Ale Ty zdolna jesteś :) Teraz czekam na efekty końcowe łazienki :)

Ja tam mam wrazenie, ze ni tak niezle zapozniona z tym ogrodem jestem :lol: Bo ja naiwnie myslalam, ze wiosne sie prae rzeczy zrobi i na lato piekny ogrod gotowy :lol: :lol: :lol: Wlasciwie to wsiekla jestem, ze zima przyszla- tak zaczelabym od razu od nawozenia i ksztaltowania ziemi :roll:

Ja juz taka glupiutka jestem, ze jak sie za cos zabieram to odrazu cala soba- z ogrodem tez tak mam. Czuje sie jakbym projektowala drugi dom :lol:

Iga, to dziel się pomysłami ogrodowymi - ja chętnie posłucham :-) Roslinki, pomysły itp. My już mamy wyczyszczone, przekopane i wyrównane pół ogrodu. No i śnieg spadł - teraz da się tylko planować.

A kiedy planujesz rozpocząć prace ogrodowe? Słyszałam, że najlepiej do kwietnia wsadzić rośliny, żeby się przyjęły... JA zamierzam jeździć po szkółkach na początku marca - żeby coś pooglądać najpierw ;-) A do tego czasu dokładny projekt....

Śliczne lustro... Do mojej łazienki też by pasowało.... ;-)

Pozdrawiam !!!

Zuzza na razie czytam duzo o roslinkach. U nas jeszcze ziemia nie nawieziona. Jak sie juz zebralam w sobie, zeby to zalatwic to nagle przyszla zima i spadl snieg :lol:

Mam spisane nazwy latwych w uprawie powojnikow (ze stronki o powojnikach podanej w Klubie przeksztalcajacych ugory... - jest tam lista powojnikow dla poczatkujacych), troche kwitnacych a troche zimozilonych. Z innej stronki (link tez podalam w Klubie...) wybralam sobie roslinki do oczka wodnego. Z opisow na allegro wybieram jakies kwitnace byliny. W donicach palnuje posadzic ziola: kilka odmian miety, szalwia, bazylia. W donicach chce tez sprobowac takie pomodorki koktailowe i pnace truskawki. Po drugiej stronie ogrodu bezkolcowe maliny, malino-jezyna, borowka amerykanska i jakis krzeczek agrestu.

Szukam jakis ciekawych namarow na opisy odmian iglakow i zminiaturyzowanych drzewek wisniowych i innych owocow :wink:

iga,

piękne lustro zrobiłaś :D . Te suszone bratki są takie słodkie , przypominają lato ... Super pomysł i wykonanie ! Gratulacje !!!

Ty już myślisz o roślinkach - ja jeszcze nie. Tyle roboty w domu ... myślę, że dopiero jak zamieszkamy będę działać , a sadzić zapewne dopiero na jesień :roll:

Swoją drogą bardzo bym już chciała zająć się ogrodem i zazdraszczam ci tych pomysłow i planów . My najpierw musimy wylać tarasy i podjazd oraz nawieść duuużo ziemi by wyrównać teren i usypać skarpy. Nie mogę się już doczekać tego etapu, który zmieni plac budowy w wypielęgnowany trawnik i rabaty.

Adriano no wlsanie ja juz tez sie nie moge doczekac tego etapu :wink: Bo juz chcialam pod koniec lata mieszkac w jakims przyjaznym otoczeniu. No, ale podejrzewam, ze bedzie jak z budowa i wykonczeniowka- czyli z ambitnych planow nic nie wyjdzie i tez sie moze przesunac wszystko na jesien :roll: :wink: My tez musimy zrobic taras, mamy sproro ziemi do nawiezienia i nawet jak sie uda nawiezc ja w marcu [nie wiadomo jaka zima bedzie w tym roku :wink: :lol: ] to trzeba ja bedzie jeszcze rozparcelowac i pewnie poczekac, az osiadzie zanim zaczniemy sadzic rosliny. ALe za to plan juz bede miala :D

Ciesze sie, ze lustro sie wam podoba. To moje pierwsze dzielo tego typu, wiec baral sie krytycznych ocen :oops: :wink: :D

Hej,

Widze że ja jestem najwiekszą optymistką ;-) W domu nic się nie dzieje, a prace wykończeniowe zaczną się nie wiadomo kiedy, ale ja wierzę że ogród zrobimy w kwietniu... Przynajmniej tę część z tyłu, gdzie już nic nie wjedzie, nie popsuje. U nas są jeszcze sterty ziemi, materiałów budowlanych, śmieci, desek, i sprzątać to będziemy dwa miesiące ;-) Ale ja wiem, że zamieszkamy w czerwcu i widok na ogród muszę mieć :-)

A za prace ręczne trzeba się zabrać - to jest dobry pomysł... Dzięki Iga :-)

Lustro piękne :D , baaardzo podobają mi się te spękania, a wkomponowanie w to "żywych - suszonych" :wink: bratków jeszcze bardziej :lol:

chciałabym się też tak pobawić :roll: :wink: ,

Zazdroszcze Ci tez myślenia nad ogrodem , pewnie od razu staje się przez to bliższy, bardzie realny, a że w rzeczywistości na "oczko: trzeba "czekać" 6 miesięcy..., czas szybko leci :wink: , przykład budowa domu :lol:

Dziel się pomysłami ogrodowymi, tez jestem ich ciekawa .

Byle do wiosny :wink:

Dzieki za motywacje :D Mozemy sobie na forum zrobic linki do stron o decoupage. Jest chyba juz taki temat na forum- musze tam wkleic swoje lustro :wink: Teraz zabralam sie za robienie bizuterii i zaczynam sie wtajemniczac w witraze. Jak juz bedzie tego troche to pewnie dam wam linki do zdjec :wink:

Niestety na naszym budowalnym horyzoncie pojawiły się chmury- ale to opisze niedlugo w dzinniku. :roll: