Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iga w daliach 3 - komentarze

iga9

Recommended Posts

hej iga, mnie biuro na kwiatowej tez "nieco zdenerwowało" :evil: , na początku obiecywało odbiór pozwolenia na początku marca, teraz mam nadzieję, że do końca przyszłego tygodnia się wyrobią :evil: , i rózne takie delikatnie mówiąc niedomówienia :roll:

Teraz żałuję że nie skorzystałam z namiarów, jakie otrzymałam od jednego z moich potencjalnych wykonawców (pan bardzo rzeczowy i wydaje się być kompetentny), więc myslę że pani architekt przez niego polecana może być również konkretna :wink: Przesyłam na priv

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no to gratuluję pierwszych zakupów. Ja mam nadzieję, że również niebawem będę mogła kupić mój porotherm, bo bez kredytu stać mnie na razie tylko na to. A dziś wreszcie odebrałam moje pozwolenie na budowę- muszę się pochwalić.

Iga, mam jeszcze pytanie. Czy stawiacie na działce jakiś barak na narzędzia i maszyny ekipy?

bagat dzieki. Na razie odbylam w tej sprawie pouczajaca dyskusje z jednym architeketm przez telefon, ktory potwierdzil moje zdanie, ze do takich rzeczy uprawnieniapowinien miec kierownik budowy... Musze to sobie jeszcze z nim wyjasnic.

tabaluga1 GRATULUJE POZWOLENIA!!! :) :) :) Mała rzecz a jak cieszy :D

Co do baraku - nic nie stawiamy bo po 1 to ekipa jest odpowiedzialna za wszyskie materialy na budowie, po 2 bedziemy sie ubezpieczc cywilnie (mam nadzieje, ze wszelkie kradzieze tez beda :) nie wiem, bo jeszcze nie podpisalam :) ) i po 3 - po prostu nie mamy miejsca. Wstawiam im za to takiego polskiego toitoia (namiary na firme dostalam z grupy wielkopolsiej - 120 zł za miesiac w tym 1 czyszczenie i uzupelnianie srodkow chemicznych).

Podam Ci moje ceny na łaty/kontrłaty z wrzesnia zeszłego roku, jak szukałem (brutto 22%):

Wena: łaty 2zł kontrłaty 1,5

Waszdach: 1,70 - 1,33

Tartak Kiszkowo: 2,19 -1,09 (transport do Poznania pewnie ze 120-140 zł)

Ja kupiłem za 1,9-1,0 (netto +7%Vat) od moich więźbiarzy, drewno ściągane ze stalowej woli.

Z ilością więźby to tak chyba wychodzi, że tu razy 3, a tu razy 2. Mój dach 340 m2 i zużyłem 1200 mb łat i 650 mb kontrłat. Ostało się tak z 10 mb łat i z 5mb kontrłat ;-)

pozdrawiam

Gerion

Gerion twoje fachowe porady sa tu zawsze w cenie :) Własnie na taka twoja wypowiedz liczyłam :wink:

Chyba jednak wezme te łaty i kontrłaty od nich./ Cena brutto za łatę 2,01 nie jest taka zła - i w razie czego przyjma mi wszystkie zwroty :wink:

To moze wyjsnij mi jeszcze jak jest z ta przerwa technologiczna po skonczeniu murow - ile trzeba odczekac zanim wejda ludzie od wiezby?

Wszystko zależy.

Jak Ci postawią mury, to kolejnym krokiem jest zrobienie wieńca i stropu. Zależnie jak robisz - jeśli strop filigran (teriva np), to robisz razem z wieńcem (znaczy się wylewasz jednocześnie). Jeśli strop robisz lekki (np. podwieszany do wiązarów), to oczywiście wieniec wylewasz w szalunkach, pamiętając o kotwach pod murłaty.

W pierwszym przypadku dobrze jest odczekać 3 tygodnie, jeśli np. słupy więźby wspierałyby się na stropie (opartym na ścianach nośnych).

W drugim przypadku, przy dobrej pogodzie po 2 tygodniach możnaby już stawiać wiązary. Ale pytaj kierownika budowy - on podejmuje decyzje, kiedy uważa za stosowne wpuścić kolejną ekipę. Ja miałem strop terivę i cieśle mi weszli dopiero po 6 tygodniach (ale tak im termin pasował).

pozdrawiam

Gerion

Iga, Grtuluję fachowego przygotowania do budowy :-)

Trochę mnie co prawda to podłamuje, bo ja nadal nie rozumiem połowy słów, które tu padają... Nie byłam w żadnej hurtowni, nie wiem nawet jakie materialy będą mi potrzebne...

A budowa za dwa tygodnie ;-)

Będę się chyba w Twoim dzienniku kształcić :-)

Zuzza damy sobie rade :D I oby to wszystko za te 2 tygodnie ruszylo! :D

Gerion bede robic Terive. Wiec mowisz, ze 2 tyg t minimum - wiesz i tak niezle. Hmm... musze w takim razie zapytac kierownika. Ale z tego co na razie wiem to jego pierwsza jednorodzinna budowa, wiec niestety na jego wiedzy chyba nie za bardzo moge sie opierac. A tu czas leci... Pogadam tez z moim wykonawca. W kocu tez stawia dachy to bedzie wiedzial takie rzeczy :)

Dzieki :D

Hej Iga, szkoda że ten polecany dekarz okazał się taki niesłowny :evil: ale , z drugiej strony dobrze, że to wyszło teraz, a nie " w połowie dachu" :lol: , a co do kierowników to faktycznie mają "ogromne" mozliwości projektowe, tyle że nie chcą brać odpowiedzialności za zmiany i w sumie żadko się podejmują, no i to robota w dużej mierze papierkowa, a oni tego nie lubią :(

Życzę powodzenia z dachem :D i skuteczności w negocjacjach, :D .

Iga nie lotej gdzieś za blach po 60 zyla. Spróbuj uderzyć do firmy J.R. przy ulicy Kaczej. Ja kupowalem 14 arkuszy hiper wypasionego matowego Lindaba. Po 65 zł i była to najwyższa cena. Możesz też tam podyskutować o dachówkach. Im więcej źródeł, tym lepiej.

pozdrawiam

Gerion

:D :D :D za pierwsze zdanie :D :D :D

Ale ta tani blacha w Nadstadze - i tak od nich biore materialy. Na Kaczej mowisz - maz tam codziennie przejezdza w drodze do pracy - dam mu zadanie :D

No to po instalatorach. Dali mi nastepujace ceny za robocizne:

1. CO 10 grzejników 1.500 (to mi się wydaje trochę dużo - mogłoby być 1.200)

3. Instalacja pieca 450

5. Woda i kanalizacja 1.800

Ad.1. Pół roku temu, kiedy my robiliśmy CO ceny za punkt ( grzejnik) wahały się miedzy 100 a 120zł.

Ad.3. U nas instalacja pieca była liczona łącznie z instalacją zasobnika CWU (ciepłej wody użytkowej), dwóch naczyń zbiorczych, zasilania pionów CO, czyli jako całość kotłowni. Koszt 1000zł.

Ad.5. Nie wiem ile masz punktów. Jako punkt liczy się ciepła i zimna woda, albo zimna woda plus kanalizacja(zasilanie spłuczki i odpływ wc). Jako pół punktu liczy się zimna woda lub odpływ kanalizacyjny(np. odprowadzenie od umywalki, zlewu,prysznica, wanny). Cena punktu waha się w granicach punktu CO czyli między 100 a 120zł.

Wczoraj przeżyłam szok zgłębiając temat wytyczania budynku przez geodetę.

Iga - ja też. Pierwszy geodeta powiedział za 6 osi 500zł, no to szukam dalej, gdzie taniej. Drugi był zamknięty. W końcu trzeci - wziął projekt i zaaczął liczyć punkty... liczy liczy... i mówi, że jeśli punkty kołkami na ziemi to ok. 800 zł, a jeśli osie palikami i sznurkami to ... liczy liczy ... 1500 zł. :o :o :o Dziękuję i do widzenia.

Coz - zastanawiam sie skad sie wziely te ceny w czesci lista plac wykonawcow - ile geodecie. Te 350 to widzialam byly ceny warszawskie. My tez niby mamy 6 naroznikow, ale jest tez wykusz i na upartego pozna tu tez narozniki doliczyc. Ja w srode przygotuje 500 i bede liczyc na to, ze pan geodeta wiecej nie zaspiewa. Tylko zastanawia mnie ile na koncu zaplacimy za inwentaryzacje budynku :o

Ja dałem 450 za wytyczeni budynku. Liczyli za naroznik :-) Oczywiście wszystkie deski paliki itp na ich koszt.

Instalacje u mnie (pow. 127m2+38m2 garaż)

Sanitarna - 1450 robota+materiał

Wodna - 1600 (j.w.)

Gazowa - 1550 (j.w.)

Centralne ogrzewanie:

Kocioł z zasobniekiem i pompą -4150

Grzejniki (7)+głowice termost+multifleksy kątowe ze złączkami - 3093zł

Robocizna za instalcje CO 2100

Zestaw do podlogowki z pompą obiegową - 591,60

Materiały na podłogówkę z robocizną - 2400 (50m2)

Powyższe już klepnięte, czekam na realizacje. Ceny IMO są przyzwoite, wykonawca polecany i podglądany u sąsiada.

pozdrawiam

Gerion